Sud meri Obraz i 1389

V. C. S. - N. B.

03. 06. 2011. u 20:52

"Novosti" istražuju kakve će efekte imati odluka Ustavnog suda o zabrani "Nacionalnog stroja". Pripadnost zabranjenoj grupi sud može, ali i ne mora da uzme kao otežavajuću okolnost

POSLE zabrane "Nacionalnog stroja", Ustavni sud će uskoro raspravljati i o zabrani "Otačastvenog pokreta Obraz" i Udruženja građana "1389". Kako nam je rečeno u USS, postupak u ova dva predmeta je u toku, a otvaranje rasprave svrstano je u plan rada za period april - jul.

Zabranom "Nacionalnog stroja", kako kažu u vrhu srpskog pravosuđa, praktično je uvažen stav Republičkog javnog tužilaštva "da je neophodno zabraniti sve organizacije koje propagiraju nasilje i netoleranciju, bez obzira na to da li su formalno registrovani". Oni veruju da to što je neka organizacija ilegalna ne znači da nije društveno opasna. A ta opasnost nije samo vršenje konkretnih krivičnih dela sa elementima nasilja, već i povrede ljudskih prava i širenje diskriminacije.

Sa ovim stavom ne slaže se sasvim prof. Milan Škulić sa Pravnog fakulteta u Beogradu. On smatra da je odluka USS simbolična i da neće imati konkretan efekat.

- Kada zabranite neku organizaciju, niste dobili ništa drugo osim što je brišete iz registra organizacija, odnosno, ako nije registrovana, ne može ni da se upiše. Ali to ne znači da ne može da se preregistruje i tako zaobiđe odluku USS - kaže Škulić.

Postoje, ipak, uverenja da će ova zabrana koristiti tužilaštvu tako što će, prilikom svakog narednog krivičnog ili prekršajnog gonjenja pripadnika zabranjenih organizacija, njihova pripadnost biti otežavajuća okolnost, a izrečene kazne veće.

- Sud svaku činjenicu može uzeti kao olakšavajuću ili otežavajuću. Ipak, moramo da imamo na umu da ne postoji krivično delo pripadnosti zabranjenoj organizaciji, pa je teško da bi to za nekoga moglo da bude otežavajuće - smatra Škulić.

Po njemu, jedino rešenje je da se individualno gone pripadnici ovih organizacija ako počine konkretno krivično delo. Ali, ni sa represijom ne treba preterati "jer će tada potpuni marginalci dobiti na popularnosti i bezrazložno postati mučenici".

Kada je tužilaštvo tražilo zabranu "Nacionalnog stroja", "Obraza" i "1389", u septembru 2009, tvrdilo je da postojanje fašističkih statuta, publikacija, i internet-prezentacija, kao i rituali prijema ili izgona, i posebna obeležja, dokazuju da se ove organizacije ne formiraju spontano, već na osnovu dobro smišljenog plana. Ono što vlasti smatraju posebno problematičnim jeste da se od malih organizacija u ključnim događajima stvaraju kritične gomile koje ruše sve pred sobom.

Kada je RJT podnelo predlog USS za zabranu "Obraza", zbog "delovanja usmerene na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje ljudskih i manjinskih prava i izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje", naveli su niz incidenata i elemenata diskriminacije, motivisanih mržnjom i netrpeljivošću.

SNAĆI ĆE IH ISTA SUDBINA POZDRAVLjAMO odluku USS i stav RJT je da je ovim poslata jasna i jednostavna poruka da izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u Srbiji neće biti tolerisano - kaže Tomo Zorić, portparol Tužilaštva. - Ovim je USS postavio jasnu granicu između onoga što je ustavno i onoga što je neustavno, pa nema sumnje da će i druge organizacije koje propagiraju slične ideje snaći ista sudbina - poručuje Zorić.

Stav Tužilaštva je da se "Obraz" može oceniti kao klerodesničarski i nacionalistički, a na njihovoj internet-stranici propoveda se antisemitizam, nacionalna mržnja prema Hrvatima, muslimanima, Srbima koje nazivaju "lažni mirotvorci" i netrpeljivost prema istopolno orijentisanima. Slične ocene važe i za "1389".

Iz svega proizlazi da su ove organizacije imale logističku i drugu podršku. Postavlja se pitanje da li će tužilaštvo istražiti ko iza njih stoji?

- Tužilaštvu nije bila potrebna zabrana USS da bi pokrenuo istragu da li je neko članovima ovih organizacija finansijski ili logistički pomagao u vršenju krivičnih dela. To može da uradi i sada, u svakom trenutku - zaključuje Škulić.

TREBALO JE RANIJE URADITI

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u petak da je zabrana "Nacionalnog stroja" ohrabrujući potez, ali da bi efekti bili još pozitivniji da je to urađeno ranije.

- Ne znam da li će biti zabranjena još neka ekstremistička grupa, jer je to u nadležnosti Ustavnog suda, ali policija će sankcionisati sve koji krše ljudska prava i slobode i primenjuju nasilje - kazao je Dačić. - Zabrana "Nacionalnog stroja" je potez kojim država pokazuje šta su vrednosti koje poštuje i kakve priliče demokratskom društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Београђанин

04.06.2011. 01:51

Ако, ако, само нека ништаци "мере"... И Слоба се својевремено исто тако играо, играо... Па се жестоко заиграо и преиграо, у сваком смислу.

Ха! Ха! Ха!

05.06.2011. 00:31

@Milan Bg - А теби је, очигледно, потребан добар психијатар и адекватна установа за збрињавање!

Veljko

04.06.2011. 15:19

Lako je zabraniti i ukinuti neku organizaciju ali kako ukinuti clanove te organizacije.

Wertz

06.06.2011. 22:48

Коме смета Образ? Искључиво индивидуама које немају ни трунке образа, наравно. За народ и Србију са образом!