Očevi retko dobijaju starateljstvo

I. MIĆEVIĆ

30. 07. 2011. u 20:46

Очеви ретко добијају старатељство
Posle 6.644 slučaja razvoda braka tokom prošle godine, tek 478 muževa dobilo starateljstvo nad decom. Za razliku od glavnog grada, u južnoj i istočnoj Srbiji trećina dečaka i devojčica pripala očevima

BOLjE dobar razvod nego loš brak, slažu se stručnjaci, posebno ako su na prvom mestu interesi dece. Ali kada se na zajednički život stavi tačka i svako krene svojim putem, najteže pitanje upravo jeste ko će sa sobom povesti ćerku ili sina. Tradicija kaže da deca idu uz majku, a najčešće se ovog pravila drže i sudovi u Srbiji. A kada proslave 15. rođendan, tinejdžeri mogu sami da odluče sa kim žele da nastave život.

Nakon 6.644 razvoda tokom prošle godine, tek 478 muževa dobilo je starateljstvo nad decom. Majke su nastavile da brinu o potomstvu u 2.762 slučaja. Polovina brakova okončana je i pre nego što su dobili bebu ili su im deca već postala punoletna.

- Činjenica da deca uglavnom nastave da žive sa majkama može se pripisati u velikoj meri našoj tradiciji. Ali ne u smislu da to utiče na stručno mišljenje socijalnih radnika i suda, već da su deca od rođenja više vezana za majke i da na osnovu toga budu njima dodeljena - objašnjava Dragan Vulević, načelnik u sektoru za socijalnu i porodičnu zaštitu Ministarstva za rad i socijalnu politiku. - Podela porodičnih obaveza u Srbiji je i dalje takva da se majka više stara o detetu, brine o njegovoj hrani, higijeni, obrazovanju... Upravo zato stručnjaci u većini slučajeva procenjuju da sinovi i ćerke treba da ostanu uz mame.

ZAJEDNIČKI
POSLEDNjIH šest godina postoji zakonska mogućnost da se supružnici dogovore i dobiju zajedničko starateljstvo nad decom. Prošle godine bilo je 230 ovakvih slučajeva u Srbiji.
- To je najsloženije, ali za dete najbolje rešenje. Socijalni radnici ga preporučuju kada procene da su i otac i majka spremni da sarađuju i preuzmu deo obaveza. Tada oboje polažu ista prava i zajednički odlučuju o detetu - objašnjava Dragan Vulević.

Pet puta ređe, ali neki razvedeni očevi, prema prošlogodišnjim podacima, ipak su uspeli da dobiju starateljstvo. Za to je bilo potrebno da ispune mnogo uslova. Možda neočekivano, ali u Beogradskom regionu je najmanji procenat tata koje su nastavile da brinu o deci. Tu je deset puta više žena nego muževa sa starateljstvom, dok je u Šumadiji situacija duplo bolja kada je reč o očevima. U Vojvodini, recimo, mame su „pobedile“ u 952, a očevi u 155 slučajeva. A najpovoljnija situacije za muškarce je u južnoj i istočnoj Srbiji, gde je skoro trećina dečaka i devojčica pripala očevima (484 puta majkama i 134 očevima).

- Iako nije obavezujuće, mišljenje socijalnih radnika je presudno u gotovo sto odsto sudskih postupaka dodele starateljstva - objašnjava Vulević. - Otac dobija prvenstvo u brizi o detetu ako se pokaže da je to za mališane bolje. A procena je složena.

Prvi korak su razgovori u centru za socijalni rad, pa poseta stručnog tima porodici, da utvrde kako se dete ponaša i kome je privrženije u realnim okolnostima. Utiču i mišljenja psihologa, nekada se proverava i ko najčešće vodi dete kod lekara, ko ide na roditeljske sastanke ili u vrtić...

Socijalni radnici daju mišljenje, a sud i konačnu odluku, koja gotovo nikad nije protivrečna stavu socijalnih radnika.

Ukoliko je dete napunilo 15 godina, Porodični zakon kaže da je njegova želja presudna. Ono se, prema Vulevićevim rečima, pita i kada je mlađe, ali između 15. i 18. godine može samo da odlučuje sa kim će da stanuje i kakav će odnos da ima sa drugim roditeljem.

- To što jedan roditelj dobije starateljstvo ne znači da je onaj drugi nužno loš. Najbolje za dete je kada mogu da se dogovore i podele uloge, da i dalje svako učestvuje u odgajanju deteta. Jer se mogu oni razvesti kao supružnici, ali nikad kao roditelji - zaključuje Vulević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Vesna DC

31.07.2011. 02:16

Ne moze dete da pripadne posle tazvoda. Ono je rodjeno u toj zajednici i posle razvoda je prirodno da mala deca posebno devojcice zive sa majkom, A da ih otac redovno obilazi provodi vreme da njima ucestvuje u njihovom odrastanju skolovanju i svemu sto jedan mali zivot cini velikim. Podizanje dece nije jednostavno i ne sastoji se od ishrane i ostalih radnji koje mogu da se kupe i plate. Da bi dete odraslo u zdravo bice roditelji moraju da `nastave da funkcionisu kao roditelji .

pedja

05.10.2013. 01:03

@Vesna DC - A sta ako majka se ne pojavljuje po dete jer ni sama nezna sta ce a dete kod oca a on se brine o njoj i to previse iako je dobila na sudu ,,,

zarko

14.01.2017. 14:45

@Vesna DC - a sta ja da radim ja gledam dete u centar za socijalno moja zena je meni smestala neke stvari da sam nasilnik a nisam otisla je kod njenih roditelja kad sam bio na poslu molio sam je da se vrati nije htela bili smo dvanajest godina u vanbracnoj zajednici i bukvalno mi otela dete.dok nisam saznao istinu nakon par dana njenog odlaska ona je imala drugog i vec zivi kod njega i trudna sa njim on ima losu proslost sta ja da radim borim se za dete a usocijalnom nece nista preduzeti kao da doijem dete

Majka

31.07.2011. 17:21

Gosp.Vulevicu,nije mi jasna ova statistika.Otkud ovoliko odstupanje u dobijanju starateljstva za oceve izmedju Beograda i jugoistocne Srbije?Prema bioloskim zakonima,majke su mnogo pozrtvovanije i brizne za decu nego ocevi.Deca UVEK treba da pripadnu majci(sem ako je majka tezak psihicki bolesnik).Ovoliko odstupanje izmedju dva regiona u istoj drzavi pre mi lici na korupciju u centarima za socijalni rad,ko da vise dobija starateljstvo nad decom.I sta je sa ocevima koji ne placaju alimentaciju?

Jacq

05.08.2011. 12:40

@Majka - Moj suprug iz bivseg braka ima sina koji je pripao majci ali je ipak ostao kod oca,a majku posecivao mesecno....a sve sa njenim pristankom i odobravanjem.Za svo to vreme alimentacija uredno placana,da bi na kraju kada se on nakon dve godine ozenio,ona bukvalno otrgla dete iz ocevih ruka i 6 meseci mu nije dozvoljavala da dodje kod oca.Sve dok joj nije zapreceno sudom.Sada je to dete "oruzje" u rukama te iste "majke" protiv oca.A da ne pricam o psiholoskom stanju deteta nakon svega.Sta tada?

cruser

09.05.2013. 16:52

@Majka - A sta je sa majkama koje nedozvoljavaju ocevima da vidjaju decu, iako placaju alimentaciju? Nista, njih zakon stiti, i sistem takodje. Pokusajte da budete objektivni. Ima i dobrih oceva i to mnogo vise nego sto se u javnosti prica.

JARINHO

26.03.2013. 15:50

A sta ako su kod majke ne higijenski uslovi za dete???a dete ima 5 meseci,kome ce onda pripasti????ja sam bio na poslu kada mi je zena uzela dete i otisla kod svojih,kada sam dosao kuci nje nije bilo.molim vas neka mi neko pomogne jer se prepirem 4 meseca sa njom,a nece da se vrati.sta da radim???a para za razvod nemam.

Milos L.

25.05.2016. 20:10

@JARINHO - Dobro doso u klub kolega. Meni se trudna zena spakovala posle mesec dana braka i otishla jer sam trazio da ostane duze samnom jer se shetala po parizu i posle 10 dana kad se vratila sutra dan htela da krene za Srbiju. Ostavila me, ne zeli da se vrati vishe ikad, kaze da je psihicki matretiram.. a ako zelja muza da zena ostane malo sa njim je maltretiranje onda OK. Kad primetish da imash narcista od zene to mnogo boli a najgore je to sto hocesh porodicu i svoje dete pored sebe a zena ti ga oduzme

dragan

17.01.2017. 22:14

Imam rodjaka cija zena je nasla drugog, i otisla kod roditelja da zivi, imaju troje male dece najstarija cerka od 11.god nece ni da cuje za majku.sad socijalna sluzba predlaze bez ikakvog osnova da deca idu majci da zive sa njom gde uslovi nisu ni blizu kao kod kuce.socijalno nema ni jedan razlog ako vec brinu o deci da decu preseljavaju iz sopstvene kuce.takodje mu je smestala da je nasilnik medjutim dokazano da je lazna optuzba.tokom braka se ponasala nezainteresovano za decu.kako dokazati

1991

13.05.2017. 23:55

Muž je na sudu dobio našeg sina koji nije imao 6 godina i kod njega je dete... Za alimentaciju rekao je da se odriče i da mu ne treba....ja pošto ne radim i nemam prihode izdržavanja on hoće da me tuži a na rešenju je moralo da piše da plaćam 2000 na ruke jer se on odrekao sad mi neda ni da vidim dete a kamoli da ga čujem....

Milan

26.05.2017. 13:10

Moja zena ima sina iz prvog braka, koje je ostavila kod roditelja da zivi kada je ona samnom dobila sina i presla kod mene, poslje smo dobili jos jednog sina. Ona je mene prijavila za nasilje iako nema tragova nasilja, sto su i ljekari napisali. Otisla je kod svojih roditelja i sada tamo zivi. Ona mene ucjenjuje da joj iznajmim stan. Ja imam sve uslove, kucu , firmu sve. Ona nema nista, ni stambeno ni posao. Kakav je moja sansa da dobijem djecu?

Racionalizam

01.12.2019. 15:51

Šerijat (arapski zakon) kaže da dete obavezno pripda majci do njegove pete godine, ako to za dete nije štetno. Nakon pete godine dete obavezno pripada ocu, opet ako to nije štetno po njega.