Mladić: Nisam hteo da se ubijem, znam i zbog koga

Milena Marković

27. 05. 2011. u 17:42

Nenad Jocović, jedini svedok hapšenja Ratka Mladića, ispričao kako su izgledali poslednji generalovi minuti na slobodi

Kroz prozor sobe u kojoj je proveo svoje poslednje dane na slobodi, general je mirno gledao dolazak policije. Na stolu su mirovala i dva pištolja. Puna. Jedan kalibra 7,62 i drugi ”neke američke proizvodnje”...

Mirno je tog jutra, nešto posle pet sati, u kuću njegovog rođaka Branislava Mladića u Lazarevu, ušao momak u civilu, sa pištoljem ispod letnje košulje. Otvorio je vrata sobe u kojoj je bio general. I, kao da se malo zbunio, upitao je:

- Ko ste vi?

- Ja sam onaj koga tražite! - odgovorio je Ratko Mladić, vojnički.

Ovo je priča Nenada Jocovića (72) iz Lazareva, očevica hapšenja bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske. Zatekao se, u rano jutro, u četvrtak, u povrtnjaku Branislava Mladića, ne znajući da će biti jedini svedok okončanja generalove drame u ilegali. Poranio je da pre sunca zalije paprike koje je ”zajedno sa Branom zasadio”. Kad su ga već tu zatekli, pre nego što će ući u kuću, policija ga je pozvala da bude prisutan pretresu i proceduri koja je usledila.

Nije bilo lako da ubedimo ovog čoveka da govori za novine. Dugo se lomio.

- Minulo je pola šest, ujutro, počeo je pretres - ipak počinje ispovest Nenad Jocović.

General nije krio identitet. Pokazao je ličnu kartu na ime Ratko Mladić, ali je ovom dokumentu odavno istekla važnost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne ćerke Ane. Pogledao je fotografiju, pre nego što ju je predao policiji. Uz to, i 1.500 dinara. I nekoliko novčanica u dolarima. Poželeo je da novac ostavi Branislavu, svom domaćinu.

Nije mu dozvoljeno. Sve navedene stvari su oduzete.

On je, potom, iz novčanika izvadio prsten.

I RANIJE GA VIĐALI
U Lazarevu neki meštani kažu da su generala ovde i ranije viđali, ali, možda pre neku godinu. Imao je pčelinjak kod železničke stanice. Neki su odlazili samo da ga vide i da ga pozdrave: ”Zdravo, junače!” Tada ga je, navodno, čuvao jedan iz obezbeđenja, sa ”heklerom”. Šalili su se sa obezbeđenjem: ”Kakva ti je to puščica za ovakva junaka?”

- Ovo predajte mojoj ženi -rekao je i pružio prsten jednom od policajaca - priča nam Jocović.

Pretres i sve što je procedura nalagala trajali su oko dva sata. Polovinu tog vremena general je proveo u dvorištu, dok se ispred kuće okupljao narod. Procenjeno je da bi meštani, kada ga vide, možda pokušali da navale na kapiju, pa je general povučen u kuću.

- Razgovarao je sa policijom: pričao o ćerki Ani, o svom detinjstvu sa samohranom majkom Stanom. I nju je više puta pomenuo. Govorio je o školovanju u Vojnoj akademiji koju je završio sa desetkom. O Rusiji u kojoj je, kao oficir JNA, boravio. Rekao je: ”Bio sam tamo na mestima gde se školuju ruski oficiri. Niko me nije pratio, ni snimao šta ću da vidim i šta da čujem. Rusi znaju kome mogu da pruže ruku, a da ne razmišljaju koliko će prstiju posle da prebroje.”

Govorio je tečno, povremeno i oštro: o patriotizmu, o ”svemu što je prodato i izdato”, o Kosovu i Metohiji, i, kako on vidi Srbiju. Danas i u budućnosti. U jednom trenutku, obratio se ljudima koji su tu, da bi izvršili naređenje koje im je dato.

- I kćerku ste mi ubili! Onakvo moje dete... - rekao je. (Ana Mladić bila je izvanredan apsolvent medicine, pronađena je u stanu Mladića, sa prostrelnom ranom na slepoočnici. Zvanična verzija bila je da se ubila, mada general u tu verziju nikada nije poverovao, prim. aut.)

- Nismo mi! - stigao je, upola presečen odgovor jednog od policajaca.

- Ma, znam da niste vi! - nastavio je general. - A znam ko je i zašto.

U neko vreme generalu je ponuđen doručak. Odbio je. Doručak mu je bio važan zbog leka. Nije ga tog jutra uzeo, uprkos ubeđivanju lekara koji je u kuću Branislava Mladića stigao sa policijom. Govorio je:

- Razmišljao sam i mogao sam i da se ubijem... Odlučio sam da to, ipak, ne učinim, a znam i zbog koga - podsetio je kroz šta je svih ovih godina prolazila njegova porodica, a prema onome što je govorio očigledno je da je pratio sve što se sa Mladićima dešavalo: od pretresa i oduzimanja ušteđevine.

- Kako se primicalo vreme odlaska, razgovor sa policijom bio je sve energičniji - govori Jocović. - Onda mu je neko preporučio: ”Obuci nešto toplije. Da imaš. Tamo gde ideš, hladno je.” Pomogao sam mu da se obuče, jer mu je desna ruka potpuno nesposobna. Uvlačio sam je u rukav. I drhtao sam.

Potom je trebalo da se obuje. Bilo mu je teško da to učini. Obratio se, pola u šali, pola u zbilji, mislim, lekaru: ”Ti da me obuješ!” Onda se nasmejao: ”Ipak ću sam.” Savio se i obuo, ali, videlo se, teško.

Nenad Jocović, dok ovo govori, vidno je potresen. Žali što ovakvu uspomenu, kao teret, mora da nosi dok živi. Generala Mladića nikad ranije, kod Brane, kako je zvao Ratkovog rođaka, nije video, ”za četiri godine koliko su njihove kuće bliske i uzajamno se pomažu oko poljoprivrede”. A, primetio je, kaže, da je Brana povremeno bio zabrinut. Mislio je: ”Bez posla je, bez porodice, možda ga to tišti”... Kafu i poneku rakiju popili bi, posle rada, u pomoćnom objektu (letnja kuhinja), za koju se govorilo da je u njoj boravio Mladić. Da je tu nađen.

SELO SE SMIRILO
Jutro u Lazarevu u petak je bilo prilično mirno. U mesnoj zajednici nadaju se da će mir i potrajati, uprkos incidentu sa policijom pretprošle noći, kada je desetak ljudi i privedeno u zrenjaninsku policiju. Do incidenta je došlo kada su novinarske ekipe napustile mesto.

- Kad su me policajci, pre nego što će ući u kuću, pozvali da budem prisutan pretresu, naravno da sam prihvatio. A, kada sam video generala, skamenio sam se - kaže, kao za sebe, Nenad Jocović. - Ali, ta dva sata s njim... pamtiću dok sam živ... Ovu 2011, kao i onu 1946, kada je naša porodica iz Vojkovića kod Sarajeva stigla ovde u Lazarevo, kao kolonisti. Nijednu drugu godinu više ne pamtim.

Dok razgovaramo sa ovim čovekom, njegova porodica je uznemirena. Strahuju da ”ne izazivamo problem”. Mole nas da zaboravimo sve što smo čuli. Razumemo ih, jer, kada je posle obavljenog pretresa Jocović potpisao zapisnik, kao svedok, rečeno mu je da o tome ne govori. Ali, Lazarevo već zna da je bio tu. A on je uveren - da nije čuo ni video ništa što bi bilo kome naškodilo.

- Policija je bila korektna, svoj posao je obavljala uvažavajući Ratka i njegovo zdravlje - kaže Nenad. - Ma ni lisice mu nisu stavili. Za to nije ni bilo potrebe. A ja sam policiji rekao ovako: ”Ako ste me već zvali da tu budem, zašto ja o tome ne bih smeo da govorim?”


GDE JE AMERIKANAC?

U jednom trenutku, posle ulaska policije, general se obratio jednom od njih:

- Gde ti je taj Amerikanac, zbog kog morate sve ovo da radite?

- Nema ovde Amerikanaca - stigao je odgovor.

- Ima, ima, bez njih se ovde ništa ne dešava.

MOLIM VAS, OSTAVITE ME NA MIRU

Branislav - Brana Mladić, rođak generala Mladića (treće koleno) je, kako su nam posvedočili meštani, veoma poštovan u Lazarevu, ”kao vredan i čestit čovek”. Bio je, svojevremeno, zaposlen kao TV mehaničar u ”Čajavecu”, i poznat u sredinama bivše Jugoslavije, u kojima je postojalo predstavništvo ove firme, kao jedan od najboljih majstora. Ostao je bez posla, nema porodicu, ”ali se bori da ni od koga ne zatraži ni mrvu hleba”. Do pre neku godinu živeo je samo sa majkom, njenu smrt teško je prihvatio. Poslednjih godina, domaćinstvo održava, naslanjajući se na dobre komšijske odnose. Branislav Mladić, iako smo ga sreli i razmenili nekoliko rečenica pred kućom, nije želeo da bilo šta kaže o svom rođaku koji je uhapšen u njegovoj kući. Zamolio je, očajnički, da ga pustimo na miru.

LAZAREVO IMA KIČMU

Selo Lazarevo, nadomak Zrenjanina, posle Drugog svetskog rata, delimično je naseljeno kolonistima iz Bosne, Like, Korduna, Dalmacije. U to vreme ovde je stigao i deo porodice Mladić, iz Kalinovika, rodnog mesta generala. Ali, on se nije školovao u Lazarevu, nego, kao dete palog partizana, uglavnom, u Beogradu. Meštani su, međutim, njegovo hapšenje doživeli kao da je čitav život proveo s njima.

- Lazarevo ima kičmu - govorili su nam meštani, protestujući i u noći posle hapšenja.

Sve do sada njegov najpoznatiji stanovnik bio je - Nenad Bjeković, nekadašnji fudbaler, pa trener i direktor FK Partizan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (229)

darko

27.05.2011. 17:50

e taj nenad laze sigurno,zato sto su mu rekli da tako kaze,pa danas je Djener potvrdio da je uhapsen pre 15 dana a da je noc pre objavljivanja tu doveden,znaci da su to samo obicne gluposti i nista vise..

darko

27.05.2011. 17:54

Djeneral je danas potvrdio da je uhapsen pre 15 dana,nebi me cudilo da za sat vremena procitamo da je sam usetao u tu njihovu takozvanu biju,koja crna bija kad im hrvati pre njih objavljuju vesti..

zemljak

27.05.2011. 18:00

Da li je to Nenad Jocović prodao poslednje Mladićeve minute na slobodi?Poštovanje svim Mladićevim rodjacima, i u Lazarevu kod Zrenjanina i uBožanovićima kod Kalinovika. Vidi se, čestita porodica. Svi za jednoga, jedan za sve.

logicno

27.05.2011. 18:03

Razmislite, pre par dana u medijima ide prica kako je Mladic imao slog devedeset neke, u malim mestima poput Lazareva se cuje kada komsija pali automobil a kamoli preletanje helikoptera... Danima se sprema ova '' senzacija '' sve je to medijska prica, verovatno je neki dogovor pao, da bi se odrzao DS na vlasti a da SNS ne ispadne lazna opozicija ( sto jeste, jer ne rade nista ), uglavnom, drugima ce se zbog ovoga napuniti dzepovi i zato je to uradjeno. Pravda danas nigde u svetu nije motiv.

laza

27.05.2011. 18:11

djeneral ratko mladic ce uvek biti u srcima srba seljaka radnika majki mladih i starih..ziveo nam ti djenerale

Република Српска, Приједор

27.05.2011. 18:46

Генерале бојиш ли се кога? Само Бога и више никога!!!

filipo

28.05.2011. 20:12

@Rado - Hej ti bioloski (C G je "bioloska" drzava) jeste taj sud smetliste samo sto se sav otpad skupio da sudi svakome ko ima barem malo ponosa i ne zeli da im bude sluga.

Pjotr Cibukov

27.05.2011. 19:46

Jocovicu Nenade, kuco stara! Da li je general znao da si ispod kreveta i da sve posmatras i prisluskujes? Ili si slucajno navratio kod njega oko pet ujutro da vidis da li mu sta treba? Burek? Novine? Municija? I zasto si tako skroman pa ne kazes da je zbunjeni otvorio vrata sobe u kojoj ste bili ti i general vec samo vrata sobe u kojoj je bio general? Kao deda Miloje bio si mnogo upecatljiviji. Sta ces, kakva drzava takav i deda Miloje.

djuro1955

27.05.2011. 19:48

Jadni li smo mi Srbi.Hrvatskim generalima dokazana krivnja,sav narod iza njih,oni su vitezovi.......a šta Srbi rade sa svojima.....SRAMI SE SRBIJO

nina

28.05.2011. 02:30

@djuro1955 - da, upravu si jadni smo mi Srbi ali volimo svoje generale, a jedan od njih je Vladimir Lazarevic. Ovo je vas general pa budite Vi veliki srbi iz Bosne uz njega.

Pop

28.05.2011. 16:53

@djuro1955 - Eh moja Nina zalosno je i tuzno to tvoje Misljenje ako gledas odakle je srbin!Mi smo jedan narod i moramo se skupa drzati gdje god da jesmo!Ja volim Djenerala Drazu ali nista manje ni Djenerala Mladica stepu stepanovica cara lazara milosa obilica....da nije njih ne bi bilo ni nas ne zaboravi to!

antipoliticar

02.06.2011. 08:06

@djuro1955 - e moj pope ja volim svoju porodicu svoje bliznje i sve dobre ljude na ovom svetu a ti sve neke generale i ostale licnosti a o svojim bliznjim ni rec. fuj sram te bilo. pa da nije bilo tvojih roditelja nebi ni tebe bilo a ne tamo nekih generala.

Mare-KV

27.05.2011. 19:53

U svakom slucaju i na svakom mestu pokazuje koliko je veliki srpski heroj.Zrtvovao se za Srbiju i spasio srpski narod.Ziveo nam sto godina generale

Mare-KV

27.05.2011. 22:29

@Mare-KV - U pravu si pope,izvinjavam se zbog loseg izbora reci.Heroj koji je obelezio ovo stolece

Pop

27.05.2011. 22:47

@Mare-KV - Zajedno sa nasim Djeneralom Drazom.Stvarno nesto simptomaticno,ovi nesrbi ubijaju samo prave Djenerale istinske borce protiv fasizma i satanizma!Dva vojnika dva generala koji imaju tesku sudbinu!

Djeneral

27.05.2011. 19:54

Poznajuci mi svi generala znamo da se nikada ne bih predao, poznavajuci nasu vojsku znamo da oficiri i kad ostare imaju formu i neizgledaju ovako....Ovo je laz ovo nije general ratko mladic... neverovatno da ljudi mogu da veruju ovakvim lazima

antipoliticar

27.05.2011. 20:59

@Djeneral - znate sta cu reci svima vama koji mladica nazivate herojom. heroj se ne skriva kukavicki kao on i gleda kako mu zbog njega maltretiraju porodicu i drzavu nego izadje i suoci se sa istinom pa makar bio kriv ili nevin, pa njegove najmilije su uznemiravali i maltretirali malo malo zbog njega a on se skriva ko neka seka persa. stvarno vojnicki i oficirski casno nema sta. toliko o njegovom herojstvu.

Specijalac

27.05.2011. 20:19

"Ko ste vi?- Ja sam onaj koga tražite! - odgovorio je Ratko Mladić, vojničkiNije istina da je to rekao,ja sam svedok.Samo je mirno pitao,"Jeli to mi negde idemo ili nekog cekamo"

boban

27.05.2011. 20:21

U Sjenicko kraju ima Dilparica cesto sam cuo HEJ DILPAR pa vas molim da mi to objasnite sta to znaci Samo vi padite svoj posao Drzi se GENERALE!!!!!!!

suzana

27.05.2011. 20:32

heroj ratko mladic je vojnicina u pravom smislu te reci ...iako star i bolestan ima vojnicko drzanje i dostojanstvo ...

MatijaBG

27.05.2011. 20:42

Prelep suncan,ali malo prevruc dan u Beogradu.Razdragana lica na svakom koraku.Oseca se neko olaksanje,kao kad posle vrucine ,nastane pljusak.Beograd je ziveo danas nekako cudno.Nekako slobodno.Guzva na Gazeli,odavala je da je danas radni dan.Svakodnevica nije pitala za vreme,vec samo posao,ali su se svi danas pitali,zarad cega izgubismo tolike godine i sto nam je sve trebalo.Zasto nam se dogodio ovaj covek?Dragi moji Srbi,beogradjani i gradjani demokratske Srbije,ne ponovio nam se nikad vise!

ii

27.05.2011. 21:42

@MatijaBG - Генерал Ратко Младић је легенда РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, херој народа са тих простора, а ко си ти да га коментаришеш, балавче са београдског асфалта..

Dragan

27.05.2011. 21:43

@MatijaBG - Ti Matija jedan obicni covece.... da si samo jedan dan, samo 24 sata proveo sa nama tamo 92 i 93 godine, kada si verovatno bio sigurno ususkan, da si bio granatiran, da si gledao kako ti ubijaju druga pored tebe, da si se borio za zemlju gde su te posle kao borca svi izdali, samo jedan dan da si to proziveo..... video bih te kakav ces komentar onda da ostavis. Svaka tebi cast, nemam je nista protiv tebe, ali nemas ti pojma o ovome veruj mi.

Dr.Srbin

27.05.2011. 21:43

@MatijaBG - Matija ja prihvatam da ljudi imaju razlicite poglede na ovo jadno vrijeme koje je zadesilo Srbe i Srbiju ali nemogu da shvatim tvoj degutantni komentar povodom hapsenja Srpskog junaka mada ga ti ne smatras takvim (to postujem ali ne i tvoj komentar). Ja nisam bio ljubitelj Dzindjica ali NIKADA nisam na takav degutantan nacin komentarisao njegovo ubistvo. Nebiti istmisljenik u politici je uredu ali radovati se tudjoj muci nije uredu!

EmijaBG

27.05.2011. 21:54

@MatijaBG - Svaka cast Matija,ovo je knjizevno umetnicki izrazeno,lepsi komentar nisam citao,daj boze da nam budes sledeci predsednik ,ti i Cedomir Jovanovic bicete tim snova.Kad bi bilo vise takvih intelekcualaca..............

MilosBg

27.05.2011. 22:04

@MatijaBG - Komsija, leci se ako nije prekasno...vidish da patis od halucinacija

Vladimir

27.05.2011. 22:04

@MatijaBG - Bograd ni za vreme nacisticke okupacije nije bio porobljeniji, ponizeniji i jadniji. U narodu je tada postojao duh i volja za borbom. Takvi kao ti su uzivali u drustvu Nemaca dok su rodoljubi visili obeseni na Terazijama. Sada se rodoljubi isporucuju u Hag. Uzivaj dok mozes "demokrato", jer srpski duh, ponos i cast ce se dici iz pepela. Naravno na tvoju veliku zalost. Ako si stvarno Matija i ako se stvarno setas Beogradom, cudim se da se zemlja ispod tebe ne otvori i proguta te.

bojan

27.05.2011. 22:27

@MatijaBG - muka mi je vise od ovih beogradjana koji se prave pametni,eto vam vas beograd

MatijaBG

27.05.2011. 22:38

@MatijaBG - Emija,redovno citam Vase komentare.Nastavite.Primetno je da nam se sve vise beogradjana prikljucuje.Ne dozvolimo da vise ikad neko lice nase metropole uprlja i da u svet odlaze slike stradanja iz nase zemlje.Mi iz Zoranovih kolona ne smemo stati.Sad tek treba da krenemo napred.pozdrav!

dan osman

27.05.2011. 22:56

@MatijaBG - džaba ti sve ovo Emilija, matija je na suprotnoj strani,tj što bi naš narod rek'o - za dobrog ljubavnika pol nije bitan...

vesna

28.05.2011. 00:06

@MatijaBG - Zbog takvih kao ti, zao mi je sto sam bila u Zoranovim kolonama. Mada on je bio veci patriota nego sto ti mozes ikad i pomisliti, zato je i ubijen.

Nevesinjac

28.05.2011. 07:07

@MatijaBG - Matija,Matija !!! Bas takvi kao sto si ti,su izdali Generala.I bas takvi kao sto si ti su doveli Srbiju na ivicu propasti, samo zbog svojih licnih interesa.Bog ce da sudi svakom os nas kako je zasluzio, ali ti nemoj da sudis o nekome jer ga ne poznajes.Bio sam dobrovoljac koji je ratovao 1992-1995 na prostorima R.Srpske na celu sa Ratkom Mladicem i bila mi je cast BRANITI nasu zemlju.

jadne li srbije

28.05.2011. 09:32

@MatijaBG - Radio je sve sto je trebao da radi jedan pravi GENERAL Srbin. Sacuvao sta se moglo sacuvati , osvetio sta se moralo osvetiti . Steta sto nije bilo vise Mladica. Ziveo GENERALE

filipo

28.05.2011. 20:03

@MatijaBG - Vladimir Ni zemlja nije luda da guta svasta, od toga se pokvari stomak pa se sprinta u vc.

Srbin iz Rusije

27.05.2011. 20:57

Uskoro opsirnije,ovo je isuvise smesno mora da je nestalo el energije i niste uspeli dalje da pisete!!Mozda je Mladic i uhapsen,al Njegovo Dobro ni jedan sud nemoze izbrisati iz pameti Srbskog naroda!Cuva Bog MLADICA SVOG!!!!!!!

takodje, Specijalac

27.05.2011. 20:59

Ma, jok. Nije istina!Ovako je to bilo: U sobu ulazi mlad , hrabar, lep i bezgranicno evropski orjentisan tajni agent."Name? What is your name?" - upita mladi cuvar srpskih evropskih tradicija uz primetan sumadijski naglasak."U'vatilsmo li koga?!" urlice 'rpa uniformisanih pandura koja nagrnu kroz vrata... " 'oce li biti sta od tih para od ucene!?" "Shut up", nezno ih posavetova mladi tajni agent.

Владимир

27.05.2011. 21:34

Какав је то човек, херој, а пре свега прави српски војник мислим да ни сами још не знамо...ђенерале,много си ти изнад ових што те хапсе.

Svete Dimovski

27.05.2011. 23:03

@Владимир - General je bio i ostace LEGENDA. Pa pored toga sto je bio general on je bio i vernik koji je verovao u BOGA. Zato se nije ubio. U pravoslavlju samoubistvo je GREH.

patriot

27.05.2011. 21:38

da se zrtvovao za srpstvo i da je uhapsen 2001 danas bi srbija bila deoEU i svima super!

bojan

27.05.2011. 22:22

@patriot - prijatelju zasto toliko zuris ka EU,nece ona nista dobro doneti budi siguran,i Cesi i Slovaci su u toj uniji ali je stanje tamo katastrofalno.

dd

28.05.2011. 00:02

@patriot - Da li imate 2626 dinara (to je cena povratne karte na relaciji BGD - Budimpesta - BGD) i jedan dan slobodan? Voz polazi u 21:25 iz Beograda. U Budimpestu stize u 5:07. Iz Budimpeste se vraca u 23:30. U Beogradu je u 6:53. Ako imate, otidjite i videcete, cim izadjete sa zeleznicke stanice Keleti, jedan zapusten i prljav grad pun beskucnika koji spavaju po ulicama. Bio sam u Budimpesti i pre nego sto je usla u EU i tada je Budimpesta bila mnooogo cistija. Zgrade nisu bile toliko oronule.

filipo

28.05.2011. 19:57

@patriot - Bili bi srecni i veseli kao Grci, Portugalci, Spanci, Madjari, Poljaci. (U Poljskoj nema vise ni jednog boljeg zidara, ko god je stigao, zbrisao je. A posto ih je mnogo na Zapadu, nemam sta da dodam o cenama rada, zakon ponude i potraznje.)

Amon Ra

27.05.2011. 21:49

За мене ће увек бити Св. Ђенерал Ратко Младић ! Херој над Хероима !А ти Лазарево буди поносно што си имало част да Херој корача по твојој земљи-од јуче Светој Земљи!

antipoliticar

02.06.2011. 07:55

@Amon Ra - e amon ra bolje da si za svoje roditelje koji su te othranili rekao da su sveci a ne za ratka mladica koji je mozda pocinio zlocine.

igor

27.05.2011. 21:50

Поздрав Ђенералу Младићу из Македоније, тамо где си младост провео!Воли те Македонија

biki

27.05.2011. 22:56

@igor - Hapse generala Mladica, koji se borio za svoj napaceni narod da ne napuste svoja ognjista pred napadom zlikovaca Hrvata i bosnjaka, a ne podizu optuznice protiv onih koji su prvi zapoceli bratoubilacki rat. Da li je iko odgovarao za genocid izvrsen nad Srbima u Hrvatskoj uz podpsku UNPROFORa a po istrukcijama exs generala iz USA i Nemacke 1995.g. UNPROFOR je najpre razoruzao Srbe u Krajini da bi 1.05.1995. g. predao naoruzanje Hrvatima, koji su zavrsili genocid nad Srbima izplaniran jos 1941.

Zum

27.05.2011. 21:55

E bas je hrabar general, nije krio identitet hehe a sto se krio ovolike godine i celu drzavu odveo u propast taj isti general i njemu slicni... Jel bio ovoliko hrabar i kad je ubijao nevinu decu i zene... A i zali za svojom cerkom, pitam se da li mozda bar nekad zazali za pokolj koji je nacinio ili bar za drugu omladinu srbije koju je oterao 50god unazad..sramota je nekog kao sto je on nazivati generalom..sramota...

Vukajlovic Vladica

27.05.2011. 22:48

@Zum - da li stvarno mislis da je Srbija propala zbog Ratka Mladica a ne zbog onih koji su od 2000 pa do danas odneli iz Srbije 128 milijardi evra?Razmisli malo o tome.Ajde da zaboravimo sve :rat ,zlocine,generale.A gde su pare bre?Kako vidim ovaj Mladic nema nista znaci kriv je neko drugi......

mila

27.05.2011. 23:52

@Zum - sramota je tvoj komentar. Sigurno si bio u prvim redovima pa znas detalje cim tako komentarises ups al ipak mislim da si se negde sakrivao jer neverujem da si toliko hrabar

filipo

28.05.2011. 18:56

@Zum - Logika je jednostavna, oni bez straha i greha su pobegli u Srbiju. I jos nesto, od 16 do 66 godina a ne od 12. Znaci, ipak svi oni koji mogu da se stave pod oruzje.

Milan Jelusic

27.05.2011. 21:56

Sta je sa zlocincima iz Bosne, Hrvatske, Kosova. Americki psi rata. Pobise hiljade ljudi, porusise vise od Hitlera. Verovatno je Obama yato i dobio NOBELOVU NAGRADU za mir. Da ima i malo dostjanstva to bi uctivo odbio.

bojan

27.05.2011. 22:02

nas heroj,Srbin pravi.nece zuti 100 god biti na vlasti,ubrzo cemo na ulicama preosalavljati njihov sunovrat

Miroslav

28.05.2011. 00:45

@bojan - Srbijo, prodala si dusu propaloj Americi (najzaduzenija zemlja na svijetu - 14 hiljada milijardi dolara spoljnjeg duga), EU koja je u fazi raspada (a prica o ulasku Srbije u EU im sluzi samo da se u Evropi i svijetu ne prica o raspadu EU) i NATO-u koji je Srbiju (i ne samo Srbiju) rusio i sistematski razarao vise od 2 mjeseca !!! Sretno vam bilo, na tom putu ka propalom Zapadu!!!

Bane

27.05.2011. 22:03

Hrvati su mu ubili oca, sandzaklije ili neke druge balije cerku i to u Beogradu, a on je - "zlocinac"! Bogu hvala sto odavno nisu zivi Andric, Tesla i vojvoda Misic. I oni bi danas da su zivi bili hapseni i prodavani kao roblje.

darko

27.05.2011. 22:09

Gospodo pogledajte samo ovog jadnog rabadziju gore i samo da ga covek pita koliko je dobio da bi ispricao ovaj vic..

brano

27.05.2011. 22:20

Svi vi,koji velicate Ratka Mladica,da li se ikada zamislite nad sudbinom srebrenicana,da li se pitate koliko e ljudi ostalo bez igdje icega da bi on danas bio vas heroj?

Nemanja Savic

27.05.2011. 22:32

@brano - A da li si se ti zapitao da nije bilo Karadzica i Mladica, gde bi bila RS i njen narod? Nigde, eto. Prosli bi i kao nas narod u Hrvatskoj. Ja znam da neke od vas to ne interesuje, samo da imate jos 100 evra u dzepu. Duse prodane.

branko

27.05.2011. 22:50

@brano - gospodo Vi koji tako pricate o Srebenici i o genocidu nad muslimanskim zivljem bi trebalo da procitate komentar vojnih i politickih analiticara (neutralnih) u Moskovskoj "Komsomoljskoj Pravdi" gde postoje i neki drugi podatci za koje vi i ne znate!!!!!! Nek Vam Gospod Bog da bar malo pameti koju nazalost niste dobili pri rodjenju.

brano

27.05.2011. 23:35

@brano - Srbin iz rusije,ja sam jedan od tih koji je ostao bez ognjista!Zbog Ratka Mladica,Nasera Orica,Ante Gotovine i njima slicnim sam sa 15 godina prozivjeo sto vecina mojih vrsnjaka nije za citav zivot!Molim te,nemoj me tjerati da razmisljam o tome!Hvala na razumijevanju!

brano

27.05.2011. 23:37

@brano - Da nije njih dvojice ja bih bio u svojoj kuci,moj prijatelj Dusan bi dozivjeo 11 rodjendan,moj otac ne bi imao ratne traume...

komentar civila za Branka

27.05.2011. 23:45

@brano - A ti Branko si imao priliku da procitas komentar tih nezavisnih analiticara?Mora da si mnogo bitan faktor kad tebi dadose da citas tako poverljiva dokumenta.

knindza

27.05.2011. 23:47

@brano - ti gospodine brano da li si se ikada zapitao koliko je srba izginulo i ostalo bez svega svoga oko srebrenice i u krajini,zanima me da li si onda davao ovakve komentare,ja sam ostao bez svega i sada sam u tudjini a ti idi u EVROPU i ZIVIO GENERAL-JEDINI PRAVI SRBIN

brano

28.05.2011. 01:16

@brano - Da,knindza,pitao sam se i davao ovakve komentare!Zlocin je zlocin i mora biti sankcionisan bez obzira na misljenje balkanskih nacionalista!

filipo

28.05.2011. 18:51

@brano - brano Kako bi se ti osecao da su tebe zivog pekli i jos snimili kamerom? Ili mozda tvog sina? Pa takvu jedna traka je dospela u ruke roditelja jednog od tih nesrecnika. Metak je human u poredjenju sa takvim muslimanskim "specijalnostima". Koliko je Srba molilo da im se puca u celo.

antipoliticar

02.06.2011. 07:29

@brano - bravo BRANO jedan od retkih normalnih i realnih komentara. svi oni su se onda raspucali i glumili heroje a obicni ljudi se napatili i namucili za citav zivot. Neka se sada suoce sa pravdom svi i mi srbi i hrvati i bosnjaci i ako je neko kriv neka odgovara bez obzira dali je srbin hrvat ili musliman. E to je cela filozofija a ne tamo neka lupetanja o junastvu.

SANDZAK

27.05.2011. 22:20

Bolje je jedan dan zivjet ko covjek a ne ko pas 100 godina.Sloboda se ne moze kupit.Nikad on nije bijo general krijo se ko zec a protesti po Srbiji ko i uvijek kuku lele ina kraju nikom nista.Snimite koju pesmicu o njemu ima budala sto ce slusati.

dan osman

27.05.2011. 22:49

@SANDZAK - upravo stasava nova generacija pitomaca vojne akademije... naši novi oficiri.mnogi imaju prosek ocena 10...

Uros

27.05.2011. 22:52

@SANDZAK - E moja poturice ti si mi nasao da pricas o postenju. Ko vas je upoznao za o cemu pricam.

Amon Ra

27.05.2011. 23:11

@SANDZAK - @SANDZAK Dragi nasi Sandzo ;-) Razumem te nikada vi junaka niste imali, stoga logicno je da ti nas nerazumes. Od straha ste veru promenili, zato o junastvu da ne pricam. Ajd sad idi da lepo klanjas. Ziveo Djen Mladic

Nada

27.05.2011. 23:44

@SANDZAK - Držite se vi svog "junaka" Zukorlića (poznatijeg od njega nemate, brblja li brblja, kao da vas nije oko 120000, nego 120 miliona), u naše junake ne dirajte. Alija Izetbegović je izjavio da je u svakom drugom ili trećem mezaru iz rata devedesetih Sandžaklija. Zato mrzite Generala? Ali, šta su Sandžaklije radile u ratu u BiH?

pff

28.05.2011. 00:33

@SANDZAK - jaka mi to vojska i žene vam utrapili da glumataju vojnike.ejj zene da se biju na zivot i smrt onako benaste i smotane i slabe??oce to malo sutra.ma idi begaj.nema od nase vojske vise nista na zalost:((

filipo

28.05.2011. 18:45

@SANDZAK - Sandzo, ti si humorista, jeli? Od junacke loze, ha ha ha. Genije si svaka cast.

Ratka

27.05.2011. 22:24

Iskreno divljenje generalu i pozdrav njegovoj porodici.Za svakog cestitog patriotu general je heroj a za zlikovce i prodane duse to nije.

Srbin iz Rusije

27.05.2011. 22:29

dali ce Nenad Jocovic Napisati Roman!!Velika igra s "Ratkom Mladicem"S Verom u Boga I Ratka Mladica

Hrvatica

27.05.2011. 22:33

Veli zlocinac: "Razmišljao sam i mogao sam i da se ubijem... Odlučio sam da to, ipak, ne učinim"....ma bojala se kukavica da se ubije.....zove sebe generalom, no kukavcki se skrivao, a sad nije imao hrabrosti ni da se ubije. Rodjen u Bosni gdje je pocinio najvise zlocina.....stvarno, kako upoce moze spavati znajuci za sve zlocine kaj je napravio.

REPUBLIKA SRPSKA

27.05.2011. 22:49

@Hrvatica - hahahaha kukavica neznas ti sta pricas hrabriji je bio od pola generala kad god se islo u bitku vodio je vojsku bio je na celu nije komandovao iz kancelarije i nikad nije bio kukavica Ponosna na tebe djenerale Srpska Repbulika!!! Izdrzi Srbi su uz tebe!!!

mima

27.05.2011. 22:54

@Hrvatica - A vi, sta ste vi uradili. Kako se usudjujes da postavljas komentare. Svojim pametnim komentarima dokazujes ko si ti i tebi slicni. On je pre svega covek ljudsko bice ako uopste znas sta to znaci.

R.P.

27.05.2011. 22:56

@Hrvatica - Generale,ti si nas heroj,i kao takvog cemo te uvek pamtiti.To misli i nasa drzava ,ali mora da glumi pred svetom.

srbin sa kosova

27.05.2011. 22:57

@Hrvatica - slusaj ti on je bio heroj u bosni ali ni tvoj general gotovina nije bolji i on je koljac pa je zasluzio tu kaznu ;

zoza

27.05.2011. 23:00

@Hrvatica - vi hrvati ste poslednji na ovom svetu sto smete pricate o zlocinima. Cela vasa drzava je stvorena na zlocinu uz svesrdnu pomoc vatikana. I bolje zato cuti,BRE!

Srdjan L

27.05.2011. 23:01

@Hrvatica - nemešaj se i ne raspiruj više mržnju dosta je vala bilo.Čitaj tamo tvoje novine i tamo ostavljaj ovakve komentare pune mržnje koliko još zlikovaca hrvatskih i šiptarskih koje vi i evropa još i hvalite.Sramota pokrijte se i ćutite sram vas bilo.

Vladimir

27.05.2011. 23:09

@Hrvatica - Evo i Hrvatice da nam prica o zlocinima i kukavicluku. Ovo je kao da zivimo u zoni sumraka. Oficir koji je uvek isao ispred svojih vojnika je kukavica, a nacija koja je dala Artukovica, Pavelica i ekipu, proziva nekoga za zlocine.Prosto neverovatno.

odgovor

27.05.2011. 23:27

@Hrvatica - Tebi je bolje da cutis, sve je o vama rekla vasa sunarodnica iz velikog brata.

Nada Hercegovka

27.05.2011. 23:31

@Hrvatica - Nije naš general Mladić kao tamo neki "general" Gotovina iz Legije stranaca, čovjek s kriminalnom prošlošću, koji je dobio čin generala zbog ubijanja Srba. General Mladić je redovno završio Vojnu akademiju s ocjenom 10. Oni koji su devedesetih živjeli u BiH znaju da li je general bio heroj ili kukavica, a Vi svoje epitete čuvajte za svoje "generale".

nemanjapn

27.05.2011. 23:41

@Hrvatica - e hrvatice seti se jasenovca i 700 000 ubijenih SRBA pa posle napisi i nesto o Srbima i o njihovim herojima i generalima ......................

Srbenda PD

27.05.2011. 23:57

@Hrvatica - Imate vi vaseg Gotovinu pa o njemu vodite racuna i ostavljajte komentare,a naseg GENERALA ostavite na miru!!!!Generale Republika Srpska je uz tebe!!!!!

Srbin

28.05.2011. 00:06

@Hrvatica - Da ste vi hrvati imali barem jednog ovagvog junaka kao mi Srbi ne bi vam trebala pomoc zapada u borbi protiv nas,zato vam je bolje da cutite potomci ante pavelica...!!!!

Stevka

28.05.2011. 00:08

@Hrvatica - pa bas zato sto on najbolje zna sta je radio i moze mirno da spava a mi mozemo samo da nagadjamo i da slusamo sta nam razne agencije i televizije serviraju. ispade da su samo srbi ratovali. da je ratko mladic izazvao rat i da se on za sve pitao

Srboljub

28.05.2011. 00:17

@Hrvatica - Vi hrvatice ste samo za jedno,a to se vidi u kuci velikoga brata!Nemes zna zasto.Kompleksasi ste bili i bicete,narod bez identiteta!Koji nema svoju istoriju koju imamo mi,Srbi.Zato cuti i citaj bolje svoj Jutarnji list.Ja nisam od onih koji nasedaju na takve provokacije ali te hrvatice moram postaviti na svoje mesto...

Miroslav

28.05.2011. 00:31

@Hrvatica - Zaista nisam nacionalisticki orijentisana osoba .... Ali, moram reci da je Milosevic napravio jednu katastrofalnu i neoprostivu gresku kada nije dozvolio da u vrijeme rata na prostoru bivse Jugoslavije Srbija protjera sve Hrvate na isti nacin kako je to uradio Tudjman!!! Danas bi mnogo toga drugacije bilo ... Mi bi i dalje bili 'bratski narodi', ali na jednoj ravnopravnoj osnovi. Ovako, vi ste protjerali Srbe iz Hrvatske a zivite normalno u Srbiji!

Бранко

28.05.2011. 00:52

@Hrvatica - Hrvatica coveka, koji se je u gradjanskom ratu tukao mnogo bolje od svojih protivnika, generala muslimanusa i njenih hrvata naziva kukavicom, a ona je kao hrabra. Ona podseca na kucence koje laje na slona. Da je dobijao batina u ratu, onda ga niko ne bi trazio, a posto je bio, onda je zlocinac. Za nju je on kukavica zato sto se nije ubio, a da se je ubio, rekla bi da se je ubio iz kukavicluka. Posto je on dobro bio zrtvovan je on, ali je on tom zrtvom sacuvao srbe, zato je za nas heroj. General!

Hrvatica

28.05.2011. 15:12

@Hrvatica - A bilo je lijepo gledati kad je ta ista "hrabra" vojska bjezala, ostavljajuci tenkove, mijenjajuci ih za bicikle, ostavljajuci uniforme i oblaceci odjecu seljaka, skrivajuci se u kolonama sa zenama, starcima i djecom......oluja, bljesak....no nije cudo da su bjezall...kakav  general, takva i vojska

filipo

28.05.2011. 18:37

@Hrvatica - hrvatica Sta ti imas ovde da dodas? Tvoji su i previse, ne rekli nego ucinili njegovoj porodici jos u II svetskom ratu.

bivsi Sarajlija

28.05.2011. 21:01

@Hrvatica - Kako nije stid ovu sto se potpisala kao hrvatica da nekom drzi predavanje o humanosti a zaboravila je Jasenovac, Prebilovce, Koritsku jamu, Jadovno... stidi se da imas imalo morala bilo bi te stid da se javis a kamoli da nekom drzis predavanje o moralu !!!

Srboljub

28.05.2011. 00:18

@crno beli svet - Druze sve si rekao u jednoj recenici...nemam vise nijedan komentar...

Amon Ra

27.05.2011. 23:06

Demokrate i pravdoljubci ! Gde je pravda za Jasenovac ? Gde je pravda za Loru? Gde je pravda za Kravicu? Gde je pravda za Bratunac? Gde je pravda za prodate organe? Gde je pravda ! Zauvek sa tobom Djenerale Mladicu ! SVETINJO SRPSKA!

Banjaluk

27.05.2011. 23:14

Gospodine generale, uvijek cemo vas pamtiti, vi ste nas general Ratko Mladic heroj RS i srpskog naroda zapadno od Drine. Zivjela Republika Srpska !

Nemanja

27.05.2011. 23:40

Srpski junak, branio je veru i svoj narod, svaka mu cast na svemu, do groba cu mu biti zahvalan.

Hercegovina ponosna

27.05.2011. 23:48

Ponosim se sto sam cijeli rat proveo pod komandom Generala Ratka Mladica.Generale,ti si nas ponos!

Prava Opozicija

28.05.2011. 00:00

U nedelju na velikom protesnom mitingu osudimo izdaju i pokazimo da Tadic nije Srbija. Da bi opstala, Srbija mora da se otarasi prozapadnog rezima! Nedelja u 19 sati ispred Doma Narodne skupstine.

Kristijan Vukovic

28.05.2011. 00:31

meni je iskreno zao svih nevinih zrtava bez obzira o cijoj se naciji radilo ali nevinih zrtava, gledajuci snimke emisije koja je emitovana na RTS-u video sam da su se borci Naserovi bili pogubili po sumama (njih je ocigledno izdalo rukovodstvo Alije i njihovog Nasera zarad nekih svojih interesa a zna se koji su) skidali uniforme armije BIH-a i bacali kako bi prosli nekaznjeno ali su se prevarili naisli su na coveka koji je znao sta su radili u Bratuncu i okolnim mestima i platili svoj ceh......

Miki

28.05.2011. 00:34

Dok je ovakvih generala,dotle će Srba biti i postojaće na ovim prostorima.Želim Mladiću svu sreću i mnogo zdravlja.Neka ga Bog čuva.

dragaan

28.05.2011. 00:39

i ono malo dostojanstva sto smo imali , kao drzava, sa hapsenjem generala mladica , nestalo je.banana republika, to smo mi!

Stefan Nemanja

28.05.2011. 00:45

Generale ti si nas heroj!!!! I pravi srbi ce te uvjek u srcima nositi. Prepricavat ce junacke price o tebi i Srbi ce te pamtiti isto kao sto pamte Lazara, Obilica, Toplicu i sve srpske junake. Ti nisi general ti si GENERALCINA!!!! Ratko zelim ti od sveg srca sve najbolje i svu srecu i neka te prati i na ovom i na onom svijetu. Bila mi je cast ratovati u vojsci pod tvojom komandom.

NIKOLA KG

28.05.2011. 00:59

sramotaaaa za celu srbijuuu....da izdaje svoje generaleee.....samo da bi se docepala evrpske unijeee...prodala je kosovoo za evrsku unijuu......ovo pravi srbin nece da oprostii izdaju srpski junaka..hrvati svoje cuvajuuuu kao oci u glaviii...kapatena dragana zatvoriliii...svi smo mi srbi krivi...a a drugi nisuuu samo su srbi ubijali u ratu a drugi nisuuu...ratko mladic je branioo svoju zemlju od aline vojke i siptara.....on nije zlocinac vec heroj.....!!!!

Legion Djibouti

28.05.2011. 01:56

Ziveo Ratko Mladic! Legenda i Heroj Srpskog Naroda, a podanickoj bagri sa osmehom gnjide na licu zelim sve najgore.

Joe Jack

28.05.2011. 02:21

Ma sami smo birali vlast i mi snosimo odgovornost.Izdati coveka sto je sacuvao Srbe to mozemo samo mi.

neko

28.05.2011. 03:34

Priznajem, do sada nisam gledao do sada intervjue Generala Mladica.... Oprostite mi, bio sam mlad kad se sve to desavalo.... Sada, posle provedenih par sati na youtubu u ispitnom roku, shvatio sam da sam MNOGO gresio ranije kada sam mislio da on sam treba da se preda... Iako sam uvek znao da to nije pravo resenje, jer nema nama ulaska u EU... Mada to ni nije ono sto zelim, samo nam politicari mazu oci... Mnogo je bitnije biti ponosan i ziveti lepo! Oprosti Generale, ziveo!!!!!!

Predrag Zdrale

28.05.2011. 03:41

Svaki srbin moze, i treba, da bude ponosan na generala. Normalno je da dusmani osipaju po njemu jer da nam nije bilo njegovog vodjenja oni bi nas potamanili ko zeceve i ocistili bosnu i hercegovinu kao sto su ustase krajinu. Mi sad imamo Republiku Srpsku a "talibani" samo mogu da placu i da mrze. Jednog dana, kad budemo imali vladara kakav dolikuje Srbima, svi cemo mi ponovo da zivimo u jednoj drzavi a ne da nam siptari, turci i ustase komadaju drzavu uz blagoslov "vatikanskih pulena".

iMilan

28.05.2011. 03:46

interesantna je "koicidencija" da je Mladic uhapsen ranom zorom iznenada na prepad a vec je bio uredno izbrijan ...?!

Milan Marinkovic

28.05.2011. 04:20

Dragi ljudi, previse teskih reci. Sudovi trebaju da sude, ali pravicno, ljudi treba da vole, stvaraju i rade, ali iskreno. Pozdrav iz Beograda...

aleksandar

28.05.2011. 05:38

Mnogo sam TUŽAN i RAZOČARAN!Razočaran sam nama SRBIMA!Stvarno smo …Deco, nije život važniji od časti i dostajanstva!Nije život samo seks, kafić i lažna sloboda!Naravno da se ne živi od prošlosti ali, kone zna prošlost ne zna ni sebe!Ne znamo šta je život!Šta se desi sa čašćui dostojanstvom?Generale – šta bi?

dalibor

28.05.2011. 06:19

Srbija naredila ! U boj svi generali, oficiri, Srbi, za obranu srpstva , za spasavanje od zla, a kada je boj prosao, sada nam treba para. Svakih nekoliko godina proda se po jedan Srbin i Srbija ce ziveti dobro. Bar nam je izvoz porastao. Sramota! Doce vreme ( uvek dodje na Balkanu) da Srbija treba nove generale, oficire i Srbe za boj, ali da li ce se ikoji pojaviti ???

milan

28.05.2011. 06:46

U citovom svom zivotu je bio general i radio odan svom znanju i pozivu ali je na zalost u Srebrenici napravio gresku koja je prekrila sve njegove vestine i dobre osobine jednim tamnim velom i mi se moramo s time pomiriti bez medjusobnih vredjanja a posebno treba da znamo da je i njemu sigurno laknulo da je sve proslo. Niko ne moze biti sretan zbog hapsenja Mladica, sretni bi mogli biti samo da se sve to nikada nije dogodilo, ali dogodilo se.

filipo

28.05.2011. 17:50

@milan - Pitanje je dali je Srebrenica bila greska. Ne stojim ni iza jednog ubistva ali kako se istorija ponavljala uvek na nasu stetu bojim se da nije imao drugog nacina nego da muslimanima pokaze da ubistva bole i da tako nesto moze i njima da se desi. Upozorenje i nista vise.

antipoliticar

02.06.2011. 07:09

@milan - koji si ti filipo monstrum. za tebe je ubijanje stotine zena i dece upozorenje i nista vise. sa tobom treba da se pozabavi tim psihijatara, ti si potencijalni zlocinac ako vec i nisi pocinio neki.

madskillz

28.05.2011. 06:49

Đenerale,da si živ i zdrav! Oprosti nam što te ne sačuvasmo! Oprosti,što te izdasmo...

Србенда

28.05.2011. 08:05

Новац заплењен од породице Младић власт неће вратити него ће га уложити у предизборну кампању.

MILA

28.05.2011. 15:36

@Србенда - Uzela od Karadjordjevica sigurno nije! Zlatne poluge svi imaju sem Mire i Bose?

Србенда

28.05.2011. 16:33

@Србенда - Никако да се модератор сажали и да ми пусти бар један одговор, жутом америчком бизону. Јел треба да клекнем и молим?

Biljana Addicott

28.05.2011. 08:12

Izdajom generala Mladica i bombardovanjem Srbije 99,dva dogadjaja koja su me kao humano bice tesko pogodila..General je stao u odbranu Srpskog naroda posle Bratunca i masakra Srba od strane muslimana.Sprecena je invazija muslimana, od potpune okupacije Srba, a da nas oruzani komandant nije preuzeo akciju ,mi danas ne bi postojali.

Komunist

28.05.2011. 08:25

Dragi moji sunarodnici, sramota me je da mislim o ovome sto smo uradili. Sramota me je sta da kazemo svojoj deci. Da ih naucimo da cim ih neko napadne pokupe porodicu i odu sto dalje odavde, da nemaju korene i da ih nista ne vezuje za ovu zamlju. Nazalost to je jedino sto nam preostaje. Znaci mi nismo narod, nemamo svoju zemlju, mi smo sluge i robovi nekih jakih, prema tome braco zelim Vama da ropski zivot prozivite u miru i da Vam Bog sacuva decu. Bog cuva dobre ljude, cuvaj se Generale.

filipo

28.05.2011. 17:43

@Komunist - Komunisti  pa druze, nismo robovi, ALI, radi se na tome. To nam je jedina "alternativa". I to "demokretenska", molicu lepo.

кславе

28.05.2011. 08:27

само ми жао... зашто не пређе преко дрине па да га угостим,нахраним,сакријем......али ето,бар ћу моћи дјеци,унуцима причати како нас је "мајка" србија (са малим "с" ) издаде,а овде се бранила !!!!

Апис

28.05.2011. 09:03

Генерале, генерале, нек је твојој мајци хвала, што јунака родила је, да се српству спаси слава...

dragan

28.05.2011. 10:19

Generale, bio si, i bićeš junak i heroj srpskog naroda! Ove izdajnike i prodane duše koji su ti ovo uradili stići će Božija kazna! Gospodo iz državnog vrha, da li znate da se "sve vraća i sve plaća"? Mislite li na svoju decu???

Milo

28.05.2011. 10:37

Svemu sto se zna pocetak zna se i kraj...Mi smo samo ljudi koji smo prolazni na ovom svetu.....Ostaju dela i misli da se pamte i ko bih mogao drugaciji da bude kada je svoj narod u pitanju. Kazu da postoje dve dame jedna je pravda a druga istina, koju bih licno hteo da upoznam........Milorad

Tereza

28.05.2011. 10:49

General Ruske vojske povodom hapsenja generala Mladica izjavio je citiram "Srbija je ovim cinom skinula pantalone do gleznjeva".

Joco

28.05.2011. 15:10

@Tereza - Sta imaju ruski generali da govore , da su hteli da pomognu imali su mnogo sansi. Uvek sam se nadao da ce nam pomoci a ta pomoc nikad da stigne.Mogli su da ga sklone i niko ga tamo nebi nasao i sada imaju sta da govore. Secam se da su prvi stigli na K I M a prvi pobegose eto njihove pomoci.Beda su gora i od nas . Samo neko hvalisanje a na delu nista.Vidimo kako Gadafiju pomogose. Milosevic je bio za njih kao i svi mi i sta mu pomogose .Vise volim kad cute bar nasi neprijatelji neznaju sta misl

uhro

28.05.2011. 10:57

Naša vlada napravila je odličnu političku trgovinu te nas izručenjem nekoga tko možda i nije naš general približila EU.

Srki

28.05.2011. 12:49

@uhro - !!!! 'Tko' !!!! Auu, sto si se provalio !! Ako vec kao Hrvat hoces da pises kao Srbin, bar covece pazi na razlike u jezicima! Ispadas glup...

virdus

28.05.2011. 11:09

"Вила гњездо тица ластавица,вила га је за девет година,а јутрос га поче да развија;долети јој сив-зелен соколеод столице цара честитога,па јој не да гњездо да развија."....za tebe sve je izabrano,da zauvjek ostane ne promjenjeno...J.Raskovic

rajko slijepčević

28.05.2011. 14:36

@ppp - srbski narod je naučio da prodaje svoje đenerale... zašto opet kad smo kroz istoriju naučili da nas je svaka prodaja skupo koštala ponavljamo iste greške.djeneral je naš heroj i stvaraoc ovoga što danas još samo dodik brani a to je Republika Srpska

cccc

28.05.2011. 11:41

Generale tvoje ime ce ostati upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji i palicemo svijece za tebe i tvoje zdravlje...

Danijela

28.05.2011. 11:51

Teško mi je išta reći. Hvala ti, Generale naš, hvala ti za sve. Hvala ti za Republiku Srpsku. Teško mi je što si tako teško živio sve ove godine, ali tvoj put je uvijek bio teži; nisi ga ti birao, on je birao tebe. Lako je bilo predati se davno, život bi ti bio lakši, ali nisi se ti ni od koga ni krio, ni bježao; ti si samo radio šta si morao, ne zbog sebe, nego zbog svojih principa. Ti znaš šta je bilo i kako je bilo, i kako je moralo biti. Srbi iz RS su uz tebe, IZDRŽI!

MatijaBG

28.05.2011. 14:46

@Danijela - Bas je tesko ziveo jadnicak.Dodji u diplomatsko naselje na Kosutnjak u Beograd,pa vidi kakvu "kucicu "jadnicak ima.Pazi da ne ostanete bez te tvorevine RS zasnovane na zlocinima

antipoliticar

02.06.2011. 07:00

@Danijela - izvini danijela na kojim si ti supstancama kad tako lupetas. od kukavickog cina sakrivanja i bezanja ti pravis junacko delo i velicas coveka koji je optuzen za najteza krivicna dela.

srba ilić

28.05.2011. 12:05

Dva dana javni servis pokušava da svojim programom opravda čin i na neki način sprovodi istragu o generalu.Što ne snimiste i prikazaste davanje iskaza kod istražnog sudije ili još bolje zašto ne prikazaste hapšenje.Siguran sam da imate snimak.VAŠ POSTUPAK NADMAŠIO JE b92.

djole

28.05.2011. 16:00

@srba ilić - U pravu si ILICU kad sam gledao TV da oznake nije bilo RTS ja sam mislio TV SARAJEVO.

baćo

28.05.2011. 23:21

@srba ilić - djole: TV Sarajevo je objektivnije i realnije. Nemoj ga porediti sa RTS-om." Javni servis ,građana Srbije" , a, ja se samo nasmijem

Miki

28.05.2011. 12:06

Dakle nigdje kraja. Pa znate li vi komandu "Razvuci im pamet dok ne polude (upucenu prema 500 000 stanovnika ,racunajte sami koliko djece,zena itd). Znate li samo koliku su djece ubile njegove granate,znate li samo koliko je ljudi zaklano po njegovoj komandi. Pogledajte samo svoju djecu i pomislite na to da li je to jedan epski junak? Nemam namjeru spominjati ostala "junacka djela" ovog doticnog.Zalosno. 

Milan

28.05.2011. 14:32

@Miki - Znasi li ti baksuze jedan, a koliko je srpske dece zaklao Naser Oric? Tom monstrumu je sudjeno 2 godine i posle toga je oslobodjen i jos su mu se izvinjavali, a cela Kravica je izgorela zbog njega, naravno posle klanja. Bolje cuti i neka te bude sramota svake izgovorene reci.

antipoliticar

31.05.2011. 21:11

@Miki - pa i naser oric i mladic ako su krivi treba da odgovaraju bez obzira ko su i sta su. niko nema moralno pravo da brani ni jednog ni drugog jel sta ako su im ruke stvarno krvave ko od vas sto ih velicate zna da su nevini.

baja

28.05.2011. 12:40

uvaženi general Mladić je stao na čelo svog naroda i time spriječio neke nove Jasenovce i pune jame Srpskih glava pa ga zbog toga zapad traži , to što oni nisu mogli sami pomogli su im domaći izdajnici i poslušnici zapada , tj. onih koji su bombardovali Srbiju .

Danijela

28.05.2011. 12:42

IZDRŽI , Generale, sve što slijedi, pronađi snagu, mislim da nema u RS čovjeka koji nije svim srcem i dušom uz Tebe. VOLIMO TE SVI PUNO!

darko

28.05.2011. 12:53

Gospodo zasto nije bilo protesta u Beogradu a kad je Karadzic uhapsen,bilo je itekako,,a odgovor je,,pa Karadzica su istinski uhapsili a sa Djeneralom su se,,istinski dogovorili..

MatijaBG

28.05.2011. 14:47

@darko - Zasto sto je prelepo vreme,ljudi se raduju,gledaju svoje zivote.Kome je do okupljanja zbog jednog dede psihopate?

Danijela

28.05.2011. 12:55

IZDRŽI , Generale, sve što slijedi, pronađi snagu, mislim da nema u RS čovjeka koji nije svim srcem i dušom uz Tebe. VOLIMO TE SVI PUNO!

Opet Ja

28.05.2011. 14:10

Boze sta sve necu procitati... ON JE HEROJ jednoj Srbiji, koji cak i nije iz Srbije. Tako vam je i Karadzic bio ponos. A nidje veze sa Srbijom... E svaka vam cast Srbi. Sramota me sto sam iz Srbije! Sto podrzvate ubice.

запад

28.05.2011. 15:51

@Opet Ja - мени је само драго што нисам србијанац,већ западни Србин. (част изузетцима)

djole

28.05.2011. 16:41

@Opet Ja - Sta ti znaci to Srbijanac veliki Srbine? Sad ti mene koji sam rodjen u Srbiji i ceo zivot proveo u njoj nazivas Srbijancem a ti koji si Srbiju posetio par puta u zivotu si Srbin veci od mene. Zbog takvih Srba kao sto si ti ceo svet gleda na nas kao na divljake i zlocince.

miki

28.05.2011. 17:36

@Opet Ja - Zemljak ako je po tvome i ja sa sazapada mislim Srbin sa zapada mada još me tako nije delio ....kako te bre nije sramota ..... rarumem što si ogorčen zbog generala ali stvarno ti je komentar suvišan mnogo si bre g......i dobro ti je rekoao ovaj ispod ajd ti polako kupi prnje i sevaj...

Danijela

28.05.2011. 18:01

@Opet Ja - Nažalost, sve je veća razlika između Srba s jedne i druge strane Drine. To je realnost. Podijelio nas je život. Mi smo rat osjetili izbliza, vi ste ga vidjeli preko televizije. Mi smo stajali u redovima za goli život, vi za bolji život. Tako ti je to. Iskustvo mijenja ljude. Naše je drugačije od vašeg. Nedostaje vam istinska empatija, i za 'nas' i za 'njih', imate je nažalost samo za svoje džepove, čak ni svoje Srbe sa Kosova ne pominjete, to je tuga da te uhvati. Čast izuzecima.

mazija

28.05.2011. 20:02

@Opet Ja - batice djole,u srbiji sam zivio 5 lijepih godina,ali velika vecina koje sam znao i upoznao tu su govorili da su srbijanci.drugo sto da se nas zapadnih srba stidi srbija pa moji ujaci srcevi i moj tata su branili zemlju svojih pradjedova,mi nismo tu od skora dosli.krajina je uvijek bila srpska.aj djole .ole

bole

01.06.2011. 08:57

@Opet Ja - Hajde vi lepo svojoj kuci a nas ostavite ovde da budemo losi i zli,sta ce te onda kod losih Srbijanaca

vuci

28.05.2011. 14:49

Van Srbije Srbi zive samo na teritoriji na kojoj ih je branio Ratko Mladic.Uovoj zemlji je najveci problem sto svi imaju veca prava od Srba.Kako zive manjine u drugim drzavama SFRJ...U Hrvatskoj manjine ne govore svojim jezikom,nemaju svoje skole itd...i niko se nezali,a ovde neznaju da govore Srpski.Mi smo sebi najveci neprijatelji.

wilhelmua-wil

28.05.2011. 15:25

Holandija hoce da je zemlja pravde,ali samo za Srbe,Arape idr.Holandska princeza Maxima Zorregueta je cerka Jorge Zorreguete,Argentinac,ministar za vreme Videla diktature.Nestalo je 30.000 hiljada argentinaca,medjutim nije osnovan tribunal za Argrntinu.Zapadni pravednici stoje u redu da bi princezu pozdravili(i tada su ponosni upoznavanjem princeze).isti ti zapadnjaci traze pravdu i kazu da deca ne odgovaraju za dela roditelja.Nesto ne razumem,dali su unucadi Kadafia odgovorni za dedeia dela???

wilhelmus-wil

28.05.2011. 15:35

Zapad postavlja uslove,ove godine je donirano 2 milijarde evra medjutim holandska vlsda postavlja nove uslove"'priznavanje kokosova od strane Srbije"".Stalno ce dolaziti do novih uslova a umni ljudi Srbije,branioci svoih ognjista su uruceni i izrucen"izlocincima.Sta radi nato preventivno u Avganistanu,Libiji,pogledajte Irak.Zapad se drzi starog rimskog"podeli pa vladajSrbi bi trebali da se ugledaju na zapad,Da vole sebe da cene svoje ,a da pokazuju prstom na zlocine zapada.Cuvajte svoje branioc

wilhelmus-wil

28.05.2011. 15:42

U jednoj demokratskoj zemlji komentar treba da se posalje a ne da se oceni dali moze i,i ne?Ko to odlucuje?Koje demokrate?

boki

28.05.2011. 16:31

Hvala ti Generale za odbranu Srpstva i Srpskog naroda.Branio si zemlju Srbiju a ona te Iizdala sramota. ziveo ratko mladic.

Jug

28.05.2011. 17:11

Велико хвала за све што си урадио за србе и велики поздрав за Ђенерала

reALNO

28.05.2011. 19:36

@carlos - da ti je spasio zivot kao meni i mnogim srbima nebi tako govorio.tebi i svima koji tako razmisljaju nije mesto medju srbima.prokleti da ste svi od vuka brankovica na ovamo..prodane duse

VU

28.05.2011. 18:11

Izgleda da ce nas Srba stvarno ostati toliko, da stanemo svi ispod 1 kruske!Unistice nas novac sa zapada i nerad!!! Sad smo se uverili da je general ratko mladic heroj: nisu ga nasli kao Antu Gotovinu,punog para u Spaniji,nego u bedi kakva je i cela Srbija...

Сарајево

28.05.2011. 18:11

Хвала ти генерале на свему , само си се требао крити код срба а не србијанаца .

Kragujevac

28.05.2011. 18:18

Na mestu voljno vojnice i generale ! Okupirani smo, valja izdrzati. Branio si svoju zemlju a vidi kako se vraca

Ako, ako

28.05.2011. 19:14

Lazarevo, selo nadomak Zrenjanina, , ima nesto zajednicko sa Kosovom. Da. Naime , posle Drugog svetskog rata i Kosovo je naseljeno kolonistima iz Srbije i Crne Gore i uz pomoc tadasnje vlasti otimali imanje od albanaca.Iznenadjuje cinjenica da optuzeni za ratne zlocine u B. i H. Ratko Mladic, kako je istaknuto, pored veoma loseg zdrastvenog stanja  pomenuo i drzavu Kosovo. Time je R. M. pokazao da je zdrav i u potpunosti ispunio uslove za novi stan ( celiju ) u Hag.

Indijanac iz Paracina

28.05.2011. 20:53

@Ako, ako - Ubuduce pazi od koga nabavljas robu, ti ovi ostali koji grade svoje privatne pozicije na muci naroda koji po ko zna koji put napadnut sa svih strana !!!

Hercegovina ponosna

28.05.2011. 22:30

@Ako, ako - Sta ti lupetas,covjece?Totalno si pobrkao istorijske cinjenice.Cak ni tvoji Siptari ne padaju na to,jer znaju istinu.Sta je tvoj problem?Previse ljimunata?

Ponosna

28.05.2011. 19:27

Generale, hvala ti za sve! Moli se istinitom Bogu za tebe cijela Republika Srpska čije si temelje postavio i sazdao!

Hercegovina ponosna

28.05.2011. 19:39

Prodajemo takvog covjeka i vojnika da bi usli u EU?Ako mislite da je zapadna elita promjenila svoj stav prema Srbima i Slovenima uopste...varate se.Sve je isto kao u doba Hitlera,Habzburga,Napoleona i ostalih..samo na malo finiji nacin.Oni zele nasu zemlju,bogatstva i duse.A sta misle o nama lijepo kaze engleski pridjev "slovenly",sto znaci aljkav,prljav,neuredan,smrdljiv.Generale,srce me boli zbog svega ovoga i ponosim se tobom!

antipoliticar

29.05.2011. 22:06

@Hercegovina ponosna - ma sta tu lupetate kakav heroj i patriota. da je heroj i patriota sam bi se predao davnih dana i dostojanstveno se branio a ne ko kukavica skrivati se u misjoj rupi. stvarno vojnicki nema sta.

vilota

28.05.2011. 19:41

Dokle više ove sramote i ovakvog ponižavanja.Pa šta još treba da se desi da bi se osvestili i podigli sa kolena, pa pogledali ovaj smrdljivi svet oko nas u svoj njegovoj grozoti.Čast, slava i veliko hvala Generalu Ratku Mladiću i njegoj braći u Hagu.Oni svoj krst nose časno. a sta cemo bi braco i sestre?

panter

28.05.2011. 20:08

Generale, vi ste vasu duznost obavili. Sacuvali ste srpski narod. Mi cemo da nastavimo da se borimo protiv okupatora i domacih izdajnika. Trenutno stanje je katastrofalno. Ali bice bolje....

Tora Bora -PZ

28.05.2011. 22:52

Optuzeni za ratne zlocine u Bosni i Hercegovini, Ratko Mladic ne bi bio pravi srbski " heroj i patriota " ako ne bi pominjao , kako pise V N Kosovo i Metohiju!!!!!!!!!

planik

31.05.2011. 09:36

Generale hvala ti za sve srbe koji su živi zahvaljujući tebi.Hvala ti za Republiku Srpsku koje nebi bilo da nije bilo tebe! Hvala ti za viteštvo koje si činio i dokazao da još ima pravih srba kakvih je nekada bilo.Svojom pameću i snagom pobeđivao si muslimanske i hrvatske generale i činio ih smašnim i njih i njihovu taktiku ratovanja.