VLAST nudi građanima samo rekonstrukciju Vlade, a SNS ”stiropor revoluciju”. Podjednako su nam daleko i jedni i drugi jer im se politički ciljevi u suštini ne razlikuju.

To je izjavio za ”Novosti” Vojislav Koštunica, lider DSS, koji tvrdi da ”DS i SNS dele zajedničke političke, evroatlantske vrednosti, samo im se put do njihovog ostvarenja u finesama razlikuje”:

* Hoćete li se posle izbora opredeliti za jednu od dve najveće stranke u Srbiji?

- DSS ne može da bude ni na jednoj ni na drugoj strani jer ne delimo političke stavove ni sa DS ni sa SNS. Veštački i neprirodno se spolja nameće dvopartijski sistem u Srbiji. I to takav da se akteri smenjuju na vlasti, a da im se politika suštinski ne razlikuje. Tačnije, obe opcije koje se favorizuju podjednako su podređene politici Brisela i Vašingtona, koju ne dovode u pitanje. Sa stanovišta građana trebalo bi da bude potpuno svejedno ko je na vlasti ako se sprovodi ista, ovakva politika.

* Naprednjaci kritikuju vlast i spremaju se za velike proteste za vanredne izbore, zašto vas tu nema?

- Čak je i u fudbalskim utakmicama izraženiji rivalitet između timova nego što je u ovom trenutku između DS i SNS. Naprednjaci otvoreno govore da imaju istu politiku kao vlast. Čak je i poruka njihovog mitinga bila da ne žele da kritikuju vlast, već samo da dovedu do izbora. Oni ne kriju da im je cilj dolazak na vlast, a ne promena politike. Nemaju jasne i odrešite političke stavove i odgovore na tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

* Nikolić, ipak, ostavlja otvorena vrata za saradnju sa vama...

STATUS KOSOVA SE
NE POMINJE
* Šta očekujete od predstojećih pregovora Beograda i Prištine? - Ti pregovori, za razliku od onih koje smo vodili pre proglašenja Kosova, odvijaju se daleko od očiju Narodne skupštine i javnosti. Razgovori prelaze u ruke Briselu koji je doslovce rekao da se status Kosova ne sme pominjati. Ipak, dok god postoji Ustav biće i nade, a i želje naroda Srbije za odbranu Kosova.

- Važno je da opozicione stranke sarađuju kad je reč o pokušajima da se dođe do vanrednih izbora. Ali, sada smo ušli u poslednju godinu ove vlade, i izbori su tu na domak. Važnija je politika koju zastupamo, a politika DSS i SNS suštinski se razlikuje.

* Razlikovali ste se politički od svih stranaka DOS, pa ste se, ipak, ujedinili sa njima protiv Miloševića? Zašto sada odbijate saradnju sa opozicijom?

- Tokom 2000. godine, zemlja je bila potpuno izolovana pod vođstvom autoritarnog režima. Srbija je morala da se iščupa iz izolacije i to je bila spona između stranaka DOS. U sadašnjoj situaciji, SNS tvrdi da hoće da promeni stanje, a u stvari hoće da sve ostane isto, samo malo drugačije. Neuporedivo je.

* Može li Vladu u poslednjoj godini mandata, ipak, da ojača rekonstrukcija?

VLAST VIŠE TUĐA
NEGO NAŠA
* Na šta vam liči Srbija danas, tačno sedam godina od formiranja vaše prve vlade?
 - Vidimo da posle 2008. godine privreda jedva diše, siromaštvo se širi, štrajkovi se smenjuju, zaduženja zemlje su sve dublja. Potpuna je nestabilnost institucija, ekonomska i politička kriza je ozbiljno zahvatila društvo, pa je došla i do same Vlade. Srbija sve više liči na satelitsku državu, a u međunarodnom komuniciranju smo izgubili dostojanstvo. Ova vlast je više tuđa nego naša.

- Rekonstrukcija neće doneti nikakav boljitak Srbiji. Narod traži realne promene, a ne zamajavanje i političke igrarije sa kozmetičkim korekcijama unutar vlasti. Vreme izmiče i svaki dan sa sadašnjom vlašću je izgubljen za Srbiju. Svakoga dana u svakom pogledu sve više nazadujemo.

* Očekujete li skore izbore posle sukoba unutar vlasti i smene Dinkića?

- Očigledno je da je izborna kampanja počela. Vlast narodu nudi rekonstrukciju, a SNS ”stiropor revoluciju”. G 17 bi opet da bude ”riba-devojka”, malo u vlasti, a malo u opoziciji.

* Verujete li iz premijerskog iskustva da je ovakvo stanje unutar Vlade održivo?

- Teško je objasniti ovaj model po kome jedna politička stranka faktički napušta Vladu, a formalno zadržava svoje ministre.

* Kako nameravate da nametnete svoj ”treći put” kad vam je politika nepomirljiva sa najjačim strankama u zemlji?

- Izbori koji slede biće presudni za budućnost zemlje. Narod treba da otvori oči, dobro razmisli i odluči da li će Srbija nastaviti da sprovodi sadašnju pogrešnu politiku koju u osnovi dele DS i SNS, ili će izabrati proverenu državotvornu politiku koja je dala konkretne rezultate od 2004. do 2008. godine. Bez promene politike i stavljanja Srbije na prvo mesto nema i ne može biti napretka.