SRPSKA pravoslavna crkva pozvaće u Niš 2013. godine, na proslavu 1.700 godina Milanskog edikta, sve pravoslavne i crkve na Zapadu, uključujući i Rimokatoličku. Novi episkop niški je dosadašnji iguman manastira Ostrog i vikarni vladika dioklijski Jovan (Purić), dok će novom eparhijom u Kruševcu ubuduće upravljati docent na Pravoslavnom fakultetu u Beogradu jerođakon David (Perović). Patrijarhu srpskom ubuduće će pomagati još dva vikarna episkopa - dosadašnji protosinđel Jovan (Ćulibrk) i arhimandrit Andrej(Ćilerčić) iz manastira Kovilj.

Ovo su najvažnije odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je u četvrtak u Patrijaršiji završio redovno prolećno zasedanje, započeto 16. maja.

NOVE TITULE
NOVI član epsikopata SPC Jovan (Ćulibrk) nosiće titulu vladike lipljanskog, a biće zadužen i za predstavljanje patrijarha srpskog u istorijskom središtu srpske crkve - Pećkoj patrijaršiji. Drugi patrijarhov vikar, Andrej (Ćilerčić) dobio je naslov episkopa romezijanskog.

Crkveni arhijereji prethodnih dana doneli su i odluku da osnuju eparhiju za Austriju i Švajcarsku, na čijem će čelu privremeno biti episkop bački Irinej, kao i episkopiju za Južnu i Srednju Ameriku, sa središtem u Buenos Ajresu, koja će biti pod administrativnom upravom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Dvojica vladika od Sabora su dobili rok od godinu dana da pripreme teren za izbor episkopa u ovim eparhijama.

Kako je prethodnih dana i najavljivano, velikodostojnici su promenili sastav Svetog arhijerejskog Sinoda, u kome će uz patrijarha Irineja ubuduće sedeti episkopi bački Irinej, sremski Vasilije, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije. Iz ovog tela istupili su mitropolit Amfilohije, vladika dalmatinski Fotije i zahumsko-hercegovački Grigorije.

Pojašnjavajući odluke Sabora, vezane za događaj u Nišu 2013. godine, portparol SPC vladika bački Irinej, rekao je da se očekuje dolazak ”poglavara svih pravoslavnih crkava i visokih predstavnika i delegacija zapadnih crkava”.

- Isključivi domaćin događaja u Nišu biće SPC, kao što će događaje u Italiji, Nemačkoj i Britaniji organizovati tamošnje crkve - rekao je Irinej. - Očekujemo da dolazak pravoslavnih poglavara i delegacija crkava sa Zapada doprinese značaju ovog događaja.

Vladika bački potvrdio je i da Sabor nije podelio Arhiepiskopiju beogradsko-karlovačku, iako je načelna odluka o tome doneta još prošle godine, jer se ”za to još nisu stekli uslovi”. Sabor je odlučio i da zbog poznih godina i narušenog zdravlja mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju dodeli pomoćnika, a njemu će pri ruci ubuduće biti vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.