Borislav Stefanović dogovorio je u troipočasovnom razgovoru sa Erhardom Bilerom, da se jedinice KFOR-a povuku iz Rudara - gde su došle s ciljem da uklone srpske barikade.


20:39 BILER: ODUSTAO SAM OD PRISILNOG PROLAZA


Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio je da mu "nije lako pala" odluka da povuče jedinice sa srpskih barikada u Rudaru i da je to učinio u korist građana Zvečana, ali da to ne menja ništa na njegovoj odlučnosti da deluje protiv ekstremista.

Kad je reč o pitanju vraćanja administrativnih prelaza na stanje pre intervencije specijalnih jedinica ROSU, Biler je istakao da je to "političko pitanje" na koje on ne može da utiče, ali da se nada da će se pronaći rešenje "u najskorijoj budućnosti".

"Odustao sam od prisilnog prolaza, jer znam da su se među građane umešale radikalne i ekstremističke strukture, koje su čak bile i naoružane. Odlučio sam se u korist građana Zvečana. Ta odluka mi nije pala lako, ali ne želimo da povredimo bilo koga", istakao je Biler, posle razgovora sa Borislavom Stefanovićem.

Biler, koji je izjavu davao dok su jedinice povlačile iz Rudara, istakao je da je to bio konvoj za snabdevanje namirnicama vojnika u Leposaviću.


20:23 KFOR SE POVUKAO IZ RUDARA

Jedinice KFOR-a, koje su oko 13.40 u oklopnim vozilima došle da uklone srpske barikade u Rudaru, povukle su se sa te lokacije nekoliko minuta posle 20 sati, posle dogovora komandanta KFOR-a sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem.

Očekuje se da će to smanjiti tenzije u tom delu severnog Kosova.

19:36 STEFANOVIĆ-BILER: KFOR SE POVLAČI IZ RUDARA

Borislav Stefanović dogovorio je u troipočasovnom razgovoru sa Erhardom Bilerom, da se jedinice KFOR-a povuku iz Rudara - gde su došle u 13.40, s ciljem da uklone srpske barikade.

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na ovoj barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor oko administrativnih prelaza na severu još nije postignut, ali da je angažovan "ceo državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije", te da je stvar "blizu dogovora".

18: 43 KFOR BLOKIRAO MOST U KOSOVSKOJ MITROVICI

Vojnici Kfora blokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici oko 18:30 sati.

Saobraćaj preko mosta koji razdvaja severni od južnog dela grada je obustavljen, a na mostu se nalaze tri vojna džipa i jedan kamion Kfora iz koga marokanski vojnici uzimaju oklopne štitove za razbijanje demonstracija -štitnike, palice i plastične oklope.

Vojnici Kfora rasporedili su se sa oklopnim štitovima i pancirima na glavnom gradskom mostu, kako javlja izveštač Tanjuga.

18:06 CVET ZA SLOVENAČKOG "KFOROVCA"

U očekivanju rezultata razgovora glavnog pregovarača Beograda Borislava Stefanovića i Erharda Bilera, Srbi sa barikade u Rudaru počeli su i neformalno da komuniciraju sa slovenačkim vojnicima KFOR-a koji su došli da, ako bude potrebno, uklone blokadu.

Predloženi tekst Deklaracije koji će biti pred poslanicima na vanrednoj sednici Skupštine u subotu pročitajte OVDE
Srbi su Slovencima, prvo, dali vodu da se osveže posle stajanja tri sata na istom mestu, a zatim je jedna profesorka iz Kosovske Mitrovice mladom slovenačkom vojniku poklonila - cvet.

Slovenački "kforovci" uzvratili su tako što su puške, koje su držali ispred sebe, stavili na leđa, javlja izveštač Tanjuga.

17:13 STEFANOVIĆ I BILER RAZGOVARAJU VEĆ SAT I PO

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović i komandant Erhar Biler već sat i po vremena razgovaraju u Rudaru o reševanju krize na severu Kosova.

Srbi se i u 17 sati nalaze na barikadama, ali prve redove sada zauzimaju predsednici opština sa severa Kosova i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a pored barikada su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i državni sekretar Oliver Ivanović.

15:53 SEVER KOSOVA ODSEČEN OD SRBIJE
Vojnici KFOR-a zatvorili su za saobraćaj, posle administrativnog prelaza Jarinje, i prelaz Brnjak, čime je sever Kosova odsečen od centralne Srbije.

Vojnici KFOR-a, koji zajedno sa Kosovskom policijom i tzv. kosovskim carinicima kontrolišu prelaz Brnjak, na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće, zatvorili su prelaz pošto su na put postavili rampe i bodljikavu žicu.

Šta je predsednik Srbije Boris Tadić izjavio povodom situacije na severu Kosova pročitajte OVDE
Na ovom prelazu koji se nalazi na krajnjem severu Kosova niko nije mogao da precizira kada će Brnjak opet biti u funkciji.

U blizini prelaza nema vozila koja čekaju na prelazak administrativne linije.

15:41 BOGDANOVIC I STEFANOVIĆ APELUJU NA SRBE DA PROTESTUJU MIRNO

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvali su Srbe koji blokiraju puteve na severu Kosova da protestuju izkjučivo na miroljubiv način.

Bogdanović je, posle sastanka sa Erhardom Bilerom u Rudaru kod Zvečana, izjavio da Srbi koji na severu pokrajine blokiraju magistralne pravce ne žele da uklone barikade, iako je to od njih zaražio komandant KFOR-a.

"Imali smo sastanak sa Bilerom i preneo nam je stav da treba da otvorimo barikade, ali mi smo rekli da to ne možemo bez saglasnosti naroda koji ovde telima brani svoje interese", rekao je Bogdanović.

15:04 AMERIKANCI ZATVORILI PRELAZ JARINJE

Šta javljaju izveštači "Novosti" sa Kosova pročitajte OVDE
Američki vojnici KFOR-a su nešto pre 15 sati potpuno zatvorili punkt Jarinje, kao odgovor na srpske barikade na putu ka tom administrativnom prelazu.

Punkt je spaljen u neredima 27. jula, ali je saobraćaj, doduše otežano i jednom trakom , obavljan.

14:57 BILER USLOVLJAVA RAZGOVORE UKLANJANJEM BARIKADA

Komandant KFOR-a Erhard Biler poručio je u Rudaru da će nastaviti pregovore o situaciji na administrativnim prelazima samo ako Srbi uklone blokade ka Jarinju, a šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović odgovorio da niko ne može da ubedi lokalne Srbe da se sa barikada povuku.

Predstavnici Beograda zamolili su komandanta KFOR-a da učini sve da se situacija razreši na miran način i da započnu razgovori.

Biler je, međutim, više puta ponovio da je spreman da razgovara, ali samo ako kroz Rudare prođe konvoj za snabdevanje KFOR-a.

Po njegovim rečima, neprihvatljivo je da jedinice KFOR-a nemaju slobodu kretanja, a on ne želi da upotrebi silu - ali ne može da dozvoli blokadu.

"Naši ljudi neće pribegavati sili, ali niko na ovom svetu - ni bog, ni predsednik - ne može da ove ljude natera da odustanu od blokade. Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako se radi o sili", odgovorio je Stefanović.

Biler je kazao da je KFOR ispoštovao prvi deo dogovora - da na administrativnim prelazima ne budu jedinice ROSU - ali da "druga strana" nije ispoštovala dogovor o slobodi kretanja.

Po njegovim rečima, diskutabilan je treći deo dogovora, koji se tiče prelaza - i o tome se može razgovarati.

14:30 PUCNJI TOKOM RAZGOVORA BILERA SA SRBIMA U RUDARU

U Rudaru su se oko 14,15 čuli pucnji tokom razgovora komandanta KFOR-a Erharda Bilera sa Srbima koji su brlokirali put ka Brnjaku, a desetak minuta kasnije na to mesto stigli su predstavnici Vlade Srbije, Borko Stefanović i Goran Bogdanović.

Biler je pre toga razgovarao sa Srbima na barikadi, koji su mu preneli da zbog blokade administrativne linije uskoro, kroz dan, dva, neće imati dovooljno životnih namirnica.

14:22 KFOR ZAHTEVA UKLANJANJE BARIKADA, U RUDARE STIGAO I BILER

Komandant KFOR-a Erhard Biler stigao je nešto pre 14 sati u Rudare, u opštini Zvečan i, kako javlja Tanjugovo reporter, u toku je njegov razgovor sa prvim čovekom američke jedinice Kfora.

Američke i slovenačke jedinice KFOR-a su oklopnim vozilima došle oko 13.40 sati do srpskih barikada u Rudaru i lokalnim Srbima naložile da u roku od dva sata uklone blokadu puta ka prelazu Brnjak - ili će to KFOR učiniti silom.

Meštani, koje predvodi predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, odgovorili su tako što su posedali na put, ispred barikada.

14:14: SRBI BLOKIRALI KONVOJ AMERIČKIH VOJNIKA

Nekoliko stotina Srba blokiralo je oko 13.30 časova kod Leposavića konvoj američkih vojnika na putu od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici.

Srbi su isterali kamione i mehanizaciju i posedali na put i time sprečili američke vojnike da idu ka Kosovskoj Mitrovici.

Radi se o vojnicima koji su poslednjih nekoliko dana raspoređeni u bazi Kfora kod Jarinja.

U jednom trenutku među Srbima na barikadi bili su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

Bogdanović i Stefanović su zamolili Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da ne izazivaju incidente.

Američki vojnici su se povukili u bazu KFOR-a kod Jarinja.

14:00: U SUBOTU VANREDNA SEDNICA O KOSOVU

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović zakazala je za subotu za 14 časova vanrednu sednicu parlamenta posvećenu Kosovu i Metohiji.

13:00 STIGAO ZAHTEV VLADE ZA SEDNICU U PARLAMENT

Zahtev Vlade Srbije za održavanje sednice parlamenta o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji stigao je u Skupštinu Srbije nešto pre 13 sati, potvrđeno je u parlamentu.

Predsednica skupštine Slavica Đukić - Dejanoć sednicu sa tom tačkom dnevnog reda može da zakaže u roku od 24 sata, kako to Poslovnik predviđa, od momenta kada zahtev vlade stigne u parlament.

11:56 SRBI SEDE NA PUTU, ONEMOGUĆILI PROLAZ VOZILIMA KFORA

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, koji se već četvrti dan nalaze na barikadi postavljenoj u mestu Rudare, su i sami seli na put i sprečili 15 oklopnih vozila nemačkog kontigenta KFOR-a da iz Leposavića odu u Prištinu.

Nemački kontigent se vratio u Leposavić.

Za opštine Zvečan i Kosovska Mitrovica formiran je krizni štab, koji će kasnije u toku dana proceniti novonastalu situaciju na severu Kosova.

Srbi na barikadama u Zvečanu zaprepašćeni su činjenicom da je na administrativnom prelazu Brnjak kod Zubinog potoka onemogućen uvoz srpske robe u ovaj deo pokrajine.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić - Raška na nekoliko lokacija se nalaze barikade koje su postavili Srbi, od kojih je najveća u mestu Rudare.

Ta barikada je sačinjena od teške mehanizacije a na sam put su istovareni šljunak i drva.

Putnička vozila se propuštaju, ali je blokiran prolaz vozilima KFOR-a i kosovske policije.

11:13 NA PRELAZU BRNJAK ZAUSTAVLJENA ROBA IZ SRBIJE

Odluka kosovske Vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na admnistrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog potoka.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić potvrdio Tanjugu da su KFOR i takozvani kosovski carinici na adminsitrativnom prelazu Brnjak počeli da primenjuju odluku kosovske vlade o zabrano ulaska robe iz Srbije.

Ristić je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije i naglasio da sve to može prouzrokovati nestanak hrane lekova i osnovnih životnih namirnica kojima se sever Kosova sabdeva.

Na ovom prelazu ulazak putničkih automobila i autobusa kontorlištu pripadnici kosovske policijske službe, ali kontrolu vozila koji prevoze robu iz Srbije vrše kosovski carinici.

Kosovski carinici na ovom adminstrativnom prelazu nisu dozvolili ulaz kombi vozilu koje je prevozilo robu iz Srbije.

Na Brnjaku se pored pripadnika kosovske policije i kosovskih carinika nalazi i KFOR.

11:11 EULEKS: NELEGALNA AKCIJA PRIŠTINE

Euleks smatra da je odluka Vlade Kosova da preuzme kontrolu nad prelazima Brnjak i Jarinje prema centralnoj Srbiji bila nelegalna, zbog čega je odbio da podrži policijsku operaciju, piše Koha Ditore, pozivajući se na pouzdani izvor iz Vlade Kosova.

Prema tom izvoru, prošle nedlje je kosovski premijer Hašim Tači imao kontakte sa šefom Euleksa Gzavijerom De Marnakom, "koji je odbio da podrži Vladu Kosova u sprovođenju recipročnih mera na Jarinju i Brnjaku".

Tači je jasno dao do znanja da će delovati sam, ali je De Marnak odgovorio da ni ne pomišlja da reaguje. De Marnak je izjavio da Vlada Kosova ne može delovati jednostrano, jer Euleks može primeniti svoja izvršna ovlašćenja. Stav je izneo uz konsultacije sa Briselom, tvrdi izvor Koha Ditore.

09:05 NOĆ NA KOSOVU PROTEKLA BEZ INCIDENATA

Noć na Kosovu protekla je mirno i bez incidenata, nakon što su bez uspeha završeni razgovori predstavnika srpskih vlasti i komandata Kfora Erharda Bilera i njegove odluke da administrativne prelaze Jarinje i Brnjak stavi pod kontrolu Kfora i proglasi ih zabranjenim vojnim zonama.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je Tanjugu da je noć protekla mirno, bez ikakvih problema i da se saobraćaj na administrativnom prelazu Jarinje, nad kojim je u četvrtak uveče kontrolu preuzeo KFOR, odvija normalno.

Građani opštine Leposavić i dalje se nalaze na prelazu Jarinje u cilju praćenja situacije i sprečavanja da Kfor postavi kosovske policajce i carinike na taj prelaz.

Zbog proglašenja prelaza zabranjenim vojnim zonama kojima je zabranjen pristup, meštani Leposavića se nalaze na desetak metara od američkih vojnika KFOR-a, koji kontrolišu vozače i vozila koja prolaze na tom punktu.

"Očekujemo nove informacije na osnovu kojih ćemo odlučiti o daljim koracima", rekao je Tanjugu Ninić, dodajući da će Srbi svakako biti mirni.

Predsednik skupštine opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kazao je da je do podne ostavljeno vreme komandantu KFOR-a da konsultuje svoje pretpostavljene da bi se znalo "da li je definitivno KFOR okupaciona ili bezbednosna snaga, koja treba da čuva red i mir".

I u slučaju da se dobije negativan odgovor to "neće biti potop i poraz, već će otvoriti oči građanima da znaju šta da rade dalje", kazao je Ristić, istakavši da će srpski živalj ostati da živi na Kosovu.

Biler danas tokom dana treba da nastavi razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije Borkom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem o funkcionisanju administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, na severu Kosova.

Razgovori predstavnika Vlade Srbije sa KFOR-om o funkcionisanju ta dva administrativna prelaza nisu uspeli.

Stefanović je saopštio da je KFOR je izašao iz okvira svog mandata, odnosno Rezolucije 1244, što je za Srbe neprihvatljivo i dodao da Srbija traži da se vrati stanje na prelazima na pređašnje stanje kako bi se dala šansa dijalogu Beograda i Prištine.

"Dogovorili smo se da se sastanemo ponovo, jer postoji mogućnost da neko u komandi KFOR i NATO shvati da je ovo jako loša situacija za mir i stabilnost, mirovni pregovarački proces i ljude koji ovde žive", rekao je Stefanović koji je naglasio da ga ohrabruje to što u EU ne postoji podudarnost sa stavovima NATO.

Bogdanović i Stefanović su ocenili da KFOR očigledno pomaže u sprovođenju odluka vlasti Prištine, koje pokušavaju da nametnu takozvanu nezavisnu državu Kosovo.

Oni su istakli da je KFOR i dalje opredeljen da obezbedi prisustvo kosovske carine na oba prelaza, što je za Beograd neprihvatljivo.

Biler je objasnio da KFOR ima nalog da pomaže i podržava vlasti u Prištini u sprovođenju svojih odluka, te da je dužan da podržava i kosovsku policiju.


01:12 JEREMIĆ: AROGANTNA I MOĆNA MANJINA

Na konsultacijama Saveta bezbednosti tri stalne članice iskoristile su mogućnost da spreče obraćanje Srbije i da rasprava bude zatvorena za javnost, izjavio je u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, napominjući da je većina u Savetu imala drugačiji stav, ali je presudila snaga veta.

Naše izlaganje sada cirkuliše u Savetu bezbednosti kao zvanični dokument, objasnio je Jeremić i ukazao da je nekome bilo neophodno da se istina sakrije.

Postavlja se pitanje ko je naredio, znao i ohrabrio akciju kosovske policije na severu Kosova, naglasio je Jeremić i zapitao da li su jednostrane akcije poželjno sredstvo.

Ali, oni koji nisu sada dozvolili raspravu o tome, napomenuo je Jeremić, neće to moći večno da čine.

Kako je objasnio, već krajem avgusta biđe redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i tada će činjenice biti javno predočene i njegovim članicama i međunarodnoj javnosti.

Tada će Savet bezbednosti, prema rečima Jeremića, morati da se izjasni i o zahtevu Srbije da se sprovede istraga povodom optužbi da su "njihovi štićenici" na Kosovu bili uključeni u trgovinu ljudskim organima.

Ono koji se svemu tome suprotstavljaju su u manjini, ali su arogantni i moćni, napomenuo je Jeremić u izjavi telefonom za RTS i poručio da je sada najvažnije sačuvati mir i stabilnost.

Jeremić je potvrdio da je u sedištu UN razgovarao i sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki Munom, za kojeg je rekao da je pokazao puno razumevanje za stavove Srbije.

Tražićemo i da generalni sekretarijat UN reaguje prema svim međunarodnim institucijama na Kosovu, kako bi nastavili sa ponašanjem koje će održati mir i stabilnost, naglasio je Jeremić.

Moramo ostati prisebni i nastaviti dalje, zaključio je Jeremić.

00:53 BAN: RADITI U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i generalni sekretar UN Ban Ki-Mun razgovaralu su u Njujorku o sitauaciji na Kosovu, a Ban je pozvao na nalaženje rešenja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ban je šefu srpske diplomatije preneo zabrinutost zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na severu Kosova i pozdravio poruku predsednika Tadića da Srbija ostaje posvećena rešavanju problema putem dijaloga, rečeno je Tanjugu u sedištu UN-a.

"Generalni sekretar je naglasio da je važno da se svi akteri uzdrže od akcija koje bi mogle da doveđu do pogoršanja situacije i da rade na rešenju koja bi bilo prihvatljivo za sve strane u skladu sa Rezolucijom SB 1244," navode u sedištu svetske organizacije.

Generalni sekretar UN je, kako su istakli, pozdravio činjenicu da je predsednik Srbije Boris Tadić pozvao na pribranost i njegovu poruku da Srbija ostane posvećena rešavanju problema putem dijaloga Beograda i Prištine.

00:20 EŠTON POZIVA NA NASTAVAK DIJALOGA, KUPER U REGIONU

Visoka predstavnica UN za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponovo je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka tenzija na severu Kosova i osudila svaku upotrebu nasilja.

Ona je pozvala na nastavak dijaloga i najavila skori dolazak posrednika EU Roberta Kupera u region.

"U toku su intenzivni napori mog specijalnog predstavnika, Euleksa i KFOR-a da nađemo izlaz iz sadašnjeg zastoja," rekla je ona.

Eštonova je pozvala Prištinu i Beograd da imaju u vidu šta je na kocki, da pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegnu dalju eskalaciju i konstruktivno se angažuju kako bi se naslo mirno rešenje.

"Povratak na dijalog Beograda i Prištine ostaje jedini način za resasvanje svih pitanja," rekla je ona napominjući da obe strane treba da se bez odlaganja angažuju zajedno sa posrednikom EU koji će doputovati u region narednih dana.

EU očekuje brz i suštinski napredak, poručila je šefica evropske diplomatije.