Naprednjaci čekaju mart

S. S. ROVČANIN

13. 01. 2011. u 12:35

SNS predala Skupštini zahtev za promenu Ustava, neizvesno hoće li biti rasprave. U narednih godinu dana niko nema pravo da traži promenu Ustava

LIDER SNS Tomislav Nikolić, u društvu oko 500 partijskih drugova, predao je u četvrtak Skupštini Srbije zahtev za promenu Ustava. Suština izmena, koju je potpisalo 304.580 ljudi, jeste smanjenje broja poslanika - sa 250 na 125, sa ciljem da se umanje troškovi državne administracije.

Međutim, sve je izvesnije da će ova namera naprednjaka ostati samo pokušaj. Procedura kaže da je za zakazivanje vanredne sednice potreban zahtev Vlade ili potpisi 84 poslanika, što SNS ne može da obezbedi. Tako se, najranije, predlog na dnevnom redu može naći tek u martu, kada počne redovna ”sezona”, ali je veliko pitanje hoće li vlast želeti da ga uvrsti u tačke za raspravu. Takođe, prema Ustavu, u narednih godinu dana niko više nema pravo da traži izmene najvišeg pravnog akta.

Nikolić je, ipak, optimista:

- Tražimo vanrednu sednicu, a ako nam vlast ne izađe u susret, znači da ne žele da menjaju Srbiju. U ovome smo sa NS, ali ćemo i od ostalih, kojima je u interesu da se bolje živi tražiti podršku. Sa DSS ćemo uskoro imati najozbiljnije razgovore kako da zajednički izdejstvujemo promene.

RUDAR UZ POSLANIKE
NA predavanju potpisa pojavili su se Aleksandar Vučić, Vladimir Cvijan, Predrag Peruničić, Oliver Antić, Vladimir Božović, svi poslanici SNS... Ipak, ”zvezda” je bio rudar ”Kolubare” Momčilo Nešković, koji je u Skupštinu došao sa šlemom i rekao da su ”radnici oduševljeni inicijativom SNS”. Nikolić ih je sve zajedno pozvao na miting 5. februara najavivši da će to biti veliki i miran skup.

Na optužbe DS da je u pitanju populizam, odgovorio je da DS ”stalno predlaže promene Ustava, ali da ih nikada nije realizovala”.

Naprednjaci su spremni da razgovaraju o drugim promenama Ustava - povećanju transfera opštinama, ali nikako o menjanju preambule i izmenama zarad regionalizacije koju predlaže G 17.

- Ustav ne treba menjati zbog političkog marketinga - stigao je odgovor iz URS. Treba smanjiti broj poslanika, ali to nije najbitnije.

Na adresu SNS stigla je optužba radikala Vladana Jeremića:

- SNS se pridružila kampanji vlasti o promeni Ustava kako bi se iz preambule izbrisalo da je KiM deo Srbije.

Potpise narodnjaka primio je zamenik sekretara parlamenta Mladen Mladenović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

preda

13.01.2011. 14:16

Ovo se ceni, samo tako nastavite i nista vas nece moci spreci da preuzmete vlast i konacno Srbija krene sa mrtve tacke.

draga

13.01.2011. 14:33

Ko god malo bolje razmisli videca da bi se sa ovim stedelo mnogo para i da bi te pare mogle mnogo bolje da se iskoriste u Srbiji.

ratko

13.01.2011. 14:34

Naprednjaci mi sve vise odskacu od drugih partija. Jedino oni predlazu konkretna resenja koja ce pokrenuti Srbiju.

sečanjac

13.01.2011. 16:54

Po , ovom, NE PREPORUČUJEM,vidim da ovde sede žutaći i pucaju minuse, na sve što se tiče SNS-a. Mislim , da im neće pomoći.

sve isto

13.01.2011. 19:30

@sečanjac - ajd reci jednu razliku, a da to nije skupljanje potpisa, izmedju zutih i nikolica

radnik

14.01.2011. 08:16

mislim da je lepo sto je toma doveo i pustio da se radnik izjada da je bitno da samo vliki imaju pare a narod ne

promene

14.01.2011. 08:18

mislim da je dokaz da narod na bilo koji na;in zeli da spase narod pa makar i na ovaj nacin al to izgleda ovoma sto su na vlasti nije bitno.