MADLEN Olbrajt, bivši čelnik američke diplomatije, danas osnivač i većinski vlasnik konsultantske kuće “Olbrajt grup”, nije jedini političar koji je zaradio na telekomunikacionim poslovima na Kosovu i Metohiji. Ona je nedavno kupoprodajom kosovskog “Ipko neta”, koji je za najmanje 20 miliona evra preplatio “Telekom Slovenija” višestruko zaradila, s obzirom na to da je njena kompanija, formalno, vlasnik pet odsto kosovskog operatera.

Prvi i najveći operater mobilne telefonije na Kosmetu je “Valja” - konzorcijum PTT Kosova i francuskog “Alkatela”, gde je, tvrde pozanavaoci prilika, ključnu ulogu odigrao sadašnji šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

Njegovi politički oponenti u Francuskoj su ga optuživali da je upravo Kušnerov brat pokrivao, uz pomoć moćnog i uticajnog rođaka, projekt formiranja prve mreže mobilne telefonije na Kosmetu. “Valja” je ubrzo dobila skoro 300.000 korisnika, a godišnji prihod firme je bio oko 200 miliona dolara. Najjeftinija kartica za dopunu koštala je 20 evra.

AMERIČKI OGLED
- NARODU na Kosovu i u regionu je potreban ekonomski rast i zaslužuju servise najvišeg kvaliteta. “Ipko net” je primer šta mogu da postanu i Kosovo i ceo region - uspešni inovatori koji mogu da dovedu jake američke i međunarodne partnere - rekla je, svojevremeno, posle ulaska na kosovsko telekomunikaciono tržište, Medlin Olbrajt.

Za ovako značajno parče deviznog kolača ubrzo se zainteresovala i Madlen Olbrajt. Sredinom 2004. “Olbrajt grupa” je, najpre, preuzela posao specijalnog savetnika predsednika Upravnog odbora “Ipko neta”.

- Zanimljivo je da su kompaniju “Ipko net” (Internet projekat Kosovo) formirali čelnici Međunarodnog komiteta za pomoć ugroženima, i to usred bombardovanja 1999. “Ipko net” je, posle dolaska NATO u pokrajinu, uz blagoslov tadašnjeg šefa Unmika Bernara Kušnera, odmah potpisao ekskluzivni ugovor sa KEK-om, Kosovskom energetskom korporacijom, po kojem koristi njihovu infrastrukturu - objašnjava izvor “Novosti” upućen u ovu problematiku. - Na ovaj način, kaže on, “Ipko net” je postao prvi internet-provajder koji je pokrivao 70 odsto teritorije pokrajine.

- Glavni čovek koji je odradio poslove za “Olbrajt grupu” na Kosmetu bio je Džejm Brajen, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za Balkan, koji je sada stručni saradnik u kompaniji Medlin Olbrajt. Upravo je on iz trke za drugog operatera mobilne telefonije izbacio Ekrema Luku, kosovskog tajkuna i bivšeg švercera cigareta. Ekremu je, bukvalno, zaprećeno da će biti uhapšen zbog kriminalnih aktivnosti, a kao znak opomene uskraćena mu je viza za Ameriku. Tek kada se povukao iz trke za drugog operatera, skinut je sa američke “crne liste” - zaključuje sagovornik “Novosti”.

Brajen i Olbrajtova, inače, nisu jedini političari u “Olbrajt grupi” - među osnivačima su i Kerol Brauner, visoki zvaničnik američke Agencije za ekologiju i Vendi Šerman, nekadašnji savetnik američkog Stejt departmenta i predsednik fondacije “Feni Mej”.