Učio sam kralja Petra da igra klikere

Marko Lopušina

subota, 10. 09. 2011. u 20:56

Учио сам краља Петра да игра кликере
Ispovest profesora dr Branka Radulovića, kućnog prijatelja Petra Drugog Karađorđevića. Čuveni ortoped pokazao princu kako da se zabavlja

PUNE dve godine bio sam najbolji prijatelj mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića. Dolazio sam dva puta nedeljno kod njega na dvor da ga učim običnim momačkim igrarijama. Za mene je to bio školski zadatak, a za kralja životna škola - počinje svoju priču profesor dr Branko Radulović, osnivač Ortopedske bolnice na Banjici, nosilac dvadeset ordenja i visokih priznanja.

Feljton o kralju Petru Drugom Karađorđeviću, koji objavljuju „Novosti“ pobudio je kod profesora Radulovića divna sećanja na lično druženje sa mladim monarhom. Dr Radulović „Novosti“ kupuje 58 godina i zato je, kaže, odlučio da nam se poveri:

Bila je 1935. kada se Petar Drugi Karađorđević iz Engleske, posle smrti oca, kralja Aleksandra, vratio u Beograd. Mladi monarh je imao 12, a njegov novi prijatelj 15 godina.

- Kralj ne zna kojim se igrama mladi zabavljaju i tvoj zadatak je da ga naučiš - rečeno mi je u školi. Bio sam oslobođen poslednja dva časa, tako da sam sa radošću prihvatio ovu obavezu - seća se dr Radulović, koji je u to vreme bio odličan đak i dobar atletičar.

Kada je prvi put stigao pešice na dvor na Dedinju, zatekao je mladog kralja kako po dvorištu vozi maleni automobil. Iznenadio se, kaže, da je kralj Petar bio sitne i nežne građe.

- Šta se dečaci igraju na beogradskim ulicama - bilo je prvo što me kralj pitao. Rekao sam da imam družinu Čuburaca, koja se sa družinom Crvenokrstaša tukla za prestiž u kraju. „Hoćeš da me tajno vodiš da se i ja malo tučem. Znaš, mene stalno čuvaju i ne mogu nigde da izađem!“ - požalio se mladi kralj svom „učitelju“.

Radulović je u dvor dolazio ujutro oko deset sati, a odlazio posle ručka. Pokazivao je kralju kako se skače uvis i kako se baca kamen sa ramena. Onda mu je doneo na poklon punu vrećicu klikera - staklenaca i gvozdenaca.

GADAFI
Dr RaduloviĆ je lečio mnoge svetske državnike. - Kada je Muarem el Gadafi bio u Beogradu, pao je sa konja i povredio ruku. Lečili smo ga u bolnici na Banjici, a on se zaljubio u medicinsku sestru Sofiju Farkaš i oženio je - otkriva dr Branko Radulović.

- Uzeo je dva klikera da vežba da pogodi rupu. Učio sam ga i da igra klis. A kada sam doneo moju krpenjaču, koju mi je sašila baba Slavka, Petar je izneo fudbal, pa smo igrali na male goliće i šutirali penale - priča Radulović.

Kraljica Marija im je donosila sendviče sa kavijarom i bozom. Ponekad bi se njih dvojica muvali po dvorskom kompleksu, sakupljali stare stvari, a Branko je uzimao drva, stavljao u džak i nosio kući da ima za grejanje.

- Bio je iskren momak i zato smo se lako sprijateljili. Pitao me diskretno: „Imaš li devojku?“ Rekao sam mu da najlepše devojke šetaju po korzou kod Đerma. „A gde idete na igranke?“ Odgovorio sam da idemo u studentski dom. I pozvao sam ga da dođe, ali mu majka nije dala - seća se dr Branko Radulović.

Rastali su se kada je Radulović upisao studije medicine, a Petar se pripremao da se proglasi za kralja Jugoslavije. Nikada se više nisu sreli. Kad je kralj Petar emigrirao u Englesku, Radulović je otišao u partizane. Postao je čuveni ortoped i lečio Tita na dvoru, u kome se družio sa mladim kraljem.

- Prvi put sada javno govorim o mojim susretima sa mladim kraljom Petrom. Bio je veoma fin momak - priča setno doktor Radulović, koji je upravo proslavio devedeseti rođendan i koji danas živi na svega kilometar od kraljevskog dvora. - Sreo sam se njegovim sinom, prestolonaslednikom Aleksandrom i ispričao mu kako sam kralja učio mladalačkom životu. Prestolonaslednik nije bio zainteresovan za tu priču.

LEČIO ŠEKULARCA

Profesor Radulović stvarao je fudbalski klub Crvena zvezda. Nekada je bio lekar u našem najtrofejnijem klubu, a danas je počasni funkcioner:

- Lečio sam noge Bore Kostića i Dragoslava Šekularca, koji je zadirkivao slavnog golgetera da ima veliku glavu i tvrde kosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Radovan III

11.09.2011. 06:52

- Druzio se i i grao sa kraljem Petro a potom otisao u partizane? Time je sve rekao...uz sva uvazavanja i njegovigh godina i profesije...- Lecio Tita ? tek time je sve rekao o sebi

Hrane

11.09.2011. 12:51

@Radovan III - Prosto je neverovatno koliko zlobe izbija iz vaših reči. Umesto da budete ponosni što smo imali takvog stručnjačka koji je mnogim ljudima vratio veru u život, vi ironišete. Pa šta ako je lečio i bio sa svim tim ljudima i u komunizmu i u kapitalizmu. Srbija treba da se ponosi ljudima kakav je Dr. Branko Radulović.

deera

11.09.2011. 14:35

@Radovan III - ajde bre svi smo bili njegovi pioniri.šta se tu pravite.ko je mene pitao jel hoću,samo su nas odvukli da se zakunemo i srećni pevamo pesmice i mašemo zastavicama.ne branim ga,ali daj oladite malo sa tim prozivkama.lako je sad sedeti na internetu i mudrovati, a boris ti na vlasti...

MEXO

11.09.2011. 09:22

Po svemu ovome kralja nije briga,a i kako bi kad je on samo produzena ruka Engleskie monarhije i ima da izvrsava njihove naloge.Neka ga, nek vlada....................ima i kome!

Teca Peca

11.09.2011. 13:05

Otisao u partizane, lecio Tita- sada sve znam!Pa sta je trebalo da uvazeni doktor uradi- da ode u SS Oberkomandu i da leci fon Lera ( koji je by the way hanged on one electric post on our famous Terazije Suare) ili cak i samog Satanu Hitlera!!Sacuvaj me Boze i sakloni ovakvih i slicnih budala!!

Dejan

11.09.2011. 13:21

Cekajte malo..da li je on svestan sta je uradio? Kad je kralj Petar emigrirao u Englesku, Radulović je otišao u partizane?!Gospodine Radulovicu ako je kralj bio fin momak zasto niste otisli u kraljeve vojnike? Nije ni cudo sto vas prestolonaslednik Aleksandar nije saslusao.

Dragan Cvijan

12.09.2011. 04:20

Njegovo Velicanstvo je imao mnogo ucitelja; cak, jednog previse. NaDorcolu se tesko imalo vremena za klikere. Kaldrma je zahtevala znoj izuljeve kamenorezaca. Da, sudbina je takva bila.

Miroslav S. Jevtic

27.01.2013. 18:57

Dragi profesore, Secam se mnogo Vasih prica, ali ovu prvi put cujem.