MEĐUNARODNE kinološke sudije Nenad i Nataša Davidović, iz Smedereva, tvrde da su dva zlatna retrivera iz njihove odgajivačnice otrovana na evropskoj izložbi pasa u Holandiji. Odgajivači sumnjaju da se čitav slučaj zataškava, jer su leševi dva psa nestali. Obdukcija zakazana za sredu, pokazaće tačan uzrok uginuća internaconalnih šampiona.

Dvogodišnji retriver mužjak Plavi Anđeo, internacionalni šampion, i petnaestomesečna mlada šampionka „Viktorija“ uginuli su pola časa posle evropske izložbe pasa „Eurodog šou“ 2. septembra u gradiću u blizini Amsterdama.

Odgajivači internacionalne kinološke sudije bračni par Davidović tvrde da su njihovi psi ubijeni.

- Naša dva zlatna retrivera i mladi pas prijateljice iz Austrije, koji su bili u istom kavezu, otrovani su i ubijeni. Veterinar je konstatovao smrt, a u zvaničnim papirima napisao je doslovce „uzrok uginuća za mene nepoznat“ - kaže za „Novosti“ Nenad Davidović, vlasnik odgajivačnice retrivera svetskog renomea „Golden dak“.

U kavezu je bilo sedam pasa, a četiri su preživela. Pse je na izložbu vodila profesionalni vodič pasa, a posle vesti o uginuću, smederevske odgajivače posebno su razljutili pokušaji zataškavanja skandala.

VRHUNSKI PEDIGRE SUPRUŽNICI Davidović su međunarodne kinološke sudije, četiri decenije posvećeni uzgoju pasa najvišeg pedigrea, a njihovi psi osvajali su najprestižnija priznanja na svetskim i evropskim takmičenjima. Nataša Davidović je i predsednica Retriver kluba Beograda.

- Ono što se dogodilo u Holandiji je horor. Dobili smo hiljade mejlova podrške iz čitavog sveta, jer su naši psi poznati šampioni. Međutim, neki krivicu svaljuju na nas, i izbegavaju odgovornost. Tvrde da su naši psi uginuli od toplotnog udara. To je laž - kaže Davidović.

Nenad Davidović navodi da su im holandski organizatori navodno tražili najpre 400, a potom čak više hiljada evra za obdukciju, i tako posredno želeli da ih odvrate od namere da isteraju pravdu.

Ono što podgreva njihove sumnje je činjenica da su tela dva od tri uginula psa nestala.

- Navodno, u rashladnoj komori bilo je mesta samo za jedan leš. Ne znamo šta je sa drugim psima, da li su kremirani ili bačeni. Takođe, ne znamo šta je motiv ovog bezumnog čina. Da li je ljubomora, odgajivački rivalitet, to što tako vrhunski psi dolaze iz zemlje Srbije. Znamo jedino da nećemo odustati dok se istina ne obznani - najavljuje Nenad Davidović.

Da li konkurencija stoji iza ovog incidenta i zašto su u punoj snazi uginuli mužjak Plavi Anđeo i mlada šampionka Viktorija, znaće se posle obdukcije jedinog preostalog leša, koja bi u sredu trebalo da se obavi u Beču. Ako obdukcija potvrdi trovanje, odgajivači najavljuju da će pravdu tražiti od najviših instanci, i tužiti organizatore izložbe.