OCENA poglavara Rimokatoličke crkve o kardinalu Alojziju Stepincu zanemaruje žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - najkraća je reakcija stručne javnosti na izjave poglavara Rimokatoličke crkve o karinalu Alojziju Stepincu.

Papa je tokom posete Zagrebu, proteklog vikenda, održao molitvu na grobu kontroverznog hrvatskog kardinala, koji je i u krugu ličnosti koje bi Vatikan mogao da proglasi za svetitelja.

U javnosti su posebno odjeknule njegove reči da je Stepinac ”veoma dobro shvatio da je ustaški režim bio instrumentalizovan od Hitlera i njegovih pomagača”. Politici NDH kardinal se, prema papinim rečima, suprotstavio ”tako što je branio Srbe, Jevreje i Rome i patio zajedno s njima”.

U istupu Benedikta Šesnaestog istoričar Čedomir Antić vidi jednostran pogled na kontroverznu i složenu ličnost kardinala Stepinca:

POGLAVAR POGREŠIO STEPINAC je podržavao ustaše čija je okrutnost šokirala i njihove nacističke gazde - komentar je američke novinske agencije Asošijeted pres.
- Papa je u pravu kada proklinje zločinačke ustaške vojne snage, ali nije u pravu kada odaje priznanje jednom od njihovih zagovarača - rekao je za AP Elan Steniberg, iz Američkog udruženja žrtava holokausta. Austrijska novinska agencija APA podsetila je na masovna ubistva ističući ulogu Ante Pavelića, koji je vladao ”uz pomoć Vatikana”.

- Loše je što Vatikan posmatra NDH na isti način kao i u prošlosti. Stepinac je podržao stvaranje NDH, koja je okupila snažne političke i društvene snage u Hrvatskoj toga vremena. Tako je stvorena država u kojoj je počinjen najveći genocid na Balkanu.

Antić kaže i da taj zločin nije na ispravan način kažnjen i da se hrvatsko i muslimansko društvo sa njim nije u potpunosti suočilo.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić kaže da je papina ocena o ulozi kardinala Stepinca u ratu i etičko pitanje. On napominje da bi bolje bilo da je tokom posete Hrvatskoj papa posetio i logor Jasenovac.

- Da li je patio za stradalim Srbima, Jevrejima i Romima ne znamo. Kako ih je branio, međutim, vidimo po broju žrtava ustaških logora - kaže Kalezić. - Poglavar Rimokatoličke crkve vrstan je teolog, ali ovakvi istupi vređaju žrtve nastradalih.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak kaže da ovakve izjave iz Vatikana nisu ništa novo, ali i da je stav Jevreja o ulozi hrvatskoh kardinala u ratu potpuno drugačiji.

- Dok god istorija ne dokaže njegovu nevinost, kardinal Stepinac će biti ubrajan u odgovorne za genocid počinjen nad Jevrejima, Srbima i Romima - napominje Nećak.