NA Uskrs ću da odlučim da li ću da prekinem štrajk glađu. Videću da li ću biti jedini Srbin koji neće pojesti uskršnje jaje.

To je, na Veliki petak, poručio Tomislav Nikolić pošto je, posle odluke da uzme vodu, pritisak da prekine i gladovanje, dostigao vrhunac.

Predsedništvo SNS, pristalice te stranke i komesar za proširenje EU Štefan File, različitim porukama i kanalima, apelovali su pre njegovog obraćanja, da uzme hranu i tako se uoči najvećeg hrišćanskog praznika, vrati normalnom porodičnom i političkom životu.

- Očekivao sam da će me stranačke kolege pozvati da prekinem štrajk, ali još nisam odlučio da li ću to i učiniti. Moj štrajk je imao smisla i zato što je sada, svim pravim opozicionim strankama jasno da treba da se okupe oko SNS, ako žele da se vlast promeni.

ČESTITAO USKRS
Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić čestitao je Uskrs patrijarhu srpskom Irineju i predočio da će njegovo delovanje, misli i postupci biti usmereni isključivo prema opštoj dobrobiti “naše napaćene, voljene Srbije i svih naših sunarodnika, a u skladu sa učenjem Srpske pravoslavne crkve”.

Prema njegovim rečima, ukoliko vladajuća koalicija ostane čvrsta u nameri da ne raspiše prevremene parlamentarne izbore, neće ih ni biti pre redovnog termina, zato što SNS neće napraviti nijedan gest kojim bi na silu izazvala održavanje izbora.

- Želeo sam da država prestane da tone, ali nisam u tome uspeo - rekao je Nikolić.


Nakon šest dana iscrpljivanja bez tečnosti i nedelju dana bez hrane, očekuje se da ova turobna epizoda novije srpske politike, koja je pretila ozbiljno da naruši Nikolićevo zdravlje, dobije konačno razrešenje tokom Uskrsa.

Kako su i najavili, članovi predsedništva SNS održali su odmah ujutru vanrednu sednicu bez svog lidera. Posle jednočasovnog zasedanja, Aleksandar Vučić, zamenik predsednika naprednjaka, preneo nam je jednoglasan zaključak:

- Predsedništvo SNS moli i zahteva od predsednika stranke Tomislava Nikolića da prekine štrajk glađu. Njegova pobeda već je ostvarena činjenicom da su svi građani shvatili da je on spreman i da se žrtvuje za Srbiju.

Rukovodstvo stranke poručilo je Nikoliću i da je opšti politički interes i interes cele Srbije da on, “kao aktivan i zdrav lider nastavi svoju političku borbu do konačnog sloma režima Borisa Tadića”.

- Otpor režimu pružaćemo svakog dana i na svakom mestu, demokratski i civilizovano. Promene u Srbiji više niko ne može da zaustavi. Režim je pokazao bahatost, osionost i veliki strah od izbora. Naš cilj je da Nikolić izađe iz bolnice, a oni neka raspisuju izbore kad hoće, pobedićemo ih sa razlikom od 15 odsto i više. O raspisivanju izbora više nećemo da razgovaramo sa vladajućom koalicijom - rekao nam je Vučić.

On je novinarima pročitao i podelio pismo evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je, takođe, zamolio Nikolića da “još jednom razmisli o prekidu štrajka”.

File je poručio da je proces evrointegracija sveobuhvatan i pun izazova i da se nikako ne može svesti na vladino puko ispunjavanje briselskih kriterijuma:

- Evropska integracija Srbije ne može biti uspešna bez pune posvećenosti Vlade, opozicije i civilnog društva. Velika većina srpskog društva mora aktivno da radi na prevazilaženju poteškoća, a zbog sveukupnog zajedničkog cilja, na tom putu se često moraju postići veoma teški kompromisi. Dok u potpunosti poštujem vaše lične odluke, pozivam vas da nastavite politički dijalog u okviru postojećih institucija i da pronađete kompromise. Cilj je vredan toga, a svaki dan je važan - poručio je između ostalog File lideru naprednjaka.

Za to vreme, dok su se ređale molbe i apeli, Nikolić je ležao u bolničkoj postelji privatne klinike na Novom Beogradu. Posete više nije primao.

- Vitalne funkcije Nikolića su stabilne. On uzima tečnost koja se nadomešćuje delimično i intravenoznim putem. Njegovo stanje pratimo sa kolegama anesteziolozima - obavestio nas je doktor Ljubomir Ilić, član konzilijuma lekara koji brinu o zdravstvenom stanju lidera SNS.

Posle novog talasa apela na Nikolića, u njegovom okruženju očekuju da će on prekinuti štrajk i proslaviti Uskrs kako dolikuje pravoslavnim običajima.


PRISTALICE POD PROZOROM

PRISTALICE SNS okupile su se oko 20 časova izpred KBC Novi Beograd da bi praktično pod prozorom zamolile svog lidera da prekine štrajk glađu.

- Znamo da Nikolić, na prvom mestu poštuje želju svog naroda. Zbog toga smo se odlučili da ga i na ovaj način zaustavimo u daljem štrajku - poručio je Vučić.