Pomračenje meseca u znaku praznoverja

V. M.

15. 06. 2011. u 20:58

Potpuno pomračenje zemljinog satelita, podgrejalo stara verovanja da je to loš, odnosno dobar znak

MESEC boje krvi osvojio je sredu veče nebo. Stanovnici Evrope, Afrike, Autralije, Južne Amerike i većeg dela Azije uživali su u raskošnom totalnom pomračenju meseca. U nesvakidašnjoj pojavi uživali su i žitelji Srbije, a u Beogradu su je uz stručne komentare pratili sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Pomračenje meseca počelo je u sredu veče u 20.23, a astronomi su predvideli da bi trebalo da traje ukupno tri sata i 40 minuta. Potpuno zaklonjen mesec je bio sat i četrdeset minuta. Iako nije toliko atraktivna kao pomračenje sunca, zbog čega često prolazi nezapaženo, ovu pojava zanimljiva je pre svega zbog zagasito crvene boje koju dobije Zemljin satelit.

Mesec, kao nijedno drugo nebesko telo, večita je inspiracija za stvaranje sujeverja. Policajci će se zakleti da u noći punog meseca kriminalci prosto podivljaju, a lekari Hitne pomoći da tada ne dižu glavu od posla. A još kada se taj pun mesec pomrači, eto razloga da svi prigrlimo amajlije i nadamo se najboljem.

ASTROLOŠKA PREDVIĐANJA U VREME pomračenja Meseca 26. jula 1953. podseća astrolog Jasminka Holclajtner, počela je Kubanska revolucija, egipatski kralj Faruk je abdicirao u korist sina.
- Na globalnom planu, pomračenje nagoveštava glad, poplave i nezadovoljstvo širokih narodnih masa. Srbiji može doneti probleme u međunarodnim odnosima.

Verovanja o snažnom uticaju meseca toliko su rasprostranjena da su se tim problemom bavili i naučnici i statističari. Ni jedni, ni drugi nisu uspeli da dokažu da Zemljin satelit utiča na bilo šta izuzev - plime i oseke. To ipak nije bilo dovoljno da se rešimo sujeverja.

- Naš narod ima veoma zanimljiva verovanja vezana za nebeska tela - kaže Nikola Božić, rukovodilac Programa astronomije Istraživačke stanice Petnica. - Stara verovanja o pomračenju meseca kažu da je to loš predznak.Negde se pominje kao loš predznak uopšte, a negde kao loš predznak za neprijatelje srpskog naroda. Ovo je verovatno posledica prisustva Otomanske imperije na ovim prostorima jer je njen simbol polumesec. Kasnije je ova pojava uopštena na sve neprijatelje srpskog naroda.

Veruje se u našem narodu i da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja nije povoljan za započinjanje poslova jer pomaže razmnožavanje štetočina. Ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati... Pomračenje meseca, kao ni sunca, nikako ne bi trebalo direktno posmatrati jer to izaziva nesreću. Umesto toga, reći će nam naše bake, treba uzeti ćasu, naliti je vodom pa uhvatiti odraz događaja kao u ogledalu.

Sujeverja vezana za pomračenje meseca nisu karakteristična samo za naš narod. Naprotiv, rasprostranjena su na čitavoj planeti. Neka od najčešćih vezana su za trudnice. Veruje se da trudnica ne bi trebalo da dodiruje stomak tokom pomračenja da dete ne bi imalo beleg, a ako bude izlazila napolje moglo bi da se rodi sa deformitetom. Noža ne bi trebalo da se hvata, ako ne želi da rodi bebu sa zečjom usnom.

SATELIT U SENCI

POMRAČENJE Meseca dešava se kada ovo nebesko telo uđe u Zemljinu senku. Zemljin satelit u senku ulazi samo kada je pun, i kada se Sunce, Zemlja i Mesec nalaze na jednoj pravoj.

- Čak i tokom potpunog pomračenja, Mesec nikada ne nestaje potpuno, već reflektuje crvenkasto-smeđu svetlost, što je posledica prelamanja svetlosti kroz Zemljinu atmosferu - objašnjava Božić. U toku jedne godine, na čitavoj planeti, najčešće se događaju dva Sunčeva i dva Mesečeva pomračenja. Najveći broj mogućih pomračenje je sedam - tri Mesečeva i četiri Sunčeva ili dva Mesečeva i pet Sunčevih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

rusa

16.06.2011. 01:15

@aa - ama ljudi ako se vec tako veruje ...kao sto kze onaj ciga:"SVI CE DA UMREMO STAAAA?????? xD ;D

Milan UE

15.06.2011. 22:57

Ijaoooooo. Dokle vise sa tim glupostima. Pa mi ne bi zivi ostali da je tako. I da, naravno, pomracenje se desava samo zbog Srbije. Jel znate da se pomracenje dogadja jedan do dva puta u godini, a nekada i tri. Pa mi do sada ne bi ni postajali da je sve kako su nam nase bake lupetale.

Genije Petrovic

15.06.2011. 23:32

Fantastičan prizor...Ali ipak je najveći biser to što sam ovo pokušao da ovekovečim s digitalnim foto aparatom..Stvarno sam Genije..:-)

Dzoni

16.06.2011. 10:57

Juce odrzan NATO sastank u Beogradu, a tacno tad se desilo i pomracenje Meseca. Konacno je odzvonilo NATO-u, nasem najvecem neprijatelju. Ovo pomracenje je dokaz takvih stvari.

Milica Stojanovic

16.06.2011. 11:04

Posmatrala sam ga sa drugaricom i drugovima stvarno je extra .

Alx

16.06.2011. 11:25

Sada mi je sve jasno! Svima je odbrojano! Zakljucajte cerke i zene.. mada ne vidim sta ce vam to pomoci... 0o ....Ali... los znak se pojavio! Buuuuu!-.-Gluposti na stranu - lep bese los znak, bas lep ^^Uzivao sam :D

miky

16.06.2011. 13:11

jaooooo..:D bilo je fenomenalno..posmatrala sam ga celo vreme sa drustvom..extra :D...aa ljudimoji ovo je prirodna pojava..desava se svega par puta u godini... uzivajte u tome....a to nema nikakve vezeee sa praznovjerjem....dokle cemo mi dogurati ako na svaku pojavu budemo gledali u negativnom smislu !? ;)