Kusta gradi rusko selo na Trebeviću

Nikola JANKOVIĆ

ponedeljak, 29. 08. 2011. u 21:00

Куста гради руско село на Требевићу
Na planini iznad rodnog grada, proslavljeni reditelj započinje izgradnju novog naselja. Poklon Srspkoj i doprinos multikulturalnosti Sarajeva. U toku otkup zemljišta

VIŠEGRAD - Vlasnik dve kanske "Zlatne palme" Emir Kusturica u ponedeljak je ekskluzivno "Novostima" saopštio: posle Drvengrada u Mokroj Gori i Andrićgrada u Višegradu, proslavljeni reditelj na proleće započinje izgradnju trećeg "utopijskog naselja"! Ne bilo gde: na olimpijskom Trebeviću, odakle pogled puca na njegovo rodno Sarajevo, biće izgrađeno Rusko selo, kao poklon velikog umetnika Republici Srpskoj. Ali i doprinos multikulturalnosti koja je zakazala "na ovim prostorima"!

- Ljudi koji su posle rata u Sarajevu seli u fotelje, slabo su radili na multikulturalizmu mog grada. Ortodoksno, Rusko selo će obogatiti sarajevsku okolinu, a biće izgrađeno na najlepšem mestu gde se žičarom, iz grada, nekada stizalo na Trebević - kaže Kusturica. - Razgovaramo i o mogućnosti da se trasa žičare, duge 1.700 metara, obnovi. Za ovaj posao imamo finansije jer je važno da Sarajlije lakše stignu do nas. Uveren sam da će novi utopijski grad zablisati iznad Sarajeva, na 1.600 metara nadmorske visine! Gradnja počinje na proleće.

ONI MENI DUGUJU KADA je reč o mom odnosu s rodnim gradom, tu su stvari jednostavne, zbog starih potraživanja i dugovanja: oni meni duguju sve, a ja njima ništa! Po mojim filmovima Sarajlije mogu da rekonstruišu sopstvenu prošlost. Ja od njih nisam dobio ništa! Biti Sarajlija a Srbin, težak je to zadatak, a ja baš takve izazove volim. Zbog ovog mog "greha", neću nikome da se pravdam.

Iz glavnog grada susedne države, Sarajlije će lako zakoračiti u "ruski", pravoslavni ambijent. Na tri i po hektara, naći će se rekonstruisano rusko selo s kraja 19. veka. Biće baš onakvo kakvo u kakvom su se skupljali slikari, sa svim "simptomima umetničke kolonije". Idejno rešenje je završeno, otkup zemljišta je u toku, uslediće izrada glavnog projekta. Ima tu i državnog zemljišta, ali je saradnja sa vlastima u istočnom Sarajevu odlična, zato neće biti problema da se ideja realizuje - dodaje proslavljeni reditelj. - Reč je o partnerstvu dve firme: jedna je moja, sa 51 odsto učešća u ovom poslu, druga pripada bivšem ruskom generalu Alanu Glazovu, čoveku koji se danas uspešno bavi biznisom u Moskvi.

Objašnjava Kusturica da mu je Glazov nedavno predložio da zajedno izgrade naselje na Kavkazu, slično Drvengradu. Lako je dogovoreno da se u zavičaju ruskog biznismena ideja realizuje. Kusturica je ponudu prihvatio, "uz klauzulu" da se i na Trebeviću gradi Rusko selo.

Svojevremeno, Kusturica je rekao javno da se u Sarajevo neće vratiti. Stvarnost ga samo donekle demantuje: njegova rodna Gorica ne vidi se sa Trebevića, "okrenuta" je prema koševskom brdu, skrivena...

- Nema to veze! Nekim stvarima je mesto u srcu. Tamo su najsigurnije. Vraćam se, dakle, ne baš u Sarajevo, već na mesto sa idealnim pogledom na grad - govori Kusturica. - Reč je o sledećem: ideja o multikulturalizmu traži sagovornike na najmanje dve strane. Važno je da smo blizu i da zajedno osvajamo novu slobodu.

MIRAN DIJALOG NA MEĐI IZGRADNJA Ruskog sela na Trebeviću koštaće oko 40 miliona maraka. Kusturica kaže da je cilj "stvaranje uslova za otvaranje mirnog dijaloga" između dve strane, na jugoistoku Repubike. - Investicija nije preskupa, naročito u odnosu na željeni cilj. Svi napori moraju biti uloženi u pacifikaciju na "ovim prostorima", na scenu se mora vratiti ideja koju su mnogi od nas bez uspeha zastupali, a koja glasi: rata nije smelo biti!

- Ja sam sav posvećen komšijskom načinu života, odgovara Kusturica na pitanje šta očekuje od susreta sa dosadašnjim komšijama. - Možda neću baš vikati: gde ste susedi, dugo se nismo videli... Jednostavno, nacionalne konfrontacije još postoje, one su emocionalne prirode, a kada se stanje "na terenu" jasnije sagleda, mora se tumačiti i racionalno - ističe reditelj. - Pored toga, sve što gradim postaje korporacija. Želja mi je da sa Drvengradom, Andrićgradom i Ruskim selom ne stanem. Želim da do kraja života izgradim još jedan grad, negde u Hercegovini, ali o tome nekom drugom prilikom...

Nije teško predvideti da će u Sarajevu biti onih koji će u izgradnji Ruskog sela videti "zaveru". Pitaće javno: "gde je Kusturica bio tokom rata"... Drugi će se, opet, čuditi što je reditelj, počasni građanin dvadesetak svetskih gradova, namerno "zaboravljen" u Sarajevu

- Rat sam proveo praveći filmove. To je daleko delotvornije, nego da sam u skladu sa svojim temperamentom birao ratnu stranu. Izbegao sam strahotu stradanja jednog grada. Međutim, nije samo tadašnje rukovodstvo SDS zatvorilo Sarajevo. Krivi su i neki od onih unutra. Da sam u tom trenutku bio "rukovodilac" Sarajeva, možda se ne bih predao, ali jedno je sigurno: u rat ne bih ulazio - govori Kusturica. - Da se nasilje zaustavi, apelovao sam i 24. aprila 1992. godine, "gađao" sam savest svetskih moćnika autorskim tekstom "Evropo, moj grad gori", u francuskom listu "Le Monde". Od početka sam bio protiv rata. Sada blisko sarađujem sa predsednikom Miloradom Dodikom, koji se zalaže za početak mira, a svoje stavove u Miloševićevo vreme, zamalo je platio glavom. Ko hoće da zna, setiće se: savest Evrope nije "prošla", Kutiljerov plan je odbijen.

Zli jezici tvrde, dodaje Kusturica, da je Kutiljerov plan odbijen posle jedne, ne previše duge posete američkog ambasadora Aliji Izetbegoviću. Ali ko to tačno zna...

- Zbog svih Sarajlija dobre volje, izgradnja na Trebeviću je važna. Početak suživota i približavanje, moraju se dogoditi bez obzira na različita tumačenja novije i starije istorije. Ako obična, jednostavna činjenica da sam ja Srbin nekome smeta, ako boli to što pripadam srpskom i internacionalnom, a ne bošnjačkom korpusu kulture, tu pomoći nema - objasnio nam je Kusturica, u razgovoru obavljenom u Višegradu, na gradilištu Andrićgrada, koji već baca prve senke, pred put do Trebevića, u Kusturičin komšiluk, sarajevski.

LEKCIJE O MULTIKULTURI

RUŠEVINE "bivše države" još su bile vrele od prolivene krvi, kada su mi iz novonastale države ponudili "veliku čast", da budem deo dokumenta "Ko je ko u Bošnjaka". Naterali su me da ponovo istražujem svoje korene. Otpisao sam im tada tekstom objavljenim u "Novostima", poručujući da bih se možda mogao naći u knjizi "Ko je ko u BiH" - jer sam ja, Emir Kusturica, Srbin. Pošto Bošnjak nisam, a rasuđujući i po "stanju na terenu", preostalo mi je sada da nekadašnjim sugrađanima budem dobar komšija.

Istog trenutka kada sam odbio da budem "uglavljen" u korpus bošnjačke kulture, u Sarajevu su me proglasili za neprijatelja. Do danas to se nije promenilo. Istovremeno, iz mog grada je nestao multikulturalizam. To je sada monolitna sredina sa 97 odsto Bošnjaka. Odatle se čuju lekcije o multikulturalizmu, a ja nudim priliku da se taj koncept pokaže i razvija u praksi.

Pre četiri meseca Angela Merkel je izjavila, da je multikulturnom društvu u Nemačkoj došao kraj. Zamislite da je isto to rekao, naprimer, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Verovatno bi "milosrdni anđeo" odmah bacio atomsku bombu na Banjaluku, a predsednika bi streljali! Dakle, čak i ovako negativan, poražavajući stav o "smrti multikulturalizma", najmoćniji, među kojima je i ona, sebi mogu da priušte. Mene to vređa, jer sam ideju internacionalizma razvijao kroz svoje filmove, za njih sam dobio i neke nagrade. Sa Evropom se nisam identifikovao slušajući šta moderni političari kažu na televiziji, već čitanjem Andrića, Crnjanskog, Selimovića, gledajući slike Šumanovića, diveći se dostignićima Tesle i Milankovića, pa čak i kroz dostignuća Titove Jugoslavije, jer je ta država bila "faktor" na ovom kontinentu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

Jovan

29.08.2011. 21:27

Sta reci osim:bravo i hvala Emire za sve sto si uradio do sada i sto ces uraditi ubuduce.Svi dobronamerni na ovim nasim prostorima se ponose tobom.Jedino sa pokusajem stvaranja multikulturalnosti na ovom brdovitom Balkanu ce ici malo teze,ali vredi pokusati.

Dan Giljen

29.08.2011. 21:28

Kao uvek Kusturica bez dlake na jeziku.Samo nas istina moze spasiti i pomiriti ali ne selektivna.Ako hocemo dalje ne zajedno posto su sve zajednice ne slavno raspale,nego jedni pored drugih mora svi zlocini da budu na stolu.Pocnimo sa Srebrenicom pa onda nekoliko stotina godina unazad.Ovi sto u horu vicu 1389 je proslost,1941 je proslost ,onda je 1955 proslost.Ako zlocin nikad ne zastareva ne moze ni onaj iz 1941 da zastara.

Sale

30.08.2011. 06:55

@Dan Giljen - Kako bi bilo poceti od pre nekoliko stotina godina pa ici na ovamo?? Mozda bi se tako istina bolje sagledala, sta mislis??

Ивица

29.08.2011. 21:30

Е када би овај народ имао мало више оваквих људи и патриота као што је госп. Кустурица.где би нам био крај?

Che Chavez

30.08.2011. 09:24

@citac - Кустурица ис а легенд! Кустурицу за предсједника.

patriot

29.08.2011. 22:34

kakvo rusko selo i budalastine? i to u bosni? na istom brdu odakle su ubijali narod sarajeva sad ovaj gradi "rusiju" i prica o multikulti! sto neizgradi indiju,kinu,afriku ili nesto tako. znaci ovo se zove provociranje komsije a ne miran suzivot.

baunti

30.08.2011. 20:47

@patriot - Tebi Srbin ako kaze i "dobar dan", ispasce da te provocirao. Okreni sliku, pogledaj i drugu stranu...

jasna

29.08.2011. 23:21

Evo, ovako, necemo da govorimo nista protiv niti da zavidimo nasem velikom neimaru i knjizevniku Emiru Kusturici. I zelim mu da nastavi da se bavi gradjevinarstvom i ugostiteljstvom i sviranjem bas gitare u orkestru. A sto se tice novih filmova, ako ih bude, bude, ako ne onda opet nista.

matia

29.08.2011. 23:32

zašto se kusturica i dr.nele ne prošetaju sarajevom pa da im kažu što misle o multikulturalizmu.

Hase Sa

29.08.2011. 23:43

Bravo Kusta! Šta reći drugo,kod nas političari više i ne obećavaju,niti nam imaju šta obećati (izlagali su sve) a ti bar konkretne stvari radiš i opet će od toga narod imati vajde. srećno!

Saša

30.08.2011. 01:04

Užas. Novokomponovani feudalac sa Mokre Gore posle podrugivanja žrtvama iz Višegrada bi da se ruga malo i Sarajevu. A patrijote ga gledaju kao velikog umetnika sa vizijom. Tužno je mesto Balkan.

Marijana Buzancic

30.08.2011. 01:20

Dakle, Nemanja ne prestaje sa iznenadjenjima..ali slaba vajda za pomirenje i dobar ''komšijski odnos'' u našem Sarajevu prema njemu je napravljen ''kolektivni kompleks'' kolektivna mržnja koju su uglavnom proizveli mediji..i ..nebeski novinari..

Mala

30.08.2011. 01:35

Gospodine Kusturica Molim Vas snimite film o istini , o ratovima koji su se odvijali na podrucjima bivse Juge. Srbiji bi to mnogo znacilo. Unapred hvala. Mala

Miralem Lojpur

30.08.2011. 02:08

Logika, razum, istina. Sve sto je g. Kusturica izjavio ja potpisujem.I ja poticem iz srpske islamizirane porodice, ciji su preci prsli sa hriscanstva na islam da bi sebi olaksali zivot. Srbin sam islmamske veroispovesti, a ne nekakak tzv. Bosnjak ili ti ne znam sta. Govorm svojim srpskim jezikom, pisem svojim pismom cirilicom i snaje su mi iz mesanih brakova. N e pljujem po svojem rodu i narodu, volim svoje korene i postujem tradiciju (islam i pravoslavlje) svojih predaka.

Noname

30.08.2011. 11:10

@Miralem Lojpur - Pod uslovom da je istina ovo sto ste napisali (na ovim prostorima niko vise nikom ne vjeruje, cak i kad je anonimno i bezopasno, dakle nisam izuzetak), zasluzili ste moje postovanje. Ipak takvih primjera je jako malo... Da nas je vise koji imaju postovanja i razumijevanja za prilike na ovom brdovitom Balkanu a koje su bile takve da su ljudi prvenstveno zbog svojih porodica bili primorani na promjenu vjere, mozda do rata ne bi ni doslo. Ali samo mozda..

Tika

30.08.2011. 14:06

@Miralem Lojpur - Miraleme, burazeru, Kusturica je čovjek od poštovanja i istine. Nije ništa strašno da bi čovjek spasio svoju familiju uzimao drugu vjeru. U našem narodu je poznato....za spas svoje familije uradio bih sve...Ali ne treba zaboraviti svoje porijeklo. Sa tvojim komentarom sam prezadovoljan. Bratski pozdrav!

PALJANI

30.08.2011. 03:08

Pozdravljamo ovu ideju i nadamo se brzoj realizaciji projekta. Pale su jako bitna opština u okruženju u kojem se planira izgradnja ruskog etno sela. Predstavljamo ratnu predstonicu i centar gdje je stvorena Republika Srpska!Svaka čast, PALE i PALJANI su uz Kusturicu!

svaka cast

30.08.2011. 04:27

Sve tvoje zamisli neka ti se ostvare,sve te gradove i sela na stari nacin sto gradis su nesto neprolazno i to smo mi.A od modernog nacina zivota kojem svi sada teze isto tako ce se svi vrlo brzo umoriti i pozeljece da tu dodju.tada ce sve to imati svrhu.,Samo napred ko gradi taj vecno zivi-ko rusi biva brzo zaboravljen....

ante

30.08.2011. 08:05

ja nesmijem da idem u beograd jer me je strah niko mi nije zabranio ali nesmem i gotovo pa me interesuje da kaze kusturica ko je njemu zabranio da se zna ili samo zamajava srpski narod sa svojim strahomHvala

CipiRipi

30.08.2011. 10:23

@ante - Ante ti si ili snajka ili provokator. Biće da si oboje. Kada god sam išao u Srbiju 92, 93, 94, Na putu od Kelebije do BG susreo sam bar dvadesetak automobila sa Hrvatskim tablicama i šahovnicom. A ti "nesmeš" , e baš si snajka!

Danilo

30.08.2011. 10:33

@ante - E, pa dragi Ante u BG mozes slobodno kad god pozelis i niko te nece ni prstom pipnuti. Mislim i da se na sred Terazija dernjas kako si Hrvat verovatno cete samo sa cudjenjem gledati :) Voleo bi stvarno da mi neko nadje Hrvata, Muslimana, ma cak i Albanca koji je zbog svoje nacionalnosti u Beogradu imao problema. Ne racunam naravno huliganisanje po stadionima, mada bi i tamo mozda bolje prosao nego Srbin iz suparnickog tima :))Tako da kad god doso dobro doso!

Ivan

30.08.2011. 10:58

@ante - Zar postoji neko ko nesme u Beograd ?? meni kao beogradjaninu to je smesno . Ziveo Kusta!!!

Nikšićanin

30.08.2011. 08:14

Za genijalnog Kusturicu sam čuo u Sarajevu, gdje sam završio studije. Sarajevo je bio grad muzike, sporta, umjetnosti... Sjedio sam za istim stolom po sarajevskim birtijama sa Davorinom , Zdravkom , Rejhanom , Vajtom, upoznavao se Nedom , Jadrankom ... oni su postali poznati. Kusturica je svjetsko ime, divim mu se, poštujem što nije zaboravio vjeru pradjedovsku, to je njegovo pravo. Volio bih da napravi etno selo u CG (Durmitor...)

Maja

02.09.2011. 07:22

@Nikšićanin - Dok izvorno vredna narodna arhitektura propada mi se divimo kiču Emira Kusturice.Jasno je da on sve to radi zbog ličnog bogaćenja. Šteta što niko ne sme da mu se suprotstavi u raboti vulgarizacije pravog graditeljskog nasleđa.

BULDOZER

30.08.2011. 08:19

Sjecam se kao klinac 1991 godine u Sarajevu za dan republike vjesali smo zastave po haustorima. Slucajno ispade jednom od raje republicka zastava na zemlju dok pored nas prodje komsija, koji bjese oficir u JNA i rece: "Zar nije dovljno sto svi pljuju po tim zastavama, a sad i vi djeco!".Godinu dana poslje toga isti taj komsija je jos uvjek bio oficir, ali ovaj put kao oficir HOS-a u Bosni!Sarajevo je moj rodni grad, sanjam o njemo prilicno cesto, volim ga, ali za mene tamo vise nema mjesta!

plavusa

30.08.2011. 10:42

Nije mi jasno gde se nalaze tri i po hektara na nadmorskoj visini od 1600 metara na Trebevicu pogodnih za izgradnju? Zemljiste odakle se pruza pogled na Sa. kao i izlaz bivse zicare je zemljiste Federacije?!Stvarno mi nije jasno.

C.GORA

30.08.2011. 11:58

@plavusa - Plavuša, Mnogo sam puta, kao student, takođe, sa plavušama, žičarom izlazio na Trebević . Sjećam lijepog pogleda sa Trebevića, sjećam se dobre šume i velikih prostora. Neznam da li sve to katastrski pripda Trebeviću, ali malo dalje od izlaza iz žičare postoji prostor da se napravi baš predivno etno selo. Emire, naprijed, imaš sjajne ideje!

plavusa

30.08.2011. 12:50

@plavusa - ..bas naprotiv.Jedino mesto koje je pogodno za gradnju na teritoriji RS je betonski plato i okolina podno tornja. Dotle nikad zicara nije isla, vec do Vidikovca. Vidokovac i bob staza je na teritoriji Federacije. tirulilu

cedas

30.08.2011. 23:13

@plavusa - plavušo sve si u pravu ovi ostali su papci ,ideja dobra ali sve papire i zemlju Kusta ce da ganja po Kantonu

A.S.

30.08.2011. 11:25

Eno bosnjaci se bune - kazu da ce ga lako zapaliti jer je od drveta.A ja kazem , sto se bunite. Bosna vam je prepuna turskih sela - moze i jedno Rusko.

Dobrivoje

30.08.2011. 11:46

Ja bih iskreno voleo da svi ovde koji hvale tog Kusturicu i velicaju ga, odu samo na kafu recimo, po tim njegovim etno selima, da vidim koliko vam je dubok novcanik...A vidim svima vam lepo izgleda, pa sto ne odete na vikend...Nemojte biti naivni, nije on stcao slavu i bogatsvo ni za Srbe, ni za muslimane, nego za sebe, a sad to jednostavno hoce da unovci...Sela se po Srbiji i RS gase, a on pravi kvazi seoskim turizmom...Sto ne napravi u Dimitrovgradu ovo isto...

kerber52

30.08.2011. 16:25

@Dobrivoje - Ko te tera da sedas na kafu, idi, vidi, poljubi pa magla. Nije kusturica kriv sto po selima nema puteva, struje, skola i bolnica pa da sad ispravlja krive drine po Srbiji i Srpskoj. Pride ima toliko bogatijih od njega koji ne mrdaju prstom da nesto naprave (a samim tim i zaposle nekog).

Dobrivoje

30.08.2011. 18:44

@Dobrivoje - Postovani gospodine, mene u ovom clanku ne interesuje niko drugi, osim doticnog gospodina, o kome je u clanku rec. Da ja vama kazem nesto, svaka vama cast, ali ako vi do sada niste uvideli da samo bogatasi mogu da uzivaju u njegovom turizmu i priuste sebi kafu od 500dinara, onda mi nemamo sta da razgovaramo. Isuvise je sve ocigledno. Nikada ja nisam sporio velicinu ovog gospodina, ali zna se gde se uzimaju palme, a gde i kome se uzimaju pare. Prijatno vece!

ЂШПФЧЏЖ

30.08.2011. 12:17

Е да су сви срби исламске и католичке вере овко паметни као кустурица,селимовић, андрић......, не би оних братоубилачких ратова ни било............Поздрав свим србима без обзира на веру

ШОНЕ

30.08.2011. 12:35

Напросто сам изгубио наду да има људи који кажу "сирову" истину и урадили би то опет , некада сам ја говорио "сирову" истину , али ме је олош ућуткао.Зато Кусти скидам капу, а истина се МОРА рећи ...Кусто краљу!

Bosnjak

30.08.2011. 17:22

DJSPFCDjZ.Isto tako da su svi Bosnjaci pravoslavne i katolicke vjere bili pametni ne bi bilo rata u Bosni.

Radivoje

30.08.2011. 21:04

@Bosnjak - Neznam uopste sta ovi novokonponovani bosnjaci ustvari Srbi koji su silom prevjereni u islam ,traze na ovom sajtu.A pogotovo sa ovakvim izjavama pa da imalo imaju svjesti i hrabrosti ugledali bi se na slavnog i hrabrog Emira Nemanju Kusturicu ljucku velicinu koji se vratio pradjedovskoj vjeri ,neka vam njegov primjer bude uvjek put do istine dotada razmislite odkle ste i ko ste.. zivio Nemanja i jedina istina.....

kuduz

31.08.2011. 14:33

@Bosnjak - Sto si smjesan koliko ljudi uzima islam de malo pogledaj u internetu sta je prava vjera.

cuss

30.08.2011. 19:28

Sta reci nego balkanskom primitiviznu nikada kraja...cini se da među nama(balkancima) ne postoji pitanje na koje mozemo odgovoriti a pritom se ne doticati nacionalizma. Sto je najgore, pritom se i vjera, iz neznanja ili svjesno, koristi u svrhu necega cemu se svojim nacelima i principima ostro protivi. Ali, to je valjda nasa realnost, pa koliko naroda toliko istina, nacionalno jednoumlje, individualni idiotizam,nepismenos,neznanje,primitivizam...

filip

30.08.2011. 19:48

Bravo kusto care, svaka ti cast na investicijama u ovo tesko vreme, Dodik i Kusturica su dobitni tandem,ljudi vizije i energije!