TEL AVIV - Rabinski sud u Jerusalimu osudio je jednog psa lutalicu na smrt kamenovanjem, ali kazna nije izvršena, jer je pas utekao.

Ta okrutna kazna proistekla je iz sumnje da je duh čuvenog sekularnog advokata, koji je uvredio sudije u rabinskom sudu još pre dve decenije, prešao u telo psa, piše najtiražniji izraelski list " Jediot ahronot " u onlajn izdanju.

Pre nekoliko nedelja, veliki pas ušao je u jedan sud kraj kvarta Mea Šearim u Jerusalimu, gde žive Jevreji. Pas je uplašio posetioce suda i na njihovo iznenađenje nije se udaljio čak i kada su pokušali da ga oteraju.

Tada se jedan od sudija prisetio da je pre dvadeset godina sudsko veće proklelo sekularnog advokata, poželevši da njegov duh uđe u telo psa, životinje koja se, po jevrejskom verskom pravu, halahi, smatra nečistom.

Advokat je preminuo pre nekoliko godina.

Još uvek uvređen, jedan od sudija izrekao je kaznu sirotoj životinji, smrt kamenovanjem i angažovao decu iz susedstva da je izvrše. Na svu sreću, pas je uspeo da pobegne. Predsedavajući suda rabin Avraham Dov Levin porekao je da su sudije izrekle takvu kaznu, ali je jedan od upravitelja suda potvrdio da je to tačno.

"Oni nisu doneli zvaničnu presudu, ali su naredili deci napolju da bacaju kamenice na psa. Nisu pomislili da je to okrutnost prema životinjama, već odgovorajući način da se obračunaju s duhom koji je ušao u sirotog psa", rekao je upravitelj čije se ime ne pomirnje.

Članica jerusalimskog gradskog saveta i socijalna aktivistkinja Rahel Azaria poslala je pismo povodom ovog incidenata vrhovnom tužiocu Izraela, pozvavši ga, kako je napisala, da se "pozabavi kriminalcima".

Organizacija Dopustite životinjama da žive podnela je žalbu policiji protiv rabina Levina.