PISMO patrijarha Irineja zatvorilo je samo prvi čin šestodnevne drame Tomislava Nikolića. Lider naprednjaka prekinuo je u četvrtak štrajk žeđu, ali je nastavio da gladuje i odbija hranljivu infuziju.

Opozicioni vođa primio je na Veliki četvrtak pričest, naforu i vino, i samo na tome će biti do Uskrsa.

- U ovo sam ušao sam i sam ću da odlučim kada ću da izađem. Moj posao je da prelomim svest u narodu, ako ne mogu kod onih koji vode državu. Posle ovoga Tadić i DS nemaju šta da traže na političkoj sceni.

To je bila ključna politička poruka Nikolića, pošto je prelomio da obustavi iscrpljivanje tela neuzimanjem tečnosti.

OČINSKI SAVET PATRIJARHA PATRIJARH Irinej poželeo je Nikoliću u pismu dobro zdravlje i poručio da samo zdrav čovek može dati maksimalan doprinos svojoj porodici, najširoj društvenoj zajednici i crkvi i „očinski ga savetovao“ da Uskrs sa radošću provede u porodičnom domu, a potom nastavi svoj rad na dobro roda srpskog.
- Neka vam je na zdravlje i spasenje Sveto pričešće koje ste primili u danu ustanovljenja ove Svete tajne. U danima Strasne sedmice svi hrišćani treba svoja stradanja da saobražavaju Hristovim, podređujući sve zemaljsko i lično Nebeskom. Molitveno učestvujući u podsećanju na Hristovo stradanje stičemo pravo da budemo i zajedničari najveće radosti u istoriji ljudskog roda - Hristovog vaskrsenja - istakao je poglavar SPC.

Zbog svih ovih okolnosti i pritisaka prijatelja, stranačkih kolega, porodice, svetskih zvaničnika, može se očekivati da se na najveći hrišćanski praznih okonča lična i politička agonija, koja je započela 16. aprila na velikom mitingu SNS.

Kako nam je rekla njegova supruga Dragica, duboko ga je dirnuo blagi prekor jednog lekara:

- Zar ćete biti jedini Srbin koji u nedelju ujutru neće pojesti crveno jaje?

Prekidu štrajka žeđu prethodio je jutarnji „alarm“ lekara u klinici KBC Novi Beograd, koji su upozorili Nikolića da mora da počne da pije vodu, inače će posledice biti nepopravljive. Lekarski tim je proširen anesteziologom.

Usred pregovora sa konzilijumom na vrata apartmana na prvom spratu ušao je protojerej Radič Radičević. Nosio je vino i naforu za pričest. I pismo patrijarha.

Vođa naprednjaka ispovedio se svešteniku, a potom, prvi put posle šest dana, po crkvenom pravilu otpio malo vina i uzeo parče hleba.

- Dobio sam poruku Njegove svetosti i posle toga sam odlučio da počnem da uzimam vodu i naforu koju mi je sveštenik ostavio. Imaću do Uskrsa. A, posle toga ćemo videti šta dalje - odagnao je Nikolić samo jednu brigu svoje porodice i pristalica.

Upalih očiju, ali svežiji nego prethodnih dana, lider SNS ugostio je svitu novinara kraj svog kreveta. Iznad glave mu je bila ikona Svetog Dimitrija i veliki krst sa Ostroga. Govorio je usporeno, ali razložno.

- Nisam postavljao ultimatume, a oni nisu hteli da razgovaramo kao ljudi o zajedničkoj državi. Postigao sam mnogo. Sad građani vide da ponekad nijedna žrtva nije velika kad je Srbija u pitanju. Nisu samo izbori u pitanju. Imaćemo ih svakako.

Iz tabora demokrata poručili su da je Nikolićev štrajk njegov lični čin koji ne zavisi ni od predsednika Tadića ni od DS.

- Pozivam Nikolića da se vrati evropskim i demokratski prihvatljivim oblicima stranačke borbe. Njegova odluka da štrajkuje glađu i žeđu ne predstavlja nikakvu borbu protiv nekakvog režima, u kom su opoziciji oduzeta druga sredstva borbe, nego je to lična odluka da se u demokratskom društvu izbori traže na vaninstitucionalni način - poručio je Marko Đurišić, šef izvršnog odbora DS.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao nam je da nije bilo nikakvih kontakata sa DS, kako bi se konačno raspetljao „mrtvi“ čvor.

- Nemamo šta da pričamo. Omlatićemo ih na izborima kad god da dođu. Ali, bez Tome ne možemo - samouveren je Vučić.

Predsedništvo SNS trebalo bi u petak zvanično da predloži Nikoliću da potpuno prekine štrajk. Nije isključeno, čak, i da mu tu poruku hiljade pristalica donesu pod prozor.BULATOVIĆ I VUČELIĆ U POSETI

NIKOLIĆA je u četvrtak posetio nekadašnji premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović, koji je rekao da njegov dolazak nije vezan za politiku.

- Došao sam da zamolim svog dugogodišnjeg prijatelja da poštuje svetinju života. Čovek dok živi ima i šansu da se izbori za ono čemu teži - kazao je Bulatović.

Lidera SNS obišao je glavni i odgovorni urednik magazina „Pečat“ Milorad Vučelić. Dok su se ređale posete puklo je jedno staklo na bolnici. U prvi mah se učinilo da je neko bacio kamen, ali je utvrđeno da je prozor razbio metalni deo od kosačice sa obližnjeg travnjaka.Prof. dr Marko Kontić o mogućim posledicama štrajka žeđu po Nikolića:

ORGANIZAM PREPUN OTROVA

Neuzimanje tečnosti utiče na nervni sistem i sigurno je da je došlo do oštećenja veće količine nerava. Krv je gušća, a neizbacivanjem toksičnih materija dolazi do trovanja organizma. Postoje i posledice na organima koje se ne mogu ispraviti, kaže za „Novosti“ prof. dr Marko Kontić, nekadašnji predsednik etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva.

Prema rečima našeg sagovornika, Nikolić bi trebalo da prihvati i hranu, jer će, u suprotnom, samo još više pogoršati svoje zdravstveno stanje. Da bi došlo do regeneracije ćelija on sada kroz infuziju mora da primi elektrolite, proteine, belančevine i šećer. A to nisu nutricione - hranljive infuzije koje se koriste kod pacijenata koji su u komi. (J. Su.)