RAZREŠENjE životne bitke koju već pet dana vodi Tomislav Nikolić nije na vidiku. Baš kao ni političke drame podrški i osuda koje se oko štrajka pletu. Iako je lider SNS priključen na infuziju, počele su da mu otkazuju vitalne funkcije. Od Petra Lukića, starešine Saborne crkve, dobiće u četvrtak naforu i vino za pričest, ali još odbija da prekine štrajk žeđu i glađu.

Da naelektrisani stranački život može skliznuti u još ozbiljnije varničenje pokazuju najave vrha SNS da će posle Uskrsa ponovo pozvati celu Srbiju na miting u Beogradu, ako se zdravlje njihovog vođe pogorša.

Posle talasa preporuka iz Brisela da opozicioni prvak prekine surovi način borbe za vanredne izbore, u sredu se na mala vrata u turobnu priču uključila i Moskva. Nikolića je u klinici KBC na Novom Beogradu posetio ruski ambasador Aleksandar Konuzin, koji je to, doduše, predstavio kao lični prijateljski gest. Razgovarali su pola sata, a ekselencija je insistirala na tome da bude nasamo sa opozicionarom.

Očekuje se da već u četvrtak, zapadne sile preko svojih diplomatskih kanala pojačaju pritisak i na vladajući establišment u Srbiji i na naprednjake, da se politička agonija razreši i okonča pre uskršnjih praznika.

Ipak, ni Istok ni Zapad, ni vlast ni prijatelji iz opozicije, ni partijski saborci i porodica, još nisu uspeli da nagovore Nikolića da obustavi rizičnu bitku u koju je ušao.

Pored bolničkog kreveta šefa SNS, bio je u popodnevnim časovima i njegov kolega iz opozicije Vojislav Koštunica, koji je razgovorao 45 minuta sa Nikolićem u četiri oka.

- Razgovarali smo dugo, otvoreno, prijateljski i odgovorno. Govorili smo o prilikama u kojima se Srbija nalazi već duže i o krizi kroz koju prolazi u poslednje vreme i ovih dana. Preuranjeno je da iznosim detalje našeg razgovora, a oni će biti nastavljeni - rekao je Koštunica novinarima ispred klinike.

Na pitanje da li je sugerisao Nikoliću da prekine štrajk, Koštunica je odgovorio:

- Moje najdublje uverenje je da je Nikolić u ovim prilikama potreban Srbiji kao delatan i aktivan političar. Poželeo sam mu da se vrati tamo gde je bio pre nekoliko dana.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da štrajk glađu nije način za sprovođenje politike opozicije i istakao da prevremeni izbori ne bi doneli pozitivne pomake za budućnost evrointegracija Srbije.

- Štrajk glađu nije ispravna politička mera koja se preduzima u situaciji kada je vreme vrlo bitno za zemlju. Tim štrajkom i svim onim što ga prati, remeti se proces u kom je neophodno rešavanje drugih pitanja - rekao je Kukan.


Bez obzira na ovakve tonove iz Evrope, zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić priznao je da se plaši da Nikolić neće prekidati štrajk.

- Mi njegove razloge razumemo, ali ga molimo zbog njegovog zdravlja, SNS i Srbije da prekine štrajk... Nadam se da mu je mnogo važnije šta mislimo mi, nego DS, jer oni bi ga ostavili da umre. Pošto bi voleli da umre, nadam se da im to neće učiniti - ciljao je Vučić ljute rivale, uz najavu da bi repriza velikog mitinga mogla da bude u sledeću sredu ili četvrtak.

Vučić je bez dlake na jeziku rekao da SNS vodi bitku sa monstrumima i bolesnicima, napominjući da ni sa kim iz vlasti nije kontaktirao:

- Njihove brutalne laži ne mogu da zaustave neminovne promene. Naša želja je samo da znamo kada su izbori. Ne tražimo pobedu unapred.

LEKARI: IZGUBIO PET KILOGRAMA ŠTRAJK žeđu ugrožava osnovne životne funkcije lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, upozorio je dr Ljubomir Ilić dodavši da su lekari veoma zabrinuti.
- Nikolić uporno odbija bilo kakav vid ishrane, pa i intravenoznim putem i ništa ne unosi u organizam. Ljudski organizam ne može na duže staze da na taj način nadomesti vodu i ostale elektrolite - naglasio je dr Ilić. Lekari su nam potvrdili da je Nikolić izgubio pet kilograma od početka štrajka.

Zamenik premijera i predsednik SPS Ivica Dačić ponovo je pozvao lidera SNS da obustavi protest.

- Ovo licitiranje raznim datumima izbora stvara i utisak da se vlast plaši izbora. Zato bih da sam na mestu Borisa Tadića učinio ono što je svojevremeno radio Milošević, kada bi opozicija tražila izbore. On bi im dao izbore, pa bi ih na njima pobedio - rekao je Dačić za „Novosti“.

Nikolićev koalicioni partner Velimir Ilić očekuje da upravo Konuzinova poseta bude pomak ka posredovanju:

- Očekujemo sada da se i Tadić urazumi i prihvati ono što je i sam predlagao - izbore do kraja godine.

Lider SDPS Rasim Ljajić smatra da je Nikolićev štrajk pogrešan politički potez za SNS:

- Ovo je, čini mi se, igra na sve ili ništa, da se sada ili nikada dobije nešto što se traži, a to Srbiju vodi daljoj polarizaciji, konfrontaciji i sukobljavanjima. Imam ljudsko saosećanje za zdravstveno stanje Nikolića i u tom smislu odvajam politički aspekt te priče.

Petodnevni protest naprednjačkog vođe ni u sredu nije mimoišao skupštinske klupe. Opet su se sukobili poslanici SRS i SNS. Radikali su s neskrivenim podsmehom ponavljali da je protest njihovog nekadašnjeg partijskog druga farsa i da u infuziji prima sve što mu treba.

U odbranu lidera SNS ustao je Velimir Ilić koji je tražio od predsedavajuće Gordane Čomić (DS) da kazni radikale:

- Na šta to liči? Ovo je najveća bruka od kada sam u parlamentu. Kako vas nije sramota? Pričajte o Nikoliću kada bude ovde.

Međutim, Čomićeva je pojasnila da nema zbog čega da reaguje, Poslovnik nije prekršen, pa su radikali nastavili.

- Sramota je što je DS dozvolila da u Skupštini sedi nešto što se zove SNS - rekla je Vjerica Radeta (SRS).

Naprednjak Veroljub Arsić poručio je radikalima da se ponašaju kukavički, jer se boje da se na izborima izmere i stanu na crtu.

- Nedopustivo je da se bilo ko poigrava sa ličnom odlukom Nikolića i da je svakodnevno omalovažava - solidarisao se i poslanik DSS Miroslav Petković.

Stranački prvaci i u sredu su na smenu dolazili da obiđu svog lidera. Nikolićeva porodica je danonoćno u apartmanu na prvom spratu. Brojne novinarske ekipe praktično ne napuštaju čekaonice.


U jednom momentu holom je prostrujala i glasina da bi vođa SNS posle pričešća mogao da objavi i prekid štrajka, ali je ubrzo demantovana.


Da se njegovo stanje pogoršava moglo se zaključiti i po tome što u sredu kamermanima i fotoreporterima nije bilo zvanično dozvoljeno da ga snimaju. Oni su mogli samo da beleže ko ulazi i izlazi iz klinike. A, osim partijskih funkcionera, u posetu Nikoliću došao je i bivši generalni sekretar FK Partizan Žarko Zečević.

Nikolića je čekala još jedna teška noć. U četvrtak u 11 časova u bolničku sobu dolazi mu sveštenik. Dobiće pričest pred najveći hrišćanski praznik. Posle toga neće primati posete.