Lazarevac: Visoke sekvoje niču iz uglja

B. PUZOVIĆ

15. 08. 2011. u 20:56

Jedinstven drvored u Evropi uzdiže se usred rasadnika u Baroševcu. Tragalo se za drvećem koje će moći da pošumi jalovišta "Kolubara"

NAJVIŠE drveće na planeti, džinovske sekvoje jedino rastu u Americi i - Baroševcu kod Lazarevca! U rasadniku, u ovom selu, naime, nalazi se drvored od 29 sekvoja, jedinstven jer ih nigde u Evropi nema toliko na jednom mestu.

Sadnice sekvoje zasadili su stručnjaci Šumarskog instituta iz Beograda, u potrazi za vrstom drveta najpodesnijom za pošumljavanje jalovišta na površinskim kopovima Rudarskog basena "Kolubara", na prostorima gde je završeno iskopavanje uglja. Sve do jedne, sekvoje su se primile i do sada "izgurale" više od 30 metara u visinu.

- Niko nije očekivao da će sekvoje uspeti da se održe na ovom, za njih neobičnom mestu. Ne samo što su se održale, već dobro napreduju, po obimu debla mogle bi da im pozavide i sekvoje u Americi - kaže Vojislav Filipović, upravnik rasadnika "Kolubara-usluga" u Baroševcu. - Sekvoje su naš zaštitni znak, dolaze da ih vide studenti Šumarskog fakulteta, ali i mnogi ljubitelji prirode. Pokušali smo pre nekoliko godina da odgajimo mladice, ali, nažalost, nismo uspeli.

U rasadniku u Baroševcu, na oko 17 hektara, ima više od stotinu vrsta drveća - četinara i listopadnog, ukrasnog žbunja, cveća... Ipak, počasno mesto zauzimaju sekvoje - dominiraju visinom, ali i dužinom i širinom drvoreda.

- Iako su za naše uslove prilično visoke, sekvoje u rasadniku još predstavljaju patuljke u odnosu na one koje rastu u Americi, gde mnogi primerci sežu i preko stotinu metara u nebo. Klima u Srbiji drugačija je nego u njihovoj postojbini, ali sekvoje su uspele da opstanu - kaže Radmila Pejović, diplomirani inženjer poljoprivrede. - U Srbiji niko nema dovoljno iskustva sa uzgojem sekvoja, o njima se na Šumarskom fakultetu uči samo informativno. Zbog toga, razmišljamo da kontaktiramo s kolegama u Americi, da nas posavetuju oko sadnje ovog drveća.

Pre nekoliko godina zaposleni u rasadniku prilično su se zabrinuli kad su uočili da su pojedine grane sekvoja počele da se suše. Pomislili su na najgore, ali analize koje su obavili stručnjaci Šumarskog instituta pokazale su da su sekvoje u odličnoj formi.

- Na sreću, sušile su se samo pojedine grane i to je normalno u životu sekvoja - kaže upravnik rasadnika. - S obzirom na to da su zagazile tek u treću deceniju, naše sekvoje su tek u začetku, jer u Americi ovo drveće dostiže starost i preko četiri hiljade godina!

ČUDO PRIRODE

SEKVOJE se ubrajaju u najveća čuda prirode. To je ogromno praistorijsko zimzeleno drvo čija visina premašuje stotinu metara i težinu od 2.500 tona! Ovaj četinar može da ima i 15 metara u prečniku i potrebno je bezmalo 40 ljudi da bi se obuhvatilo takvo drvo. U Kaliforniji žive džinovske sekvoje, koje se smatraju najvećim živim stvorenjima na planeti! Sekvoje su potpuno otporne na insekte i vatru, a samo kora ovog drveća debela je više od pola metra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

P.Marinkovic

28.03.2012. 22:12

Zaista, sekvoje su divni zivi spomenici zivota na zemlji, bio bih presrecan kada bi i ja mogao da priustim sebi ovakav spomenik ali ,,avaj,, gde da nadjem sadnice sekvoje pa ako bi neko imao neki predlog bio bih mu zahvalan