Zukorlić: Autonomija Sandžaka sve izvesnija

Tanjug

četvrtak, 19. 05. 2011. u 13:41

Зукорлић: Аутономија Санджака све извеснија
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je danas da je autonomija Sandžaka sve izvesnija i zatražio da predstavnici vlasti u Srbiji zvanično otvore to pitanje

BEOGRAD - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je danas da je autonomija Sandžaka sve izvesnija i zatražio da predstavnici vlasti u Srbiji zvanično otvore to pitanje kako bi se ono rešavalo dijalogom, odnosno kako bi stepen autonomnosti te oblasti bio dogovoren dijalogom.

Zukorlić je rekao da je za njega prihvatljiv stepen autonomije koji ima Vojvodina i da, čak, kako je rekao, ne bi morao za takvu autonomiju ni da se menja Ustav.

"Uspostava takve autonomije znači doprinos stabilnosti Sandžaka, Srbije i Crne Gore i regiona i apsolutno nema veze s dezintegracijom", rekao je muftija za RTV B92.

Zukorlić je rekao da se ne slaže sa izjavom bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je autonomiju Sandžaka doveo u vezu sa dezintegracijom.

Zukorlić smatra da se Izetbegović slaže sa tom autonomijom, ali da se ne oseća politički moćnim, jer je slab da bi to kazao i da je zato i "ljut zbog tog raskoraka i licemerstva".

Prema rečima glavnog muftije Islamske zajednice, zbog toga će Izetbegović imati više političkih posledica nego i Sandžak i muftija.

Zukorlić smatra da je autonomija Sandžaka sve izvesnija na osnovu ubeđenja većine građana u Sandžaku, skoro stoprocentne većine Bošnjaka i jednog dela Srba i Crnogoraca.

Autonomija Sandžaka nije pitanje koje treba da proizađe iz dnevno-političkih stavova, nego proizilazi "iz mog principijelnog ubijeđenja koje je formirano nakon 20 godina bavljenja javnim poslovima i uvjerenja da se ne može stabilnost graditi na nepravdi - da jedni imaju sve, a da drugi imaju malo ili ništa".

"Srbi imaju skoro sve, a Bošnjaci imaju skoro ništa", rekao je Zukorlić, dodajući da u regionalnom kontekstu Srbi imaju državu Srbiju i polovinu BiH i da ne zna kako da tretira Crnu Goru s obzirom na specifičnost.

Zukorlić je rekao da su na šarenoj karti Balkana Bošnjaci jedini narod u Evropi koji nema svoju nacionalnu državu i koji se oseća nesigurno, upitavši zar nije dobro da se narod oseti sigurnijim i da dobije okvire zaštite.

"Ako ima nedovršenu državu BiH u čemu je problem da ima autonomiju Sandžaka. U čemu je problem da posle svega što se Bošnjacima dešavalo u nekoliko genocida da mi sada treba da vjerujemo Srbiji i dati joj sopstveni život, sudbinu na povjerenje, suverenitet", upitao je Zukorlić i dodao da to traži Ustav i država.

"Odakle ja znam da će me čuvati, da neću imati ponovo nekog generala Mladića", rekao je Zukorlić i dodao da bi autonomijom u izvesnoj meri bila omogućena zaštita izvesnim stepenom samouprave - da to bude rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Bošnjake u Sandžaku a da ne ugrozi suverenitet Srbije.

"Dajemo sebe na čuvanje Srbiji i sopstveni suverenitet državi Srbiji, ali neka i ona nama vjeruje nešto. Mi ćemo njoj vjerovati 100 odsto, neka ona nama vjeruje dva odsto. Neka ona nama da povjerenje na dva odsto suvereniteta", rekao je Zukorlić, ocenivši da se ne može stabilnost graditi na dvojnim standardima.

Na primedbu da Brisel nikada nije rekao da se zalaže za tu autonomiju, Zukorlić je odgovorio "ne znači da neće reći" i najavio "u međuvremenu ćemo se boriti mirnim sredstvima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Nenad

19.05.2011. 14:41

Pa Zukorlici, izvoli javi se kod Dacica on voli da deli srpske teritorije pa mozda ima sluha i za tebe!

nesa

19.05.2011. 15:11

Gospodin Zukorlic ,zivi u opravdanom strahu za sebe i svoj narod ,a i Srbi zive u strahu od Muslimanskih falangi potpomognutim arapskim fanaticima i raznim Al kaidama. Gospodin zukorlic zivi u Srbiji i srbi zive u Srbiji.U Arapskim zemljama i Turskoj isto ima Srba muslimana ali i bosnjaka. Srbi su doziveli vise genocida od Turske drzave , isto kao i drugi narodi,npr Jermeni. Mislim da gospodin Zukorlic ne bi trebao da izaziva strah medju narodima, isto kao sto to ne bi trebali i drugi...

jovandeka

19.05.2011. 15:35

Preveliko si breme natovario sebi na ledja,muftijo.Bojim se da te breme ne prevali,pa da sve ode do djavola.Slab si ti za autonomiju.Zato treba imati jaku podršku prvenstveno" velikog brata",a on nekako ne stoji dobro sa zelenom bojom.Sada se jednog otarasio,pa hoće malo da odmori.A bez"velikog brata" je sve mlaćenje prazne slame.Ne može ni BiH da ostvari svoju državnost ,a kamo li neku "tvoju" autonomiju.

Crazy North

19.05.2011. 15:36

Nije Sandzak nego Raska oblast!!! I nije tacno da bosnjaci nemaju prava, imaju i vise prava nego srbi, to vam garantujem! U Novom Pazaru gradu koji ima oko 100 000 stanovnika, zivi 20 000 srba, da li mislite da srbi imaju vise prava??? Pa pocisceni su sa svih rukovodecih mesta i jos se zale... Danas autonomija, sutra otcepljenje... Kaze nemaju svoju drzavu pa se osecaju nesigurno. Imate svoju drzavu - Bosnu! Pa ako se osecate nesigurno, a nema razloga, onda put pod noge pa za vasu maticnu Bosnu!

Bambus

19.05.2011. 18:37

@Crazy North - Crazy Norh, pricas gluposti. Srbi nisu pocisceni sa rukovodecih mesta vec ih ima vise na rukovodecim mestima nego sto bi im proporcionalno pripalo. Pogledaj kadar u policiji 80% srbi, 20 % bosnjaci, a obrnuto treba da bude obzirom na broj srba i bosnjaka u pazaru. pogledaj sud, policiju, postu, elektrodistribuciju, zdravstveni centar... zato prijatelju ne lupaj gluposti, vec svoje misljenje i stavove baziraj na cinjenicama.

Montenegrian

19.05.2011. 22:57

@Crazy North - Pogledaj sta je u Bosni napravljeno?Pola drzave je ocisceno zato sto se neko osjecao ugrozenim.Znaci ono sto su ostvarili u Bosni na najmorbidniji moguci nacin oni osporavaju nekom ko to isto hoce ali na miran i demokratski nacin u Srbiji.

Grobar nego šta

19.05.2011. 15:52

Haha kakav car hahahahaha ovaj efendijica hahahahahahahahahaha baš me dobro nasmija hahahahaha nisam čuo bolji fazon od kada je Čkalja umro a Dr.nele se okrenuo muzici hahahahahaha bošnjaci nosioci nekog suvereniteta hahahahahahaha kakva gl..... hahahahaha bošnjaci hahahahahahahahahahahahaha hahahahahaha tuđa im vjera, tuđi im jezik i tiđe pismo hahahahaha a nacija vještačka hahahahahaha!!!

Montenegrian

19.05.2011. 17:03

@Grobar nego šta - Vjerovatno si se smijao i kosovskim Albancima i Crnogorcima evo sad i Sandzaklijama.Samo ti nastavi da se smejes

dan osman

19.05.2011. 20:04

@Grobar nego šta - Ne brinem se ja za kosovo Muhareme... Kosovo neće nigdje otići. Kada se ispune uslovi eto nas tamo, jer kosovo je naše. A što se tiče Crne Gore i crnogoraca - to su naša braća i to treba da ti je uvek na umu...

dan osman

19.05.2011. 23:25

@Grobar nego šta - Crnogorci su braća Srbima. Uvijek će biti zajedno.Nas spaja ista vera,isti običaji,brakovi ,rodbinske veze...Tako montenegrijan džaba ti sve to.Što se tiče kosova,tu se uopšte ne brinemo.Kosovo neće nigde otići,a kada se ispune uslovi,opet ćemo doći na naše... a "sandžak"- ma nemate vi kapaciteta za tako nešto.

Agim

19.05.2011. 17:38

Bravo Zukorlicu.Dobro si rekao.Nakon nekoliko pocinjenih genocida nad Bosnjacima Srbiji ne mozemo vjerovati i zato Bosnjacima treba autonomija.

Montenegrian

19.05.2011. 19:06

@Agim - Da podjestim jer to zasigurno nije upisano u udzbenicima.Prvi se desio dvadestih godina proslog stoljeca,drugi za vrijeme drugog svijetskog rata i treci devedesetih.Ko sumnja u njihovu djecu?Ne mislite da ne pamte!

dan osman

19.05.2011. 20:00

@Agim - Na žalost Agime ne damo ti autonomiju... a šta ćeš sad ? Naravno da čekamo sledeći tvoj potez.... i ovoga što se potpisuje kao montenegrian...

Naravno Montenegrian

19.05.2011. 22:41

@Agim - Smeta sto se tako potpisujem!?!Potpisujem se onako kako se osjecam.A niste dali ni Kosovu pa eto kako izadje na kraju,da ste se pitali ni C.Gora ne bi bila nezavisna.To je demokratsko pravo da traze autonomiju na teritoriji gdje su u vecini.Naravno to zele ostvariti na miran,demoktratski i civiliziran nacin.Ljudi se ne osjecaju sigurim i to je to.

Montenegrian

19.05.2011. 22:43

@Agim - Da moj potez ste vec vidjeli prije par godina a sada podrzavam ono za sta se Sandzaklije trenutno zalazu!

Ike Chicago

21.05.2011. 19:01

@Agim - Kad god me uhvati nostalgija za Srbijaom, ja dodjem na ovaj sajt i odmah mi bude lakse. Pobijte se ponovo, samo ja ovaj put gledam sa tribina vasu glupost.

seljakBG

19.05.2011. 17:50

Vidi ga limeni petao opet ustao, postao si mashala kurazan. zukorlicu jedan savet da ti dam, da lepo ides na kurseve: ponasanje pred rajom, nacin obracanja istoj itd itd, ako ti nekog ubedis svojim govorom da ide da gubi glavu zbog nekih tvojih interesa, onda neka je izgubi jer su stvarno glupi ljudi. Ti svoji govorom ne mozes uterati stoku u tor, a kamoli nekog uvuci u rat. Mozda da ti upali sa mudzahedinima iz uvoza, vec vidjeno, ali posle kako bude. Ne verujem da ce Srbi trpeti opet kao pre.

Sreten

19.05.2011. 17:56

Za tebe Zukorlicu, i tvoje istomisljenike je planirana autonomiju u Anadoliji.Spremite kofere na vreme.

ssbinjo salenko

19.05.2011. 21:57

Mislim da treba hladne glave i u miru razmotriti idogovoriti se sa ljudima iz Raske tj Sandzaka sta i kako urediti taj deo zemlje Srbije,nadam se da smo nakon teskih godina barem malo pametniji

vojvoda

20.05.2011. 00:19

Muftijo, grantujem da polja tvojih muslimana za rec bosnjak su culi prvi put pre 7-8 god. Nestalo droge u Pazaru, pohapseni pajtosi, pa kuku lele Srbija kriva! Idi kod tvojh muslimana na zapad i tamo trazi autonomiju, e tamo mozes samo dobiti autonomuju u zatvoru gde ti je inace mesto! Video sam tvoje pristalice na skupovima, sirotinja, starci, sitni lopovi, da ih istreses sve zajedno ne mozes naci 10e, i jedina tvoja snaga je to da mozes da manipulises sa sirotinjom. Opasan si dasa nema sta

Slavonac

20.05.2011. 09:54

Gospodin Zukorlić je izgleda zaboravio da Srbija nije Iran i da on nije ajatolah, koji sublimira i versku i političku funkciju, već je samo verski velikodostojnik, koji bi trebao da se kloni politike i bavi verskim pitanjima, a ne zamajavanjem građana nekakvim autonomijama u Raškoj oblasti.

Bobby

20.05.2011. 11:31

Polahko, muftija, imace i Bosnjaci svoju nacionalnu drzavu, cim se odvoje RS i HB, i to na 24% danasnje BiH.

dan osman

20.05.2011. 18:09

@Bobby - slabo si izračunao Bobby.Imaće svoju državu na 1,5 posto teritorije..

hrvat

20.05.2011. 12:33

e moji srbi prije vas nisan moga vidit očima a sad držin vašu stranu,kako ste počeli morat cemo vas pustit sve nazad u krajinu da imate di,probudite se i drž te se braćo kršćani

dan osman

20.05.2011. 18:08

@hrvat - ne moraš nas ti puštat,doći ćemo mi i bez tvog poziva..i za razliku od vas uvek ćemo imati jedan telesni organ više.Moja zemlja je prelepa,i ni malo ne liči na banana republiku,kojom upravljaju sa strane.pozdrav

luka

21.05.2011. 14:43

@hrvat - Ee moj Hrvate, večito ste bili iskompleksirani Srbima,a taj kompleks i sada ispoljavate..a iz kompleksa se stvara mržnja..

m

02.06.2011. 21:41

Bosnjaci??? Od kad to??? Pa vi ste poturceni Srbi, blago vama!!! A ako vam treba drzava, a vi u Bosnu ili od Turaka trazite da vam daju zemlju! Dragi muftija mani se corava posla i budi miran. Radi svoj posao. Obrazuj malo tu svoju raju. Pametniji i oni i ti!!!