Ministri položili zakletvu

S. S. ROVČANIN - M. BABOVIĆ

14. 03. 2011. u 20:59

U Skupštini Srbije 129 poslanika podržalo rekonstrukciju vlade Mirka Cvetkovića. U celodnevnoj raspravi opozicija kritikovala vlast da uzalud pravi ”kozmetičke promene”

Poslanici Skupštine Srbije podržali su u ponedeljak sa 129 glasova rekonstrukciju Vlade Srbije, koja će imati 17 ministarstava i 21 člana.

"Za" je glasalo 129 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo 19 poslanika DSS-a, a nisu glasali poslanici NS, SRS, SNS I LDP, od ukupno 148 prisutnih.

Na kraju sednice, posle izbora, ministri su položili i zakletvu.

Na maratonskoj sednici, koja se igrom slučaja poklopila sa osmogodišnjicom gašenja SR Jugoslavije, nije svakako bilo bratstva i jedinstva među poslanicima. Vlast je bila ubeđena da će nova Vlada ispuniti zacrtane zadatke i privesti mandat kraju, dok su njihovi protivnici ukazivali da su promene samo šminka i da su vanredni izbori - jedini izlaz.

U parlamentu je vrvelo i pre nego je na mermer kročila svita ministara i vladinih službenika. Očekivao se epilog višemesečne političke kombinatorike. Među prvima je stigao Nebojša Ćirić, koji će u ime G17 plus preuzeti sjedinjeni resor ekonomije i regionalnog razvoja.

OSTAVKE PRIHVAĆENE PRE ZAKLETVE MINISTRI koje je ”zakačila” rekonstrukcija Vlade, različito su napisali svoje ostavke, koje im je parlament konstatovao na početku sednice. Diana Dragutinović, Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević, Žarko Obradović, Oliver Dulić, Bogoljub Šijaković, Svetozar Čiplić, Milan Marković jednostavno su i kratko naveli da ”podnose ostavke”. Saša Dragin je rekao da se povlači iz ministarstva i svih ostalih radnih tela i da ”stoji na raspolaganju oko tehničkih pitanja za prenos ovlašćenja na novoizabranog ministra”. A Petar Škundrić, Nebojša Bradić i Jasna Matić zahvalili su se premijeru na dosadašnjoj saradnji, ali i poželeli sreću budućem sastavu. Najoriginalniji je bio Božidar Đelić koji je na dve gusto kucane strane naveo šta je sve uradio kao ministar nauke.

Ubrzo su stigli i ostali kandidati za ministre. Kada su se smeštali u salu dobili su aplauze samo svojih partijskih kolega i žagor negodovanja opozicije.

Premijer Cvetković sa ekspozeom u ruci prišao je govornici u 11.15 časova. Pola sata govorio je o planovima i zadacima za njegove nove saradnike. Dok je čitao program, nadglasavalo ga je dobacivanje iz klupa. Negde na sredini govora, jedva da se moglo razaznati o čemu priča.

- Molim vas, umirite se. Da čujemo premijera - prekorila je predsednica Slavica Đukić-Dejanović, one koji su bili bučni.

I samo što je premijer završio izlaganje, poslanici su otišli na jednočasovnu pauzu. Da pročitaju njegov dugi ekspoze i pripreme se za raspravu.

Opozicionu kanonadu otvorio je vođa naprednjaka Tomislav Nikolić, koji je, čak, u jednom momentu opomenuo premijera ”da ne spava i prestane da zeva”.

- Ljudi, prihvatate se posla kojem niste dorasli. Pogledajte se u ogledalo. Malovićka, zar i dalje hoćete da budete ministar posle prekora iz EU da ste bili ”bič božiji” u reformi pravosuđa? Kalanovićka, šta bi sa vašim moralom? Odoste iz Vlade, pa se vratiste. Jeremiću, jeste li onaj Vuk koji piše rezolucije ili onaj koji čita ono što su mu drugi prepravili? Cvetkoviću, svi znamo da vi dobijete napon, kada Tadić pritisne dugme. Ne znam zašto vas plaše da je gubitak vlasti, gubitak glave? - držao je ”banku” vođa SNS.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić bio je poetski nadahnut.

- Malopre mi se javio poznati pesnik i akademik i poručio mi da ovim stihom pozdravim premijera: nema više zamajavanja i kajanja, prošao vam je rok trajanja.

Na Cvetkovićev tim obrušio se i Slobodan Samardžić (DSS):

- Imaćemo navodno novu vladu koja će svoj evropski put da plati teritorijom i faktičkim priznanjem nezavisnosti Kosova i Metohije. Srbija uz to doživljava i strašnu socijalnu i moralnu agoniju, kojoj se vlast suprotstavlja magijskim obećanjem o EU i ovim kadrovskim inženjeringom. Uzaludna vam je ova intervencija na kičmi Srbije, ako ona u svet ide povijena - poručio je Samardžić.

ĆUTLJIVI GRAĐANIN MARKOVIĆ OPOZICIJI nisu promakle ni biografije novih ministara. Najviše podsmeha rivala izazvao je ”životopis” Predraga Markovića koji je je uz nabrojanu imovinu i ušteđevinu od 11.000 evra dodao i ovo:
- Nikada se u javnosti ne pojavljujem ni sa kim iz svog privatnog života, niti demantujem medijske napise. Kada smo ga u ponedeljak upitali šta će prvo da uradi u novom resoru, šeretski nam je odgovrio: - Još sam građanin Marković. Čim me izaberu za ministra daću saopštenje. Potom je svratio do novinarske sobe da pozdravi sedmu silu koja će mu biti u nadležnosti.

Čedomir Jovanović, lider LDP, poručio je premijeru da ”čak i da je Barak Obama ne bi mogao da reši probleme”:

- Smenili ste efikasnog ministra u Vladi - Mlađana Dinkića. Ne možemo da podržimo rekonstrukciju fantomske tvorevine. Vi rekonstruišete ”stiropor-alternativu” u sebi.

Iz radikalskih klupa stigle su optužbe da su ”Srbiji potrebni jaki lideri, a da premijer Cvetković to svakako nije”.

Cvetković je mirno slušao napade. Ni najmanjom grimasom nije odao da ga optužbe žuljaju.

- Izložio sam samo opšte pravce rada, a ne i konkretne operativne mere. Mislim da je Vlada radila najbolje što je mogla u datim okolnostima. Pominjete reformu pravosuđa, a siguran sam da nam to neće biti kočnica na putu za EU - branio se Cvetković.

Nada Kolundžija (ZES) pojačala je premijerovu repliku:

- Poštujte ono što je Vlada uradila u vreme teške krize. Od vas nismo čuli ništa više od paušalnih ocena i opštih mesta. Licemerno je i da oni što su Srbiji stavljali bukagije na putu ka EU, sada nama prigovaraju da sporo idemo.

U ovakvom političkom pingpongu iscurelo je celo popodne.

Kandidati za ministre vrpoljili su se u klupama, a mnogi su prekraćivali vreme u hodnicima. Većina nije želela da razgovara sa novinarima, dok i formalno ne polože zakletvu. ‚

* * * * * * * * * * * *

Tekst o ekspozeu Mirka Cvetkovića u Skupštini pogledajte OVDE

* * * * * * * * * * * *

NOVA VLADA

Mirko CVETKOVIĆ - premijer i ministar finansija

Ivica DAČIĆ - prvi zamenik premijera i ministar policije

Božidar ĐELIĆ - potpredsednik

Jovan KRKOBABIĆ - potpredsednik

Verica KALANOVIĆ - potpredsednik

Vuk JEREMIĆ - spoljni poslovi

Dragan ŠUTANOVAC - odbrana

SneŽana MALOVIĆ - pravda

DuŠan PETROVIĆ - poljoprivreda i trgovina

NebojŠa ĆIRIĆ - ekonomija i regionalni razvoj

Milutin MRKONJIĆ - infrastruktura i energetika

Milan MARKOVIĆ - ljudska i manjinska prava, državna uprava

Žarko OBRADOVIĆ - prosveta

Zoran STANKOVIĆ - zdravlje

Rasim LJAJIĆ - rad i socijalna politika

Oliver DULIĆ - životna sredina, rudarstvo i prostorno planiranje

Predrag MARKOVIĆ - kultura, informisanje i inform. društvo

Goran BOGDANOVIĆ - KiM

Srđan SREĆKOVIĆ - vere i dijaspora

Snežana SAMARDŽIĆ-MARKOVIĆ - sport i omladina

Sulejman UGLJANIN - bez portfelja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

Iz supljeg u prazno

14.03.2011. 21:44

Evo sta je realna pokretacka sila rekonstuisane vlade, a san je najjaca tacka oslonca za svakog preplasenog coveka.

Ivan Borovčanin

14.03.2011. 21:46

Ma oni imaju samo dva cilja. Prvi je, što duže ostati na vlasti. Drugi je, što više obogatiti se. Što duže budu na vlasti bržećemo propadati. Jedino promene mogu učiniti da se počne normalnije živeti.

darkom

14.03.2011. 22:02

Vlada traži opravdanje u krizi. Tužno je to gde su doveli ovu zemlju. Za njih nema opravdanja. A ova rekonstrukcija, koja je u stvari lažna, je njihov način da odlože izbore. Ako su tako sigurni da su radili dobro, zašto ne dopuste da ih narod oceni? Znaju oni odlično da su oni jedini krivci za današnje stanje u zemlji, gde se za 3 godine njihove vladavine sve samo pogoršalo, stotine hiljada ljudi ostalo bez posla, cene porasle, plate ostale iste, sve rasprodato a zemlja prezadužena.

Bojana

14.03.2011. 22:11

Zakleli su se a niko od nijih nece da odrzi datu rec,jer ce svako gledati na sebe,dok se ova vlada ne smeni nema nam zivota!!!

Micanovic Slavisa-Mican

14.03.2011. 22:15

Pitam se samo,da li je i ova zakletva,tvrda koliko i ona data 2008?Ako jeste(a jeste)..nek ti je Bog u pomoci Srbijo..

Bojana Boskovic

14.03.2011. 22:16

Gospodin Markovic ima 11.000e ustedjevine?Pitam se samo kako je stekao kao obican gradjanin?

Voja

14.03.2011. 22:23

Od kojih para cete da punite budzet, od novih zaduzenja,kredita? Smuti pa prospi, zalosno je gde ste doveli drzavu do prosijackog stapa!

Micanovic Slavisa-Mican

14.03.2011. 22:25

Ministri koji ni do sada nisu imali uspeha u radu, tek nakon spajanja ministarstava jasno ce nam pokazati nesposobnost da rese probleme gradjana."Rekonstrukcija" vlade se svodi na kozmeticke promene i predstavlja marketinski potez smisljen da produzi ostanak na vlasti vladajuce koalicije,bar na jos nekoliko dana.Totalno neodgovorno i bahato ponasanje,imajuci u vidu,situaciju u kojoj se Srbija nalazi,po svim aspektima.

Voja

14.03.2011. 22:26

Kalanovicka je rekla da nevidi sebe u novoj Vladi, u startu je slagala, zar narod treba da veruje novoj Vladi, ne! Nismo vam verovali za obecanih 1000 eura, necemo ni sada!

Mara

14.03.2011. 23:24

Cvetković je postavio iste ciljeve kao i pre 3 godine. Smešno je i pomisliti da će ovoga puta bilo šta od toga da ispune

Miloš Radulac

15.03.2011. 00:39

Da li je u "rekonstruisanoj" vladi došlo do promene odnosa snaga ?! Nije,jer se Dinkić samo preselio u parlament,ali G17 ostaje u vladi. Da li će ukidanje par ministarstava promeniti nešto u državnom budžetu ? Neće,jer par ministarskih plata nisu problem za i ovako prazan srpski budžet. Da li će "nova" vlada,sastavljena od istih ljudi,uraditi nešto što nije uradila u protekle tri godine ? NEĆE! Izbori !

RAXX

15.03.2011. 00:39

Ova vlast zasniva ekonomsku politiku na modelu "drži vodu dok izbori dođu",nadajući se da će narod od cele njihove vladavine upamtiti samo kandidaturu za EU,kao da je to njhova zasluga. A po koju cenu ?! Gladni i bedni postadosmo kandidati... Jel nismo mogli drugačije ?! Samo da dočekamo te izbore pa da im na izborima pokažemo šta mislimo o njhovoj "novoj" vladi.

Dragana

15.03.2011. 02:15

Isto ovako bilo je i pre 3 godine. Ekspoze i ciljevi identIčni. A sad će navodno gori ministri i krajnje nekompetentni u svojim resorima da poboljšaju efikasnost vlade. Kako da ne!

Бранко

15.03.2011. 05:50

Nama bi trebao predsednik vlade kao sto je bio Boris Kidric ili Ante Markovic, i jos predsednik kao sto je bio Tito da ume takvih da pronadje i da se ne pokvare.

posmatrac

15.03.2011. 07:47

Ministarstvo vera i dijaspore!!!! Zajedno! Kome ce ici sada nase pare kada kupimo svecu? crkvi ili ministarstvu za dijasporu? Dolazi nam sisanje u duetu... Kakve veze ima crkva sa politikom ministarstva za dijasporu kojem je glavna tema kako doci do novca koji je mukotrpno zaradjen u svetu.Gospodin ministar (bivsi i sadasnji) kaze da bacamo pare time sto pomazemo nase u matici... da se to da njima kako bi oni to "znalacki" i strucno ulozili !! Pritisak na dijasporu se povecao! Dokle ljudi?

spanulis

15.03.2011. 08:06

Znaci oni su se ove tri godine zezali,a sada ce da krenu ozbiljno i da nam obezbede blagostanje...HA,HA,HA..da li neko jos veruje u ove bajke drugova borisa i ivice

SlađanaP

15.03.2011. 09:48

Ovo izgleda kao da se naši ministri igraju šaha. U šahu figure menjaju polja, a u našoj Vladi ministri menjaju ministarstva. Šta god promenili, suština ostaje ista. Kakve god rokade uradili i dalje su ljudi nezaposleni, nezadovoljni, sa punim rukama neplaćenih računa!

SlađanaP

15.03.2011. 09:52

Ovo izgleda kao da se naši ministri igraju šaha. U šahu figure menjaju polja, a u našoj Vladi ministri menjaju ministarstva. Šta god promenili, suština ostaje ista. Kakve god rokade uradili i dalje su ljudi nezaposleni, nezadovoljni, sa punim rukama neplaćenih računa!

Dragan

15.03.2011. 09:56

Sama rekonstrukcija vlade je marketinski potez radi ocuvanja fotelja . Zanima me kojim novcem ce da pune budzet? Novim zaduzivanjima vec prezaduzene zemlje ili povecanjem poreza sirotinji

Dragan

15.03.2011. 10:12

Sama rekonstrukcija vlade je marketinski potez radi ocuvanja fotelja, a ekspoze je mlacenje prazne slame. Zanima me kojim novcem ce da pune budzet? Novim zaduzivanjima vec prezaduzene zemlje ili povecanjem poreza sirotinji.

Billy D Kid

15.03.2011. 10:27

Cvetković u svom ekspozeu kaže: "Preko noći su se rušile finansijske institucije, svetski poznate kompanije odlazile u stečaj, a ogromna armija ljudi u svetu, svakodnevno je ostajala bez posla." Ali ne pominje da se Vlada Srbije oglušila o zahteve opozicije da se izađe sa planom i konkretnim merama zaštite od krize. Vlada je tada zastupala stav da je sve pod kontrolom i da plan postoji. Cvetković nikoga nije naveo kada je spomenuo nultu toleranciju za nerad i bahatost. Tresla se gora...

kondor

15.03.2011. 10:57

Dragi Boze ima li kraja zamajavanju i obmanjivanju , gladnog , golog naroda u Srbiji . Verovatno nema sve dok oni imaju svojih 126 i dok pojedinci uskacu da pomognu toj famoznoj 126- sestorici . Ponekada LDP , kada oni odustanu tu je Canak sa svojom pomoci , koja je uvek neki uslov za njega i one koji zele da rzabiju Srbiju . Srbijo probudi se ako mislis da ostanes cvrsta i uspravna , baci taj robski teret sa svoje kicme i kreni tamo kada zele tvoji narodi , a ne u duznicko robstvo i nato.

pecaz

15.03.2011. 11:01

Da li su svesni koliko su smešni. Pa ovo što rade će im samo još više urušiti ugled i kod njihovih birača.

miki

15.03.2011. 12:26

Sulejman Ugljanin - bez portfelja??? A čemu ovaj služi u Vladi Srbije. Izigrava ikebanu?

Dusan Radulovic

15.03.2011. 13:06

Ha, zakletva! To ce ih obavezati da savesno rade!? Ma, molim vas, oni su sve moguce zkletve prekrsili, sve principe morala i poštenje pogazili!

Konte

15.03.2011. 14:09

Ko li još u ovo veruje! Pa i sam premijer i ministri u sebi grčevito misle ''kolko li će ovo da traje''. Sumnjam da će izgurati do jeseni, dokle im je zadao Brisel-da izgura-ju problem Kosova.

radijacija je ucinila svoje

15.03.2011. 17:46

@Arhe - Ovo im je popravni od "samo" pre tri godine.

Mirko Dumanovic.....

15.03.2011. 17:53

Kurtaaaaa..... 'el moze....Ne jos.....nisam sjahao.....Strpi seeeeee Murta.................

Ceta Srbin DSS

15.03.2011. 18:59

Dzaba im nova vlada. Ako se nastavi ova agonija, partije vladajuce koalicije ce doziveti potpuni poraz na sledecim izborima. Po najnovijem istrazivanju, sprovedenom u februaru, vladajuce stranke, uzete zbirno, ne prelaze 35% birackog tela. Opozicija je mnogo jaca. Naprednjaci sa Vejlom, Vulinom i Milankom Karic imaju rejting od 39,5%. Kostunicin DSS ima 6%. Ukoliko dodje do postizbornog saveza Tominog bloka i DSS-a, Srbija dobija novu vladu. Napred braco!!! Do pobede!!!!

Suncica S.

15.03.2011. 19:01

Mili Boze cuda velikoga,kad ministri nove vlade nase,zakletvu dadose.Da ce jos malo mast da nam vade,ali dzabe.Nema nade za ovakvu vladu,ne svidja se ona narodu.Na Izborima,za promene glas cemo dati,i ovoj destruktivnoj vlasti na put stati.

"Rekonstrukcija"

15.03.2011. 20:22

Znači ortoped je postao stručan i za rudarstvo? A Mrka za energetiku? A pravnik Petrović za poljoprivredu i trgovinu? Babu ste neku trebali da pitate, bolju bi rekonstrukciju uradila.