FILM “Montevideo, bog te video” nije u ponedeljak veče prikazan na Palama, a neće ni u utorak! Premijeru su u Kulturnom centru Pale otkazali “zbog moralnih i bezbednosnih razloga”, a pravi uzrok je izjava režisera Dragana Bjelogrlića uoči sarajevske premijere “Montevidea”, da mu je žao što bivši general Armije BiH Jovan Divjak (uhapšen u Beču po optužbi za ubistvo 42 srpska vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu) neće prisustvovati projekciji. Otkazivanju premijere doprineo je i incident sa same sarajevske premijere, na kojoj se glumac Sergej Trifunović pojavio u majici sa likom Divjaka.

- Prosto mi je žao što Jovo neće biti večeras na premijeri mog filma, a pretpostavljam da će se to rešiti na bezbolan način. Neprijatno mi je da govorim o nečemu što ne znam i da dajem neke izjave. Meni je samo žao što neće biti tu večeras - rekao je Bjelogrlić za Radio Sarajevo.

Pogođeni i uvređeni ovakvim ponašanjem beogradskih umetnika, građani Pala su na “Fejsbuku” i portalu “Pale lajv” pozvali na bojkot filma. Iz Kulturnog centra Pale ponudili su onima koji su kupili karte da dođu po novac.

SRAMOTNE IZJAVE BJELOGRLIĆEVA izjava i Trifunovićevo ponašanje odjeknuli su kao bomba u RS. Predsednik Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ocenio ih je kao - sramotne.
- Kako je tako brzo Bjelogrlić zaboravio da je general Armije BiH Jovan Divjak počino zločin nad golobradim mladićima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kao i nad stotinama Srba koji do danas nisu pronađeni. Izgleda da Bjelogrić žali Divjaka što je malo Srba likvidarao u Sarajevu - poručio je Mitrović.

Nije ih umirila ni nemušta, “pokajnička” Trifunovićeva izjava “da se radi o slučajnosti, a ne o gestu”, niti im je bilo dovoljno ubedljivo “objašnjenje” glumca da se na žurki oznojio i morao svoju majicu da zameni “inkriminisanom”, koja mu je “podmetnuta iz crne najlon kese”.

- Meni je ličio na papu Vojtilu, pa sam u šali upitao: - “Je l’ to papa”? Neko je dobacio kroz smeh: “Nije, ovaj ti je pravoslavni”, a ja sam se na brzinu presvukao. Atmosfera je bila vrlo prijateljska i ni kraj pameti mi nije bilo da bi moglo biti ikakvih problema - izjavio je Trifunović pokušavajući nespretno da izvuče kestenje iz vatre.

Nije ovo prvi put da se našim umetnicima, gostujući u nekadašnjim bratskim republikama, omaknu političke izjave u koje se potom upliću kao “pile u kučine”. Iz potrebe da ponovo uspostave pokidane veze, ili zadobiju novu publiku, mnogi nisu marili za granicu nacionalnog, pa ni ljudskog dostojanstva. Čitavu lavinu negativnih osećanja “kod kuće” pokrenuo je Đorđe Balašević, kada je gostujući u Hrvatskoj 2008. godine, na koncertu u Domaševcu izjavio:

- Ja govorim jednu iskvarenu verziju hrvatskog, takozvani srpski jezik.

A na kritike u domaćoj štampi da se dodvorava Hrvatima, panonski mornar je svojevremeno odgovario:

- To što nekada kažem sedam hiljada, alijas sedam tisuća, ili kad kažem da je moj maternji jezik hrvatski, samo što ga govorim u iskvarenoj varijanti koja se zove srpski jezik, ne znači da se dodvoravam! Kada Džo Koker dođe u Beograd i kaže na srpskom: “Dobro veče”, onda nam je puno srce. U Hrvatskoj nemam potrebe da se “ucurujem” publici, jer ja tamo jako dobro stojim.

A koliko “dobro stoji”, možda najbolje govori i Balaševićeva izjava sa koncerta u kazalištu “Kerempuh” iz marta 2008. (ulaznica je koštala 40 evra):

- Kada šetam Trgom slobode, već sada golubovi lete oko mene. Šta će tek biti kada mi tu postave bronzanu bistu.

Sa obe strane Drine je pre nekoliko godina uzbunu izazvala vest da se Rade Šerbedžija sprema da zaigra ulogu još jednog ratnog generala osuđenog za ratne zločine - Ante Gotovine. Srpsko-hrvatski glumac na privremenom radu u Holivudu, koji je često bio izložen unakrsnoj vatri zbog stavova koje je iznosio u Beogradu, odnosno Zagrebu, tada je za naš list rekao:

- Čak i da su mi ponudili ulogu Gotovine ne bih je prihvatio. Zvali su me da igram i Karadžića u onom filmu sa Ričardom Girom, ali mi nije padalo na pamet. Izbegavam tu vrstu filmova, iako su to teme interesantne i glumački i režiserski, da se obrade na pravi umetnički način. Ako treba da igram negativce, onda neka to budu ruski milioneri ili istočno- zapadni evropski kriminalci - zaključio je Šerbedžija, ne okliznuvši se na slučaj Gotovina, kao njegove mlađe kolege na slučaj Divjaka.

Do zaključenja ovog broja, Dragan Bjelogrlić nam nije bio dostupan za izjavu.

**************************************************************

RODITELJI: UMESTO IZVINJENJA - UVREDE
KAD čujem kako u Sarajevu komentarišu događaje u Dobrovoljačkoj ulici i kada vidim kako neki naši ljudi na svojim prsima nose slike onih koji su naredili ubistvo naše dece, duša me boli. Ko to može da kaže da tamo u maju 1992. godine nije počinio zločin? - kaže, za “Novosti”, Bogda Tomović (na slici), majka 18-godišnjeg Zdravka Tomovića koji je smrtno stradao u Dobrovoljačkoj.

- Ovo što u Sarajevu čine je u najmanju ruku potresanje kostiju naših mrtvih i razaranja naše duše - kaže majka Bogda.

- Svako pominjanje Dobrovoljačke, u meni iznova otvori strašnu, nezaraslu ranu za sinom. A ovih dana, otkako sam saznala da je uhapšen general Divjak, govorim: ako je odgovoran, neka ga stigne zaslužena kazna - kaže, za “Novosti”, Senija Kastrati, iz Požarevca, majka poručnika Nihada (28), stradalog 2. maja 1992. godine u koloni JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

Ona ne može da veruje da ima onih kojima je žao što je Divjak uhapšen i što ne može sa njima da gleda film.