HRVATSKA policija uhapsila je u ponedeljak ujutru, u dalmatinskom mestu Tribunju, ratnog načelnika policijske uprave Sisačko-moslavačke Đuru Brodarca (67), zbog komandne odgovornosti za ratne zločine na području Siska u periodu od 1991. do 1992. godine. Pored njega, privedeni su i Vladimir Milanković (49), ratni komandant specijalne policije u Sisku i Drago Bošnjak (53), član paravojne jedinice "Vukovi", koja je dejstvovala u ovoj ratnoj zoni.

Za vreme njihovog mandata na području Banije, ubijeno je ili se vode kao nestali čak 611 civila, građana Hrvatske, od čega 595 Srba, 14 Hrvata i dva Bošnjaka. Međutim, istraga u vezi sa ratnim zločinima u Sisku se koncentrisala samo na desetak uglednih sisačkih Srba. Sumnja se da su ubistva naručena iz uticajnih sisačkih krugova kako bi se Srbi, koji nisu prešli na stranu krajinskih snaga, zastrašili i naterali u izbeglištvo.

Zagrebački novinar Domagoj Margetić, koji je od 2005. godine istraživao zločine u slučaju "Sisak", još 20. aprila 2010. godine je predao Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu svu dokumentaciju o svom istraživanju u slučaju "Sisak" iz 1991. i 1992. godine, među kojima su strogo poverljivi dokumenti Ministarstva odbrane Hrvatske i popisi žrtava i ubica.

Prema njegovim saznanjima, ratni zločin nad 611 civila u Sisku, uglavnom Srba, tokom 1991. i 1992. godine počinile su dve regularne jedinice iz sastava hrvatske specijalne policije - "Handžar divizija", kojom je komandovao Ekrem Mandal i zloglasni "Vukovi", pod komandom Žarka Peše.

Margetić kaže, za "Novosti", da su jedinice koje su počinile zločin bile neposredno nadređene ratnom načelniku Sisačko-moslavačke policijske uprave Đuri Brodarcu.

- Od ukupnog broja ubijenih i nestalih, 129 žrtava su bili penzioneri, 42 su bili radnici Rafinerije u Sisku, 81 sisačke Železare, 14 je radilo u Pošti, petoro u Pošti u Petrinji, 18 je radilo na železnici, 25 u bolnici, 68 u fabrici "Gavrilović", osmoro u Skupštini opštine Sisak i devetoro u Skupštini opštine Petrinja. Među ubijenima bilo je 120 žena, od kojih 26 penzionerki, 87 radnica, dok za sedam žena nema podataka o radnom statusu - navodi Margetić.

IZNUĐENO HAPŠENjE Predsednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula smatra da su hapšenja Đure Brodarca i Vladimira Milankovića dobra vest, ali da je takav potez hrvatskih vlasti iznuđen od međunarodne zajednice zbog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.
- Hrvatskoj je zbog pristupanja EU jasno dato do znanja da se mora suočiti sa ratnom prošlošću, što podrazumeva da mora uhapsiti lica osumnjičena za ratne zločine nad Srbima - rekao je Džakula.

Po rečima Janka Velimirovića, direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS, optužnicu bi trebalo proširiti i na slučaj masovne grobnice u Sijekovcu, u Posavini, gde je stradalo 59 žena i dece.

- Naš centar ima obimnu dokumentaciju o ovom zločinu, kao i drugim gde se u vezu dovode Đuro Brodarac i njegove kolege - kaže Velimirović, potvrđujući da će dokaze u slučaju potrebe dostaviti hrvatskom tužilaštvu.

Hapšenje pomenute trojice prva je pozdravila Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvateke i poručila da su Brodarac i Milanković gotovo 20 godina izbegavali pravdu, a žrtve ovih zločina, kao i njihove porodice nisu uspevale da dobiju nikakvu satisfakciju niti priznanje.


VEKARIĆ

Ovaj predmet smo radili zajedno sa hrvatskim tužilaštvom i na našu asistenciju, došlo je do hapšenja pomenute trojke - rekao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, podsećajući da između Srbije i Hrvatske postoji Sporazum o ustupanju dokaza.