Ministar Milosavljević: Nemoguće zaustaviti cene

Danijela MILINKOVIĆ

02. 02. 2011. u 20:59

Slobodan Milosavljević: Nema te matematike koja bi sa ovakvim cenama pšenice sprečila poskupljenje hleba

TAČNO je da socijalni pritisak na Vladu raste, ali ni moje kolege ni ja nemamo strah da bi on mogao da eskalira na mitingu opozicije u subotu. Ona nema snage da izazove vanredne izbore, jer su i građani svesni da je zemlja na pragu važnih događaja, pre svega, dobijanja statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa EU, što će konačno jasno definisati našu evropsku perspektivu - poručuje u intervjuu za ”Novosti” Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga.

- Ne bi me iznenadilo ni da su nezadovoljstvo prosvetara i protest opozicije u nekoj korelaciji, ali to nije način za rešavanje ogromnih problema koje Srbija ima, pre svega sa siromaštvom, odnosno činjenicom da se od 700.000 do milion građana svakodnevno bori da preživi. Privreda traži manju javnu potrošnju, a ako ispunimo zahtev prosvetara, ona će se povećati.

* Za te, najsiromašnije građane, najveći problem predstavlja poskupljenje hrane. Hoće li taj trend biti zaustavljen?

- To je u ovom trenutku teško predvideti. Cene prehrambenih proizvoda pre svega će zavisiti od prinosa u 2011, kretanja na svetskim tržištima i od cene nafte. Nema države na svetu, ni mehanizama, kojima je moguće zaustaviti neke od tih trendova.

* U februaru ističe rok koji je država dogovorila sa pekarima oko nemenjanja cena hleba. Šta će se tada dogoditi?

- Ponovo ćemo sesti i razgovarati da vidimo da li je moguće da ih zadržimo na postojećem nivou ili da korekcije budu što manje. Ali, pre godinu dana cena pšenice za kilogram bila je 10,4 dinara, a danas je veća od 26 dinara. Nema te matematike koja bi sa ovakvim cenama pšenice sprečila poskupljenje hleba.

* Razmatra li se mogućnost zamrzavanja cena osnovnih životnih namirnica?

- Ne, jer kad god je to urađeno u prošlosti, dovelo je do ekonomske katastrofe. To može samo u prvom momentu delovati kao spas, ali na duži rok donosi mnogo veće gubitke.

* Da li će Vlada i NBS uspeti da ovogodišnju inflaciju vrate u predviđene okvire?

- Optimista sam da će inflacija u 2011. biti niža od prošlogodišnje, odnosno da će ostati jednocifrena. Ne očekujem jače inflatorne udare, osim ukoliko ne dođe do neke nenormalne eskalacije cena nafte i gasa.

* Da li bi u tom slučaju Vlada razmotrila uvođenje fiksnog kursa?

- To je, svakako, jedna od opcija, ali sam lično protiv toga, jer bismo tako samo ”zamrzli” realnost, odnosno prikazali je boljom nego što jeste. Fiksiranje kursa uz ovakvo stanje u ekonomiji i tektonske promene na svetskim tržištima bilo bi stvaranje iluzije da smo bogatiji nego što jesmo. Pristalica sam ”dinarizacije” Srbije i da meru bogatstva ili siromaštva merimo dinarima, a ne evrima.

* Obećavali ste da će građani, na svom džepu, osetiti bolji standard krajem 2010...

PRIHVATAM SVAKU ODLUKU * DA li će Vlada kraj mandata dočekati u istom sastavu? Koliko su tačne spekulacije da se od ministara DS fotelje najviše ljuljaju Saši Draginu, Svetozaru Čipliću, pa i vama?
- Ni sa kim u stranci nisam o tome razgovarao. To je tema za premijera, koji ima najbolji uvid u to kako ko u Vladi radi, a zatim i za predsednike partija koje čine koaliciju. Svaku odluku koja bude doneta, prihvatiću bez protivljenja.

- U decembru je prosečna neto zarada bila 39.518 dinara, što je oko 372 evra. Tačno je da je to niže nego u decembru 2009, ali je značajno više u odnosu na čitavu prošlu godinu, kada se prosečna plata kretala oko 330 evra.

* Kada će prosečna plata dostići potrošačku korpu, koja premašuje 50.000 dinara?

- Nažalost, ne verujem da će se to desiti do kraja godine. Ni sam ne osećam povećanje standarda, a ne osećaju ga ni oni kojima su zarade u januaru porasle za dva odsto, što je zaista minorno. Nije ni moralno ni realno očekivati da državna uprava ima veće plate, osim onih službenika koji primaju minimalce. Ministarske plate nisu rasle dve godine, i tako treba i da ostane.

* Prete li nam narednih meseci neke ozbiljnije nestašice?

- Ne. I prošle godine smo zapravo ozbiljan problem imali samo sa mlekom, ali je to pitanje rešeno i njega sada ima dovoljno.

NIJE BIO POTREBAN PROBLEM S AKCIZAMA
* KAKO će Vlada rešiti problem koji je nastao usvajanjem Zakona o porezima u kojem se potkrala greška oko dvojnih akciza za gorivo?
- To je nešto što nije moralo da nam se desi. Čekamo instrukcije Brisela i u zavisnosti od njih problem ćemo rešiti adekvatnim izmenama zakona.

* Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da sankcioniše ”Denjub fuds grup” sa tri miliona evra doneta je retroaktivno, na osnovu pogrešne analize komisije iz 2008. koju je Vrhovni sud poništio 2009. stvara sumnju u zakonit rad institucija. Da li ovakve situacije šalju loše signale potencijalnim investitorima?

- Srbija ne sme da dozvoli da otera nijednog stranog investitora. Moramo da se borimo za svakog pojedinačnog ulagača kako bismo otvarali nova radna mesta, smanjivali siromaštvo i podizali standard. To, naravno, možemo samo poštovanjem zakona. Imam poverenja u pravosudne institucije Srbije i siguran sam da će u skladu sa zakonom, na najbolji mogući način, rešiti i ovu situaciju.

* Mogu li pukotine koje su se u vladajućoj koaliciji otvorile oko niza pitanja da dovedu do većih podela među partnerima na vlasti?

- Koalicija, hvala na pitanju, efikasno i složno funkcioniše. Mada, nisu sve odluke koje Vlada donosi jednoglasne. Dešava se da i između ministara iz iste stranke ima različitih mišljenja. Ali, to je demokratija. Ubeđen sam da će Vlada biti stabilna do kraja mandata.

4 MILIJARDE EVRA

* KOLIKO stranih investicija Srbija može da očekuje ove godine?

- Između tri i četiri milijarde evra, ukoliko, naravno, dođe do privatizacije ”Telekoma”. Ne ide ni brzo ni lako sa investitorima, ali se stvari polako kreću, ima dogovora kao što je sa ”Niteksom”, nastavak investicije ”Fijata”... Mnogi ulagači traže lokacije, neki su na pragu donošenja odluka o preseljenju proizvodnje kod nas, pogotovo u sektoru industrije, tekstila, nameštaja, ali i trgovine...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Srecko

02.02.2011. 21:43

alilujaaaaaa,alilujaaaaa,gospode Boze pomiluj nas. Spasi narod od vih nesrecnika koje narod ne interesuje .

Anonimus

02.02.2011. 22:08

E, ovaj je stvarno dobar. Evropska perspektiva, status kandidata...sve mu važnije od pozitivnih rezultata njegovog ličnog zalaganja i rada, koji su evidentno izostali.

Алек

02.02.2011. 22:29

Нема математике али има мотке... Толику су неспособни да је то просто невероватно.Чега год се ухвате све униште.

milo

02.02.2011. 22:58

Daj covece vise ne komentarisi jer nista nisi ni uradio i zamoli Predsednika Tadica da te smeni.Samo nas Djilas razume i svaka cast casnom i vrednom gradonacelniku !!!!

Danica Orlovic

02.02.2011. 23:27

Ako kažem ono što mislim i znam ne da mi neće objaviti komentar nego će biti mnogo problema .... Znam dobro ko si .... I ne sviđa mi se što znam ko si Milosavljeviću .... Daj ostavku - kao tvoj prezimenjak - poštenije je....

radan

02.02.2011. 23:31

Ne,neverujem sta covek kaze......Ma, prodajte i taj telekom pa bezite glavom bez obzira.Smejali ste se kad je hleb bio 3 din. i kad su prodavnice bile prazne...lepo neko rece, bice svega ali niko nece moci da kupuje.....

braca

02.02.2011. 23:44

Pa sigurno da je zito skuplje ali za to ste vi odgovorni! Pogledaj cenu semena i vestackog djubriva od prosle godine, matematika ne laze! Nemaju seljaci racuna da seju i da rade kada ne mogu da pokriju ni ono sta su ulozili a kamoli da zarade!! A 'leba-treba!

sokantno

02.02.2011. 23:45

Ovo je strasno sta ovaj covek prica.....kako te nije sramota da iznosis ovakve nebulozne stvari? Prosecna plata.....????? Dodji u Aleksinac da vidis kolika je prosecna plata...i da vidis kako moze da se prezivi sa 20.000 dianra...komunalije, jelo....deca....i zamisli da jedan samo radi!??? Aleksinac nije jedini grad...definitivno....ali sam njega uzeo jer ovde ziivim. O kakvom boljitku pricate, o kakvoj evropi, sto kaze ovaj da vidis kako ce raditi motke ponovice se 5.Oktobar!!!!!

ko je kriv

03.02.2011. 00:13

Činjenica da se od 700.000 do milion građana svakodnevno bori da preživi, jasno govori kakvi su rezultati rada gospode uštirkanih ministara i Vlade Srbije, neodgovornost a stroga ukotvljenost u foteljčine, slikanje po televizijama, izigravanje svakodnevno sa elementarnom logikom i inteligencijom gradjana. Sramota.Užas. Beda. Bruka.

T i t o 2 .

03.02.2011. 08:41

Pored ovako "" evidentnih rezultata"" vlada je trebala pasti jos juce da sutra ne bude kasno.

раша

03.02.2011. 09:32

Не могу да верујем шта министар прича. Све поскупљује, а он прича да је све то нормално, да се ништа не може учинити. Влада мора да оде, има у Србији још паметних људи, после ДС није потоп света.Напред,браћо.

Miodrag Jovanovic

03.02.2011. 09:49

Sami sebi smo presudili glasajući za njh zato sad imamo 1000000 na kazanu a njima računi sve puniji.

MatijaBG

03.02.2011. 09:49

Kao Toma bi nam doneo bol;je????Ha,ha,ha..............!!!!Nama boljitak moze da donese samo promena mentaliteta.Mi smo jedna neradnicka nacija,bas kao ovi Arapi,Grci i sl.To su sve narodi s pijacnim mentalitetom.Vole da muljaju ispod tezge.Takvima nikad ne moze biti bolje,samo kad pocnemo raditi kao Evropljani!!!Ko god da dodje ,bice isto.

igor

03.02.2011. 18:39

@MatijaBG - Velika javna potrosnja dize cene ??? Ljudi, kupujte manje hleba i mleka, onda cene nece rasti...najmanja plata u Srbiji da bude 20.000 a najveca 70.000. Ministri da se voze jugom i 60 litara benzina mesecno...Mobilni ministri da trose 1000,00 dinara mesecno...Uhapsiti lopove, ponistiti lose privatizacije. Ulje ne sme da bude 190 dinara kako sam cuo da ce biti... eto resenja bar za neke probleme...zar nisam u pravu???

Vukovac

03.02.2011. 10:19

Zarad lepse slike u EU sada prosecna porodica u Srbiji broji 3.1 clanova a ne 4. Lepo ste to smislili jer po toj racunici sada je potrosacka korpa mnogo punija ali na papiru. A sta cemo sa realnom slikom to vas i nije briga gospodine ministre propagande. Svaki put kada vi osetite boljitak nama jos malo zategnete kais, da ne kazem omcu!

milan

03.02.2011. 11:43

Trener koji saopšti ekipi da neće opstati u ligi mora da bude smenjen .Takođe i Ministar trgovine ako ne može da obuzda cene mora otići.Cene ne bi divljale da je Ministar i Vlada znali šta da rade.

vvladimir

03.02.2011. 11:48

Povraca mi se kada cujem od politicara kada kazu da i sami osecaju pad licnog standarda, a sve u cilju da opravdaju svoju nesposobnost i svako nezadovoljstva gradjana materijalnim stanjem svale na delovanje ekonomskih zakonitosti. Neko to zove licemerstvo, a ja - bezobrazlukom

Pavle

03.02.2011. 12:35

Bezobrazluk je reći, ,Nemoguće je zaustaviti cene" to reći i ne podneti ostavku. Videti to pročitati a ne smenuti ga.

zlobri

03.02.2011. 13:23

''Cene prehrambenih proizvoda pre svega će zavisiti od prinosa u 2011, kretanja na svetskim tržištima i od cene nafte. Nema države na svetu, ni mehanizama, kojima je moguće zaustaviti neke od tih trendova.'' Ti trendovi važe i za države u regionu pa opet imaju JEFTINIJU hranu od nas. Kako to, ministre?Odgovor: Imaju (bar malo) sposobnije Vlade i (mnogo) manje se krade!

gaznakla

03.02.2011. 14:52

a da ti ministre vratis doktorsku diplomu, pa ponovu u klupe na ucenje?..ili jos bolje, imas iskustva kao prethodni ministar poljoprivrede..motiku u ruke pa da vidis kakve su cene onda...a ne da zavisis od plate ministra i preleta aviona preko srpskog neba??!!!

ministar za hvatanje lopova

03.02.2011. 14:58

Pa daj ostavku covece, bezi dok je vreme, pa svi cete zaglaviti zatvor zar vam to nije jasno............bezi............

Gojko

03.02.2011. 18:12

Sve cene pa i cene hrane su vise za isti procenat srozavanja dinara u protekle dve godine za oko 40% jer su svi inputi visi i to je osnovni razlog, ima li primera u svetu da Vlada zna da ima preko 2, 5 miliona ljudi i privrednika sa porodicama sa deviznim keditima a onda im ta ista Vlada zagorca zivot jer sroza vrednost dinara sa 76 na 106, poveca rate i to na zamrznute i plate i penzije, pa to ni dusmanin dusmaninu nebi ni pomislio da uradi, strasno.

nesa inzenjer

03.02.2011. 19:55

Nisam prorok, ali godinu odlaska ovog ministra mogu sa velikom sigurnošću da prognoziram.

Ekonomist U.S.A

05.02.2011. 15:25

Svetska uvozi zitarice od Srbije ali zato PRERADJUJE HRANU IZVOZIJE PRERADJENU za Meso zarade 35milijardi$ za ostalu hranu 54milijarde$godisnje Srbija treba da ZABRANI IZVOZ ZITARICA da izvozi PRERADJENE zitarice u vidu testenina-makarone,smrznuto testo,kukuruza se moze 500artikala preraditi kao zejtin i da izvozi ZEJTIN.Hleb je skup jer izvoz sirove psenice dize cenu Hleba.Ministar Poljoprivrede nema pojma sta radi kada uvozi Crni Luk iz Egipta i sargarepe i sljive i kupus i Beli Luk.