Koga savetuje Baraćeva?

V. N.

09. 02. 2011. u 20:55

Iako u velikoj besparici, država nepotrebno troši milione dinara. I invalidska penzija i nadoknada od 125.000 dinara mesečno

Cela jedna mreža „sveznalica“, poput hobotnice, danas u Srbiji ispija znanje narodu i prosipa obmanu o svojim „otkrićima“, „preporukama“, „saznanjima“, „prognozama“...

Zna li neko, na primer, ko je danas, šta je, sa kojom funkcijom, sa kojim zadatkom, Savet za borbu protiv korupcije, pod okriljem i na budžetu Vlade Srbije?

Predsednica Saveta Verica Barać, savetodavac Vlade Srbije za oblast korupcije, koja govori o tuđim milionima, vešto skriva svoja primanja. „Novosti“ saznaju da od države mesečno dobija minimum 150.000 dinara! Više od predsednika države, Skupštine, premijera, bilo kod ministra...

Debljina koverte i nije toliko problematična, koliko način njenog punjenja. Zvaničnim kanalima iz Nemanjine 11 nismo uspeli da saznamo koliko mesečno koštaju „saveti“ Verice Barać. Iznosimo nezvaničan, ali proveren podatak - 125.000 dinara.

To nije sve. Jer, iz državne kase uzima i invalidsku penziju! Invalidski penzioneri listom ostaju bez čeka ako se usude da svoje, inače mizerne penzije, pojačaju radom i prihodima sa strane. Verica Barać, izgleda, postala je izuzetak koji potire pravilo.

Ostaje otvoreno pitanje: šta Srbija konkretno dobija od njenog angažovanja? Za ovu godinu je iz državne kase za rad ovog tela izdvojeno oko 24 miliona dinara, a najveći deo otići će za naknade članovima.

Zauzvrat, tokom čitave minule decenije, koliko je prošlo od osnivanja Saveta, sročeno je tridesetak izveštaja. Tri raporta godišnje! Nezvanično: nijedan izveštaj Vlada do sada nije analizirala! Zato je ovo telo pronašlo način da dopre do dela građana: onih koji gledaju „obojene“ TV stanice i „žute“ novine. Tamo je Verica Barać gotovo redovni „saradnik“.

Kako Savet troši pare, evo svežeg primera: Savet je pre nekoliko dana zakupio veliku stranicu jednog ozbiljnog dnevnog lista, kako bi odgovorio na intervju beogradskog biznismena jednoj TV stanici emitovan pre dva i po meseca. Za 4.000 evra!

Moguće je postaviti i još jedno jednostavno pitanje: da li predsednica Saveta pripada krugu Vladinih funkcionera, i da li bi u tom slučaju, i ona trebalo da priloži imovinsku kartu (zbog koje druge juri)? Da se, na primer, vidi njen imovinski status pre deset godina i danas.

Otkad su udareni temelji Agenciji za borbu protiv korupcije - nezavisnoj i samostalnoj instituciji - u javnosti je otvoreno pitanje: zašto se ne raspusti istoimeni Savet? U Vladi ne žele da se izjašnjavaju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Barbarossa

20.07.2012. 11:32

V.N. da li si danas, 20 jula, 2012. godine srećan, kada je još jedna sumnjiva, netransparentna prodaja uticajnog medija kao što je dnevni list "Politika" izvršena upravo na način koji je Savet za korupciju opisao u svom izveštaju? I gde je u svemu tome novinarska etika. Sasvim je moguće da V.N. i ne postoji...