PROLAZ kroz crveno svetlo na semaforu i kretanje u žutoj traci dva su prekršaja koje su zabeležile sigurnosne kamere u Beogradu prvog dana primene novog sistema nadzora i kažnjavanja saobraćajnih prestupa. Tokom današnjeg dana na 654 adrese nesavesnih vozača poslate su prekršajne prijave sa četiri fotografije, materijalni dokaz o prestupu.

Prema rečima pukovnika Dragiše Simića, načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, tokom 24 sata, 1. juna ove godine, kamere nisu zabeležile prekoračenje brzine. Osim Beograda i Novog Sada, najnoviji sistem video-nadzora počeo je da radi u svim većim gradovima u zemlji.

- Ukoliko vlasnik vozila nije bio za volanom ima rok od osam dana po prijemu prijave da dostavi podatke o vozaču - pojašnjava proceduru prvi saobraćajac Srbije. - To je rok i da plati mandatnu kaznu ukoliko je vlasnik taj koji je načinio prekršaj. Ukoliko to ne uradi predaje se sudu za prekršaje, a fotografije su dokaz i na sudu.

Kamere beleže i ostale prekršaje, a kazne se kreću od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok će firme zbog bahatosti svojih vozača morati da plate od 100.000 do 800.000 dinara. Ukoliko neko pokuša da se "sakrije" prljavim tablicama, to mu neće pomoći. Kamere čita i takve, a kazna samo za taj prekršaj je dodatne tri hiljade dinara.

U sredu je najviše prekršaja napravljeno na Brankovom mostu u Beogradu. Reč je o kretanju žutom trakom i to od centra ka Novom Beogradu 145, dok je u obrnutom smeru zabeleženo 315 prestupa. Na "udaru" je bio i Bulevar despota Stefana (45 prolazaka) i Ulica vojvode Mišića (140) ...

Bahat prelazak kroz crveno svetlo na semaforu registrovan je na Tošinom bunaru (tri), raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta - jedan, Nikole Tesle i Ušća - jedan, a na Trgu Nikole Pašića - četiri.