Beleg svim majkama

Branko Puzović

21. 05. 2011. u 20:56

Белег свим мајкама
U Slovcu ”srpski domaćini” obnovili spomenik starici tragične sudbine. Kralj Petar nije dozvolio da Makrena i njen sin budu zaboravljeni

LAJKOVAC - Na seoskom groblju u Slovcu kod Lajkovca obnovljen je spomenik Makreni Spasojević i njenom sinu Marinku, koji je nastradao u Albaniji u Prvom svetskom ratu. Spomenik od crnog mermera beleg je tragične, potresne sudbine žene, koja je u ratnom vihoru, idući za srpskom vojskom, uzalud tražeći sina, susrela kralja Petra, koga je zamolila da njenom Marinku preda čarape koje je isplela. Vladar obećanje nije mogao da ispuni, jer je njen jedinac - poginuo.

Posle pobedničkog povratka u Srbiju kralj je uzalud tražio Makrenu Spasojević, ali je i ona u toku rata preminula. Nedugo zatim, umro je i kralj Petar, a na njegovim nogama, po njegovoj naredbi, bile su seljačke vunene čarape, koje je Makrena bila isplela za svog sina jedinca!

Ovo je bio povod Milovanu Vitezoviću da pre petnaestak godina napiše roman “Čarape kralja Petra”.

ČUVANJE ISTORIJE - SPOMENIKOM Makreni Spasojević odajemo počast svim majkama koje su čekale sinove da se vrate iz ratova za čast i slobodu naše otadžbine. Mnoge majke, kao i Makrena, nažalost, nisu dočekale da ponovo zagrle svoje sinove - kaže Boban Marković, predsednik mesne zajednice Slovac.

- Ostarelom i već teško obolelom srpskom kralju, koji je već slutio svoj kraj, Marinkove vunene čarape postale su svojevrsna relikvija - govorio je na promociji knjige Milovan Vitezović. - U Slovcu nema familije Makrene Spasojević da ispriča o ovom događaju. Čak nema ni spomenika na njenom grobu, koji je bio podignut po naredbi kralja Petra. Spomen je srušilo vreme, ili ideologija. Zato ova knjiga neka bude spomenik Makreni Spasojević i svim srpskim znanim i neznanim majkama koje su doživele ovako tešku sudbinu.

Spomenik Makreni Spasojević na groblju u Slovcu ponovo je podiglo Društvo srpskih domaćina. Na taj način, ističu, žele da odaju počast požrtvovanosti srpskog naroda i plemenitosti kralja Petra.

U poglavlju knjige “Kraljev epilog”, Vitezović piše da je po želji kralja Petra, odmah sutradan po njegovom povratku u otadžbinu, išao profesor i državni savetnik Ilija Đukanović u Slovac da nađe udovicu Makrenu. Nije je, međutim, zatekao živu, a kralju je rekao da je Makrena skoro već zaboravljena.

- Neka ne bude zaboravljena - rekao je kralj Petar i odlučio da svojim novcem na groblju u Slovcu podigne spomenik Makreni. Na belegu je pisalo: “Ovaj spomenik podiže kralj Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim mirom smiri u gudurama Arbanije”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)