NE želim da se ubijem i nemam nameru da destabilizujem Srbiju. Imam kontakte sa mnogim ljudima iz sveta i nadam se da će se ovo razrešiti tako da u Srbiji više ne bude ni gladnih ni žednih, pa da i ja više da ne budem gladan i žedan.

Potamneo u licu, sa izraženim podočnjacima i vidno iscrpljen, ovo je u utorak iz bolničke postelje, pre nego što je priključen na infuziju, poručio Tomislav Nikolić, koji je ušao u četvrti dan štrajka bez vode i hrane. Ni tada nije pomišljao da odustane od te borbe.

Posle 17 časova, lekari su mu dali infuziju, kako bi se sprečile teške komplikacije i fatalne posledice. Laboratorijski nalazi ukazali su na postepeno popuštanje pojedinih organa. Zbog toga su lekari u utorak uveče zabranili posete.

CRKVA PROTIV SAMOUBISTVA MOLIM patrijarha Irineja da mi oprosti što rigoroznije postim. Nisam samoubica, a nisam ni odlučio da istupim iz SPC. Ovo je moj post, a u četvrtak ću i da se pričestim. Ne mogu da se naljutim na Njegovu svetost, samo treba da mu se objasni zašto ovo radim i šta je cilj
- odgovorio je Nikolić dodirujući drveni krst na grudima. Mitropolit Amfilohije poručio je predsedniku SNS da iznađe neki drugi, adekvatniji način za ostvarivanje svojih ciljeva. Jer, metod Crkve nikada nije „bilo kakav samoubilački štrajk glađu“.

Rešenje političke agonije, u koju su se iznenada i ofanzivno uključili i evropski zvaničnici, nije se naziralo pod masivnim neonkama u apartmanu klinike KBC na Novom Beogradu. Tu je Nikolić, pored kreveta, u 13 časova primio desetine domaćih i stranih novinara.

- Nema ni nagoveštaja kompromisa. Niko me iz vlasti nije zvao. U ovoj borbi ići ću toliko daleko koliko je potrebno da postanemo normalna zemlja. Nije u pitanju samo termin izbora, već promena vlasti i moja želja da politička elita malo osiromaši, a narod se malo obogati. Porodica još nije uspela da me ubedi da odustanem, a oni su mi najvažniji - tiho je govorio prvi čovek srpske opozicije, okružen kamerama i objektivima, dok mu je monitor iznad glave očitavao puls i pritisak.

Nikolić je već pre podne nagoveštavao i mogućnost da će primiti infuziju:

- Primam lekove i verovatno ću morati da prihvatim ozbiljniju terapiju. Stanje bubrega se poremetilo i pogoršan je rad srca. Praštam onima koji od ove moje borbe prave smejuriju.

Pošto su vladajuće partije ispucale „artiljeriju“ da odvrate predsednika SNS od neizvesne misije, u ubeđivanje su otvoreno ušli i evropski zvaničnici.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da jedino stabilno političko okruženje može doprineti ispunjavanju ambicioznih ciljeva koje je Srbija sebi postavila po pitanju evropskih integracija:

- Sa pažnjom i zabrinutošću pratim događaje u Srbiji. Političke razlike moraju se rešavati u okviru postojećeg političkog procesa - poručio je File na interparlamentarnom sastanku srpskog Evropskog parlamenta u Briselu.

NIJE POSLUŠAO NI PORODICU NIKOLIĆEVA supruga Dragica i sinovi Radomir i Branislav danonoćno su kraj njegovog kreveta.
- Pokušavala sam ponovo da ga ubedim da prekine i da se ne izlaže velikoj opasnosti. Nije me poslušao, iako lekari strahuju da se javljaju prvi simptomi popuštanja bubrega. Teško nam je, ali je on tako odlučio - rekla je za „Novosti“ Dragica, kojoj se u očima jasno čitaju i umor i briga.

I predsedavajući tog skupa Eduard Kukan, kao i naš predstavnik Laslo Varga, na predlog izv


estioca EP za Srbiju Jelka Kacina, pozvali su Nikolića da odmah prekine štrajk.

- Imajući u vidu rastuće političke tenzije u Beogradu i manjak međusobnog poverenja između vladajuće koalicije i snaga opozicije, pozivamo lidera SNS da odmah prekine štrajk glađu. Nužno je da se prvo politički lideri Srbije vrate odgovornom demokratskom dijalogu. Status kandidata je nadohvat ruke - zaključuje se u njihovoj izjavi.

Portparol ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija izjavio je da zvanični Rim pomno prati politička zbivanja u Srbiji:

- Bez želje da se uplićemo u unutrašnju političku dinamiku u Srbiji, smatramo da odnos između Vlade i opozicije treba da se odvija u skladu sa normalnim demokratskim procesima i unutar institucija. Prioritet Srbije je okončanje reformi u cilju ubrzavanja procesa integracije u EU.

Da je i Brisel „zagrizao“ da se raspetlja višednevna kriza, potvrdio je za „Novosti“ i Ivica Dačić, zamenik premijera Srbije:

- Odavno nismo dobijali oštrije kritike iz EU na račun političke nestabilnosti, kao prethodnih dana. Ako će se do decembra ili januara naš politički i društveni život svesti na raspravu o terminu izbora, bolje je raspisati ih odmah. Potrebno je brzo rešenje, uz još jedan apel Nikoliću da prekine štrajk. Verujem da dve najveće stranke brzo mogu da dođu do dogovora o terminu izbora - kazao nam je Dačić.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da situacija u Srbiji može da se razreši ili momentalnim raspisivanjem izbora ili dogovorom o onome što je potrebno uraditi.

Dok briselska administracija sinhronizovano ubeđuje Nikolića da prekine protest, njegovi partijski saborci organizuju proteste širom Srbije.

- Svakim danom ćemo da pojačavamo pritisak na režim. Paralelno pokušavam i da Tomu ubedim da ne ide do kraja. Meni je on i svaki čovek na svetu važniji od goluba Gute i keruše Mile - kaže nam Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Pošto je u utorak radila i Skupština, Nikolićeva borba bila je i među poslanicima politička tema broj jedan. U ismevanju njegovog čina bili su najuporniji dojučerašnji stranački saborci iz SRS:

- Nikolićev štrajk je obična farsa. Komedija za kamere. Vučić je nasankao Nikolića, jer želi da ga se politički otarasi - optuživala je Vjerica Radeta (SRS).

Brzo je odgovorio naprednjak Dragan Šormaz:

- Gospodin Nikolić štrajkuje žeđu. To nikome ne treba objašnjavati. Situacija je kritična. Treba da se ponašamo pristojno.

Polemikom Radete i Šormaza započeo je „rat“ SRS i SNS koji je u utorak u skupštinskim klupama trajao oko sat vremena.

Radikalka je nastavila da Nikoliću „lepi etikete“:

- Cirkusant. Izležava se, a svaki dan je sve bucmastiji.

Njen partijski drug Aleksandar Martinović čitao je rezultate Nikolićevih analiza:

- Hlorid od 95 do 107, a on ima 103. Kako mu onda nije dobro? A, leče ga lekar socijalne medicine i jedan seksolog. Kakve veze oni imaju sa štrajkom žeđu i glađu?

- Imam utisak da je nekima baš potreban seksolog, jer samo o tome ovde znaju da razmišljaju, a ne tamo gde bi trebalo - uzvratio je Šormaz. - Hvala Bogu da se vidi da je živ i zdrav. Čini mi se da biste vi voleli da je drugačije. Ali, nadam se, toga neće biti.

Inače, u Skupštini je u utorak provejavalo i pitanje po kom je osnovu Jorgovanka Tabaković (SNS) deo skupštinske delegacije u Briselu, kada ona nije član Odbora za evropske integracije.

Centralni protestni skupovi naprednjaka počeli su u utorak uveče u Nišu i Novom Sadu, a u sredu će biti nastavljeni u Beogradu.

MITING POSLE VASKRSA


ZAMENIK predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao nam je da će se naprednjaci u sredu uveče okupiti ispred zgrade RTS, a organizovaće još jedan veliki miting u Beogradu između Vaskrsa i prvomajskih praznika.

- Ispred državne lažovizije organizovaćemo mirni performans i zasad ne znam koliko ćemo da se zadržimo. Posle toga, pozvaćemo celu Srbiju na još jedan veliki miting na kome ćemo ponovo da zatražimo od režima da se urazumi i raspiše izbore.

On nam je rekao da su u partiju stigla pisma podrške Nikoliću iz mnogih ambasada zemalja EU, ali nam nije otkrio o kojim državama je reč.


PROTESTI U VIŠE GRADOVA

Novi Sad - Više stotina pripadnika SNS okupilo se u utorak uveče ispred zgrade RTV, dajući podršku Tomislavu Nikoliću i tražeći raspisivanje vanrednih izbora. Uz skandiranje lideru stranke, oni su zahtevali i promene vlasti u Vojvodini i Novom Sadu, a od pokrajinskog medijskog javnog servisa tražili su objektivno informisanje. Slično okupljanje najavljeno je i za sredu uveče.

Jagodina - Pomoravski naprednjaci u utorak su opasali zgradu Suda, a zatim prošetali glavnom gradskom ulicom do crkve svetih apostola Petra i Pavla i upalili sveće u znak podrške Nikoliću.

Leskovac - Oko hiljadu pristalica opozicije protestovalo je u utorak u centru Leskovca. Najavili su svakodnevna okupljanja do ispunjenja njihovih zahteva.

Smederevo - Članovi SNS u Smederevu protestovali su ispred zgrade Gradske uprave. Skup je protekao bez incidenata.

Pirot - Oko 150 pristalica i članova SNS organizovalo je jednočasovni protest ispred zgrade pirotskog upravnog okruga. Nastaviće se svakodnevna okupljanja.

Sombor - Oko 300 naprednjaka okupilo se u centru grada, a zatim su krenuli u protestnu šetnju do zgrade Županije i hrama svetog velikomučenika Georgija.

Kraljevo - Članovi SNS izveli jednočasovni performans pod nazivom „Mi blokiramo, vi ne vidite narod“ simbolično blokirajući ulaz u Skupštinu grada.