Godišnjica stradanja Srba u akciji Bljesak

Tanjug

01. 05. 2011. u 13:22

Parastosom u Hramu Presvete Bogorodice u Gradiški, kojem je prisustvovao i predsednik RS Milorad Dodik, obeleženo 16 godina od akcije hrvatske vojske. Tada je proterano 15.000 Srba

BANJA LUKA- Parastosom u Hramu Presvete Bogorodice u Gradiški, kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, danas je obeleženo 16 godina od akcije hrvatske vojske "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, koja je za posledicu imala stradanje srpskih civila i egzodus 15. 000 Srba sa tog područja.

Posle parastosa, Dodik i drugi zvaničnici Republike Srpske položili su vence na spomen obeležje stradalim Srbima. Venci su bačeni i sa mosta u reku Savu.

Dodik je tom prilikom kazao da je potrebno utvrditi istinu o događajima na području zapadne Slavonije i istakao da zločinci moraju da odgovaraju za zločine dok su biološki živi.

On je podsetio da za zločine počinjene nad Srbima u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

"Osnova naše borbe u ovom vremenu je upravo to da se na adekvatan način procesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za koje nema ni pravne ni moralne satisfakcije", naglasio je Dodik.

Vence na spomenik žrtvama "Bljeska" su, pored članova porodica ubijenih Srba, položile i delegacije opštine Gradiška, Udruženja proteranih Srba iz zapadne Slavonije, organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, šef "Veritasa" Savo Štrbac, Boračke organizacija Gradiška, Udruženja ubijenih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije, Udruženja "Suza" iz Beograda.

Hrvatske oružane snage izvršile su 1. i 2. maja agresiju na Krajinu, odnosno na zapadnu Slavoniju, iako je to područje bilo od početka 1992.godine pod zaštitom međunarodnih snaga UN.

U akciji "Bljesak" je, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ubijeno i nestalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetoro dece do 14 godina, a iz zapadne Slavonije je proterano 15.000 Srba.

Dok su Srbi bežali preko "Mosta spasa" na reci Savi prema Republici Srpskoj, hrvatska vojska ih je bombardovala iz aviona i protivtenkovskim raketama iz helikoptera i gađala topovskim granatama i snajperskim mecima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

NN

01.05.2011. 14:02

Zalim sve neduzne zrtve na prostorima bivse nam zajednicke drzave SFRJ bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

baja petar rajkovac-vitez

01.05.2011. 17:47

@NN - pa zar taj ,,,nebeski narod,,,nije mogao nesto vise da ucini,jer pokazalo se da sila-silom potvrdjuje pravilo o potrprasivanju guzice,drugacije nije ni moglo,samo je se nazalost dugo cekalo,cuvajte se ,,,bliceva,,, mogu biti neugodni

Jack London

01.05.2011. 15:03

nije istina da je protjerano samo 15 000 ljudi, prava je istina da je protjerano oko 2 milijuna Srba jer svima nama je poznato da su samo Okučani 1995. imali nešto više od 1 milijun stanovnika.

toma grobar

01.05.2011. 16:18

Moderatore kralju moje komentare ne objavljuješ a komentare ovog "finog" domoljuba objavljuješ koji se sprda sa brojem ljudi koji su proterani i pobijeni u bljesku. Pravi si Srbin onaj zaboravni živ mi bio.

Jack London

01.05.2011. 16:55

@toma grobar - Smatram da to nije nikakva igra s brojevima, to je sveta istina o patnji Nebeskog naroda.

MatijaBG

01.05.2011. 17:40

Potpuno je nebitan broj proteranih.Den Haag je rekao svoje.Oluja,Bljesak i slicno su udruzeno zlocinacko delovanje.Hrvatska mora platiti odstetu mrtvima i zivima ili joj treba stopirati pridruzivanje u EU.Ovo su sve zasluge Milosevica koji je izdao Srbe u HR u Karadjordjevu.Krajiski Srbi su izdati.Hrvati treba da se klanjaju Milosevicu,a nikako Tudjmanu.

Jack London

01.05.2011. 19:54

@MatijaBG - Dragi gospodine Matija, Slobodan Milošević je predvodio Nebeski narod iz 400 godišnjeg hrvatskog ropstva, baš kao Mojsije i njegov Izabrani narod u egipatskom ropstvu. Slobodan Milošević je izveo iz ropstva milijune, traktori, kamioni, konvoji su krenuli u slobodu, tamo daleko, daleko od mora u Obecanu Zemlju Srbiju. Franjo Tuđman je zli Ramzes, koji je morao dopusti da Nebeski narod krenu u slobodu, bacio je bljesak, taj sjaj koji je osvjetljavao put ka slobodi.

baćo

01.05.2011. 20:17

@MatijaBG - Moja malenkost ,Baćo, bivši borac u proteklom ratu, davno rekoh i tvrdih ,a, tvrdim i sada, da smo izdati.. I, mi u RS, i Krajina. Tu si ,potpuno u pravu Matija. Da nije bilo ,kojekakvih dogovora i IZDAJE, mogli smo rat završiti za dva mjeseca, bez žrtava na svim stranama.Ovako ,svi redom budaletine iz sva tri naroda, izgibosmo ,a ,pametni "pregovarači" danas milioneri, a mi ? Stara je izreka ,i dobra: dok je budala ,pametni žive.

Idler

01.05.2011. 22:05

Pitajte ovog gospodina Veritasa koji sve zna, čiji su ono tenkovi pogazili kolonu kod Varoši kao i tri mjeseca kasnije kod Dvora ???