Novih 8.500 uniformi za Vojsku

R. Dr.

četvrtak, 28. 04. 2011. u 21:03

Нових 8.500 униформи за Војску
Moderna oprema za pripadnike Vojske Srbije u završnoj fazi provere. Serijska proizvodnja počeće posle testiranja u dve jedinice VS

VOJSKA Srbije dobila je 8.500 novih maskirnih uniformi. U vranjskom ”Jumku” završeno je šivenje ”nulte” serije nove vojničke odeće, od kojih će deo narednih meseci biti na završnom testiranju u dve jedinice Vojske. Posle završnih prepravki, počeće serijska proizvodnja uniformi, sa oznakom M10.

Novu maskirnu garderobu prvi testiraju pripadnici pešadijske čete Četvrte brigade na jugu Srbije i specijalci 63. padobranskog bataljona čija je baza u Nišu. Pešadinci su obukli klasičnu vojničku uniformu, dok padobranci ”proveravaju”kombinezone, namenjene specijalnim jedinicama. Oni će potom dostaviti mišljenje o kroju i materijalu maskirne ”garderobe”.

U Ministarstvu odbrane ne sumnjaju da će nova uniforma položiti ispit i da će je do kraja godine nositi svi pripadnici oružanih snaga.

- Svi delovi vojničke odeće prošli su potrebna ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i protipske testove - kažu u Ministarstvu. - Reč je o modernoj, savremenoj i kvalitetnoj uniformi, potpuno prilagođenoj zadacima Vojske. Odeća garantuje maksimalnu pokretljivost, zaštitu od toplote i hladnoće, a pritom je moderno skrojena.

Pamučna i vunena tkanina od koje je sašivena obojena je takozvanom digitalnom šarom. Ona je napravljena prema nijansama koje odgovaraju podneblju u Srbiji i koja garantuje manju upadljivost.

Između vojničkog rublja do troslojne vetrovke nalazi se čak 16 delova. Ona uključuje i rolku, maskirnu majicu, džemper, dvodelnu kapu, pantalone, bluzu i košulju, koja će se nositi samo leti. Kapa je u formi kačketa, a njen oblik zadržao je elemente srpske šajkače. Odeća M10 biće uniforma koju će profesionalni vojnici nositi i na terenu i u kasarnama.

NEPROMOČIVE ČIZME

ČIZME koje će zadužiti pripadnici Vojske Srbije izrađene su tehnikom dvostrukog prošivanja. To sprečava prodor vode, ali i omogućava ”disanje” kože. Od proizvođača je Vojska zatražila da garantuju vek obuće najmanje godinu dana. Kasnijim doradama, par čizama trajaće oko tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rezervista

28.04.2011. 22:10

Naša vojska dosta sporo napreduje u načinu razmišljana . Do sada su novi modeli uniforme opitovani po kancelarijama, među kuvarima i raznim ''levim dodavačima''. Oni koji su donedavno odlučivali o uniformi pamte modele iz šezdesetih godina. Treba neko da im objasni da je čovek sleteo na mesec dok su oni nosili titovke.

Aca

29.04.2011. 12:38

@Gavrilo - U tekstu lepo pise da se radi o nultoj seriji za zavrsn aispitivanja i da tek pocinje serijska proizvodnja.