Posebna kasa za Beli dvor

P. V.

27. 04. 2011. u 20:55

Zakon o dvorskom kompleksu pred Vladom, objekat na Dedinju postaje direktan korisnik budžeta. Za održavanje do sada se izvajalo od 40 do 130 miliona dinara godišnje

BELI dvor Karađorđevića uskoro će postati direktan budžetski korisnik, jer je tako predviđeno zakonom o dvorskom kompleksu koji će se već u četvrtak naći na dnevnom redu Vladinog zasedanja.

Od 2004. godine, Srbija je finansirala održavanje Belog dvora u kom živi porodica Aleksandra Drugog Karađorđevića, ali su se pare izdvajale raznim budžetskim akrobacijama, posredno preko Ministarstva kulture i iz budžetskih rezervi.

Tako se u ovogodišnjem budžetu tog resora stavka za izdvajanje novca za Beli dvor vodi pod - ”dotacije nevladinim organizacije”. Nije precizirano koliko novca će tačno biti odvojeno za tu namenu, ali je 170 miliona dinara ukupno predviđeno za dvorski kompleks, obnovu Hilandara i razna strukovna udruženja.

SRPSKI VERSAJ DEDINJSKI kompleks obuhvata Kraljev dvor i Beli dvor, a podigao ih je kralj Aleksandar Prvi Ujedinitelj. Taj srpski Versaj prostire se na 135 hektara, od kojih je 90 pod šumom. Novim propisom predviđeno je da kraljevske palate budu otvorene za građane a da se mogu koristiti i za boravak stranih državnika. Novina je i da će se organizovati skupovi i sastanci za potrebe Republike Srbije.

Ilustracije radi, tokom prve godine finansiranja - 2004, država je izdvojila oko 50 miliona dinara, a tokom prošle godine oko 40 miliona. Ta suma je u proteklim godinama dosezala i čitavih 130 miliona dinara godišnje.

Veći deo ovog novca namenjen je za plate zaposlenih, komunalne troškove, ali i razne stručne časopise, održavanje automobila, opreme, parkova i slično.

Zbog ”rastegljive matematike”, i bivši ministar kulture Nebojša Bradić dobio je prekršajnu prijavu od Državne revizorske institucije, jer svaki dinar odvojen za Beli dvor, navodno, nije imao jasno budžetsko opravdanje. Suština prijave bila je u tome što Ministarstvo nije plaćalo samo za konzervaciju umetničkih dela već i za čišćenje, košenje trave, plaćanje osoblja...

Posle tog slučaja, Ministarstvo kulture odlučilo je da predloži zakon kojim će da bude regulisana ova oblast, da bi se konačno otklonile sve javne kontroverze koje su se plele oko održavanja Dvora.

Suština tog propisa je da kraljevsku palatu na Dedinju, kao kulturno-istorijski spomenik i turističku atrakciju Beograda, preuzme potpuno na održavanje država. Dvor postaje kulturno dobro od izuzetnog značaja.

- Sada ćemo imati zakonski okvir za održavanje ovog kulturno-istorijskog bogatstva države - objasnio nam je ministar Srđan Srećković, predsednik radne grupe za izradu propisa.

Dragoljub Acović, član Krunskog saveta, kaže za ”Novosti” da je dvorski kompleks kulturno-istorijski spomenik:

- Ne mislim da će se nešto kvalitativno promeniti, osim što ćemo dobiti pravni okvir za nešto što je faktički i postojalo.

Dvorski kompleks vlasništvo je Republike Srbije, a porodici Karađorđević je dat 2001. na korišćenje. Prve tri godine oni su sami plaćali održavanje.

Zakon je predvideo da porodica ne može održajem steći pravo svojine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Beli dvor - Srbiji na koriscenje

27.04.2011. 22:00

Momentalno treba da se ovaj predivni dvorski komopleks koristi kao rezidencijalni objekat republike Srbije. Da propada ovakva lepota, i da je niko od stranih gostiju ne vidi - pa to je suludo, bolesno. Aleksandar i Katarina zive sami, a i nemaju novca za odrzavanje, i sve to mi gradjani placamo. Oni treba da odaberu manji, prikladan objekat za svoj zivot. Kralja Aleksandar je to gradio od koncesija koje je imao nad srpskim rudnicima, a srpski ogroman novac je dao u strane banke gde je propao.

Vlada

28.04.2011. 04:09

@Beli dvor - Srbiji na koriscenje - Gospodine pre nego sto se izlupetate, proverite neke cinjenice. Dokle vise !!!!!!!! Maksimum 6 sekundi vam je bilo potrebno da proverite da li je beli dvor otvoren za turiste ili ne !!! da otvoren je naravno!!!!!!

Beli dvor - na koriscenje Srbiji

28.04.2011. 12:33

@Beli dvor - Srbiji na koriscenje - Ovo sto si istresao ovde, uputi sebi - nisi razumeo zahtev da Beli dvor momentalo bude zvanicna rezidencija najvisih zvanicnika Srbije, gde ce primati strane delegacije i drzavnike, a ne samo povremena turisticka atrakcija. On svojom lepotom predstvalja ovu decu, omladinu, narod, buduce generacije. Ljudi ne shvataju za sta sluze ti dragoceni rezidencijalni objekti, i da treba da se koriste!

Darko LO

28.04.2011. 01:20

Da smo ostali verni Kralju i Kruni,danas nije zadesilo zlo zvano komunizam,sada bi bili mala i priznata zemlja Srbija!!!Ovako nas za*isava ko kako stigne jer nas vode deca komunizma,a hoce u EU i kapitalizam!!!Sve natraske i nakaradno i neka je,dokle god se ne vratimo na put nasih predaka tj. PARLAMENTARNOJ MONARHIJI!!!Kralja vas krao,sada kukamo sto na Beli dvor ode milion evra godisnje.....Koliko pojedose deca komunista???Milijarda evra godisnje,ja mislim i vise!!!E moja Srbijo.........

pera

28.04.2011. 01:44

Svaka cast za ovaku odluku , a ja bi jos dodao i ovo da so smanje penzije i da de taj novac da prestolonasledniku da se on moze luksuzirati jer ko mari za penzionere njih cak i MMFhoce da unisti a za beli dvor verovatno nebi imao nista protiv.Sramota nase drzave i onih koji je prectavljaju ,a ponozavaju narod.Nebi bio iznanadjen da urednistvo ne objavi ovaj moj komentar jer se ne uklapa u koncepciju ovog listai i urednistva.

sinisa

28.04.2011. 09:23

posto narod nema sta da jede neka kupie kolace karadjordjevicima bilo bi najbolje da se odsele u Dubrovnik nekada najveci srpski grad koji su karadjordevici poklonili hrvatskoj i voljenom hrvatskom narodu za ulazak u kraljevinu shs jugoslaviju a od tada pocinje i razaranje srbije

Šta je ovo

28.04.2011. 13:03

I sada meni građaninu ove zemlje, koji je izdržao i užase II svetskog rata u zemlji, i komunizam ,i sve ostalo, treba da oduzmu porodičnu kuću koju sam nasledio od predaka kao porodično ognjište (usput trpeći razne sustanare i nedaće kolektivizma), zbog toga što kao penzioner ne mogu da plaćam porez na imovinu, po zakonu koji trenutno važi. Od našeg novca da izdržavamo dvorove i nesuđene kraljeve i kraljice?!