Nikola Kalabić, komandant Gorske garde Ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu izdao je Dražu Mihailovića i bio je, kako se to danas kaže, svedok saradnik komunističkog režima. Na način kako je nedavno Kalabić sudskim putem zvanično proglašen mrtvim pada sumnja, jer je to učinjeno na osnovu izjave čoveka za koga nema pouzdanog dokaza da je uopšte bio u četnicima!

Ovo tvrdi Vladan Radosavljević iz Valjeva, kustos Spomen-doma Ravnogorskog pokreta na Ravnoj gori, dok pokazuje spisak sa oko 60.000 imena ljudi koji su bili u četničkim korpusima u Srbiji, Bosni, Vojvodini i Hrvatskoj. Dokumentacija je, ističe, dobijena od Vojno-istorijskog muzeja iz Beograda.

- Nekoliko puta pažljivo sam pročešljao spisak i nisam našao ime Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca koji je Osnovnom sudu u Valjevu dao izjavu o načinu i mestu gde su, navodno, pripadnici Ozne likvidirali Nikolu Kalabića - tvrdi Radosavljević.

MISTERIJA
Komunisti nisu Kalabiću sudili kao četniku, čak ni u odsustvu. O njegovoj sudbini kolale su brojne verzije. Navodno su mu komunisti za izdaju Draže poklonili život i promenjen mu je identitet, poslat je da živi u Bosnu, gde ga niko ne zna, ali se propio i "odvezao jezik", pa ga je Udba likvidirala. Bilo je priča da je zadavljen u beogradskom bioskopu "Odeon", gde je gledao - partizanski film, ili da je pušten da pobegne u Južnu Ameriku...

U pisanoj izjavi prote Mijaila Danilovića, u vanparničnom postupku pred Osnovnim sudom u Valjevu vođenom na predlog potomaka za proglašenje Nikole Kalabića zvanično mrtvim, piše da je ubijen na Bogojavljenje 1946. godine u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac, gde se sa grupom najodanijih četnika krio od potere Ozne. Pokušao je da se probije iz obruča, ali je pao pokošen rafalom, a dvojica njegovih pratilaca uspela su da pobegnu i priključe se Kopaoničkom četničkom pokretu u ilegali.

- Danilović tvrdi da je bio u Kopaoničkom četničkom pokretu i da su mu dvojica preživelih Kalabićevih pratilaca navodno ispričali ceo taj događaj. Tražili su da ne otkrije njihova imena - kaže Radosavljević. - Ako svih prethodnih decenija nije smeo da to učini iz straha od komunističkog režima, zašto prota danas ne otkrije identitet dvojice četnika? I kako je Danilović, koji nikad ranije nije bio u valjevskom kraju, uspeo da iz prve pokaže pećinu gde je navodno Kalabić ubijen?

Naš sagovornik, čiji je otac Miloš Radosavljević bio komandant Valjevskog četničkog korpusa, tvrdi da ima mnogo činjenica koje kazuju da su Nikolu Kalabića zavrbovale komunističke vlasti i da je bio glavni akter izdaje Draže Mihailovića.

- Kalabić je iz Bosne došao u Srbiju sa zadatkom da ometa izbore nove vlasti. Bilo je nemoguće da se komotno šeta po varošicama i selima, a da to Ozna ne sazna - kaže Radosavljević. - U selu Brežđu kod Valjeva, krajem oktobra 1945. godine, izgubio mu se svaki trag. Verovatno su ga pratili i uhvatili, pa ga je Ozna privolela na saradnju, da izda Dražu.


NEGATIVNA LIČNOST

- Nikola Kalabić je bio negativna ličnost Ravnogorskog pokreta. Bio je vrstan geometar u Valjevu, ali je voleo da banči, pije, ponašao se bahato. Bio je četnik Koste Pećanca, koji je zvanično potpisao saradnju sa nemačkim okupatorom, jer je hteo Draži da preotme kontrolu nad Ravnogorskim pokretom u Srbiji - kaže Radosavljević. - Svi četnički komandanti koje su komunisti posle Drugog svetskog rata uhvatili, živi ili mrtvi, bili su javno pokazivani narodu. Čudno, jedino Kalabića nisu nigde prikazali...