NIŠ - Pilot Milovan Stanković (50), iz Donjeg Međurova kod Niša, poginuo je u subotu po podne u svom selu, kada ga je vihor s paraglajderom podigao uvis a potom "bacio" na zemlju.

Tragično stradali Stanković nalazio se u trenutku nesreće na fudbalskom igralištu, ali uopšte nije nameravao da poleti. Kovitlac ga je iznenada podigao u vazduh čitavih 15 metara, a kada je "popustio", nesrećni pilot je u punoj brzini pao na zemlju.

Milovan Stanković Mile imao je četvorogodišnje iskustvo u paraglajdingu i bio je član poznatog Paraglajding kluba "Albatros" u Nišu. U klubu su u šoku, jer letačka sezona za paraglajdere nije praktično ni počela, a već se desila tragedija.

- Nije bio ni vezan, ni spreman za let, jer se više igrao sa opremom - objašnjava, za "Novosti", Ivan Đorđević, predsednik Paraglajding kluba "Albatros". - Sama nesreća krajnje je čudna. Naime, u vazduhu se stvorio takozvani đavolak, odnosno "termički balon" koji ga je podigao sa zemlje, sasvim nespremnog. Nije imao vremena da se izvuče, samo je udario o zemlju.

Vazdušna pojava "đavolak" javlja se, prema Đorđevićevim rečima, vrlo retko, uglavnom tokom juna i jula, i to obično iznad žitnih polja. Stankovića je "progutao" termički balon nešto posle 15 sati. Ništa na zemlji nije moglo da mu ublaži pad. Zadobio je teške telesne povrede praćene unutrašnjim krvarenjem.

U Kliničkom centru saznajemo da je pilot urgentno zbrinut, ali da mu zbog prirode povreda nije bilo spasa. U bolnici je poživeo još svega sat.