Rastavljaju Dragutina i Leposavu

B. PUZOVIĆ

21. 07. 2011. u 20:57

Iseljenje groblja u Vreocima prekinulo amanet dvoje nesuđenih mladenaca. Grobovima vreočkih Romea i Julije, koji su sahranjeni spojenih ruku, preti razdvajanje

ČUVENI violinista Dragutin - Purko Pantelić i prelepa Leposava Radojičić iz Vreoca kod Lazarevca, početkom prošlog veka svoju zabranjenu ljubav okončali su - bombom. Rodbinu su zavetovali da ih sahrane jedno pored drugog, ruku pod ruku, a zbog preseljenja vreočkog groblja biće, posle punih 86 godina - razdvojeni.

Vezu Dragutina i Leposave punu strasti i neizmerne ljubavi nije odobravao njegov otac Miloje. Kad je shvatio da od oca neće dobiti blagoslov da se oženi ljubavlju svog života, Dragutin i Leposava odlučili su da zauvek ostanu zajedno. Bili su čvrsto zagrljeni kad je nesuđeni mladoženja aktivirao ručnu bombu „kragujevku“ ispod Ivanove jabuke u Vreocima...

- Dragutinov otac bio je prek, zadrt, u početku nije dozvolio da telo njegovog pokojnog sina unesu u kuću, puškom je rasterivao sve koji su dolazili da izjave saučešće. Nisu vredele molbe seljana, pretnje žandara, a smilovao se tek uveče, posle neprestane kuknjave supruge - priča Goran Pantelić, unuk Dragutinovog rođenog brata Vitomira. - U džepu Dragutinove bluze pronašli su oproštajno pismo, u kom je bila poslednja želja nesuđenih mladenaca. Tražili su da ih posmrtno venčaju i da na oba sanduka probuše rupe kroz koje će da spoje njihove ruke, da tako zajedno u grobu počivaju!

SAMO PREDANJE
NE postoje fotografije Leposave i Dragutina. O njihovoj ljubavi, okončanoj smrću, svedoči još samo predanje koje generacije Vreočana pronose. Na groblju su jedan do drugog dva, zubom vremena oronula nadgrobna spomenika. Jedan do drugog, Dragutina, kaplara iz Prvog svetskog rata, i Leposave, lepotice iz Vreoca...

Goran se priseća da mu je deda Vitomir pričao i da su dve muzike pratile sahranu dvoje mladih, stradalih u do tada u lazarevačkom kraju nezapamćenoj tragediji. Do zajedničke humke rodbina je sanduke s pokojnicima nosila uporedo, pošto su im ruke, po amanetu koji su ostavili, bile čvrsto vezane. Tako su na vreočkom groblju i sahranjeni.

- Svih ovih godina moja familija brinula je o zajedničkom grobu Dragutina i Leposave. Koliko se sećamo, niko od njene familije nikad joj na grobu nije zapalio sveću, ili ostavio cveće - kaže Goran. - Možda Leposava nema familije, ili su svi njeni pomrli, ko zna. Uglavnom, nastojaćemo da njihova poslednja želja, da zauvek ostanu zajedno, bude poštovana.

Zbog širenja Rudarskog basena „Kolubara“, u toku je preseljenje naselja Vreoci, ispod koga, prema procenama stručnjaka, ima oko 600 miliona tona uglja vrhunskog kvaliteta - rezerve dovoljne za narednih pola veka. Uz domaćinstva, seli se i groblje sa više od 5.000 preminulih koji na njemu počivaju. U toku su ekshumacije, a mrtvi iz Vreoca biće preseljeni na novo groblje u Lazarevcu.

- Ko zna kako će Dragutina i Leposavu da presele zajedno. Moja familija potpisala je ugovor sa „Kolubarom“, pa je 11 naših preminulih predaka već preneto na novo lazarevačko groblje - kaže Goran. - Od naših Pantelića, na starom groblju u Vreocima ostao je zasada da počiva još samo Dragutin, jer nadležni u „Kolubari“ traže staraoce Leposavinog groba, koji treba da odobre ekshumaciju. Ali, izgleda da nikog neće naći. Najvažnije je da Leposavu i Dragutina i na novom groblju sahrane s rukom u ruci, da zanavek budu zajedno.

NAJVEĆA PAŽNJA

- OD žitelja Vreoca čuli smo za potresnu sudbinu Dragutina i Leposave i njihov grob biće ekshumiran sa najvećom mogućom pažnjom. Ekshumacija dvojnog groba odložena je, jer još tragamo za staraocima pokojne Leposave - kaže Blagoje Aleksić, predsednik Odbora za preseljenje groblja u Vreocima. - Planiramo da u iseljenje vreočkog groblja uključimo i lekare sudske medicine, da se ekshumacije grobova obavljaju uz njihov stručni nadzor. Takođe i premeštanje posmrtnih ostataka dvoje nesuđenih mladenaca, koji će na novo groblje biti preneti onako kako budu zatečeni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran Ratic

27.07.2011. 16:39

Zalosno sto su dvoje tako mladih ljudi, na takav nacin pre vremena okoncali svoje zivote! Iako je proslo 86 godina, dogadjaj dvoje nesudjenih mladenaca i dalje zivi i prepricava se!Poruka mladima: Volite se deco, postujte svoje roditelje, ali takve stvari ne cinite!

Goran Ratic

03.09.2011. 11:25

Zbog prirode posla već nekolika dana nalazim se u selu Vreoci na groblju gde se vrše eshumacije i premeštaj groblja. Dana 02.09.2011. godine, lično sam prisustvovao eshumaciji grobova Leposave i Dragutina. Uz prisustvu stručnog tima iz Beograda i radnika JKP iz Lazarevca, sa velikom pažnjom sam posmatrao taj događaj. Priče koje su se prenosile punih 86 godina, ipak su bile tačne.