Vratimo se na ognjišta

Dragana Zečević

08. 01. 2011. u 20:57

Vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski: Obnova porušenih hramova dugoročni zadatak Crkve. Dijalog put ka rešenju

USLOVI za povratak Srba na Kosovo i Metohiju daleko su od dobrih i nose velike teškoće i rizike. Ne možemo, međutim, da čekamo da nam drugi stvaraju bolje okolnosti. Svako bi trebalo da dođe na svoje ognjište i tako doprinese povratku. Primeri pojedinaca koji su to učinili, iako malobrojni, ulivaju nadu da će njihovim stopama krenuti i ostali raseljeni Srbi.

Ovako, za „Novosti“, govori novoustoličeni episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić). Sličnu poruku narodu u pokrajini on je uputio i na božićnoj liturgiji u hramu svetog Đorđa u Prizrenu. Vladika naglašava i da je povratak istorijskog i duhovnog središta Eparhije raško-prizrenske u grad na Bistrici, posle 11 godina izbeglištva, svojevrsni poziv Srbima da se vrate tamo gde pripadaju.

* Kakvi su planovi obnove i izgradnje porušenih pravoslavnih svetinja na Kosmetu?

- Obnova uništenih hramova naš je dugoročni zadatak. Podižući svetinje, radimo na obnovi crkvenog i duhovnog života. Uz obnovljene hramove u Prištini, Istoku i Prizrenu, poslednjih meseci udahnut je novi život i ugašenim parohijama, tako što smo u njima postavili mlade sveštenike. Planiramo i obnovu parohije u Peći, kao i nastavak obnove kompleksa Bogoslovije u Prizrenu. Tu ćemo, uz Božiju pomoć, ponovo da pokrenemo crkveno-prosvetni rad.

LJUBAV JE NAJVEĆE DOBRO * UTISAK je da smo kao narod dezorijentisani. Mnogo je i lažnih dobara koja se promovišu kao istinska...
- Čoveku je od Boga dat dar slobode, ali da ga koristi razumno i odgovorno, a ne radi ličnog uživanja i pohote. Kada dušom i telom ovladaju strasti, čovek postaje nesposoban za zajednicu sa Bogom. Umesto bića zajednice, postaje usamljenik koji se guši u sopstvenim ambicijama da nađe neku ovozemaljsku sreću. Istinska radost i sreća postoje samo kada shvatimo da je služenje bližnjem u ljubavi ne gubitak, već jedino dobro. To je i suština Crkve i života u njoj.

* Crkva je bila stožer opstanka srpskog naroda na Kosmetu i u najtežim vremenima. Kako vidite ulogu crkve u današnjim okolnostima?

- Najvažniji zadatak biće jačanje duhovnog rada i nastavak humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Važno je i da narodne kuhinje koje vodi NVO „Majka devet Jugovića“ nastave da rade. Ukoliko bude uslova, njihov broj biće povećan. Crkva treba da gradi opštu slogu, jer samo jedinstveni i solidarni možemo da opstanemo.

* Kakva je situacija u manastirima koje više ne obezbeđuju snage Kfora? Kako ocenjujete saradnju sa Kosovskom policijom?

- Smatram da nije sazrelo vreme da obezbeđenje naših najvažnijih i najugroženijih svetinja bude u rukama Kosovske policije. U nju nemamo poverenje, kakvo smo imali u vojnike Kfora, koji su bili profesionalniji, ali i bolje razumevali međuljudske odnose. Nismo, međutim, u stanju da biramo, već smo prinuđeni da prihvatajući ponuđeno, čuvamo naše svetinje i narod.

* Više od deceniju od ratnih zbivanja na Kosmetu Srbi su i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Čini se da su na izmaku snage. Kako ih, posle toliko iskušenja, ohrabriti da ostanu u pokrajini?

- Eparhija će uložiti sve napore da pomogne opstanku Srba na Kosmetu. Za razliku od prethodne eparhijske uprave, kada se mnogo pričalo o patriotizmu, a malo radilo sa narodom, mi ćemo da jačamo duhovni života našeg naroda. Neće nam biti bolje ako smo ogorčeni na sve oko sebe. Vera u raspetog Hrista, međutim, uči nas da se zlo pobeđuje dobrotom, mržnja ljubavlju, a beznađe nadom u Gospoda. Povratak našeg naroda veri, otvoriće mu nove izvore snage.

RAZLIKOVATI CRKVU OD SEKTE * GOVORI se da se deo raščinjenih monaha, koje SPC smatra sektom, vratio u Eparhiju kojom upravljate. Šta ćete učiniti u vezi s tim pitanjem?
- Kao što je Sinod SPC saopštio, reč je o sekti, koja je, srećom, bez podrške naroda. Ako bude potrebno, preduzećemo dodatne crkveno-kanonske i zakonske mere, kako bi SPC na KiM sačuvala svoje ime, integritet i imovinu. Na području Eparhije nećemo dozvoliti sektaške aktivnosti. Međusobne podele sada nam najmanje trebaju. Najvažnije je da naš narod ume da razlikuje crkvu od sekte, sveštenika od raspopa, a veru u Hrista od religiozno-političke ideologije.

* Među Srbima na Kosmetu prisutne su i podele, naročito oko priznavanja institucija takozvane države Kosovo. Kako prevazići razlike koje postoje?

- Uloga Crkve jeste da čini da podele našeg naroda budu što manje i da Srbi, bez obzira na političku pripadnost, osećaju da su jedan narod Božji. Ona ne deluje kao politička institucija, jer se tako svodi na puku ideologiju. Ali, mora da uči i narod i njegove vođe o svesti da lični interesi ne smeju biti iznad koristi zajednice. Ne očekujmo da nas drugi razumeju i podrže, ako to sami ne umemo.

* Budućnost Kosmeta u Srbiji posmatra se različito. Većina smatra da se pokrajine niko ne sme odreći, ali se čuju i glasovi da da je nepovratno izgubljeno.

- Kosovo nije samo političko i teritorijalno pitanje. To je mesto našeg zaveta sa Bogom. Našim povratkom tom zavetu, na osnovama hrišćanske vere i nade, nemoguće ga je oduzeti. Političke situacije su se menjale kroz istoriju, i tako će biti i ubuduće. Ako Kosmet gledamo samo kao pitanje nacionalne ideologije i teritorije, izgleda kao izgubljeno. Ukoliko, međutim, uključimo svoje srce, odgovor je sasvim suprotan.

* Verujete li u, kako političari najavljuju, postizanje kompromisa između dva naroda dijalogom Beograda i Prištine?

- Dijalog je jedini put ka rešavanju problema na KiM. Drugi ne mogu da nađu rešenje za naše probleme. Većina kosovskih Albanaca trenutno ne vidi budućnost u bilo kakvoj vezi sa Srbijom. Srpski narod, međutim, prva je adresa na kojoj bi oni trebalo da potraže sagovornika za svoje dugoročne interese. U predstojećim pregovorima Beograda i Prištine prioritet treba da bude stvarni interes naroda i mir, a ne prolazne ideologije. Zato je važno da ljudi dobre volje budu na distanci od svih koji misle da se nasiljem ostvaruje sreća.

ČUVAJMO VERU

* KOJA je vaša poruka srpskom narodu na Kosmetu?

- Jedina uzdanica nam je Hristos. Zato treba da se vežemo uz Crkvu i sačuvamo međusobnu ljubav i slogu. Gospod se proslavlja u slabosti i stradanju i zato ne smemo da gubimo nadu u njega. Ostanimo verni svojim ognjištima i svetinjama i iznad svega čuvajmo našu veru.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Postovani Vladiko,

08.01.2011. 21:45

Kada cemo mi Srbi da prestanemo da gubimo apsolutno sve ratove i da apsolutno svaka Balkanska nesreca najvise nas pogodi?!?Mi kao nacija treba dobro da se zapitamo u cemu je problem, i mislim da ocekujuci Boziju pomoc, moze samo da nas nema!! Bog ne pomaze, SAMI SEBI TREBAMO POMOCI I SVOM BLIZNJEM!!!Ako budemo cekali jos 50 godina pomoc sa 'neba' nas Srba NECE BITI!Veliki pozdrav od osobe poreklom sa Kosova i Metohije

tabarnac

08.01.2011. 23:41

Vracanje na ognjista, bla bla bla. Ko ce to da se vrati na Kosovo poslije vise od deset godina od odlaska ? Svi oni koji su otisli su poceli novi zivot negdje drugo. Gdje da se vrate i zbog cega. Moze da se vrati samo neko ko je milioner pa nema vise potrebu nikad u zivotu da radi, ili neko ciji je zivot potpuno promasen, pa mu je svejedno.

Sindjelich 2

09.01.2011. 01:00

To Albanci i cekaju,dok se mi svestimo da je vera jaca od maca, mi ce izgubimo i ovo sto imamo...pomozi si, da ti Bog pomogne.Srecan Bozic.

dobrica

09.01.2011. 05:28

Dobra poruka ali prvo da se patrijarh Irinej sa sinodom preseli u Pecku patrijarsiju da da primer

vela

09.01.2011. 21:13

dokle pisati gluposti,dokle se treba tako ponasati,nemamo stotinu zivota vec jedan koi je vrlo kratak jedva recimo stotinu godina;a pisete da narod cita,"treba pregovarati" pitam ja Vas sa kim ,sa muslimanima,sa hrvatima sa srbima,sa bogom ili vec sa recimo ljudima koi su posteni i misle posteno i radi posteno,a reci cu da svijet nije postao kad si se rodio ti i kad sam se rodio ja vec je mnogo generacija i generacija prozivjelo svoje zivote i ostavila u naslijede mladima da se prenosi .

Milica

09.01.2011. 23:03

E moj Vladiko? sad kad si protero sve ono sto je od Srba vredelo na kosovu sad ces da ih vracas?! Kad si otero sve od monastva sto je vredelo, sad ces crkve da obnavljas. Nek ti je Bog u pomoci jer zaista samo Gospod moze da vam pomogne!!!

emo

10.01.2011. 15:46

Tacno je da su popovi pametniji od politicara, ali kasno ko ce da se vrati kad nema posla. Sta da radi u toj crnoj rupi, kad i sami Albanci beze znate koliko ih je na zapadu, i njima je dojadilo Kosovo. Jedino profiteri i kriminalci beda i sirotinja koja se nije snasla misle o povratku.

Max

17.02.2014. 22:50

Vi u mantijama ste pozivali na Tachijeve izbore i time priznali nezavisnost Kosova!