VALJEVO - Nikola Kalabić, komandant Gorske garde Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu zvanično je proglašen mrtvim.

Rešenje o tome doneo je Osnovni sud u Valjevu, u vanparničnom postupku, na predlog Vesne Dragojević, unuke Nikole Kalabića. Ona je sudu dostavila izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca, o tome kako je skončao nekadašnji šef Katastra u Valjevu pre Drugog svetskog rata, desna ruka Draže Mihailovića.

Kalabić je, prema tvrdnjama prote Danilovića, ubijen na Bogojavljenje 1946. godine, u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac, u kojoj se sa grupom najodanijih četnika krio od Ozne. Kalabić je pokušao da se probije iz obruča oficira Ozne, ali je pokošen rafalom. Dvojica njegovih pratilaca uspela su da pobegnu i priključe se Kopaoničkom četničkom odredu u ilegali, u kom je bio i prota Mijailo Danilović. Tvrdio je, da mu je kao svešteniku, jedan od njih ispričao o pogibiji Nikole Kalabića.

MISTERIJA KOJA TRAJE
O tome kako je Kalabić otišao na onaj svet postoji nekoliko verzija. Aleksandar Ranković u jednom intervjuu 1974. godine tvrdi da je ubijen negde u Vojvodini, gde je prebačen iz Bosne gde je živeo, pošto ga je komunistička vlast poštedela, zato što je navodno izdao Dražu. Nezvanično, odmah po hvatanju Draže zadavljen u stanu u Kosovskoj ulici u Beogradu, gde je bio pod nadzorom Ozne. Po trećoj, stradao je u Beogradu, na ulici, od nekog čoveka, kome su četnici pobili porodicu.

U "Službenim glasniku" septembra prošle godine, u postupku proglašenja nestale osobe umrlom, objavljen je oglas Osnovnog suda u Valjevu - poziv svima koji nešto znaju o životu ili smrti Nikole Kalabića da se jave u roku od mesec dana. S obzirom na to da niko ponuđenu verziju njegove smrti nije osporio, stekli su se svi zakonski uslovi da Nikola Kalabić bude proglašen mrtvim - upravo na 65-godišnjicu pogibije.

- Nikada nismo verovali da je Nikola izdao Dražu Mihailovića, kako je komunistička propaganda decenijama tvrdila. Da je tako bilo, potomci Nikole Kalabića ne bi preživljavali patnje i muke posle Drugog svetskog rata, kada su na vlasti bili njegovi navodni saradnici - rekla je Vesna Dragojević, unuka Nikole Kalabića. - Ako je moj deda zaista poginuo skrivajući se u pećini u kanjonu Gradca, padaju u vodu sve priče o njegovoj navodnoj izdaji. Sa njegovog imena skinuta je hipoteka koju su Ozna i kasnije Udba decenijama održavale.


GDE JE GROB?

- I dalje nije poznato gde su posmrtni ostaci, odnosno gde je grob Nikole Kalabića, jer to državne službe nisu htele da obelodane. Pošli smo od toga da će objavljivanjem oglasa neko ponuditi drugačije činjenice od naših, ali to se nije dogodilo - kaže Ljubinko Andrić, predsednik Opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta u Valjevu. - Inicirali smo ovaj postupak, s ciljem da se najzad dođe do istine. Da se razreši misterija oko Kalabića i da više ne slušamo razne verzije o njegovoj pogibiji, a naročito o saradnji sa onima koji su mu ubili maloletnog sina.