OLGA Bogosavljev, penzionerka iz Novog Miloševa, banatskog sela u opštini Novi Bečej, uskoro će zagaziti u 93. godinu. Pola života telefonski je pretplatnik, a sada će zbog naglog poskupljenja ovih usluga, za koje nije znala, ostati bez jedne i po penzije!

Baka Olga skoro uopšte ne vidi. Slabo čuje, retko izlazi iz kuće, teško se kreće. Jedina veza sa svetom, uglavnom sa unukom Draganom Belićem, koji takođe živi u Novom Miloševu, joj je telefon. Krajem prošle godine, za novembar, stigao joj je uvećan račun. Skoro 5.000 dinara. Razlozi za brigu povećali su se kada je račun za decembar skočio na 7.000 dinara!

- Moja baba-tetka, kako je „po lalinski“ oslovljavam, uznemirila se i nasekirala - kazuje Dragan Belić. - Nije joj bilo jasno zašto su računi tako veliki. Tada sam odlučio da se raspitam na korisničkom broju 9813.

Nisu mogli da mu udovolje i pošalju listinge bakinog broja, jer to jedino može da zahteva korisnik telefona. Nije pomoglo ni uveravanje da je baka stara i da ne čuje. Posle još nekoliko pokušaja, u kojima je traženo da baka Olga pročita broj svoje lične karte, listinzi su konačno stigli...

- Tada sam saznao da su neke telefonske usluge poskupele za 750 odsto! Radi se o pozivanju broja 95 za tačno vreme. Ranije je poziv koštao 1,2 dinara, a onda je poskupeo na 9,1 dinar, plus PDV od 18 odsto... Moja baba-tetka nema televizor, ne sluša radio, ne čita novine. Niko je nije obavestio o poskupljenju, a dnevno je po 20-30 puta okretala 95 da bi saznala koliko je sati - priča Dragan Belić, koji je izračunao da posle poskupljenja obaveštenje o tačnom vremenu košta kao 22 minuta razgovora u mesnom, ili 6 minuta u međumesnom saobraćaju.

Mukama starice tu nije kraj. Pošto ima malu penziju, a rok je da račun plati do 20. februara, ponovo uz pomoć unuka pokušala je da izdejstvuje neku povoljnost - plaćanje u rate ili oslobađanje dela računa.

- Nisam uspeo ništa da sredim elektronskom poštom i pozivanjem korisničkog broja - kaže Dragan. - Insistiraju da se pismom obratim direkciji u Beogradu, ili da baba-tetka dođe u Zrenjanin i potpiše ugovor o plaćanju na rate. Možda može da se izdejstvuje i neplaćanje telefona. Ali, mora na lekarske preglede u Novi Bečej i kod specijaliste u Zrenjanin da bi dokazala da je skoro slepa.

Baka Olga kaže da ne zna šta će. Ali, dok se ne odluči, veli, ne sme ni da pomisli da telefonom pita koliko je sati.