Gužva za kuvare

I. M.

15. 06. 2011. u 20:59

Mali maturanti se spremaju za prijemne ispite. Mesta ima za sve, jer iz osnovne škole izlazi 80.000 đaka, a u srednjim školama i gimnazijama ima 86.000 mesta

OSMACI će 23. juna pokazati šta znaju na završnom testu iz srpskog jezika, a dan kasnije i iz matematike. Tek kada budu utvrdili koliko su bodova osvojili na testu, pisaće listu želja za upis. Mesta ima za sve, jer iz osnovne škole izlazi 80.000 đaka, a u srednjim školama i gimnazijama ima 86.000 mesta.

Prošle godine je u Beogradu, na primer, najviše poena, čak 98, bilo potrebno za upis u Treću gimnaziju, ogledne smerove u Prvoj ekonomskoj školi i Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Mali maturanti su bili zainteresovani za ekonomske, medicinske, pravne i ugostiteljske škole. Za jedno mesto kuvara u Ugostiteljsko-turstičkoj školi u Beogradu prošle godine konkurisalo je sedam đaka.

- Velika konkurencija bila je i za farmaceutskog tehničara, bankarskog službenika, različite medicinske profile - objašnjava Milorad Antić, presednik Foruma srednjih stručnih škola.

S druge strane, škole poput mašinske, tekstilne, hemijske i brodarske, svake godine imaju manjak učenika. Ove škole se bore za svakog učenika, pa tako najboljim đacima dodeljuju odmor na Kopaoniku, polaganje vozačkog ispita ili stipendije.

* 23. i 24. jun - polaganje testova

* 29. jun - rok za preliminarne rezultate

* 3. jul - konačni rezultati završnog ispita

* 4. i 5. jul - predaja liste želja

* 13. i 14. jul - kraj prvog kruga upisa

* 14 - 16. jula - drugi ciklus upisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

CHEF

16.06.2011. 08:36

gastronomija u srbiji je losa (program los zastareo i kratak sa losim rezultatima) a tako i nauka i praksa koja se uci u nasim skolama.