TAČNO je da socijalni pritisak na Vladu raste, ali ni moje kolege ni ja nemamo strah da bi on mogao da eskalira na mitingu opozicije u subotu. Ona nema snage da izazove vanredne izbore, jer su i građani svesni da je zemlja na pragu važnih događaja, pre svega, dobijanja statusa kandidata i datuma za početak pregovora sa EU, što će konačno jasno definisati našu evropsku perspektivu - poručuje u intervjuu za ”Novosti” Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga.

- Ne bi me iznenadilo ni da su nezadovoljstvo prosvetara i protest opozicije u nekoj korelaciji, ali to nije način za rešavanje ogromnih problema koje Srbija ima, pre svega sa siromaštvom, odnosno činjenicom da se od 700.000 do milion građana svakodnevno bori da preživi. Privreda traži manju javnu potrošnju, a ako ispunimo zahtev prosvetara, ona će se povećati.

* Za te, najsiromašnije građane, najveći problem predstavlja poskupljenje hrane. Hoće li taj trend biti zaustavljen?

- To je u ovom trenutku teško predvideti. Cene prehrambenih proizvoda pre svega će zavisiti od prinosa u 2011, kretanja na svetskim tržištima i od cene nafte. Nema države na svetu, ni mehanizama, kojima je moguće zaustaviti neke od tih trendova.

* U februaru ističe rok koji je država dogovorila sa pekarima oko nemenjanja cena hleba. Šta će se tada dogoditi?

- Ponovo ćemo sesti i razgovarati da vidimo da li je moguće da ih zadržimo na postojećem nivou ili da korekcije budu što manje. Ali, pre godinu dana cena pšenice za kilogram bila je 10,4 dinara, a danas je veća od 26 dinara. Nema te matematike koja bi sa ovakvim cenama pšenice sprečila poskupljenje hleba.

* Razmatra li se mogućnost zamrzavanja cena osnovnih životnih namirnica?

- Ne, jer kad god je to urađeno u prošlosti, dovelo je do ekonomske katastrofe. To može samo u prvom momentu delovati kao spas, ali na duži rok donosi mnogo veće gubitke.

* Da li će Vlada i NBS uspeti da ovogodišnju inflaciju vrate u predviđene okvire?

- Optimista sam da će inflacija u 2011. biti niža od prošlogodišnje, odnosno da će ostati jednocifrena. Ne očekujem jače inflatorne udare, osim ukoliko ne dođe do neke nenormalne eskalacije cena nafte i gasa.

* Da li bi u tom slučaju Vlada razmotrila uvođenje fiksnog kursa?

- To je, svakako, jedna od opcija, ali sam lično protiv toga, jer bismo tako samo ”zamrzli” realnost, odnosno prikazali je boljom nego što jeste. Fiksiranje kursa uz ovakvo stanje u ekonomiji i tektonske promene na svetskim tržištima bilo bi stvaranje iluzije da smo bogatiji nego što jesmo. Pristalica sam ”dinarizacije” Srbije i da meru bogatstva ili siromaštva merimo dinarima, a ne evrima.

* Obećavali ste da će građani, na svom džepu, osetiti bolji standard krajem 2010...

PRIHVATAM SVAKU ODLUKU * DA li će Vlada kraj mandata dočekati u istom sastavu? Koliko su tačne spekulacije da se od ministara DS fotelje najviše ljuljaju Saši Draginu, Svetozaru Čipliću, pa i vama?
- Ni sa kim u stranci nisam o tome razgovarao. To je tema za premijera, koji ima najbolji uvid u to kako ko u Vladi radi, a zatim i za predsednike partija koje čine koaliciju. Svaku odluku koja bude doneta, prihvatiću bez protivljenja.

- U decembru je prosečna neto zarada bila 39.518 dinara, što je oko 372 evra. Tačno je da je to niže nego u decembru 2009, ali je značajno više u odnosu na čitavu prošlu godinu, kada se prosečna plata kretala oko 330 evra.

* Kada će prosečna plata dostići potrošačku korpu, koja premašuje 50.000 dinara?

- Nažalost, ne verujem da će se to desiti do kraja godine. Ni sam ne osećam povećanje standarda, a ne osećaju ga ni oni kojima su zarade u januaru porasle za dva odsto, što je zaista minorno. Nije ni moralno ni realno očekivati da državna uprava ima veće plate, osim onih službenika koji primaju minimalce. Ministarske plate nisu rasle dve godine, i tako treba i da ostane.

* Prete li nam narednih meseci neke ozbiljnije nestašice?

- Ne. I prošle godine smo zapravo ozbiljan problem imali samo sa mlekom, ali je to pitanje rešeno i njega sada ima dovoljno.

NIJE BIO POTREBAN PROBLEM S AKCIZAMA
* KAKO će Vlada rešiti problem koji je nastao usvajanjem Zakona o porezima u kojem se potkrala greška oko dvojnih akciza za gorivo?
- To je nešto što nije moralo da nam se desi. Čekamo instrukcije Brisela i u zavisnosti od njih problem ćemo rešiti adekvatnim izmenama zakona.

* Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da sankcioniše ”Denjub fuds grup” sa tri miliona evra doneta je retroaktivno, na osnovu pogrešne analize komisije iz 2008. koju je Vrhovni sud poništio 2009. stvara sumnju u zakonit rad institucija. Da li ovakve situacije šalju loše signale potencijalnim investitorima?

- Srbija ne sme da dozvoli da otera nijednog stranog investitora. Moramo da se borimo za svakog pojedinačnog ulagača kako bismo otvarali nova radna mesta, smanjivali siromaštvo i podizali standard. To, naravno, možemo samo poštovanjem zakona. Imam poverenja u pravosudne institucije Srbije i siguran sam da će u skladu sa zakonom, na najbolji mogući način, rešiti i ovu situaciju.

* Mogu li pukotine koje su se u vladajućoj koaliciji otvorile oko niza pitanja da dovedu do većih podela među partnerima na vlasti?

- Koalicija, hvala na pitanju, efikasno i složno funkcioniše. Mada, nisu sve odluke koje Vlada donosi jednoglasne. Dešava se da i između ministara iz iste stranke ima različitih mišljenja. Ali, to je demokratija. Ubeđen sam da će Vlada biti stabilna do kraja mandata.


4 MILIJARDE EVRA

* KOLIKO stranih investicija Srbija može da očekuje ove godine?

- Između tri i četiri milijarde evra, ukoliko, naravno, dođe do privatizacije ”Telekoma”. Ne ide ni brzo ni lako sa investitorima, ali se stvari polako kreću, ima dogovora kao što je sa ”Niteksom”, nastavak investicije ”Fijata”... Mnogi ulagači traže lokacije, neki su na pragu donošenja odluka o preseljenju proizvodnje kod nas, pogotovo u sektoru industrije, tekstila, nameštaja, ali i trgovine...