Đelić: Evropa hoće rešenje za Kosovo

Milan BABOVIĆ

09. 06. 2011. u 20:55

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić: Status kandidata očekujemo u decembru. Izručenje Hadžića izbija adute kočničara. Ne možemo zastupati nerealne ideje o KiM

BITNO je da pre Samita država EU u decembru dovršimo saradnju sa Hagom i ispunimo Akcioni plan. Tada ne bi bilo nijednog drugog argumenta da nas zaustave na evropskom putu, osim želje za neprirodnim kočenjem Srbije. To bi bilo protivno zvaničnoj politici EU.

Ovo u intervjuu za ”Novosti” poručuje potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji tvrdi da su se, posle hapšenja Ratka Mladića, šire otvorila briselska vrata. Njega nije obeshrabrila nova rampa iz Holandije, koja je odbila da ratifikuje SSP. I pored toga, vicepremijer ponavlja da je ambicija Srbije da u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU.

* Holanđane, izgleda, ni hapšenje Mladića nije smekšalo. Kako razumete odbijanje njihovog parlamenta da ratifikuje SSP, da li Vam je logično objašnjenje da čekaju zvaničan izveštaj Bramerca, koji smo svi čuli?

- Rečeno je da će sačekati zvanični izveštaj njihove vlade sa sednice Saveta bezbednosti, gde je izlagao Serž Bramerc, kao i Vladin predlog oko ratifikacije SSP. Očekujem da će se to uskoro dogoditi. Bilo koji drugi scenario bi poslao negativnu poruku Srbiji i njenim građanima.

IZBORI U APRILU ILI MAJU * Mislite li da će dobijanje statusa kandidata mnogo značiti stotinama gladnih i nezaposlenih? Ima li DS da ponudi još nešto biračima pre izbora?
- Siguran sam da će izbori biti negde u aprilu ili maju 2012, kada im je inače vreme. Očekujem da će do tada otpočeti pregovori sa EU, da će ”Fijat” započeti serijsku proizvodnju, da ćemo očuvati Beli šengen, da će nezaposlenost opadati i da će se jasno videti da smo očuvali stabilnost uprkos krizi. To će sigurno biti Srbija koja napreduje. Neka onda građani odluče.

* Ako do Samita EU u decembru Goran Hadžić ne bude uhapšen, može li status kandidata da bude doveden u pitanje?

- Izručenje Hadžića bi bio argument manje za one koji bi hteli da nas koče. Moramo da uradimo sve kako bismo izbili i poslednji adut iz ruku onih koji se protive početku pregovora za članstvo Srbije u EU.

* Ali, neki od kočničara su i sile poput Nemačke i Francuske...

- Nemačka posle prijema Hrvatske očekuje pauzu za ulazak u EU, ali ne i prekid procesa pristupanja, naročito ne Srbije. Znamo da javno mnjenje u EU u ovom momentu nije naklonjeno proširenju. To je sve posledica velike krize. Ulazak u EU nije romantični čin ili dodvoravanje bilo kome, već težak proces koji je u našem nacionalnom interesu. Pristupanje Uniji podrazumeva da država funkcioniše, da privreda može da izdrži svetsku konkurenciju.

* Može li prepreka za dalji evropski put da bude insistiranje na razvijanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom?

- Nikada nećemo ni direktno ni indirektno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ali, istovremeno želimo da se to pitanje reši. Ne možemo se u nedogled baviti nerealnim idejama koje dolaze sa obe strane.

* Zašto onda izvestilac Evropskog parlamenta Urlike Lunaček kaže da je sledeći korak Beograda poboljšanje odnosa sa nezavisnim Kosovom?

- Ne čudi taj stav, pošto je ona izvestilac za Kosovo. Inače, Evropski parlament nema nikakve ingerencije kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti. Kao što dobro znamo, ni u samoj EU ne postoji konsenzus o tom pitanju.

RESTITUCIJA MORA BITI SKROMNA * DA li je realno da se svi zakoni iz ”evropskog paketa” usvoje do septembra? Dve velike ”koske” su akti o restituciji i javnoj svojini...
- Zakon o javnoj svojini Skupštini će biti predložen na usvajanje do letnje pauze. Restitucija ima dublje fiskalne implikacije, te ćemo prvo usvojiti nacrt za javnu raspravu. Očekujem da i taj akt bude izglasan na jesen.
* Hoće li biti para za obeštećenje starih vlasnika?
- Restitucija je izuzetno bitna da bi ispravila istorijsku nepravdu i ojačala vladavinu prava. Ali, ona mora biti skromna, po meri naše države.

* Kako ćemo uspeti da uđemo u EU i da istovremeno dobijemo rešenje za KiM koje će nas zadovoljiti?

- Srbija ne može ući u EU, a da se pitanje Kosova ne reši. Istovremeno, rešenje sigurno ne može biti priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti. Zato treba tragati za planom koji bi zadovoljio obe strane. Priština je prošle godine izvezla robu u vrednosti od 300 miliona, a uvezla skoro tri milijarde evra, što je neodrživo. Nedavno je i MMF otkazao dalju podršku njihovim finansijama. Stanovnika u pokrajini je sve manje. Da bi kosovski Albanci imali bolji život u 21. veku, neophodan im je dogovor sa Beogradom.

* Hoće li nam tražiti da uđemo u NATO pre prijema u članstvo EU?

- I potpredsednik Amerike Džozef Bajden i predsednik Francuske Nikola Sarkozi jasno su rekli da ulazak Srbije u NATO nije preduslov za članstvo u EU. Najbolji je primer Austrija, koja je u EU, ali ne i u NATO.

* Brinu li vas sve češći znaci dezintegracije Unije: od sumnji u opstanak monetarnog saveza do jačanja desničarskih partija koje žele povratak nacionalnoj državi?

- Nisam evroentuzijasta, već evrorealista. Vidimo da u EU ima država koje su uspešne i one koje to nisu, ali je istina da je svima bolje unutar Unije. Zato, uprkos retorici, niko i ne pomišlja da izađe iz EU. Tačno je da je Evropu pogodila velika kriza i da jačaju antievropske snage. To su okolnosti koje nam objektivno ne idu naruku. Ali, kao što je došla, ova kriza će i otići. Mi ne tražimo milostinju od Brisela, nego hoćemo da mudro iskoristimo pogodnosti koje nam nude evrointegracije.

* Domaći evroskeptici vas opominju da će se EU raspasti pre nego što Srbija postane članica...

- Njihovi stavovi nemaju uporište u realnosti. Ne impresionira me puko kukanje bez predloga validne alternative. Zašto ne predlože neki kvalitetniji projekat od ulaska u EU? Odmah bi podržao drugačiji plan ako bi nam garantovao iste mogućnosti i bolju perspektivu. Ali, istina je da u ovom momentu tog drugog puta nema, dok nam ulazak u EU uopšte ne zabranjuje jačanje veza sa Rusijom i Kinom, naprotiv.

* I dalje je pod znakom pitanja istovremeno dobijanje datuma pregovora uz status kandidata. Šta uopšte dobijamo otvaranjem pregovora?

- Otvaranjem pregovora Srbija postaje zemlja koja sigurno ulazi u EU. Idemo u predvidivom pravcu, što je veoma bitno za investicije i otvaranje radnih mesta. Da ne govorim o otvaranju evropskog budžeta za poljoprivredu i infrastrukturu. Unija je ove nedelje odlučila da nadoknadi svojim poljoprivrednicima neplanirane gubitke od 210 miliona evra zbog virusa u Nemačkoj, što predstavlja godišnji srpski agrarni budžet.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Dejan Mizdrak

09.06.2011. 21:18

Ne Evropa.....Amerika trazi resenje za Kosovo....Siptarska drzava sa Srpskim imenom...Kos...Kosovo..Amsel..Amselfeld...(engleski neznam niti hocu da naucim...)

Naim

10.06.2011. 17:24

@Dejan Mizdrak - Hahahaha Kosovo Srpsko ime hahahhaisto i Njemacka Srpsko ieme?mozda Svajcarska Srpsko ime?Karpatska je Srpsko ime,odakle i dolazite.

Goodbuy

09.06.2011. 21:40

Gospodin Djelic zna da je gotovo, da je politika "I Evropa i Kosovo" dozivela fijasko. Sad pokusava da nam objasni da je vaznija EU. A u EU stanje nikad gore - drzave krahiraju, razmislja se o izlasku iz evrozone, nastupila je i kriza Sengena... Ko ne vidi alternativu EU, treba da ode sa vlasti i prepusti mesto drugima.

uslov

09.06.2011. 21:44

Kada sveti otac Papa dpdje u Beograd a kao i Hrvatska pobijemo milion srba,pokatolicimo pola miliona, a ostale proteramo u Sibir, onda cemo biti u EU udrustvu zajedno sa Hrvatskom!!!!!

Dani Kovac

09.06.2011. 22:29

iskren izkaz jednog zvanicnike srbske.srbija ne može ući u eu, a da se pitanje kosova ne reši. zato treba tragati za planom koji bi zadovoljio obe strane. 'a to je srbija da ne trosi resurse u prpagiranju nepriznavanje kososvske drzave, jer to udara kao bumerang på glavi srbije, srbija samo kao srbija bez kosovske teritorije i kosovske stanovni ce u eu, kosovo vec je deo eu-a

Astra

09.06.2011. 22:41

Citat"Da bi kosovski Albanci imali bolji život u 21. veku, neophodan im je dogovor sa Beogradom."kaze ovaj,a sta mislis da mi budemo sa srbijom bice nam bolje,e ludace jedan mislis da mi neznam,o kako nam je bilo sa vama 100 godine,ludak,pa mi cemo da umremo od gladosti sa srbijom nikad,u takvu situaciju ekonomsku kakvu jesmo to je ta politika vladavine 100 gidina srbije,to je rezultat,Ovaj misli da ce nam bude ekonomski bolje sa srbijom hehehe,i presevo,Bujanovac,medvegje,i sandjak,tamo cveta

Vide

09.06.2011. 22:51

O cemu gospodine ministre Vi pricate. Da li ste procitali to sto ste rekli. Ne znam prosto kako da okvalifikujem ovaj intervju, a da ne ispadnem nepristojan. Drskost, bezobrazluk, glupost, naivnost....Jedini zakljucak je-ovakvi stavovi su za zaljenje. Srbija je imala i gorih Vlada od ove, ali nikada nezreliju. Ko hoce da vodi drzavu, mora da izadje iz (politickog) puberteta. A ko to ne uradi, prema njemu je istorija surovi sudija.

Vesperzijan1

09.06.2011. 23:02

Хоће али по њиховом. Ту сте ви да одете и закуцате код вама омражених Руса, Кинеза, Индијаца ! Радите нешто, не зовите се само министрима.

nikolas bar

09.06.2011. 23:02

e moji ljudi pa jednom je milovan djilas posle rata rekao mome djedu sa kojim je inace bio rodjak , da smo pustili tada preko cakora pavla djurisica na kosovo kada je bio krenuo danas bi kosovo bilo srpsko, ali tada su komunisti poslali peka dapcevica sa svojim partizanima da ga zaustavi a posto su peko i pavle bili braca od tetke pavle je odustao i rekao peku srecno vam kosovo drugovi partizani, e tada se resavalo kosovo a ne danas.ko zna kad i ko zna ko ce ga opet vratiti

Aleksandra

09.06.2011. 23:17

Ne razumem zasto jednostavno ne zabranimo da se Kosovo u medjunarodnoj zajednici predstavlja pod tim imenom. Slicno je uradila Grcka Makedoniji i nanela joj nevidjene probleme zbog toga.

Hogar

09.06.2011. 23:37

...pa pre nekoliko dana je išla priča kako je rešenje isporuka Mladića....gde je sada "kvar"?

Paun

09.06.2011. 23:48

Da i Vi cete joj dati brze bolje resenje tako sto cete brze bolje priznati Kosovo,sta to je za vas sitnica..A s obzirmo da znamo da cete to uraditi ne znam samo sta glumite po medijima sa tim izjavama i smarate nas i ometate u svakodnevnom prezivljavanju,u veoma lepoj Srbiji koju nam dadoste za ove tri godine..

sirotanko

09.06.2011. 23:52

Slazem se sa Djelićem za " skromnu " restituciju " skromno " bih menjao imovinu koju potražujem , koja je sticana vekovima za njegovu " skromnu " imovinu , koju je pošteno sticao godinama

shone

10.06.2011. 09:01

EU je nesposobna, korumpirana i prevarantska. EU se raspada. Ne može da opstane zajednica u kojoj, recimo, Grčka ne radi i pravi gubitke, a nemački poreski obveznici treba da pokriju te gubitke. Ta ekonomska politika vodi u bankrotstvo.Mlađim čitaocima preporučujem da pročitaju "Uzoranu ledenu" Mihaila Šolohova.Ceo svet je bankrotirao.

MatijaBG

10.06.2011. 15:42

@shone - Ti treba da se lecis,a umesto Solohova da citas kontraindikacije na lekovima pre nego ih smakljas!!!

mizzuno

10.06.2011. 10:35

e kad se samo setim silnih obecanja EU jos iz devedesetih heheheheheheh!!!!!! prvi i jedini uslov za dobijanje svega i svacega je bilo skidanje milosevica sa vlasti..........a od tada do danas, znamo svi......

karamelica

10.06.2011. 12:15

Pa dajte im rešenje gospodo! Iovako se razgovarate po rundama kao da trenirate box,a ne rešavate ključno pitanje za srpski narod !

ip

10.06.2011. 13:46

najbolji je ovaj sto kaze da je cio svet bakrotirao, druze zar ti neznas da su jedni bogati a drugi siromasni. to znaci samo da je jedan dio bakrotirao i to ovi koji nemaju s cim da se brane od ovih koji su bogati a vjeruj mi da oni nisu ni milosrdni. tako da oceku da ce da nam zgule kozu s ledja dok mi od njih cekamo mrvice da padanu s prepunog stola. jedini nacin je sila onda te niko ne dira.

ekonomista87

10.06.2011. 14:00

I sta ako ne dobijemo toliko obecavani status kandidata?! Sve pada u vodu! Onda nemaju ideju sta dalje, privreda unistena vec odavno, posla za mlade nema, poljoprivredu ste unistili... Nece nas niko od stranaka izvuci iz kolotecine u koju smo odavno usli. Potreban je neko sa konkretnim resenjima a ne da cilja ka EU kao resenju svih problema. EU treba da bude uspuna!

kondor

10.06.2011. 14:14

Gospodine ministre , ne moze jare i pare , Kosove ste vec izgubili svojom politikom , ne smete javnosti u drzavi da kazete istinu , a najvise se bojite srba sa Kosova . Pitanje kada ce Srbija postati clanica EU i nato pakta , verovatno nikada . Vasa politika je sedenje na dve stolice tako da uskoro gubite obe stolice . Najvise gube narodi Srbije vasom politikom . Pokazace vreme da vam je politika bila katostrofalna , to vec dobro osecaju gradjani Srbije uveli ste drzavu u duznicko robstvo .

sinnad

10.06.2011. 16:39

@kondor - Cekaj samo malo...Djelic se boji Srba sa Kosova??!! Hahahahahaha... Da, Srbi sa Kosova su toliko mocna grupacija da se cijeli svijet trese od njih.

MatijaBG

10.06.2011. 15:41

@Stole - Ko je to ljakse rekao?Ima jos dosta da se radi do EU.Milosevic i Seselj sa svojim domorodackim divizijama ,toliko su urusili Srbiju i njen sistem,da narednih 30 godina necemo biti bez posledica njihove destruktivnosti.Srbija ce uci u EU i NATO u narednih 5-7 godina!!!

MatijaBG

10.06.2011. 15:38

@iva - Nisam znao da je Kosovo jos uvek Srbija?Ajde u Pristinu,digni tri prsta u centru i ako se vratis ziva,priznacu sve sto kazes!!!

niki

10.06.2011. 21:27

@iva - matija BG, ja sam Albanac ili kako tfoj Narod kaze Siftar, nisam Nacionalista, radim sa bosanskim Srbom vec 38 Godina u Njemackoj. Molim te u sfakom tfom komontaru da objasnis tfom Narodu da Kosovo nikada nije bilo Srbsko a pogotovo sada kada je priznata od 76 Drzava.Unapred HVALA

C-Gorac

10.06.2011. 15:41

sad ce vas Hrvatska drzati u sapu,,valja se srbiji ulizivat za svaku sitnicu,,nije Hr,zaboravila sta ste radili 90 ih.

Стефан

10.06.2011. 16:01

Сматрам да је Србији место у ЕУ, наравно. Али не и по цену губитка 13% своје територије. Ниједна друга влада не би дала КиМ, али ова можда и хоће. Прво је пуштена Дачићева изјава да измери пулс Бирачког тела, онда Боркове изјаве, па Тадићеве...

Против ЕУ!

10.06.2011. 20:08

@Стефан - Ја сматрам да није,као и сви неизманипулисани Срби који знају шта је ЕУ,и који знају да нећемо ништа добити тамо,него ћемо се задужити,а ко ће други да им враћа него наш бедни и напаћени народ.

Dule Los Angeles

10.06.2011. 17:01

Djelic iz Pariza u Beograd sa "dve banke" u dzepu,a danas multi milioner? I on mora bas ovako,da zaludjuje Narod.To je cena.Inace ispadas iz igre.I uzimaju ti sve.Ceda je spreman- pred vratima.Svi treba da opravdaju poverenje svojih mentora.I zato ovaj:izbori ,april maj.Nisu jos uradili sve sto im je zadato.Pitanje i njemu i Dinkicu(koji se kao izvukao)i slicnima:"Da li ce te i posle tog aprila maja,ziveti u Srbiji"?Ako ne odete sa"zaradjenim"na Ostrva,adresa ce vam se bitno promeniti.Za sigurno

Milovan

10.06.2011. 17:08

Grcka je u EU od 1981, znaci vec 30 godina a vidimo da imaju dug od preko 30 hiljada eura po svakom stanovniku. Ovi u vlasti samo pricaju o EU i kako EU nema alternative a primer Grcke zorno pokazuje da bez vlastitog rada i odgovornosti nema ni sa EU napretka. Danasnja vest da je Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u EU 1 jula 2013 dodatno ce otezati put Srbije u EU.Hrvatska ce traziti da se resi pitanje granica na Dunavu, ratna odsteta i njena zelja da se osveti Srbiji.

Србија!

10.06.2011. 20:03

Драга необавештена браћо и сестре,долазим са намером да вас просветлим и да вам кажем да између НАТО-а и ЕУ нема никакве разлике,јер и једне и друге финансира Америка,и ко неће у НАТО природно је да неће ни у ЕУ..

Simke

10.06.2011. 20:47

Politicari nisu usta ni otvorili vec su sla...i. Kada je General Mladic izdat i uhapsen od izdajnika iz Bg je izvestavao spiker za ZDF nemacka televizija . Zitiram "srbske vlasti se raduju izrucenju Mladica i ulasku u EU a zaboravili su da bez nezavisnog Kosova nema ulaska u EU" Zasto ne kazete narodu istinu? Zato sto vam je poddupak(fotelja) vaznija i od Srbije i njene svetinje. Lazi, Lazi i samo Lazi. Najteze je biti covek. Nazalost pravi ljudi sede u hagu. Pozdrav