Smederevo: Kontrola kladionica

Jelena ILIĆ

07. 04. 2011. u 20:51

Policija uhapsila je tri osobe zbog sumnje da su u nekoliko sela ilegalno organizovali igre na sreću

Smederevska policija uhapsila je tri osobe zbog sumnje da su u nekoliko sela ilegalno organizovali igre na sreću. U pet neregistrovanih lokala u poslednjih šest meseci igrači su uplatili 39 miliona dinara. Sav novac nakon isplate dobitaka išao je u džep neovlašćenih priređivača igara.

Policija je uhapsila i predala istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu organizatore klađenja Gorana M. (41) i Zvonimira J. (38) iz Beograda, kao i Dejana J. (33) iz Osipaonice kod Smedereva. Oni su osumnjičeni za neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Goran M. i Zvonimir J. su u Kolarima, Mihajlovcu i Umčarima bez odobrenja Ministarstva finansija Uprave za igre na sreću organizovali sportsko klađenje i igre na slot-aparatima nelegalno koristeći firmu i softver kladionice „Monako“ iz Beograda.

U proteklih šest meseci, u ovih pet lokala su izvršene uplate u iznosu od oko 39 miliona dinara, od toga oko šest miliona za sportsko klađenje, a 33 miliona dinara za igranje na slot-aparatima, saopštila je smederevska policija.

Policija je zaplenila 38 slot-aparata, pet računara i devet televizora.

U akciji presecanja lanca nelegalnog kockanja zajedno sa inspektorima za privredni kriminal učestvovali su radnici Uprave za igre na sreću i Poreske uprave.

- Nelegalni kladioničari najčešće za nekoliko stotina evra kupe softver za sportsko klađenje od neke ovlašćene firme, s tim što svaki rizik i štetu preuzimaju na sebe. Ovakvih kladionica ima masovno po selima. Klađenje se organizuje u garažama, kafićima, buticima i kućama. Radnje se ne registruju, radnici nisu prijavljeni, sav prihod koji ostane nakon isplate dobitaka na sportskoj prognozi i aparatima, zadržavaju bez plaćanja dinara državi. U lokalu u selu Umčari od oktobra prošle godine uplaćeno je 8,5 miliona za slot-aparate i 5 miliona za sportsko klađenje na crno, a više od 30 odsto ostalo je gazdi, navodi naš izvor iz policije.

U Srbiji postoje čitavi lanci ilegalnog kockanja, a pretpostavka je da tek četvrtina kladionica radi po zakonu. Upućeni navode da nelegalna kocka okreće milijarde i nanosi ogromnu štetu državi. Kontrola je, međutim, slaba jer Uprava za igre na sreću ima samo šest ljudi nadležnih za kontrolu i jedno vozilo, dok je Poreska uprava skoro nemoćna jer nije ovlašćena za kontrolu neregistrovanih delatnosti.

Smederevski kladioničari razotkriveni su slučajno pošto je policija dobila dojavu da je u jednom od ovih objekata mušterija dobila falsifikat od 100 evra.

KLAĐENJE U ILEGALI

Podaci iz istraživanja - izvor „Jakta“:

* 60.000 neprijavljenih aparata za igre na sreću

* 1.500 nelegalnih kladionica

* Godišnji gubitak budžeta na ime nadoknade za nelegalne automate 30 miliona evra

* Godišnji gubitak na ime naknade za neprijavljene kladionice 20 miliona evra

*Više od 10.000 radnika rade na crno u nelegalnim kladionicama i kockarnicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sramota sa narod koji trpi

07.04.2011. 21:17

Ja mislim da je za drzavu jednostavna racunica, jeftinije bi bilo da zaposli jos dvadesetak inspektora i kupi par vozila nego molionske stete godisnje koje gubi drzava.A mozda neko ubira reket od njih pa im nije stalo do drzave sto ima gubitke.Opet zakoni do m..a.Pa nije cudo zasto drzava propada kada svako radi sta hoce a drzava trpi.

goran

08.04.2011. 11:24

Kakvo licemerje. Dodjite malo u Beograd i pregledajte rad poznatih kockarskih firmi. Umcari, Kolari ccccc