SVESRDNO angažovanje bivše šefice američke diplomatije Madlen Olbrajt na strani Albanaca, isplatilo joj se, ovih dana, i to konkretno, u vidu 20 miliona evra. Njena „Olbrajt grupa“, koja je suvlasnik „Ipka“, vodećeg operatera mobilne telefonije na Kosovu, veštim finansijskim ali i političkim potezima zaradila je na preprodaji vlasničkog udela kosovskog operatera.

Poslednje analize su pokazale da je kosovskog mobilnog operatera slovenački državni „Telekom“ preplatio za čak 20 miliona evra kada ga je kupio pre dve godine.

Prošla uprava „Telekoma“ i njen nadzorni savet su odobrili i potpisali kupovinu kosovskog „Ipka“, na osnovu ocene koju je napravio KPMG, plativši ga 71 milion evra, umesto 50 miliona evra koliko je analiza pokazala da je vredeo.

Posle odlaska tog sastava uprave, nova uprava „Telekoma“ kojoj je na čelu Ivica Kranjčević, naručila je novu ocenu, odnosno reviziju poslovanja kosovskog „Ipka“, koja je pokazala da postoje bitna odstupanja u prvoj oceni i realnoj vrednosti kosovskog preduzeća.