Konuzin: Ne verujem u uspeh dijaloga

D. MILINKOVIĆ - P. VASILJEVIĆ

19. 01. 2011. u 20:55

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin: Zemlje ”kvinte” nemaju nameru da menjaju stav o nezavisnosti KiM, a neće ga menjati ni Rusija

KRIVCI za zločine trgovine organima, koji su navedeni u izveštaju Dika Martija, ne bi smeli da pobegnu od odgovornosti i da ostanu nekažnjeni. Istraga, i to najtemeljnija, objektivna i svestrana, treba da počne bez otezanja.

To je za ”Novosti” izjavio Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Beogradu, uz napomenu da su informacije koje sadrži izveštaj toliko ozbiljne da je međunarodna zajednica obavezna da reaguje na njih.

* Kakva je pozicija Rusije u odnosu na Martijev izveštaj o zločinima na KiM?

- Autor izveštaja Saveta Evrope Marti pripremio je veoma važan i podroban dokument, koji ima izuzetno veliki međunarodni značaj. Informacije o nečovečnim delima nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, ni političare ni obične ljude. Te informacije su izazvale duboko nezadovoljstvo u celom svetu. Materijali koji se navode u izveštaju tiču se ne samo zločina oko nasilno uzetih ljudskih organa, nego i učešća bivših komandanata tzv. OVK i sadašnjih pripadnika kosovske političke vrhuške u organizovanom kriminalu, konkretno, u trgovni oružjem i narkoticima. Podsetio bih da je dokument bio pripremljen na inicijativu ruskih parlamentaraca. Oni su tražili da se odredi osoba koja bi podnela izveštaj SE posle informacija objavljenih u memoarima bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

DODIK SE BRINE O SVOM NARODU * ČESTO se spekuliše da je predsednik RS Milorad Dodik postao ključni partner Rusije u ovom delu Evrope...
- U Rusiji se sa velikim uvažavanjem odnose prema predsedniku RS. Dodik je odgovoran, racionalan političar, koji se brine o dobru svog naroda. U Moskvi dele pristup Banjaluke da stabilnost BiH može biti obezbeđena samo na osnovu saglasnosti sva tri državotvorna naroda. Zadovoljni smo razvojem trgovinsko-ekonomske i investicione saradnje sa RS, a veliki doprinos tome daje lično Dodik. Što se tiče određenja ”ključni strateški partner”, Rusija je otvorena za blisku uzajamno korisnu saradnju i partnerstvo sa svim državama i političarima u regionu, koji su spremni za tesnu saradnju sa nama.

* Jesu li osnovane optužbe da je međunarodna zajednica mogla da reaguje i ranije, odmah po objavljivanju knjige Del Ponteove?

- Odgovor na to pitanje već sadrži Martijev izveštaj: uticajne figure u prestonicama niza zemalja i mnogi međunarodni zvaničnici bili su spremni da zatvore oči na učinjene zločine zbog ”političke stabilnosti” na Kosovu.

* Smatrate li da je realno da pregovori Srba i kosovskih Albanaca počnu pre završetka istrage o izveštaju Dika Martija?

- U skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN od 9. septembra 2010. inicijativu o tom pitanju preuzela je na sebe EU. Pri tom, u ovom trenutku u Prištini se nema sa kim razgovarati.

* Hoće li Rusija posredovati, i na koji način, u dijalogu?

- U ovom trenutku Rusija ne vidi za sebe bilo kakvu ulogu u tim pregovorima. Uostalom, takav poziv nam niko formalno nije ni uputio. Ponavljam, još nije realizovana posrednička inicijativa najavljena iz EU.

* Kakva su vaša očekivanja od pregovora?

- Ne mogu reći da sam optimista što se tiče rezultata.

* Možete li zamisliti da se za pregovaračkim stolom nađe i Hašim Tači, za kojeg se sumnja da je učestvovao u teškim zločinima?

- Gospodin Tači očito nije najpoželjniji partner za pregovore. Ali, o tome treba da odluče oni koji su neposredno angažovani u njihovoj organizaciji.

* Kako komentarišete predloge da Rusija, zajedno sa zemljama ”kvinte”, sarađuje sa Beogradom u traženju novog političkog rešenja za Kosovo?

- Tako nešto od ”kvinte” nisam čuo. Kako je poznato, te zemlje su priznale nezavisnost Kosova i izgleda da svoj pristup ne nameravaju da menjaju. Ni Rusija ne namerava da promeni poziciju.

* A da li se ipak promenio odnos Rusije prema kosovskom pitanju posle usvajanja rezolucije Generalne skupštine?

- Rusija nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i, kako sam rekao, to ne namerava da učini. Rešenje kosovskog problema treba naći političkim metodama, u skladu sa normama međunarodnog prava, a na osnovu Rezolucije 1244.

ENERGETIKA ZA BEZBEDNOST * KAKO ocenjujete energetsko partnerstvo Srbije i Rusije?
- Glavna karika je zajednički rad na realizaciji projekta gradnje magistralnog gasovoda ”Južni tok”. Završeni su radovi tehničko-ekonomske opravdanosti gradnje srpskog dela gasovoda. Očekujemo da će u 2011. druge zemlje učesnice projekta takođe završiti taj posao, što će omogućiti da se donese investiciono rešenje i počne njegova realizacija. Ne manje važan je zajednički projekat pravljenja podzemnog skladišta gasa ”Banatski Dvor”. Realizacija ta dva projekta daće mogućnost Srbiji ne samo da poveća energetsku bezbednost, nego i da postane jedan od značajnih faktora u međunarodnom sistemu tranzita gasa na evropsko tržište.

* Može li Srbija i dalje da računa na podršku Rusije u SB?

- Nesumnjivo. Rusija će nastaviti da podržava Srbiju u tom stepenu u kojem ona sama bude pokazivala doslednost.

* Znači li to da bi Rusija priznala Kosovo kada bi to Srbija učinila?

- Vaše pitanje je postavljeno odvojeno od realnosti. U Moskvi ga ne razmatraju u takvoj sferi.

* Ako bi Srbija narednih godina odlučila da uđe u NATO, da li bi se narušili odnosi Beograda i Moskve?

- NATO je ne samo politički, već pre svega vojni savez. Zbog toga je uključivanje novih članica za nas pitanje bezbednosti. Ne vidimo neophodnost širenja NATO, predlažemo da se radi na tome da se stvori opšti, nedeljiv sistem evroatlantske bezbednosti za sve, bez izuzetka, uključujući i one države koje su se opredelile za vojnu neutralnost. To ne isključuje saradnju sa Alijansom u meri koja doprinosi stabilnosti u svetu. Upravo u takvoj meri sa njima sarađuje Rusija.

* Kako gledate na polemiku u Srbiji - za i protiv NATO?

- Poznati su mi argumenti koje iznose i pristalice i protivnici ulaska Srbije u NATO. U tom kontekstu, interes su izazvala i otkrića bivšeg pomoćnika britanskog premijera Tonija Blera. Iz odlomaka njegovih dnevnika, upravo objavljenih u londonskom ”Gardijanu”, zaključuje se da su komandanti NATO razmatrali da teritorija Srbije bude poligon za ispitivanje novih vidova oružja, konkretno aerosolne bombe ogromne razarajuće snage. Po svemu sudeći, to o nečemu govori. Odluka o članstvu u tom ili drugom savezu je, naravno, suvereno pravo bilo koje države.

* Rusija je među glavnim spoljnotrgovinskim partnerima naše zemlje. Da li ste zadovoljni poslovnom klimom?

- I pored opšte pozitivne dinamike naše saradnje i dalje ostaju problemi, pogotovo kada je reč o ruskim investitorima koji su u Srbiju uložili kapital u srednja i mala preduzeća. Veliki deo problema vezan je za komercijalnu delatnost i nesavršenosti nacionalnog zakonodavstva. Postoje, takođe, slučajevi neekonomskih metoda uticaja na ruske investitore, što sve izaziva određeni oprez kod ruskih investitora.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

Бојан

19.01.2011. 21:15

"Nesumnjivo. Rusija će nastaviti da podržava Srbiju u tom stepenu u kojem ona sama bude pokazivala doslednost." - Пошто ови садашњи не показују доследност, треба их под хитно сменити.

filipo

20.01.2011. 17:50

@Бојан - Ja bih juce, za nase bolje sutra a i vama po zasluzi al' posteno.

kondor

19.01.2011. 21:26

Gospodine ambasadore tocno je da informacije o zlocinima na bi smele ostaviti nikoga ravnodusnog . Prvi koje ce ostati ravnodusni su vlasti u Beogradu , nesto slicno ce biti kao sa nato zlocinima , kojima su vlasti u Beogradu oprostile ubistva . Poznati potpis ugovora VD. sa nato ubicama , ima dosta lobista da Srbija postane clanica nato ubica . Tako da ova danasnja vlast mora da odradi taj posao, jer Evropa nema alternativu . Njima je drzava sporedna stvar na svetu , kao da nisu na celu Srbije.

filipo

20.01.2011. 17:48

@kondor - "Evropa nema alternativu" bi moglo slobodno da se prevede kao "mirni nastavak americke okupacije (sa ovom vlascu) nema alternativu."

izabor po sposobnostima

19.01.2011. 21:59

Postoje dve alternative napraviti relaciju i dialog ili povlacenje!

Бојан

19.01.2011. 23:32

@izabor po sposobnostima - Мислиш повлачење признавања Косова репубљик? То подржавам.

izabor po sposobnostima

20.01.2011. 10:23

@izabor po sposobnostima - murat crni! onda je problem resen! Sa zadovoljstvom ocekujemo vas predllog kad je naj povoljnije za realizaciju, nase ponude a Vase saglsnost je otvoreno pitanje vremena.

Kolubarac

19.01.2011. 22:10

Gospodin Konuzim Ruski Ambasador u Beogradu..U Punom je pravu o kosovu da sa njima nema razgovora nit dogovora..Evropi se odbrojavaju Meseci i Godine a Amerika je i ona prsla kao tikva.. Rusija Kina i Indija drze konce buducnosti to se vidi sa svih strana sveta .Zapad i Smerika i Evropa vec ih hhata strah i razmisljaju i planiraju kako dase izvucu ali nemaju sansu jer njihov brod je vec vise od pola potopljen. nijw dobro ali je tako maralo da bude i bice.

savo arizona

20.01.2011. 04:05

Kosovski Albanci razgovarace sa Srbskim vlastima samo ono sto ide u prilog njihovim interesima. Sadasnja vlast u Srbiji nema svoju licni platformu o interesima,vec slusace NATO iEvropske nalogodavce.Trenutno vlada interesovanje politicki elita u Srbiji za Kosovo ali samo dok traje izborna kampanja. Sa bracom Rusima treba saradjivati sto vise u svim sverama i dati im sto vise prostora u mediima,Treba otvoriti ruski TV, kanal u Srbiji.da lobiraju za svoje vojne i druge interese.

atlas2000

20.01.2011. 05:32

Prije svega Rusija "ne priznaje" suverenost Kosova zbog svojih agresise na Georgiu, gdje su uspostavili marionetske rezime u Osetiji i Abhaziji i Rusi sami doista samoinicijativno proglasili suverenost za te dvije zemlje! Dakle, to je prije svega primjer klasicne agresije i okupacije! Znam, netko ce reci, "pa tamo zive Rusi", da tocno, ali su oni umjetno naseljeni tijekom postojanja SSSR koji je takodjer bio okupator na tom prostoru. Znaci, okupiram prostor, naseljavam, a onda anektiram!

Nemanja

20.01.2011. 11:39

@atlas2000 - E baš bi Staljin poreklom iz Gruzije naseljavao tamo ruse. Smešan si atlas.

Goran

20.01.2011. 12:49

@atlas2000 - Dobro je Nemanja pomenuo Staljina. Bitna je činjenica da te oblasti nikada pre njega nisu bile u sastavu Gruzije. Tako da ta tvoja priča atlas pada u vodu.

sreto

20.01.2011. 16:48

@atlas2000 - Gorane,valjda si primijetio da je atlas falsifikovan,pa zato i navodi pogresnu Geografiju.

voja

11.10.2011. 22:29

@atlas2000 - Odgovor za atlasa 2000,potpino si u pravu.prvo su albamci naselili kosovo i metohiju,dosavsi iz albanije pa je onda aneksirali.Nauci prvo nesto iz istorije pa onda pametuj.

atlas2000

20.01.2011. 05:35

Po pitanju Kosova, "trgovina organima" ili zlocini koje su isto tako pocinili Srbi kada su mrtva tijela odnosili i bacali u Batajnicu, u rijeku Dunav, sve je to za osudu! No, ona bitna cinjenica, rat je tamo izazvala Srbija, bas kako je to bilo i sa prijasnja tri rata, Slovenija, Hrvatska i BH! Nakon onako doista uzasnih genocida koje su pocinili Srbi u svim tim ratovima, bilo je posve normalno da Kosovo postane suvereno. Naravno Srbiji ne odgovara, ali prekasno!

Goran

20.01.2011. 12:46

@atlas2000 - Ratove su izazvali oni koji su hteli da se odcepe od Jugoslavije i napadali su regularne jedinice JNA, a to Srbija sigurno nije radila. A za Kosovo i Metohiju je bila ista priča i za vreme Hitlera, pa nije bilo ništa.

predrag

20.01.2011. 13:03

@atlas2000 - Amerika je izazvala i vodila ratove na Balkanu 1991-2000 cilju promjene geostrateske slike Juzne Evrope .Milosevic se usvemu tome ravnao prema svojoj vlastodrzackoj prizmi gledanja .Rusija je jos 1912 dala vjetar u ledja Srbiji da u Balkanskim ratovima oslobodi Kosovo iako se zapad i tada tome protivio a ravnajuci se cinjenicom da Ko vlada Kosovom vlada Balkanom pa ako vlada Srbija onda je i njoj potaman.Rusija nikad nece priznati kosovo cak i ako ga Srbija prizna bez obzira na Abhaziju

sreto

20.01.2011. 07:10

Gospodine Konuzin.Vi ne mozete Srpski narod spasiti od agonije.Srpski je narod izvrsio kolektivno samoubistvo 5.Oktobra 2000-te,dovodjenjem kvislinga na vlast.Neshvatljivo:kako moze neko trazit clanstvo (prijem) u onaj vojni savez koji je isprobavao nova oruzja nad Srpskim narodom,ruseci Mostove,Fabrike objekte svih vrsta,ubijajuci djecu, ubijajuci vojnike koji su se nalazili na Srpskoj teritoriji a ne u Kaliforniji,Normandiji,Bavarskoj ili bilo gdje na tudjoj teritoriji.

veverica

20.01.2011. 07:22

Ako sam ga dobro razumeo,imamo podrsku dok nam ne otmu jos telefonijui elektro-privredu.Aposle toga skidajte gace,biti ce sto biti mora !

Mali bata

20.01.2011. 08:34

Gospodine Konuzin i pored dobre volje da primenjujemo objektivne kriterije nepolaz za rukom da razdvojimo cinjenicne osnove za dialog a da licni interesa neide ispred sve narodne potrebe. To sta je vaznosti je da se izdvoji predment pregovora od lica, da se pregovori svode na interese a na licno poziciranje, da se stvara mogucnost a ne principi, objektivnost mora da nadje sama od sebe svoje mesto.

Branko

20.01.2011. 08:48

Treba praviti razliku između Srpskog naroda i vlasti u Srbiji. A ono što je najgore po Srbiju, na političkoj sceni Srbije poslednjih 20 godina "vrte" se isti "likovi" i ponašaju se kao pijani mornari na brodu koji tone. Za Srbiju su ovo veoma teška vremena a političari nisu dorasli trenutku i situaciji. Ako pogledamo njihove životne biografije i njihova postignuća u toku bavljenja politikom, doći ćemo do veoma zabrinjavajućih podataka. Neka nam je Bog u pomoći.

nejasno

20.01.2011. 15:26

@Branko - Pa zar vlast u Srbiji nije izabrao Srpski narod ??? Nije valjda da su dosli Marsovci pa oni izabrali

MrBelisarios

20.01.2011. 09:43

Dzaba nama njihova podrska kad nema dela,ove price rusa truc u vodu!!!! Al sto jeste jeste,rusi su i sami rekli ne mogu oni da nam pomognu kad mi sami necemo da nam pomognemo mislim na vlast!!!! daj jednom da se dogovorimo sta da se radi ili da se menja vlast ili da se menja politika ovih kvazi demokrata !!!

Patriota

20.01.2011. 13:19

Bez Šešeljevih radikala zajedno sa Ruskom Federacijom, nema promene politike u Srbiji!!!