DNK vodi do Draže Mihailovića

V. C. SPASOJEVIĆ

nedelja, 19. 06. 2011. u 20:58

ДНК води до Драже Михаиловића
Uskoro će biti poznato da li skeletni ostaci pronađeni na Adi pripadaju Draži Mihailoviću. U masovnoj grobnici kosti od sedam do devet tela. Zahtev za ekshumaciju

DRAGO mi je što su rezultati pretrage terena na Adi ciganliji potvrdile dokaze do kojih je došla Komisija za utvrđivanje istine o smrti Dragoljuba Mihailovića - da je zatvor bio na mestu koje su označili svedoci u iskazima, i da je postojala krečana u koju su bačena tela streljanih - rekao je za ”Novosti” državni sekretar u Ministarstvu pravde i član ove komisije Slobodan Homen.

On je dao i nove detalje:

- U pitanju je masovna grobnica obima tri puta četiri metra, u kojoj je sahranjeno od sedam do devet osoba, zajedno sa lisicama. To je dokaz da su u pitanju zatvorenici koji su tu najverovatnije i streljani, a pronađeni ostaci gašenog kreča i nagorelih kostiju ukazuju na pokušaje da se tragovi unište. Reč je o ostacima više skeleta, a čiji su tačno pokazaće DNK analiza. Ovaj slučaj sada potpuno prelazi pod okrilje Republičkog javnog tužilaštva, koje će nastaviti uspešnu saradnju sa državnom Komisijom.

Tužilaštvo će odmah podneti zahtev za ekshumaciju MUP-u, čiji su operativci već na terenu i obezbeđuju ceo lokalitet, zajedno sa posmrtnim ostacima koji su nađeni. Kada se odredi tim stručnjaka u Institutu za forenzičku medicinu, koji će vršiti DNK analizu i ostale forenzičke radnje, prvo će se, po rečima istoričara Slobodana Markovića, iz Komisije za utvrđivanje istine o Mihailoviću, fizički odvojiti delovi različitih skeleta. Zatim će se utvrditi starost, odnosno kada su ljudi streljani, a tek potom će se raditi DNK analiza na osnovu poređenja sa DNK materijalom rodbine potencijalnih žrtava.

BOLjEVCI MASOVNA grobnica na Adi Ciganliji nije prva koju je pronašla državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijen posle 1944. Jedna je već pronađena u Boljevcu, sa ostacima 44 ljudi. Viši sud u Zaječaru je preuzeo slučaj i obećao da će se krajem juna ili početkom jula započeti sa ekshumacijom.

- Važno je da se tačno utvrdi kome ostaci pripadaju, jer su u toj masovnoj grobnici, prema iskazima svedoka, završili najviši predstavnici nekadašnje vlasti i generali. Njihove porodice zaslužuju da znaju istinu. Nadamo se da ćemo prva konkretna saznanja imati do jeseni - kaže Homen.

I Marković veruje da će Tužilaštvo, koje već u ponedeljak preuzima ceo slučaj, tokom nedelje moći da izađe sa preciznijom dinamikom kada će se šta dešavati:

- Ovim, praktično, prestaje rad naše komisije na terenu. Priznajem da se ni sam nisam nadao da će stvari ići tako brzo, jer je u subotu trebalo samo da izvršimo sondiranje i poređenjem kota dođemo do tačnih lokacija zatvora i stratišta. Niko nije očekivao da ćemo tako plitko naći ostatke ljudskih skeleta.

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijen posle 1944, Srđan Cvetković, koji je praktično i rukovodio iskopavanjima na Adi, izjavio je da je subotnji ”tim” obavio samo probnu ekshumaciju na osnovu naloga Tužilaštva, ali da tek predstoji veliki posao, koji će trajati najmanje nekoliko nedelja.

- Zasad je otkopan samo jedan rov na lokaciji gde je, prema svedočenjima, streljan Mihailović. Biće potrebno od tri do pet dana da se otkopa celo mesto, nakon čega sledi sveobuhvatna DNK analiza.

I on se slaže da će ceo postupak trajati najmanje nekoliko nedelja. Ovim je rad i ove druge državne komisije na ”slučaju Draža” praktično završen, ali se nastavlja na drugim tajnim grobnicima, kojih ima dosta širom Srbije.

Tužilac bi sada, po Cvetkovićevim rečima, trebalo da pokrene postupak pred sudom, a sud bi odredio instituciju i sudske veštake koji bi završili započeti posao.

Članovi dve državne komisije, uz pomoć firme ”Monting”, koja je sondirala teren, pronašli su u subotu ostatak severnog zida zatvora na Adi ciganliji, kraj kojeg je, prema svedočenjima, u noći između 16. i 17. juna 1946. streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, general Dragoljub - Draža Mihailović. Osim njega, pretpostavlja se da u krečani ”leže” ostaci osam nekadašnjih visokih funkcionera: Dragog Jovanovića, Koste Mušickog, Boška Pavlovića, Đure Dokića, Velibora Jonića, Tanasija Dinića, Miloša Glišića i Radoslava Radića.

*****

Počinje pronalaženje tajnih grobnica u valjevskom kraju

Masovni zločini, streljanja neistomišljenika koja su i u valjevskom kraju odmah po dolasku na vlast sprovodili komunisti, uskoro će, posle bezmalo sedam decenija, početi da se razotkrivaju. U Valjevu će, naime, biti formirana komisija koja će ispitati sve lokacije koje kriju potencijalna stratišta i masovne grobnice.

Prema procenama, na šest ili sedam lokacija u valjevskom kraju streljano je oko 750 ljudi. Komisija će, između ostalog, u narednih godinu dana istražiti naselje Peti puk, Topalovac odnosno Kamenitovac i Veselinovac kod Valjeva, kao i Maljevićke jaruge u blizini Mionice. Samo u Valjevu i bližoj okolini, pretpostavlja se, streljano je oko 200 ljudi.

Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, zvanično je najavio da će uskoro biti formirana lokalna komisija koja će istražiti potencijalne lokacije tajnih grobnica ubijenih u drugoj polovini 1944. i posle te godine.

- Za godinu i po dana evidentirano je oko 25.000 ubijenih na oko 200 lokacija u Srbiji. Detaljno smo istražili smederevski, timočki, jablanički i moravički kraj, a sada je na redu Kolubarski i Zlatiborski okrug - kaže Srđan Cvetković, sekretar državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica. - Istraživaćemo osnovu spiskova koje je BIA dala Arhivu Srbije, u kojima stoji da je više od 700 osoba streljano u valjevskom kraju, a razgovaraćemo i sa postojećim svedocima. Nadamo se da će taj posao u Valjevu biti okončan za godinu-dve.

Cvetković najavljuje da će, po završetku istraživanja, biti sačinjena publikacija sa imenima streljanih i lokacijama stratišta.(B. PUZOVIĆ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Radomir Pavicevic

19.06.2011. 22:08

Gospodo, jesuli manje vazni onih nekoliko desetina hiljada ubijenih nevinih zrtava u sloveniji gde je bio veliki broj zena i djece. Zasto ne trazite te grobnice.Ovi vam izgleda netrebaju za izbore.Ostavite kosti neka pocivaju u miru a spasavajte ove zive heroje koji su branili Srpski narod koje vi saljete u Hag nelegalni sud da im se sudi nepravedno.Pronacice te drzavne komisije mnogo grobnica, ali im narod nece verovati kao ni vama na sledecim izborima.

boja

20.06.2011. 04:04

@Radomir Pavicevic - Bas mi je zao sto nisi MatijaBG upoznao Generala Mladica licno,mislim da ne bi pisao ovako bolesne komentare.

Srbenda

20.06.2011. 09:00

@Radomir Pavicevic - Evorpska unija je postavila novi ultimatum ako zelimo da joj se priclanimo."Dovedite generala Drazu Mihajlovica u haag pa cemo da popricamo"

bogdan

20.06.2011. 11:11

@Radomir Pavicevic - Obicno kad komunisti hoce da ''razvodne ''pricu o Djeneralu onda pocnu sa takvim salama.Nadam se da vam je poznato da je pre par godinama Drazinom unuku uruceno odlikovanje Sjedinjenih Drzava za Djeneralove zasluge u 2.svetskom ratu.Verovatno su mu to dali sto je ''saradjivao sa Nemcima'' .Takodje, vas mogu obavestiti da u Australiji partizani uopste nisu prepoznati kao borci protiv fasizma, nego cetnici D.M. koji uvek marsiraju za ANZAK DAY(dan armije) kao saveznici iz drugog rata..

Zoran

20.06.2011. 11:54

@Radomir Pavicevic - Nije potrebno ovde lupetati. A ovaj Pavicevic koji nam sada kaze da treba ostaviti kosti da pocivaju u miru dovija se na razne nacine da nas ubedi kako ne treba traziti Drazin grob pa potegao sada i za brigom o tome kako kosti treba da pocivaju u miru. Svakoga treba da bude sramota ko smatra da kosti koje se nalaze u krecani pocivaju u miru. Da li se pod ovim nadimkom Pavicevica krije Jovo Kapidzic.

MatijaBG

19.06.2011. 22:12

Pravo na Drazu imaju samo pristalice SPO/a i prozapadno orjentisani Srbi.Poznato je da je takav bio i sam Mihajlovic.Lazni patrioti koji su podrzavali gubitnicke ratove istih takvih vodja,Seselja i Milosevica ,kao i Ratka Mladica ne treba sad i na ovom primeru da pokazuju svoj lazni patriotizam.

Matija Njosra

20.06.2011. 01:26

@MatijaBG - Hajde Matija iz BG ne buncaj vise.... ti si matere mi talentovano glup! Pogledaj, kao prvo, sta je bio stil SPO-a? Velike patriote nema govora, jedva ostaju da disu... Nije Mihajlovic nego Mihailovic! Po tvome Mladic je gubitnik a cica pobednik.... Care i jedan i drugi su bili izdani od takvih kao ti... Procitaj malo o Cici pa se javi, vidjeces mnogo slicnosti izmedju njega i Mladica... Ispocetka je Jugoslavia a onda tek Srbija.... Citaj malo pa se javlja sa komentarima...

bogdan

20.06.2011. 10:01

@MatijaBG - ....Matija,potpuno se slazem sa Vama.Uvredljivo je za svakog Srbina porediti Djenerala Drazu sa generalom Mladicem.Mladic je bio i ostao komunista.Da je ikada vidio Drazinu senku puca bih na nju.Na Mladicu je bila samo srpska kapa i nista vise.On i komunisti su osramotili srpski narod i uveli ga u zivo blato...Setli su se Draze i Srba kad su potpuno propali pokusavajuci opet prevariti nas narod.Uzeli su Drazinu zastavu i kokarde stavili na svoje lude glave..Iza njih je ostao samo miris smrti....

Pevac

19.06.2011. 23:00

Verovatno da cu imati bezbroj minusa. Po meni Tito nije ubio generala Drazu Mihailovica. Vec da je napravio dil sa Amerima, Englezima i Francuzima tako da je general Mihailovic docekao prirodnu smrt negde daleko od Srbije. (verevatno u Australiji) Zato i necemo saznati gde je grob do sada vec sigurno pokojnog generala. Bila bi to velika blamaza za MNOGE. ...

samo tako

20.06.2011. 10:36

@Pevac - Najbolji komentar do sada, nije uopste vazno na cemu si bio kad si ga pisao. Pozdrav!

Dragan

20.06.2011. 11:49

@macak (ch) - Nemoj se ti cerati molim te, skini nam se jednom sa vrata. Siti smo vaseg ceranja

Nemirko

19.06.2011. 23:18

Pa vi nistenormalni ko ce da placa te ljude da narednih nekoliko godina kopaju po adi, a kukate da drzava nema para

Dzony

20.06.2011. 00:22

Ideoloske stege popustaju sirom Srbije posle objavljivanja da smo na putu da saznamo da su u Beogradu pronadjeni zemni ostaci Komadanta jugoslovenske vojske u otadzbini. istorijski trenuci za Srbiju. Hvala Srpskom pokretu obnove za sve. Eh da je SPo bio 2000-e na celu Dos-a gde bi Srbija danas bila.

Vlada B.

20.06.2011. 11:12

@Dzony - A zašto SPO nije bio u DOS-u 2000. godine??? To je pravo pitanje.A odgovor na to pitanje glasi: zato što je SPO radio za Miloševića, i narod ih je provalio mnogo pre 2000. godine. I te 2000. godine su naivno mislili da će da po ko zna koji put odrade dobar posao za Miloševića, ali su se grdno prešli.Zato od nekada jakog SPO-a danas ništa nije ostalo.

dinarac

20.06.2011. 01:11

Radomire Pavićeviću ne mogu kosti koje nisu dostojno sahranjene počivati u miru.Tako nešto pogotovo se odnosi na ljude koji su život dali za istinu,a o njima sve same laži.Njihova i naša duša biće na mestu kada budu dostojno sahranjene i bude rečena kompletna istina o tom vremenu i ljudima.

Radomir Pavicevic

20.06.2011. 14:39

@dinarac - Odakle ti znas bas istinu.Dali si pogledao arhive zapadne.Nema tamo falsifikata kao kod nas, mogu biti samo originali. Nemam ja protiv Draze nista, Druzio sam se sa njegovim prijateljima vise od dvadeset godina i znam sto su mi oni pricali, a mnogo su kompententniji od ove komisije bivsih komunista koji zamajavaju ovaj narod.I one zrtve u sloveniju nijesu dostojno sahranjene, a nijesu nikoga ubili vec su to bili civili zene i djeca.Vlast se nada da ce im Draza donijeti glasove za izbore.

Simke

20.06.2011. 04:06

Samo da bi dobili izbore na sve su spremni ,sa ovim ce samo izazvati jos vece probleme u napacenoj Srbiji.Koriste se taktikom zavadi pa vladaj a usput skrecu paznju narodu sa stvarnih problema,kao sto su korupcija,povezanost sa tajkunima,sve gori zivot gradjana Srbije.Bolje bi bilo da umesto sto kopaju po istoriji da urade nesto za sadasnjost i buducnost i omoguce bolji zivot svima kako su i obecali 2000-te godine kad su se dokopali vlasti,sve su zaboravili ali narod nije.

ljubica

20.06.2011. 06:51

Postovani urednici Vecernjih novosti kako to da potpuno isti komentar MatijeBG izadje sad kao i u proslim novinama.Ili vi to radite namerno ili je on vas covek ili je on robot da ga ima svugde.Ja ne znam sta je samo znam da je nasa zemlja pala nisko cim joj se desavaju ovakve stvari.Dali su potrazili grobove onih koji su nestali u ovom zadnjem ratu,dali su se postarali za sirocad i familije onih sto su nestali na Kosovu.Mi stvarno treba da se stidimo,ustvari ne svi vlada i pojedinci.

olivera

20.06.2011. 07:01

Sta imaju da traze oko Valjeva kad je poznato da je naj vise cetnika bilo oko Valjeva i iz valjevskih sela.Stric mi je bio cetnik i svi smo se stideli njega,fala Bogu umro je .Posle rata je uhvacen i osudjen za mnoga ubistva u ratu ,bio je na robiji 9 godina u Foci dok ga Tito nije pomilovao na svoj rodjendan.Ja se i danas secam kako je moj otac koji je bio dosta mladji isao pognute glave zbog njega,i ne samo moj otac vec i njihova majka bi uvek govorila ,kako sam mogla da rodim koljaca,.

ljubica

20.06.2011. 16:19

@olivera - @cetnik Ja i necu da me neko zali ali bi mnogi trebali da se upitaju sta su ti cetnici napravili.Neka odu u Valjevo i potraze unuka Zivojina Djurdjevica kojeg su cetnici vezali za razanj i zivog pekli.Neka odu u Robaje kod Valjeva gde su majci silovali tri cerke i sve tri pred njenim ocima zaklali,to nisu price to su porodice dozivele.Umesto sto otkopavaju ove danasnje vlasti bi trebale da krenu nekim boljim putem i da zakopaju sve LOSE i ostave daleko iza nas .Da mlade uce necem boljem .

trkač

21.06.2011. 20:16

@olivera - ...ipak je najviše ljudi streljano 1944-e među onima kojima su nešto imali.....brozovu pljačkašku bandu je najviše to interesovalo da otmu i opljačkaju....takođe obrazovani ljudi,sveštenici, profesori...intelektualci,vredni i dobri domaćini...da se obezglavi Srbija i da joj se nametne đavolska ideologija u kojoj je ''sve naše''... Predratni robijaši,avanturisti,ubojice i ostali ''proleteri'' postadoše vlast...nije čudo kako je SFRJ završila...

Radomir Pavicevic

21.06.2011. 20:47

@olivera - I Ljubica i Trkac su u pravu, zato to treba jednom za vazda zaboraviti i truditi se da se to vise nikada ne dogodi.1945 cetnici su postali najvisi komunisti i oni kao komunisti ponovo pravili velika zla. 1990 komunisti postadose najvisi cetnici i ponovo oni napravise najvise zla. Sada ponovo mute i svadjaju narod i odjednom se mnogo brinu za Drazine kosti, a ustvari hoce da usicare na tome i da dobiju glasove pred ove izbore.Treba se kloniti losih ljudi koji hoce na tudjoj nesreci da profitiraju

kutuzov

20.06.2011. 08:39

koji je stvarni cilj svih ovih iskopavanja?Iskopali smo sve grobnice u koje su Srbe bacali drugi sad nam trebaju grobnice koje su pravili sami Srbi ?U demagoske kvalifikacije o potrebi svega ovoga radi pomirenja moze poverovati maloumnik, pa mi sad preko novina stvaramo klimu netrpeljivosti jednih prema drugima a ne da se mirimo.Masovnosti partizanskog pokreta doprinela nemastina i njegovi simpatizeri su bili uglavnom oni koji nisu imali sta da izgube .Pogledajte danasnju sliku Srbije ?

Rale

20.06.2011. 12:47

Draza i cetnici su ubijali Srbe i mogu samo biti zlocinci.Ima ih dosta u Srbiji koji od NATO agresora vide andjele.Nista novo.

Ликота

20.06.2011. 14:53

@Rale - Рале, ђе су ти докази да су Дража и четници убијали Србе? Немој да нам сервираш "рекла казала" теорију него већ документе, ако их имаш.

bole

20.06.2011. 13:15

jedna ispravka...Boljevci i Boljevac nisu isto mesto...jedno je Srem drugo je istocna Srbija...

Radomir Pavicevic

20.06.2011. 14:51

Ne smeta mene gospodo Draza. Ja bih volio da je on dostojno sahranje, isto kao sto volim da se ovim generalima koje je vlast predala Hagu oslobode.Mene smeta ova Drzavna komisije koju sacinjavaju bivsi komunisti. Ja nikada nijesam bio komunista niti clan nijedne stranke.Dugo sam zivio na zapadu i druzio se Drazinim prijateljima.Smeta mi ovaj predizborni trik kojim omalovazavaju i ponizavaju narod Srbije.. Kako do sada ne nadjose te kosti ili poslije izbora.Gospodo malo razmislite da bi kritikova

Radomir Pavicevic

20.06.2011. 15:05

Kao i danas i u svim predhodnim ratovima su se poigravali sa nama. Mi smo bili obicni piuni na sahovskoj tabli. Kraljica je u Englesku a Kralj u Ameriku. Mi samo mozemo da skakucemo koliko nam dozvole.Nazalost to je tako ne samo kod nas nego i kod ostalih drzava.Neke vece drzave imaju ulogu ovih ostalih figura.

Nikola Crnogorac

20.06.2011. 18:00

Jos malo pa ce naci Srbosaurusa nekog dinosaurusa pa ce tvrditi da su i dinosaurusi bili Servi.

Vukasin

20.06.2011. 19:35

Ljubice, tisi nesto primetila, ali nisi sigurna, ali jati potvrdjujem dasi u pravu. Neradise niokakvom MatijiBG, vec o izmisljenom imenu, Matija je Hrvatsko ime a BG je dodato dabi bolje upaljivao komantatore da pisu komentare. Toje sve organizovano od redakcije V. Novosti oni imaju profit od svakog komentara.