SA sobom vodimo bravare i možemo da otvaramo stanove radi popisa i plenidbe stvari, zahvaljujući čemu smo u poslednjih pet meseci drastično povećali naplatu dugova. Za samo pet-šest izlazaka, uspeli smo da na ime neplaćenih računa komunalnim preduzećima naplatimo četiri miliona dinara, kaže, za „Novosti“, šef sudskih izvršitelja Prvog osnovnog suda u Beogradu Veselin Čuljković.

Računa se da se u Beogradu nalazi 75 odsto svih predmeta u celoj Srbiji, a četrdesetak izvršitelja radi na oko 1,6 miliona slučajeva. Najviše je dugova za komunalije.

Izvršenje je najslabija karika srpskog pravosuđa, priznaje državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

- Izvršenje je trajalo koliko i sama parnica. Prosečna dužina je bila nešto više od dve godine, dok je u zemljama EU standard 80 dana! Usporavalo ga je i to što su stranke imale pravo žalbe. Žalba je putovala u viši sud, a odlučivanje je trajalo tri meseca. Sada će se, umesto o žalbi, odlučivati o prigovoru, u istom sudu, i taj postupak će biti završen za nekoliko dana - objašnjava Homen.

NAJVEĆE ŽRTVE RADNICI NAJVEĆE žrtve dosadašnjih sporih izvršenja, prema Homenovim rečima, bili su radnici, koji su tužili poslodavce. Dešavalo se da, dok prođe sudski spor i postupak izvršenja, firma ode u stečaj, pa radnici nemaju od koga da naplate novac.

Po Čuljkovićevim rečima, neretko prođe po godinu dana dok izvršitelji ne uspeju stranki da uruče rešenje. Oni su se na terenu sretali sa najrazličitijim pretnjama.

- Čak 99 odsto pretnji su blef, ali nikad ne znamo ko će stvarno nauditi sebi ili nama. Zato izvršenje odlažemo. Sledeći put pre nas ide policija da pripremi teren, a sa nama idu vatrogasci i hitna pomoć - objašnjava šef izvršitelja.

Stvari bi trebalo da se ubrzaju od 1. septembra, kada na snagu stupa Zakon o izvršenju i obeštećenju. Najveća novina je, kaže Homen, uvođenje privatnih izvršitelja, koji će u početku raditi pored sudskih, i stranka će moći sama da se opredeli koga želi. Takođe, rešenja će biti lakše uručivana, jer dužnici više neće moći da izbegavaju prijem. Izvršitelji će moći da ih kače i na vrata stana ili na oglasnu tablu suda.

Privatni izvršitelji dobijaće licence od Ministarstva pravde, imaće kancelarije, polagaće ispit. Očekuje se da će potpuno biti osposobljeni za rad u martu. Standardi su da je na 30.000 stanovnika jedan izvršitelj, tako da bi samo Beograd trebalo da ih ima bar 70. Danas ih u Srbiji ukupno ima 60.

- Zakon uvodi i krivičnu odgovornost policije ako ne asistira izvršiteljima. Cilj nam je da se postupak izvršenja svede na razumnu meru - zaključuje Homen.