Vetrenjače na raskršću

P. JANJATOVIĆ

11. 04. 2011. u 21:08

Prvi veliki vetroparkovi u Srbiji, u koje se ulaže 700 miliona evra, mogli bi da budu izgrađeni za dve godine

PRVI veliki vetroparkovi u Srbiji mogli bi da budu izgrađeni za dve godine. A ovolika snaga može ukupno da bude priključena na prenosni sistem, uz smanjenje rada klasičnih termo i hidro elektrana. Dok investitori u vetrenjače zahtevaju od države povoljnije uslove za ulaganje, u Elektroprivredi Srbije kažu da će vetroparkovi povećati cenu struje.

Kompanije „Energovind“, „Energogrin MK fintel vind“, „Vetropark Inđija - Kelag“ i „Kontinental vind partners“, okupljene u Srpsko udruženje za energiju vetra SEVEA, planiraju da u prvoj fazi ulože 700 miliona evra u vetrenjače ukupne snage 400 megavata.

U EPS upozoravaju da bi vetroparkovi mogli da donesu višu cenu električne energije, jer moraju da je otkupljuju po povlašćenoj tarifi 12 godina.

- Struju iz vetra, po „fid in“ tarifi sa troškovima prenosa i distribucije, plaćaćemo 2,3 puta skuplje nego što je prodajemo - kažu u EPS. - Za planiranih 450 megavata, ova razlika iznosiće 922 miliona evra, i za to će Agencija za energetiku morati da nam opravda trošak, što će biti ugrađeno u cenu struje na domaćem tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kiki

12.04.2011. 10:11

Kao i obicno!!! Donet je cenovnik za FID IN tarie. Te tarife treba da placa elektrodistribucija, a oni to ne vole.Zato imamo idiotsku situaciju da neko ko hoce da pravi alternativne elektrane, treba da sprovede celu investiciju, a onda ce elektrodistribucija da zakljuci sa nim ugovor. A zakonske obaveze o zakljucivanju ugovora nema! Sada tajkuni kupuju male elktrofirme po Vojvodini, i pocece da prave struju, ali ce za njih biti para u EPS! Stranci tu nemaju sta da traze ma sta govorio Djelic.