Nađeno mesto streljanja Draže

V. C. S.

24. 08. 2011. u 20:56

Nastavak potrage za ostacima Draže Mihailovića na Adi Ciganliji. Locirano mesto streljanja pored zatvora. Nastavljaju se površinska iskopavanja na velikoj površini

ARHEOLOZI koji, po nalogu istražnog sudije Dragana Pantelića, od početka avgusta pretražuju teren na Adi Ciganliji, za koji je državna komisija utvrdila da je mesto egzekucije generala Dragoljuba Draže Mihailovića, došli su do prvih tragova.

Kako nam je potvrdila šef tima, prof. dr Marija Đurić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, prethodnih dana pronađeni su ostaci zatvorskog zida i tačno lociran ugao gde se sudaraju njegova zapadna i severna strana.

Prema iskazima svedoka, upravo na tom mestu bilo je mesto gde je streljan Mihailović, a njegovo, kao i tela desetak ratnih funkcionera, koje je revolucionarna vlast proglasila za izdajnike, zatrpano živim krečom.

- Sada se nastavljaju površinska iskopavanja na velikoj površini na kojoj je, kako se pretpostavlja, bila jama koju pominju svedoci. Posao će ići sporo, trajati danima, ali će sve biti detaljno ispitano, kao što se inače vrše arheološke pretrage - sa prosejavanjem zemlje, uglačavanjem profila... - kaže Marija Đurić.

Prvobitne procene bile su da će radovi trajati oko mesec dana na mestu koje je u junu detektovala državna Komisija za otkrivanje masovnih grobnica streljanih posle 1944. Posao je poveren Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, koji je formirao tim arheologa, antropologa i doktora sudske medicine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Stevan

24.08.2011. 21:15

Pobogu prestanite vec jednom s tim gibanicharem.. Dikle cemo glodjati njegove kosti kad god je drzava pred nekim vecim problemom.. Nemojte nas vise zamajavati kojekakvim kostima.

bree

25.08.2011. 00:38

@Stevan - Gibaničar si ti . Zbog tih Komunista i Titoista i Slobista koji su Srbe žive zakopali, uspeli da se zamerimo sa svima, doživeli smo propast kao nikad do sad. Kao i Draža kome se nezna grob ni da li mu je telo raskomadano ili jednom komadu zakopano, tako smo i mi raskomadani niti nam se zna gde je početak niti kraj, niti cilj , kao da smo bez glave. Ono što smo izgubili za 70 godto ni dok su Turci vladali nismo toliko pogubili.

Ivan

25.08.2011. 01:31

@Stevan - Komentar Vam je zloban i pomalo morbidan (glodanje kostiju). Možda je namera bila figurativno izrazite neslaganje sa tekstom ali ipak to asocira na kanibalizam što je svakom normalnom čoveku odvratno. Naravno da imamo mnogo nerešenih problema ali istina je dug koji imamo prema ovom velikom čoveku i prema našem potomstvu. Ovo se i radi zato da oni ne bi morali da se bore sa duhovima prošlosti već da mogu slobodno i bez bojazni da stvaraju sebi budućnost.Prema tome ovo je mala cena...

srbin

25.08.2011. 10:27

@Stevan - Komunjare vidim da vam je muka sto ce biti pronadjen Cica,sto ce Srbija imati svoju ,,meku,, Komunjare vidim da vam je muka sto Srbi vole Draskovica Vuka. Komunjare potomci vas se stide.Ziveo Vuk,Cica i Srbija!

Sjecanje

24.08.2011. 21:47

Da covjek ne povjeruje sta cita. Jesu li po vasem misljenju , drugi sv. rat pravedno vodili njemci, cetnici, ustase itd ? Koliko su oni napravili zla i zrtava na ovim podrucjima? Hocete li nastaviti sa prosejavanjem njihovih zrtava? Ako vas placaju za sijanje Draze, zasto ne bi nastavili sa radom i to godinama kao i do sada, a mozete zaposliti i mnogo onih sa evidencije nezaposlenih, da bar nesto korisno uradite . i pitanje Jeli to vracate cetnistva i provocirate i dalje duhove iz proslosti?

Neutralan

24.08.2011. 23:43

@Sjecanje - Hoces li, molim te, da kazes kako su ustase i cetnici bili zlotvori, a partizani casni i posteni. Pa nije Tito mogao da voli Srbiju vise od Draze i njegovih komadanata. Poenta je u tome da neki ljudi, a i ti medju njima, jos uvek zive u nekim snovima i misle kako je komunizam i Tiro doneo nesto dobro srbima, a sve ovo danas sto se desava je posledica tog zlocinackog sistema.

Zoran

25.08.2011. 06:17

@Sjecanje - Čika Draža se borio za Srbe i Srpstvo, a Ličke i druge .ičke i crnogorske brigade, su pobile sve što je od Srpstva vredelo u Beogradu i zaposele njihove kuće. Kao što piše u tekstu i pobacale ih u živi kreč. Da nam je Draža ostao, ne bi smo ovako stradali kao država i narod.

Igor

25.08.2011. 10:01

@Sjecanje - Pa ne mozete na istu stranu staviti Cetnike i Ustase. Ustase pripadaju bastini genocidne drzave Hrvatske. Te ustase su ubile oko 700000 Srba, Roma i Jevreja. Vi ili ne znate istoriju ili to cinite sa namerom.

TNT

25.08.2011. 16:51

@Sjecanje - Pitaj zaklane u selu Vranic zasto ih Drazini cetnici poklase?Po silnim cetnickim komentarima zakljucujem da su SPOvci dobili partijski zadatak da od crnog napreve belo,po svaku cenu.

darko

24.08.2011. 21:49

Ziv je Cica umro nije dok je Srpstva i Srbije,Djeneral ,Dragoljub Drazo Mihajlovic i General Ratko Mladic su Istorija Srbije i to nikad niko nemoze izbrisati pa ni boris tadic zajedno sa svojim sledbenicima..

kiza

24.08.2011. 22:54

Prestanite da nas zbog Draze Mihajlovica i vracanja cetnistva u Srbiji totalno ukopate. Pored ostalog i zbog toga nas svi mrze i ne vole, a posebno narodi i narodnosti iz bivsih republika. Svi beze od nas jer zanaju kolika su zla cetnici naneli stanovnistvu tokom Drugog svetskog rata. Delom i zbog toga, gubimo Kosovo, Hrvati svoje ustastvo pravdaju pojavom cetnistva u Srbiji, Rusi nas kritikuju jer ne slavimo NOB. Sa otkopavanjem grobnica ponovo izazivamo strah, mrznju i otpor kod suseda.

Jurisni korpus

25.08.2011. 10:51

@kiza - Nisam bas siguran da zbog cetnika gubimo Kosovo...pitam se da li marsal ima nekakve veze sa tim,zabranjujuci hiljadama srpskih porodica povratak na kosovo posle drugog svetskog rata,i davajuci njihovu imovinu albancima,u cilju "ravnopravnosti nasih naroda i narodnosti".A ustav po kome kosovu daje veliku autonomiju necu ni da pominjem.

Zoran

25.08.2011. 13:17

@kiza - Gubimo Kosovo prvenstveno zbog Titove politike i sto je namnozio siptare dovodeci iz Albanije na Kosovo i sto je svakom od njih obecao kumstvo posle rodjenja 10tog deteta...Posle su sve oko Kosova varijacije njegovih naslednika.

Stojan

26.08.2011. 00:11

@kiza - Kosovu je Tito dao pravo na prisajedinjenje Albaniji preko svojih delegata,članova KPJ za Kosovo i Albaniju, na Bujanskoj konferenciji,gde je između mnogih delegata bio Dušan Mugoša - Duć.Dosta sam izneo jer sve ostalo je dnevnopolitičko zamajavanje.

Alisa u zemlji cuda-ka

25.08.2011. 01:34

Klupko se polako odmotava, prvo su poceli da delimicno priznaju istoriju, sad priznaju svoje zlocine, jos da postavimo spomenike secanja i pocasti palim zrtvama i napravimo svetilista, pa da vidim sta nam mozete Komunisti!!

Perica

25.08.2011. 08:26

Ali još nije nađeno rešenje za sve veće ekonomske probleme, korupciju, kriminal... Mislim da sam sve rekao.

kiza

25.08.2011. 10:34

Za vreme Tita bili smo najpostovanija drzava na svetu, na sahrani su mu dosli svi drzavnici sveta da mu odaju priznanje za njegovo delo. Zar cemo sada i njih da proglasimo neprijateljima. Danas smo najomrazenija zemlja u svetu delom i zbog rehabilitacije ekstremizma i cetnistva u Srbiji.

Jurisni korpus

25.08.2011. 13:17

@kiza - Koje delo?!Mozda delo cuvene ozne,koja je radila po sistemu "ko nije sa nama protiv nas je".I u tim "delima" je nestalo na hiljade srba posle rata,zatim konfiskacija imovine,oduzimanje gradjanskih prava...pa Kardeljov Goli otok,i tako dalje.Bogami stvarno velika "dela" je imao austrougarski vojnik,pripadnik 42 domobranske vrazje divizije...

Radomir Pavicevic

25.08.2011. 14:34

Pocelo je opet zamajavanje naroda, treba da se zaboravi na ove izjave nemacke kancelarke.

Sasa, Pozarevac

25.08.2011. 17:39

Dugo je trebalo narodu da shvati ko se stvarno borio za njegove interese. Naravno da nije moglo, a ni smelo da se prica o istini, ali nikad nije kasno. Nema stajanja. Grob naseg Djenerala mora da se nadje.

radomir pavicevic

26.08.2011. 00:05

Na osnovu cega vi tvrdite da je on streljan. imateli presudu i dokaze o streljanju.Englezi su ubijedili Francuze i Amerikance da je Draza izvrsio samoubistvo i da presuda nije ni donosena.Vi mozete da pronadjete eventualno njegov grob, ali dajte neke dokaze o presudi i streljanju. bez dokaza vi govorite neistinu, jer ja istinu znam.

dule

26.08.2011. 18:35

Sta!Opet pronasli mesto streljanja.Na koliko mesta je pogubljen ta j covek?Hm.

uskok

27.08.2011. 15:28

Drazu su kako njegovi sledbenici govore, izgleda ubijali na nekoliko mesta. I to svaki put na smrt. Izgleda je Draza svaki put vaskrsao, pa ga komunisti morali opet ubijati.Dodushe samo na jednom mestu su nasli njegove ostatke, ili mozda to nisu bili njegovi....

Nikola Crnogorac

27.08.2011. 16:25

Da li mi neko moze odgovoriti od kakve bolesti boluje srpski narod.