Vitezovi krstaši traže ambasadu

Marko LOPUŠINA

08. 01. 2011. u 20:53

Витезови крсташи траже амбасаду
Novosti otkrivaju: Već dve godine u Srbiji postoji suvereni Malteški red pravoslavne orijentacije. Tvrde da nemaju ”omeđene granice” za razliku od Malteškog reda katolika

VEĆ dve godine u našoj zemlji postoji Suvereni red svetog Jovana Jerusalimskog sa Malte, poznatiji u svetu kao Malteški vitezovi hospitalci, ali se o njegovim aktivnostima u javnosti vrlo malo zna. Istorija ovog reda, koji u Beogradu ima tri viteza, impresivna je, jer je isprepletana sa pravoslavnom tradicijom Rusa i Srba.

- Red su posle Prvog krstaškog rata u Jerusalimu osnovali krstaši koji su obezbeđivali i lečili hodočasnike koji su pohodili Hristov grob. Kada se rat okončao krstaši su uzeli Hristove relikvije i preselili se na Rodos, a u 16. veku na Maltu, gde je red uspostavio saradnju sa izaslanicima ruskog cara. Napoleon ih je 1798. godine proterao sa Malte i oni su se preselili u Petrograd - pripoveda nam Vojislav Milošević, prvi srpski vitez ovog reda.

Iniciran je u viteza Malteškog reda 2008. godine u Budimpešti, jer je pokazao želju da nastavi tradiciju krstaša pravoslavaca.

KRALJEVSKI KOD Pored toga što su članovi ovog Malteškog reda bili ruski car Pavle Prvi i dinastija Romanovih, vitezovi su bili i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, njegov sin kralj Aleksandar i kraljica Marija, kao i unuk - kralj Petar Drugi Karađorđević. Princ Aleksandar Karađorđević je odbio članstvo u redu, ali je u viteza inaugurisan princ Vladimir iz Nemačke.

- Sve ruske kraljevske porodice bile su članovi našeg Malteškog reda. Naravno, do 1917. godine, kada je dinastija Romanovih nasilno ugašena. Posle Oktobarske revolucije mnogi krstaši su, kao emigranti, stigli u Srbiju, a sa njima i ruka Jovana Krstitelja. Ruski krstaši su ovu svetinju poklonili Srbiji. Ona se danas nalazi na Cetinju - kaže Vojislav Milošević.

U međuvremenu Malteški red pravoslavne orijentacije izrastao je u organizaciju multireligijskog karaktera sa članstvom u deset država. Veliki priorat je sedište reda prebacio iz Rusije u Budimpeštu, gde predsedava Veliki majstor Hose Kosmeli, vitez iz Portugalije. Za razliku od Malteškog reda vitezova katolika, koji svoju državu grade oko Vatikana, kako tvrdi naš sagovornik, pravoslavni krstaši imaju državu ”bez omeđenih granica”.

- Da bi red mogao da funkcioniše u Srbiji neophodno je da i sa Beogradom uspostavimo diplomatske odnose - kaže Milošević.

Veliki priorat nedavno je uputio Ministarstvu spoljnih poslova Srbije predlog za uspostavljanje diplomatskih odnosa.

- Naš red nije verska organizacija, nije tajno društvo i nema tajne rituale, radi javno i bavi se humanitarnom diplomatijom. Imali smo lane, na primer, veliku akciju pomoći hendikepiranoj deci u Africi i Evropi. Svaka je vredela 300.000 evra. Planirali smo da i u Srbiji podignemo dom za decu, ali to nismo mogli da realizujemo jer nemamo pravo na institucionalno delovanje - objašnjava Vojislav Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Jagodinac

08.01.2011. 21:11

Ja nameravam da obnovim organizaciju "Okrugli sto Kralja Artura". To ce biti organizacija koja ce nastaviti tradiciju koja je prekinuta posle srmsti legendarnog Kralja iz Kamelota. Posle obnove zahtevachu uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Srbijom i ostalima zemljama sveta.

Marinero

09.01.2011. 02:11

@Jagodinac - Ovi Milo-sevici ce nam ponovo "doci glave" jednog dana, ako ih na vreme ne sprecimo.

Viktorija

09.01.2011. 03:11

@Jagodinac - Mozda bolje da uspostavimo diplomatske odnose sa redom "Hari Potera"-on bar ima carobni stapic a to Srbiji trenutno i treba da se izvuce iz ove katastrofe u koju je upala na svim poljima!!!!A mogli bi da dovedemo i Gospodara prstena,da ga krunsemo i opet budemo monarhija!!!!: )

Pitanje

08.01.2011. 21:35

Niste napisali kako mogu zainteresovani da se prijave da budu clanovi? Ja bih bas voleo da budem clan takve organizacije. Posto me politicke ne interesuju, previse su primitivne.

anonimna

08.01.2011. 21:59

molim vas lepo,dragi Srbi, stavite prst na celo- mnogi koriste guzvu i hoce da se u Srbiji ugnjde iz raznih interesa.A nasi "malteski vitezovi", debelo potplaceni od tih belosvetskih hohstaplera koji samo vole novac i vizantijske relikvije...treba da se stide svog izdajnickog posla!Zar mi ne mozemo da kazemo NE , nego uvek svakog prihvatamo da nam vrslja po Srbiji pod raznoraznim imenima....Zalosno je , zaista!

simeon

20.09.2011. 09:28

Kakva notorna laz da su Sveti Romanovi bili clanovi ovog reda.Oni su proterivali takve iz rusije.Boze,Boze sta nam prezentuju i ko sve deluje po Srbiji,zemlji Svetog Save.

vojvoda strasni

20.09.2011. 09:52

napolje sa ovim jezuitsko-vatikansko-sektaskim klanom, Bog zivi ce vam suditi...