Studenti uče na crno

I. MIĆEVIĆ

02. 08. 2011. u 20:52

Privatni fakulteti koji nisu akreditovani predstavljaju rizik za brucoše. Medicinski i još šest univerziteta nisu dobili „zeleno svetlo“

PRIVATNI medicinski fakultet u Beogradu, iako već godinama radi bez akreditacije, i dalje upisuje nove generacije studenata. Šestogodišnje studije, kako nam je rečeno na ovoj Američkoj školi medicine u Beogradu, koštaju oko 73.000 evra. A akademci se na njih upisuju na sopstveni rizik, jer je neizvesno da li će ova ustanova da dobije akreditaciju.

Oni nisu jedinstven slučaj, jer još fakulteta i univerziteta nudi svoje studijske programe, iako od Komisije za akreditaciju nisu dobili zeleno svetlo. Pod aktom upozorenja je još šest privatnih univerziteta - Evropski, Union, Union „Nikola Tesla“, Alfa, Univerzitet u Novom Pazaru i Akademija lepih umetnosti, kojima su odobreni studijski programi, ali nemaju i akreditaciju na nivou univerziteta.

- Studenti se na ove fakultete upisuju na sopstveni rizik - upozorava Vera Vujčić, predsednica Komisije. - Konkretno, privatnom medicinskom i još nekim fakultetima izrečen je akt upozorenja i dužni su da do oktobra dostave komisiji dokaze da su ispunili uslove potrebne za akreditaciju. U suprotnom će im akreditacija biti odbijena, a dobiće i poslednju šansu od još godinu dana da još jednom podnesu zahtev i da ispune uslove. Posle toga sledi oduzimanje dozvole za rad.

VEĆE ŠANSE
Problem sa akreditacijom ima i Union, koji se pocepao na dva univerziteta - Union univerzitet i Union „Nikola Tesla“! Oni, kao i Evropski univerzitet, ispunili su glavni uslov - da imaju po tri različita programa i sva tri nivoa studiranja - osnovne, master i doktorske studije. Novopazarski, Alfa i Akademija lepih umetnosti još nisu ispunili ovaj zahtev.

Na Američkoj školi medicine rečeno nam je da će prijavljivanje za drugi upisni rok početi krajem avgusta, kada se vlasnik vrati iz Amerike. A od marta ova visokoškolska ustanova u vlasništvu je Mohamada Jala Khamisa, dok je prethodno bila u posedu „Ostrog medikal sistema“, a kao vlasnik se pominjao bivši ministar zdravlja Milovan Bojić.

Problem ove ustanove je što nema „nastavnu bazu“, tj. praksu u državnim bolnicama ili bar o tome nisu obavestili Komisiju za akreditaciju, konstatuje Vera Vujčić.

- Studenti imaju praksu na privatnim klinikama, zato što je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević nezakonito poništio naše ugovore sa državnim ustanovama - tvrdi prof. dr Višeslav Hadži Tanović, jedan od predavača.

- I postupak akreditacije se odugovlači, jer nam stalno postavljaju nove uslove.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

02.08.2011. 21:41

Kako bilo ko ko nema dozvolu za rad može da radi? Šta rade inspekcije, policija? Taj američki medicinski fakultet bi u Americi bio momentalno zatvoren ako bi pokušao da radi bez dozvole, a vlasnik bi završio u zatvoru uz enormnu novčanu kaznu.

Dejan

03.08.2011. 01:06

Svi ti fakulteti odnosno univerziteti posluju po sistemu: "Idite, donesite dokaz o uplati skolarine i kupite indeks dok vam u sekreterijatu urade diplomu." Za njih je Grand Show Sorbona.

Nikola

03.08.2011. 08:32

Naravno da nisu ispunili uslove kad je ministar profesor na Megatrendu. Kako bi se studenti upisivali na njegov fakultet, kad bi i svi ostali privatni univerziteti imali akreditacije u junu, kada se vrsi upis najveceg broja novih studenata.