Slučaj Haradinaj: Ključni svedok neće da svedoči

E. R.

23. 02. 2011. u 20:28

Proces protiv Ramuša Haradinaja zbog pritisaka na očevice sve se teže odvija. Više od deset potencijalnih svedoka već likvidirano, ostali u strahu

Ključni svedok na suđenju bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Šefćet Kabaši, ne želi da svedoči, tvrdi Haradinajev advokat Ben Emerson. Optužba je planirala da Kabaši, koji živi u SAD, svedoči putem video-veze. Emerson je na današnjoj statusnoj konferenciji naglasio da je tužilaštvo dobilo ponavljanje suđenja, jer dva svedoka nisu mogla da dođu i svedoče, a da jedan od njih - Šefćet Kabaši - sada ne želi da svedoči.

Prema rečima Emersona, to znači da je "polovina razloga" za odobravanje ponavljanja suđenja "otpala".

Žalbeno veće Haškog tribunala 21. jula prošle godine poništilo je Haradinaju oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da je prvobitni proces obeležilo zastrašivanje svedoka, odlučivši da suđenje bude delimično ponovljeno po šest tačaka optužnice.

Na početku prvog suđenja, 5. marta 2007, tadašnji glavni haški tužilac, Karla del Ponte, je za optužene - Haradinaja i bivše pripadnike OVK Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja - rekla da su "gangsteri u uniformama" koji na svojim rukama imaju krv nevinih žrtava i upozorila da se svedocima optužbe preti, pa je više od trećine svedoka bilo pod zaštitnim merama.

Tribunal, inače, ima spisak 10 imena potencijalnih svedoka koji su ubijeni. To su: Iljir Seljimaj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahate Toljaj, Isuf Hakljaj, braća Zećiraj, Sadik i Dželjadin Musaj, kao i Sadik i Veljselj Murići.

Poslednji je ubijen Kujtim Beriša 16. februara 2007. u Podgorici.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hogar Strasni

23.02.2011. 21:18

Kako ce tek da zastite svedoke u trgovini organima?Vec sada je jasno da od EULEX-ove istrage i zastite svedoka nema nista!Svi dokazi i svedoci ce nastajati kao i do sada!