BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić upisao se danas u knjigu žalosti u ambasadi Japana u Beogradu i izrazio najdublje saučešće narodu Japana zbog tragedije koja je zadesila ovu zemlju.

"Ovo je trenutak kada se svet ujedinjuje u pomoći Japanu kao što je Japan uvek pomagao drugima", upisao je predsednik Tadić u knjigu žalosti.

Predsednik Tadić je napisao i da Srbija nikada neće zaboraviti solidarnost koju su građani Japana i njegova vlada iskazali u proteklom periodu, istakavši da će Srbija uvek biti spremna da bude sa Japanom u teškim trenucima.

"Čitav svet za Japan", upisao je na kraju predsednik Srbije.

Predsednika Srbije u ambasadi Japana dočekao je ambasador te zemlje u Beogradu Tošio Cunozaki, sa kojim je Tadić razgovarao nakon upisivanja u knjigu žalosti.

Predsednik Srbije je istakao da je Vlada Srbije spremna da pošalje pomoć i da je spasilački tim spreman da krene za Japan i dodao da narod Japana "može uvek da očekuje pomoć od srpskog naroda".

Ambasador Cunozaki je izrazio duboku zahvalnost na solidarnosti koju je Srbija pokazala prema Japanu u ovom teškom trenutku, rekavši da veruje da će japanski narod prevazići probleme sa kojim se suočava.

On je predsednika Srbije obavestio da prema poslednjim podacima u Japanu ima pet hiljada zvanično nastradalih i oko deset hiljada nestalih, i da hladno vreme otežava zbrinjavanje oko pola miliona raseljenih ljudi.

Ambasador je zahvalio na ponuđenoj pomoći, rekavši da je o tome obavestio vladu u Tokiju.