Antić: Grade ime na antisrpstvu

Milan Babović

16. 07. 2011. u 20:58

Istoričar Čedomir Antić o novom crnogorskom identitetu i zamkama popisa: Na delu je karikaturalna srbofobija. Režim u Crnoj Gori teži da asimiluje Srbe

NA političkoj manipulaciji crnogorskog režima i negativnom odnosu prema Srbiji i srpstvu stvoren je novi identitet, na kom je istovremeno utemeljen i monopol vlasti bez presedana u modernoj Evropi. Umesto da svojim građanima ponudi reforme, demokratizaciju i pomirenje, vlast u Podgorici nudi nastavak jednog odavno završenog sukoba iz devedesetih ili, tačnije, iz dvadesetih godina.

Istoričar Čedomir Antić ovako sublimira poslednje poteze političke elite u Crnoj Gori, koja je zvaničnim aktom do juče bratsku državu proglasila agresorom 1918. godine i formalno poništila odluke Velike podgoričke skupštine.

Naš sagovornik tvrdi da je u najmlađoj evropskoj državi na delu karikaturalna srbofobija i žali što Beograd ne reaguje na otvoren pokušaj asimilacije tamošnjih Srba.

* Po novom popisu Srba je u Crnoj Gori za tri odsto manje nego 2003, a srpski umesto 63,5 sada govori 42,8 odsto stanovnika. Izumire li srpsko biće pod pritiskom aktuelne vlasti?

- Izjave koje su u proteklom razdoblju potekle sa visokih mesta u vlasti i uopšte iz redova političke i kulturne elite Crne Gore ne ostavljaju sumnju. Ako vodeći predstavnici režima govore o tome da je broj Srba bio „političko pitanje“, ukoliko srpski jezik nema punu ravnopravnost (a njime je govorilo dve trećine građana Crne Gore), konačno kada vodeći socijalisti ove zemlje, u 21. veku, vode rat za nacionalnu crkvu - može se govoriti samo i isključivo o pokušaju asimilacije srpskog naroda.

Činjenica je da je ovaj popis pokazao veliku slabost crnogorskog režima. Od uspostave demokratije pre više od dve decenije nije bilo tako mnogo kontroverzi u nekom popisnom procesu u regionu. Ali postoje razlozi za uverenje da se broj pripadnika srpskog naroda u stvari povećao. Posebno posle javnog nacionalnog opredeljivanja vođstva i pristalica SNP.

* Zašto se jedna proceduralna stvar, kakva je popis, pretvorila u političku borbu na život i smrt? Govori se čak i da je bilo mahinacija, baš kao da su u pitanju izbori...

- Crna Gora je jedina evropska država koja nema etničku većinu, a tako nešto nije prepoznala svojim ustavom. Nije reč o političkoj podeli koja je dovela do etničke mržnje. Ukoliko u narednim decenijama vlasti ne budu svele srpski narod na malobrojnu manjinu, postaviće se pitanje kako to da jedna trećina stanovništva u državnoj upravi čini manje od četiri odsto zaposlenih. U drugim segmentima društva prilike su još nepovoljnije.

* Kako je Crna Gora za kratko istorijsko vreme prevalila put od „srpske Sparte“ do zvaničnog skupštinskog akta kojim krivi Srbiju za agresiju 1918. godine? Ko su glavni krivci za taj preobražaj?

- Srpski narod u Jugoslaviji nije bio uspešno integrisan. Iz određenih, iznad svega subjektivnih razloga, mi nismo u stanju da integrišemo ni ovakvu Republiku Srbiju (bez Kosova i Metohije). Najvažniji razlog je megalomanija naših elita. Srpski narod su koristile radi ujedinjenja velike i složene države kakva je bila Jugoslavija. Ideja jugoslovenskog jedinstva pokazala se neodrživom, a naše elite su i danas njeni taoci. Odnos Srbije i Crne Gore samo je karikatura odnosa srpskih elita prema jugoslovenskoj ideji. Crna Gora jeste bila bastion srpstva. Tačno je da je 90 odsto njenog stanovništva do pre sedamdeset godina verovalo da pripada srpskom narodu.

U DPS NEMA VERNIKA
* HOĆE li vlast u Podgorici uspeti da uvede jednu crkvu u Crnoj Gori kada SPC iscrpe progonima monaha, rušenjem hramova...
- Crkve stvaraju oni koji veruju. Ja tako nešto nisam video ni u CPC, a kamoli u DPS ili SDP. Ne bi takve stvari činili kada bi Crna Gora nastupila kao ozbiljna, demokratska i evropska država koja poštuje sopstveni ustav.

* Ali kako nastaje preokret?

- Uoči ujedinjenja, Crna Gora je bila znatno siromašnija nego danas. Takođe, njena državnost bila je ugrožena od strane Habsburške monarhije i Osmanskog carstva, a srpski narod iz Stare Hercegovine još nije bio integrisan u Crnu Goru. Kasnije su se prilike značajno promenile. Ekonomski napredak, sve brojnija elita i činovništvo, izostanak ugroženosti, komunistička ideologija i njen pogled na nacionalno pitanje, doveli su do podele i pobede snaga koje Srbiju i srpski narod vide kao neprijatelje. Paradoksalno je to što su protagonisti sadašnje politike dobrim delom Miloševićevi saučesnici, koji su značajno pomogli njegovo održanje na vlasti 1997. godine. Danas oni optužuju demokratske vlasti Srbije za događaje iz devedesetih. Proteklih godina, takve crnogorske vlasti srpskom narodu u Crnoj Gori osporavaju upravo ona prava koja su njihovom narodu i državi tokom šest decenija neprekidno i bez zadrške bila priznata.

* Može li istorijski revizionizam da se svede samo na veštačko „bildovanje“ identiteta ili je po sredi neki dublji projekat?

- Crnogorski režim nije sposoban da prevaziđe svoje korene. Njegovi najveći uspesi vezani su za Miloševićevu eru i kasniju borbu za nezavisnost. Oni ne bi uspeli da srpski narod liše njegovih nesumnjivih i svima drugima priznatih prava da političari iz Srbije nisu imali druge prioritete - vlast, velikodržavne interese, međusobne sukobe, niske lične interese... Posle uspostavljanja nezavisnosti trebalo je da crnogorske vlasti pokažu zrelost i dozvole demokratizaciju, više pravde, modernizaciju države. Umesto toga, oni su nastavili da koriste veliku podelu unutar crnogorskog društva. Kako god prihvatili ishod ovog popisa: kao povećanje broja pripadnika srpskog naroda ili njegovo smanjenje, crnogorski režim nije postigao svoj cilj i nastaviće sa takvom politikom.

* Pet godina od sticanja nezavisnosti i 11 godina od pada Miloševića, Đukanović i dalje upire prstom u veliku Srbiju koja hoće da proždre malu Crnu Goru. Zašto je režimu u Podgorici Beograd i dalje dežurni krivac?

I NAŠI POMAŽU NACIONALISTE
* Da li je smela tvrdnja da odnosi između Srbije i Crne Gore nisu bili gori u poslednjih sto godina?
- Mi objektivno nismo imali odnose od Drugog svetskog rata do osamdesetih godina. Bilo je teških dana u vreme autokratske vladavine kneza, i kasnije kralja, Nikole Prvog Petrovića. Ali Srbija tokom poslednjih deset godina ničim nije doprinela ovakvim odnosima. Štaviše, deo naših parlamentarnih stranaka i političke i kulturne elite iz nekih razloga dela na strani crnogorskog nacionalizma.

- U Crnoj Gori smo svedoci karikature one stare srbofobije koju je moguće prepoznati u javnosti Hrvatske ili pojedinih zapadnoevropskih zemalja. Crnogorski režim je pritom prepoznao nezainteresovanost i slabost u Beogradu - kako u doba Miloševića, tako i kasnije. Kad je reč o našim političarima, nacionalisti među njima su većinom ili nacional-boljševici, koji čekaju veliko sovjetsko-slovensko carstvo, ili krajnji konzervativci, uvereni da se od 1918. do danas ništa nije promenilo i da sve što ozakone postaje politički živo. Na drugoj strani je jedna gomila vlastoljubivih megalomana čiji su politički preci nekada sve žrtvovali radi Jugoslavije, kojom su mislili da zaista upravljaju iz Beograda, a oni danas veruju da će birokratskim podilaženjem svemu za šta misle da je iz Evropske unije postići veliki politički uspeh i neslućenu vlast.

* Da li su i neki potezi Beograda kumovali ovakvim odnosima sa Podgoricom? Crnogorski independisti su se i pre Miloševića „vadili“ na Garašaninove apetite u „Načertaniju“ ili krvavo ugušenu „Božićnu pobunu“ na Cetinju 1918.

- Načertanije je predviđalo savezništvo i sistematsku materijalnu pomoć Srbije Crnoj Gori. Taj plan nikada nije bio državni program Srbije. Zloglasan je postao zahvaljujući Austrougarskoj koja je tražila povod da okupira Srbiju, baš kao i modernim srbofobnim ideolozima koji su želeli da istoriju Srbije predstave kao vertikalu zla: car Dušan - Karađorđe - Garašanin - Nedić - Mihailović - Ranković - Milošević. Načertanije je odavno objavljeno. Ono nije napisano na etrurskom jeziku, dakle njegov sadržaj je nesporno razumljiv.

Božićnu pobunu, pokrenutu posle izbora koji su bili u većoj meri demokratski nego bilo koji raniji u Crnoj Gori, ugušili su stanovnici Crne Gore. Jedinica srpske vojske je bila malobrojna i činili su je jugoslovenski dobrovoljci.

Reč je, dakle, o smišljenoj kampanji usmerenoj protiv sopstvenih građana i prijateljske susedne države. Sprovode je oni koji su stranu iz rata 1991. godine promenili nekoliko godina posle njegovog završetka.

* Da li je matica dovoljno učinila da zaštiti Srbe u Crnoj Gori?

- Prošle godine je Srbija u srpski narod u Crnoj Gori uložila oko trideset puta manje novca nego crnogorski režim! Srpski narod u regionu i dijaspori (najmanje tri miliona ljudi) prima iz našeg budžeta pet puta manje novca nego tri puta malobrojnije nacionalne manjine u Srbiji. U odnosu na davanja Slovenije njenoj manjini, u susednim državama u srpski narod ulažemo oko 24 puta manje novca!

* Je li u pitanju samo nedostatak novca ili...?

- Ovde postoji dugoročna privatizacija nacionalne politike i njeno potcenjivanje. Srbija od 1918. do 2006. i nije imala nacionalnu politiku prema Srbima u Crnoj Gori. U jugoslovenskoj državi naše vlasti nisu razumele specifičnost ove zemlje. Kralj Aleksandar Karađorđević je mislio da je dovoljno da izjavi kako je i on sam Crnogorac („Šta će vam ministri u Beogradu, kad vam je kralj Crnogorac?“), pa da na Cetinju budu zadovoljni što više nemaju državu. Danas neko misli da je radost stanovnika Smriječnog sreća svih Srba iz Crne Gore.

Ko je odgovoran za to što su prava srpskog naroda žrtvovana zbog očuvanja državne zajednice koju je u uslovima svađe DS i DSS kreirao Đukanović? Šta će da uradi predsednik Tadić s obzirom na činjenicu da je njegovom apelu na predsednika Vujanovića u vezi sa zaštitom srpskog jezika usledila sasvim drugačija politika?

* Strepite li da će Srbi u regionu biti sve dalje od matice?

- Sada je crnogorski režim načinio grešku. Zato je došao trenutak da Srbija uloži sredstva i konačno popiše srpski narod u regionu. Proverimo kakvo je zaista stanje. Možda ćemo tako, uzgred, pomoći i demokratizaciju Crne Gore. Hajde da ubuduće svake godine ulažemo dostojna sredstva u političke, kulturne i privredne projekte našeg naroda u državama regiona. Recimo, onoliko koliko svake godine preko svih ostalih davanja ulažemo u Preševo i Bujanovac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Umnjak

16.07.2011. 22:17

Konačno neko pametan iz Srbije progovori otvoreno i precizno. Ali, ipak ne i eksplicitno. Naime, g. Antić kaže: "...Oni ne bi uspeli da srpski narod liše njegovih nesumnjivih i svima drugima priznatih prava da političari iz Srbije nisu imali druge prioritete..." mislim ja, prava konstatacija ide u pravcu da su Srbi iz Beograda uvek imali i imaju nesreću da im Crnogorci budu ili predsednici, gradonačelnici, direktori i sl. kojima ne pada na pamet da rade protiv interesa svoje postojbine.

Velimir

18.07.2011. 10:39

@Umnjak - G-din Antic je eksplicitan i jasno kaze : Da su politicarima bili prioriteti licno bogacenje i po cenu rasprodaje sopstvenog naroda i udvoristvo kod onih kod kojih prose milostinju.

ШОНЕ

16.07.2011. 23:24

И,онда нека ови интернационалистички вагабунди кажу како НЕ постоји завера против Срба и Србије ...

Pobesneli max

17.07.2011. 13:54

@ШОНЕ - Ne postoji zavera protiv Srba, barem ne strateska i vekovna. Postoji samo beskonacna nezrelost srpske inteligencije iliti elite, koja i nakon 200 godina ne moze da prepozna sta je srpski interes i sta je srpska politika. nazalost, da nam je vise ljudi poput g. Antica, mozda bismo ponesto i naucili. Ovako, mrka kapa.

Kosijer

16.07.2011. 23:25

Pojam "Bratska drzava" postoji samo kod srpskih istoricara a retorika prema drzavi Crnoj Gori im je tako nebratska ili cak neprijateljska.

Avram Istoricar

17.07.2011. 00:45

Postoji veliki broj onih koji sebe nazivaju Srbima ali to uopste nisu. Kao primer, oni koji su dosli iz Crne Gore, Albanije a jedan deo i sa Kosova su Tatarsko/Bugarskog porekla. Njih su Romani nazivali Divljaci ili na romanskom Srbi. Stvarni Srbi su poreklom Romani koji su u 6 veku porobljeni od Tatara a kada su krajem 14 veka Balkan napali Turci neki su odvedeni u Albaniju i Crnu Goru . Tom prilikom, veliki broj Romana/Robova su se razbezali po neprohodnim sumama Srbije i okolnih zemalja.

englez

17.07.2011. 11:46

@Avram Istoricar - Da, da zanimljivo, a u kakvoj ste literaturi to citali, ili ste sami izmislili ?

milos

17.07.2011. 11:52

@Avram Istoricar - doktor istorije sa univerziteta u Pristini hahahaha Sta lupas ti? Srb znaci rob kao prvo, Srbi su se sa ostalim juznim Slovenima naselili na ovom prostoru duz Vizantijske granice (limes). A 500 godina Turske vlasti uticalo je na tamniji pigmenat kod balkanskih naroda u odnosu na Poljake, ili Cehe.

vasa

17.07.2011. 02:15

bravo gospodine Anticu,trebalo bi poslati ovaj clanak na adresu svakog srpskog politicara...

rokipn

17.07.2011. 03:18

Taj scenario nije nepoznat u Istoriji a primer za to je danasnja Hrvatska nacija koja se pravi vekovima po sablonu Izraelske nacije.Ima tu jedna stvar iza njih stoji ekstremno veliko zlo sto to radi a Istorijske cinjenice su nepromenljive,oni mogu da prave nove jezike,nove crkve... ali zna se da je to srpski jezik isto kao sto se zna i sta su bile ustase i koliko je ljudi je masovno silom pokrstavano u NDH i kako su se izjasnjavali po popisu bunjevci i sasi do 1900.

Lale V

17.07.2011. 04:30

Ovo je novi junosa , na liniji istoricara iz devedesetih.Nikada se Srbija nece dozvati toleranciji i pameti , usled cega se i Vojvodina sve vise distancira od ove tuge od drzave, vecito zarobljene u mitovima i svom Balkanskom mentalitetu i zbog cega Vojvodina placa visoku cenu jer ni geografski ni civilizacijski , ne pripada tom orijentalnom krugu.

dragan

17.07.2011. 05:37

Pazljivo sam citao ovaj tekst i dosao do zaljucka da se precutkuje ono najvaznije a to je fasisticko djelovanje vladajuce koalicije u Crnoj Gori.Ovo se temelji na tvrdnji da ova vlast je pokusala i pokusava da stvori neprijatewljstvo i otvorenu mrznju izmedju dva najbliska naroda na svijetu Izmedju Srba i Crnogoraca,prije svega genocidno se ponasa prema svakom gradjaninu CG koji sebe smatra Srbinom ili kako to se obicno kaze Crnogorcem Srbskog porijekla.u ovoj namjeri irezim je dosta uspjesan

zs

17.07.2011. 07:48

Kao i uvek Cedomir Antic pogadja srz problema.Zato verovatno i nije pogodan da bude deo politicke elite.Niko ne voli postene i pametne.

gashi

17.07.2011. 09:11

Skakanje iz Cetinja ,prema Preševu, ne liči ne Historičara,Koliko naroda i ljudi govore Portugalski, ili Španski, a nikad tamo bili nisu.A, Nisu isti. Popis če biti ,u Srbiju ako EU da, € . a za popis Srba ,u regionu, ostaje samo, u rečima.!

Zoran

17.07.2011. 09:16

Ako spominju 1918 neka Srbija to isto uradi,neka prizna teritorijalno pravo Habzburške monarhije.Protiv monarhije nemaju nikakve šanse,sve te novoosnovane državice,jer njihov identitet nije postojao pre 1918.Niti su oni imali snage da se bore za svoju samostalnost pod Habzburgovcima.Tek ujedinjenjem u Kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca počinje uzdizanje ovih nacija koje su uneli u Ustav Jugoslavije.

kolubara

17.07.2011. 09:29

rece antic jednu vaznu istinu "Štaviše, deo naših parlamentarnih stranaka i političke i kulturne elite iz nekih razloga dela na strani crnogorskog nacionalizma"nije iz nekih razloga anticu, vec zato sto su oni deo crnogorskog naroda a vladaju srbijom i posle odvajanja.srbiji i srbe iz srbije nema ko da zastiti u sred srbije,dokle?

dragan

17.07.2011. 10:54

komisiji za ljudjsa prava u HELSINKIJU treba podneti sta rezim u Podgorici radi ljudima, za svaku osudu, trebacelokupnoj crnogorskoj eliti kompletno oduzeti sve sto imaju u Srbiji preko njiva u Vojvodini , stanova u Beogradu , kao i kuca na Zlatiboru,jel su dosli na jedan prljav i nelegalan nacin , nije samo jedan SARIC ima ih vise , a osobe kao sto je MIlo DJUKanovic proglasiti kao srbomrsca i personu NON GRATA i tuziti ga u Strazburu za njegove prljave poslove ima DB dokaze

predrag

17.07.2011. 12:13

I ovaj tekst je na slicnoj liniji..Crna Gora je to sto jeste a najmanje samostalna nezavisna .Rezim tudjim parama provodi tudje ciljeve .To ga i odrzava .Ljudi koji tamo zive su suoceni sa biti ili ne biti .Ako se izjasni kao Srbin gubi posao placu ,uslove za zivot .2 i 2 su 4 Zato vrijeme iz Srbije se trubi kako propade Srpstvo kako je Crna Gora ovakva i onakva .Ja nevidjeh ni jednog afirmativnog teksta na tu temu.Tesko je vrijeme .Srpstvo je svaodkud ugrozeno.Statistika je smijurija

Lala Banat

17.07.2011. 14:28

Ja samLala iz Banata takvih lala kao ti ima vas jako malo kao i vasa liga Cankova zajedno sa Pastorom sve skupa 20% za takve ideologije kao sto ti pises no demokratski imam pravo na repliku. Kultura Vojvodstva Srbije je kultura Save tekelije , Dorda Brankovica. Sta prave lale oce mislim na vecinu zeli evropsku demokratiju prosperitet za Vojvodinu i ostatak Srbije . Banat oce da im se vrati Autonomija sto znaci Autonomna Pokrajna Banat u Srbiji, Srem isto, Macva-podrinje , Sumadija isto itd.

Lala iz Banat

17.07.2011. 14:48

Ja Lala iz Banata zelim modernu i prosperitetnu Srbiju da se smanji birocratija i agencije koje trose pare a nedaju nikakav doprinos gradjanima Srbije. Modernizacija Srbije sa malom administracijom lokalnih samouprava Pokrajne (Regioni) ,(Vojvodstva) prdlozi Banat Vojvodstvo sa malom administracijom kojom ce se baviti iskljucivo regionalnim ekonomskim pitanjima, Srem Vojvodsto , Sumadija Vojvodstvo, Macva -Podrinje Vojvodstvo, Sumadija Voj, Nisava Voj, Backa Voj.Putevi, Zeljeznica TL ,RSrbija

Montenegro

17.07.2011. 14:54

Ovaj istoricar ne pominje porodicu Zvicer,Mijuskovice...Mozda je i to izmisljeno...Ma srpstvo je ugrozeno!Niko u komsiluku ne valja!Svi napadaju..A brata nidje!Haha

stefan

17.07.2011. 18:09

@Nikola Crnogorac - hehehehe nikola, dobar ti taj vic.. aj ga ispricaj na crnogorskom. Kani se vise mog srpskog jezika

Pješivac

17.07.2011. 19:55

@Nikola Crnogorac - Kada mi Srbi tražimo samo ono što svi drugi imaju onda je to "veljesrpski projekat". Vi Crngoroci slobodno verujte da ste potomci cara Dioklecijana i da je srpska Duklja vaša prapostojbina. Imate svoju prćiju pa učite u njoj šta vam je volja, ali nemojte da terate nas Srbe da učimo te gluposti. Nacionalne manjine u Srbiji uče po svom programu i na svom jeziku svuda gde je to po Zakonu predviđeno. Ne tražimo ništa više, ali ni manje!

Zivorad

17.07.2011. 15:46

Ima pravo lala iz banata ne moze da se vodi politika iz inata jer to je samo pocetak sunovrata, pravi sunovrat tek dolazi srbe ce bela kuga da obilazi, pa ce postati manji od crne gore zbog nedostatka izlaza na more, a onda ce da vladaju vranjanci koji su koji znaju dobro magiju i cini, i onda ce da prodaju za male pare srbiju kini, i tako ce srpski narod da stane ispod jedne kurske jer nema snage muske, eh srbijo na sta si spala htela si da postanes vekika a pastala si manja nego mala, kukulele

Jao nama

17.07.2011. 17:22

Hvala Bogu da je Antić progovorio da su Karađorđevići Crnogorci. A ja kažem da su Srbi željni Srpske vlasti.

StaroCrnogorac

17.07.2011. 17:24

Ne može se više ni normalno živjeti.Svaki CG koji se osjeca i jeste Srbin je na udaru proganja se sa posla ili se nemoze nidje zaposliti.Provjerava se u školi kojim jezikom pišu djeca pa onda razne službe preko toga šikaniraju roditelje.Srbija ništa ne radi po pitanju većinskog Srpskog stanovnistva u CG koji je sada doveden da bude manjinski.

Pješivac

17.07.2011. 20:04

@StaroCrnogorac - U Srbiji na žalost još vladaju jugoslovenske struje i očekivano je da se one maćehinski ponašaju prema Srbima. Mnogo je krvi palo da bi Srbi u Srbiji imali kakva takva politička prava (grb, zastavu, himnu, šikolovanje, slobodu veroispovesti...). Nažalost gde god je to bilo moguće srpski identitet je bio napadan (Makedonija, Hrvatska, Federacija, Slovenija, Albanija i naravno na prvom mestu "bratska, vječna i svijeta nezavisna država Crna Gora).

haralampije

17.07.2011. 18:00

e brdjani brdjani...kako god bilo, uvek ce te biti mali i najmanji...valjda iz toga i taj kompleks koji imate..o cojstvu, junastvu, itd....samo se vi radujte vasem pocasnom gradjaninu stipi mesicu, moji brdjani...ZIVELA SRBIJA

Pješivac

17.07.2011. 20:41

@haralampije - Velika je razlika između Brđana i crnogorskih fašista. Oni misle da je moderno sve što je na štetu Srba, pa hoće i oni mučenici da budu moderni. Dok smo živeli zajedno svi koji su imali sposobnosti, pameti i čojstva su se vratili u zemlju odakle su njihovi preci otišli u zbeg. Živela Srbija. UA jugoslovenskoj vladi u Beogradu!

ilija

17.07.2011. 18:53

Ama Anticu zaboga. Ko vam brani da se u CG i u cijelom svijetu osjecarte i pisete kao Srbi? Ko vam porice kulturu, pismo i tradiciju? Ko vam porice vjeru i istoriju. Ako mene pitate niko. Vi ste ti koji ne priznaju ni Makedonsku ni CG naciju. Vi ste ti koji bi da uzmu CG, Makedonsku, Bosnjacku... drzavnost, knjizevnost, tradiciju, jezik bi da svijim nazovete...Zasto se ljutite na ljude koji nece, poput ogromnog procenta Roma koji zive u Srbiji, da se nazovu vasim imenom.

Velimir

18.07.2011. 10:26

@ilija - E,moj Ilija,kada nesto kazete potkrepite to bar jednom cinjenicom kako bi vam verovali da hocete nesto da kazete.U kojjim su svetskim udzbenicimapomenute ove,nacije,knjizevnosti,drzavnosti,tradiciji i jezicima pre pojave Joske Broza.Neznanje se ne pravda praznim recima - a vas komentar nije tek samo neznanje vec obicne lazi koje servirate kao istinu.

Pevac

17.07.2011. 19:56

Da mi je neko rekao pre 10g. da ce se Crnogorci ovako postaviti prema Srbima-REKAO BIH MU DA JE LUD. Ovako sada kakvo je stanje ispade da su- NAJVECI SRBOMRSCI. Ja navedeno nikada vam necu zaboraviti a, jos manje OPROSTITI.

Kontiki

17.07.2011. 20:20

Ova je jedna cista propaganda prema Crnoj Gori , kao drzave. Slicna propaganda je opotrebljena od strane Srbije i prema Kosovu , navodno o ugrozenosti Srba , od 1981- 1999 godine. Ovo je neverovatno. Srbi nazadavoljni kao manjina u Sloveniji , u Harvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu. Srbi moraju da se nauce da zive i kao manjina i doticnim drzavama. Sto pre, to bolje.

alex

17.07.2011. 20:28

Svasta....Ceo intervju je tacan..al je hipokrizija kad dolazi od coveka koji je bio glavni zagovornik nezavisne Srbije pa time i otcepljenja Crne Gore od Srbije ..i jedan od glavnih propagatora prjekta nezavisne Crne Gore na Djukanovicevskim rezimskim medijima u vreme referndumske kampanje u CG ..Cedo Cedo ..Srami se kad ovo nisi mogo da previdis tada ..a sada zvucis kao veliki hipokrit

Ja

17.07.2011. 21:08

Stvarno je gotivan ovaj lik Antic. A sto se tice ove kvazi-drzave, ja ne sve ovo gledam kao dnevno-politicku igru koja nece imati neke dublje posledice po interese srpskog naroda. Ali ono sto boli je uporno cutanje ovih nasih tzv. politickih elita, a ja bi ih nazvao jednim od najvecih izdajnika i kvinsliga u istoriji Srbije. Sve ce uciniti zarad opstanka u fotelji.

Sekula

18.07.2011. 22:03

@Ja - Ma ovde se ne radi ni o kakvim elitama nego o klanovima. Valjda je svima jasno ko vlada Srbijom. Mala državica kao crnogorska ima strategiju: što gore prema Srbiji to bolje i bliže fašisoidnim politikama. A vladajući klan u Srbiji "Nećemo reagovati...." kažu. A što li neće.

Milorad Stanojlovic

19.07.2011. 08:38

@Ja - Politicke elite u Srbiji ne postoje; na zalost. Nisam cuo dosad da je neko iz tih kvazi drustvenih grupa pozvao strane ambasadore da postuju ustav zemlje u kojoj su poslanici. To nije nista cudno. Cak je potpuno bezopasno. Ali strah od nekog novog CK je izgleda jaca. Intervju je jedna vrlo solidna analiza i veoma sam zahvalan g. Anticu.srpski liberalni savet

Maks

18.07.2011. 09:50

Crnogorska vlast na razne nacine stiti Crnogorce...a sta radi Srbija za Srbe..treba da posalje neki milion evra da potplati jedan dio ljudi,i eto bice vise Srba u Crnoj Gori..i onda bice tamo Srbi vecina...i onda da se Crna Gora pripoji majci Srbiji..